ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 04 Αυγ 2022 18:00
* ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ από την υποδοχή των μοναχών, από την ομορφιά του τοπίου και το κατανυκτικό κλίμα που συνάντησε στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς έμεινε ο Χρήστος Κέλλας. Στην κουβέντα που ακολούθησε, παρουσία του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμου, του δημάρχου Αγιάς Αντ. Γκουντάρα και του αντιπεριφερειάρχη Απ. Μπίλλη, ο Λαρισαίος πολιτικός απένειμε τα εύσημα στον παριστάμενο ηγούμενο, Αρχιμανδρίτη Νικόδημο. Γ.Ρ. * ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΣΜΕΝΟΣ από την υποδοχή των μοναχών, από την ομορφιά του τοπίου και το κατανυκτικό κλίμα που συνάντησε στη Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς έμεινε ο Χρήστος Κέλλας. Στην κουβέντα που ακολούθησε, παρουσία του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Ιερώνυμου, του δημάρχου Αγιάς Αντ. Γκουντάρα και του αντιπεριφερειάρχη Απ. Μπίλλη, ο Λαρισαίος πολιτικός απένειμε τα εύσημα στον παριστάμενο ηγούμενο, Αρχιμανδρίτη Νικόδημο. Γ.Ρ.

Πιο ήρεμα
* ΕΙΝΑΙ και που δρόσισε κάπως, φυσάει κιόλας πότε-πότε λιγουλάκι.

Άδειασε κάμποσο κιόλας από κόσμο η πόλη, όλα πιο χαλαρά, ήσυχα και πιο εύκολα. Μια χαρούλα είναι η Λάρισα του Αυγούστου. (Του Δεκαπενταγούστου να δεις...)
Ζ.

Είδες τις -ίδες;
* ΣΤΟ Κοσσυφοπέδιο άγριος εθνικιστικός καβγάς με τις πινακίδες, στην Καμπούλ σούπερ εξελιγμένοι πύραυλοι με λεπίδες, στην Ουκρανία βέβαια συνεχίζουν να πέφτουν οβίδες. Τώρα δραματική εξέλιξη και την Ταϊβάν, διπλωματία με χοντρές ακίδες, όπου Κίνα και -πάλι- οι ΗΠΑ βρίσκονται απέναντι με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Εν τω μεταξύ τρικυμία και στο παραδεισένιο Αιγαίο, βγαίνουν γεωτρύπανα στη θάλασσα και στον ουρανό αεροπλάνα. (Κατά πού πάμε;)
* * *
* ΚΙ έρχεται και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες να πει: «Η ανθρωπότητα απέχει μόλις μία παρεξήγηση ή μία λανθασμένη εκτίμηση από τον πυρηνικό αφανισμό». Δεν είναι πλάκα. (Κι ακούγεται συν τοις άλλοις ότι η Νάνσι Πελόζι κινείται, ως τη Φορμόζα, επειδή φιλοδοξεί να διαδεχθεί στις επόμενες εκλογές τον 79χρονο Τζο Μπάιντεν. Εκείνη είναι μόλις 82 και με ροζ κοστουμάκι).
Ζ.

Μόνιμο φαινόμενο
* ΚΑΘΕ μέρα τα ίδια, τίποτε δεν αλλάζει στο ελληνικό σιδηρόδρομο, που είναι πια ιταλικός στην ιδιοκτησία. Προχθές βράδυ, το Λάρισα- Αθήνα αντί για τρεις πάρα τέταρτο έκανε τη διαδρομή σε λίγο πάνω από τέσσερις ώρες.
Μόνιμο φαινόμενο οι καθυστερήσεις, μονίμως απαράδεκτοι. Να καθυστερείς μέσα στη νύχτα, κούραση αλλά και να χάνεις και λεφτά καθώς με την καθυστέρηση δεν προλαβαίνεις το μετρό σε λειτουργία.
(Κι η σιωπή των αρμοδίων της κυβέρνησης εκκωφαντική).
Ζ.

Τα ξέχασαν;
* ΤΗΝ ανακαίνισαν μια χαρά, την εγκαινίασαν κιόλας με κάποια κορονοκαθυστέρηση είναι η αλήθεια, έγινε ακόμη πιο ωραία η μεγάλη πλατεία Πρωτομαγιάς στον Πρ. Ηλία της Νεράιδας. Μόνο που δεν έβαλαν τα απαγορευτικά κολονάκια στον δρόμο που τη διασχίζει. Να τα ξέχασαν; Πάντως, κάμποσοι οδηγοί περνούν φορτσάτοι, τους βολεύει να κινούνται με τα αυτοκίνητά τους μέσα από την πλατεία.
Με προφανή κίνδυνο για τους αμέριμνους πεζούς και ιδίως τα παιδάκια που παίζουν και τρέχουν ανέμελα.
Να ήταν μήπως διαφορετικό το σχέδιο εξαρχής; Να προβλέπονταν δηλαδή διάσπαση της αρχικής και δημιουργία δύο πλατειών, όπως στον Άγιο Βησσαρίωνα, με δρόμο στη μέση; (Αλλιώς, τι;)
Ζ.

Συγκρίνοντας
* ΕΚΑΝΑΝ τις συγκρίσεις οι νεαροί Λαρισαίοι, έβλεπαν διαφορές.
- Παλιά, δούλευαν 8ωρα και έχτιζαν εξοχικά. Τώρα δουλεύουμε 12ωρα για να ανάβουμε τα κλιματιστικά.
* * *
* - ΣΕ επιχείρηση-σκούπα στα Εξάρχεια για ναρκωτικά κατασχέθηκαν λέει 0,8 γραμμάρια κάνναβης. Κι ο Κρητικός έγραψε. Στα Ζωνιανά, τέτοια ποσότητα πέφτει όταν χτυπάνε ανάποδα το πληκτρολόγιο για να το καθαρίσουν.
* * *
* - ΓΙΑΤΙ παιδί μου δεν έγινες κι εσύ αυτοδημιούργητος επιχειρηματίας;
- Τι γιατί βρε πατέρα; Αφού δεν έχεις λεφτά.
Ζ.

Ο έβδομος σερί
* ΣΕ τρεις από τους επτά δήμους του νομού αναζητά υποψηφίους η ΝΔ. Εκεί που δεν έχει τώρα δικό της δήμαρχο. Στους υπόλοιπους τέσσερις αυτοδικαίως θα επιδιώξουν επανεκλογή οι νυν. Όμως, όμως κάποιοι έχουν στην άκρη του μυαλού τους και τον Δήμο Τυρνάβου. Έναν παράξενο Δήμο, μοναδικό φαινόμενο στις εκλογές. Αφού εδώ και τριάντα χρόνια οι δήμαρχοι εκλέγονται μόνο για μια τετραετία, λες και πρόκειται για συνταγματική επιταγή. Δεύτερη θητεία δεν έκανε κανείς τους, πάντα χάνουν, δεν καταφέρνουν να επανεκλεγούν.
* * *
* ΚΙ όλα αυτά μετά τον δήμαρχο-θρύλο Δημήτρη Κουγιώνη, ο οποίος έκανε τέσσερις σερί θητείες. Ήταν πιτσιρικάς το 1978, ίσα που είχε συμπληρώσει το ηλικιακό όριο του εκλέγεσθαι τότε, κι έφυγε μεσήλικος το 1994.
Τότε τον κέρδισε ο αείμνηστος Νίκος Χελιδόνης, ο οποίος όμως έζησε δυστυχώς μόλις ενάμιση χρόνο ως δήμαρχος. Όταν πέθανε, τον Αύγουστο του 1996, τον διαδέχθηκε ο Σταύρος Δόβας, που εκλέχθηκε κι εκείνος μετά. Μια φορά μόνον, στις εκλογές του 1998. Μετά, σ’ εκείνες του 2002 τον κέρδισε ο αείμνηστος Θανάσης Νασίκας, που έκανε μια θητεία. Το 2006 τον νίκησε ο Χρήστος Κιτσίδης, ο οποίος σε τέσσερα χρόνια παρέδωσε στον Νίκο Μαλάκο που κέρδισε τις εκλογές του 2010.
Μια θητεία φυσικά έκανε κι ο Παναγιώτης Σαρχώσης, πενταετής ήταν αυτή, καθώς επικράτησε του Μαλάκου το 2014. Και βέβαια έχασε κι αυτός το 2019 από τον Γιάννη Κόκουρα. Απίστευτο; Έξι δήμαρχοι μονής θητείας σερί.
* * *
* ΓΙΑ τον οποίο λέγεται πως τα μηνύματα δεν είναι ενθαρρυντικά, αν και τη μοίρα του την ξέρει, είναι ο έβδομος που θα επιχειρήσει να σπάσει την παράδοση. Εκτός κι αν εξαιτίας της παρατηρούμενης όχι καλής επίδοσης, της δυσφορίας ιδίως μεταξύ των νεοδημοκρατών του Τυρνάβου, αν λοιπόν συναποφασιστεί με τη ΝΔ να μην ξαναβάλει, να ορίσουν άλλον δικό τους μπας και σπάσει η κατάρα. Αν ο ίδιος θελήσει πάντως, δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς παρά να τον στείλουν στην κ..., όχι στην κρεμάλα βρε, στην κάλπη.
Ζ.

Σινε-Καστρί
ΤΙΤΛΟΙ τέλους πριν την ώρα του έπεσαν στο θερινό σινεμαδάκι του Καστρί Λουτρού. Λειτούργησε και φέτος, απευθυνόμενο κυρίως στους μικρούς επισκέπτες και μόνιμους κατοίκους του παράλιου οικισμού, με πρωτοβουλία του τοπικού εξωραϊστικού συλλόγου, με την πρωτοτυπία, αντί εισιτηρίου να προσκομίζονται ανακυκλώσιμα υλικά και απορρίμματα.
Ωστόσο, προχθές έμελλε να είναι η τελευταία προβολή του, καθώς αναγκάστηκε να διακόψει μετά από καταγγελία περίοικου. Αρχικά για την ένταση του ηχητικού συστήματος του κινηματογράφου, στη συνέχεια, όταν τα ντεσιμπέλ δεν μειώθηκαν, για το αν διαθέτει τουαλέτες, έξοδο κινδύνου (!), επαρκή φωτισμό...
Κυριολεκτικά φαρσοκωμωδία...
Δ.Χ.

Αφήγηση
* «ΚΑΠΟΤΕ ο παππούς μου είχε παραλύσει», το διάβασε σε ανατολίτικες ιστορίες ο Α. Φ. και το μεταφέρει: Μια μέρα του ζήτησαν να αφηγηθεί μια ιστορία για τον Δάσκαλό του. Εξιστόρησε τότε πώς όταν εκείνος προσευχόταν, άρχιζε να χοροπηδάει επί τόπου.
Για να δώσει μεγαλύτερη πειστικότητα στον λόγο του, ο παππούς μου σηκώθηκε όρθιος και συνέχισε να αφηγείται χοροπηδώντας ταυτόχρονα. Από τη στιγμή εκείνη έγινε καλά.
Ε, λοιπόν, ακριβώς κατ’ αυτόν τον τρόπο πρέπει να ξέρει να αφηγείται κανείς». (Μια ιστορία, λέει, πρέπει να την αφηγείται κανείς έτσι ώστε να δρα και να επιδρά αφ’ εαυτής).
Ζ.

Αγχωμένες
* ΥΠΗΡΧΕ ένας διάχυτος εκνευρισμός στην παρέα με τις νεαρές Λαρισαίες. Ίσως που δεν είχαν φύγει ακόμη για διακοπές.
- Αν δεν αγχωθώ, αγχώνομαι που δεν αγχώθηκα.
* * *
* - ΠΑΩ μια βόλτα να βρω το μυαλό μου.
- Θα έχει περάσει τα σύνορα τώρα.
* * *  
* - ΠΑΝΤΑ φταίνε αυτοί που έχουν νεύρα. Ποτέ εκείνοι που τους τα δημιουργούν;
Ζ.

Προ αιώνος
* ΔΕΝ είναι και τόσο πολλά τα 100 χρόνια, μα ούτε και λίγα θεωρούνται. Άλλοι καιροί πάντως το 1919, από τότε και τα δημοσιεύματα της ‘’Μικράς’’, που μετά από αντανάκλαση σε στήλη «Περασμένα κι Αξέχαστα» της ‘’Ελευθερίας’’ του 1949, φτάνουν στο σήμερα μέσω του αρχειοφύλακος Ε.Ρ.
Όπως εις προηγούμενον φύλλον εγράφομεν, είκοσι πέντε κάτοικοι του χωρίου Τσουφλάρ Δομοκού συνελήφθησαν και εφυλακίσθησαν εις Λαμίαν κατόπιν ενεργειών του ιδιοκτήτου του ανωτέρω χωρίου Ιω. Ζωγράφου. Ο βουλευτής μας κ. Χατζηγιάννης δια τηλεγραφημάτων του προς τον υπουργόν Γεωργίας κ. Γ. Καφαντάρην ως και τον της Δικαιοσύνης κ. Ι. Τσιριμώκον υπέμνησεν αυτοίς τα γνωστά γεγονότα, καταγγείλας τας πιέσεις του τσιφλικούχου Ζωγράφου, επιδιώκοντος ή τον εκπατρισμόν των κατοίκων και την ματαίωσιν της απαλλοτριώσεως ή την αποδοχήν του τετραπλασιασμού της αξίας του κτήματος. (Ακούς εκεί ιδιοκτήτης χωρίου...)
* * *
* ΕΙΣ τον αντιπρόεδρον της κυβερνήσεως κ. Ρέπουλην και εις τον υπουργόν της Γεωργίας κ. Καφαντάρην απεστάλη χθες το ακόλουθον τηλεγράφημα: «Οι χωρικοί Μπακραίνης ωργανώθησαν εις γεωργικόν συνεταιρισμόν μεταξύ των πρώτων. Εν τούτοις, καίτοι η πλειονότης των τσιφλικίων του νομού Λαρίσης απηλλοτριώθη, το χωρίον Μπάκραινα δεν εκηρύχθη ακόμη απαλλοτριωτέον. Διερμηνεύομεν ομοθύμως παράκλησιν των κατοίκων υπέρ απαλλοτριώσεως της Μπακραίνης. Η επιτροπή. Αθανάσιος Γούλας, Δ. Μαντζώνης, Β. Σπύρου, Αχ. Κυρίτσης, Γ. Γόγορας και Δ. Χατζηγιάννης βουλευτής.
* * *
* «Η Χάλκη (Μαϊμούλιον), η ιδιαιτέρα πατρίς του βουλευτού κ. Δημ. Χατζηγιάννη, δεν έχει καμμίαν ανάγκην να διαδηλώση πανηγυρικώτερον τα αισθήματα της απείρου εμπιστοσύνης και αφοσιώσεως, μεθ’ ης περιβάλλει το εκλεκτότερον τέκνον της, είναι πασίγνωστα αυτά. Η Χάλκη δεν αποκρύπτει ότι είναι υπερήφανος δια την πολεμικήν που διεξάγουν μερικοί κατά του κ. Δ. Χατζηγιάννη γνωρίζει ότι πολεμούν εκείνους που φοβούνται και φοβούνται εκείνους που αξίζουν. Ο κ. Ζήσης Γιαννακόπουλος ας αντιπολιτεύεται όσον θέλει. Δεν υπήρξε ποτέ ούτε αγροτικός ούτε φιλελεύθερος». Ιωαν. Στεργιούλης, πρόεδρος της κοινότητος Χάλκης.
Ζ.

Κασιδιάρισε
* ΣΕ εξέλιξη η μεταγραφική περίοδος. Ελεύθερος ο Δαμιανός Ζώκας, μετά την αποχώρησή του από το κόμμα Βελόπουλου, όπου δεν έβλεπε προκοπή, το πολύ να γινόταν «ο επόμενος Νασίκας» είπε, να εκλεγεί δηλαδή και να του στερήσει ο πρόεδρος τη βουλευτική έδρα. Ελεύθερος αλλά δεν βγάζει απ’ το μυαλό του την κατάκτηση έδρας στη Βουλή, επιμένει, είναι και που θέλει να προσφέρει στον λαό και τον τόπο γενικότερα.
Οπότε ο Λαρισαίος παλιός εφοριακός ανακοίνωσε ότι προσχωρεί στο κόμμα Κασιδιάρη, ‘’Έλληνες γτπ’’, το χρυσαυγίτικο διάδοχο σχήμα δηλαδή. Εξελίχθηκε, υπάρχει μια ποιοτική διαφορά το δίχως άλλο. Κασιδιάρισε ή κασίδιασε είναι το σωστό; Και τώρα θα κοντραριστεί με την ηγερία του χώρου, αυτή που θαυμάζουν νυν και πρώην χρυσαυγίτες τοπικά, τη Μαρία Μπίλλη.
Ζ.

Εξοικονομώ;
* ΝΑ κι άλλος ενοχλημένος Λαρισαίος, ο Στ. Ρ. Ο οποίος επισημαίνει ότι και στη Σαρίμβεη, τη Γιάγκου, στο Πάρκο των Χρωμάτων, τα φώτα τις τελευταίες μέρες σβήνουν περίπου στις 7:15 το πρωί. «Μάλλον θα ξεκίνησε το πρόγραμμα εξοικονομώ ενέργεια», ειρωνεύεται. (Τρία τέταρτα άσκοπη κατανάλωση).
Ζ.

Επισήμανση
ΠΟΛΛΟΙ διερχόμενοι οδηγοί από τη Λεωφόρο Καραμανλή, έχουν παρατηρήσει ότι τα λουλούδια και τα φυτά που υπάρχουν στη διαχωριστική νησίδα έχουν ξεραθεί.
Προφανώς λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, αυτά χρειάζονται πιο συχνό πότισμα. Κι επειδή κάποιοι ταξιδεύουν στον Βόλο και διαπιστώνουν τη μεγάλη διαφορά στην εικόνα των δύο πόλεων, ζητούν από τη δημοτική αρχή Λάρισας να επιδείξει μεγαλύτερη φροντίδα στην πιο κεντρική λεωφόρο της πόλης, από την οποία μάλιστα διέρχονται και πολλοί ταξιδιώτες.
Γ.Ρ.

Για την κόρη του
* - ΠΗΓΑΜΕ σ’ ένα γάμο κι είχε πυροτεχνήματα, διηγιόταν η Λαρισαία. Οπότε κάποια στιγμή λέει ο δικός μου στον πατέρα μου: ‘’Εμένα πεθερέ δεν μου είχες τέτοια στον γάμο...’’. Και εκείνος, τι του απάντησε; ‘’Εσένα σε είχα ποτίσει τσίπουρο μην και αλλάξεις γνώμη. Πυροτεχνήματα έριξα εγώ την άλλη μέρα’’.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass