ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 05 Αυγ 2022 17:51
* ΜΠΟΡΕΙ να μην κατάφερε τελικά να επισκεφθεί τη Συναγωγή η Λίνα Μενδώνη, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μανουάχ Μωυσής έσπευσε να την ευχαριστήσει για την σημαντική συμβολή τής Υπουργού στην αναστήλωσή της. Ζ. * ΜΠΟΡΕΙ να μην κατάφερε τελικά να επισκεφθεί τη Συναγωγή η Λίνα Μενδώνη, ωστόσο ο αντιπρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Μανουάχ Μωυσής έσπευσε να την ευχαριστήσει για την σημαντική συμβολή τής Υπουργού στην αναστήλωσή της. Ζ.

Έτυχε
* ΑΛΛΟ ένα Σαββατοκύριακο που η θερμοκρασία ανεβαίνει ενισχύοντας τη διάθεση μετακίνησης προς τη θάλασσα όσων δεν βρίσκονται σε άδεια και διακοπές.


Λες και υπήρχε προσυνεννόηση. Και μάλιστα χωρίς μελτέμια, παρότι Αύγουστος, άπνοια έως ελαφρύ ευχάριστο αεράκι.
Ζ.

Άδεια για γεμάτα
* - ΜΕ τι περνάει ο πόνος στον αυχένα;
- Με μαγιό, αιώρα και κοκτέιλ. (Ορισμένοι Λαρισαίοι προσδοκούν ακόμη για άδεια και διακοπές).
* * *
* - ΘΑ πάμε Ελαφόνησο. Εσείς;
- Μπαλκόνησο.
* * *
* - ΕΚΛΕΙΣΑ μονοκατοικία πάνω στο κύμα με 7 ευρώ τη μέρα.
- Α, πολύ ωραία. Πότε θα πάτε;
- Αρχές Δεκέμβρη.
Ζ.

Γεωστρατηγική
* «ΟΙ υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Κίνας υπογράμμισαν αμφότεροι την ανάγκη για σεβασμό της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών…». Με έκπληξη διάβαζε ο Λαρισαίος την ειδησεογραφία.
- Μα καλά, ο Κινέζος, ενώ γίνεται της κακομοίρας, με τον Δένδια πήγε και συναντήθηκε;
Ο ειδικός της παρέας στη γεωστρατηγική επελήφθη να του εξηγήσει.
- Μην ξεχνάς ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ε.Ε. Μετράει αυτό, ακόμη και συμβολικά έχει αξία. Φυσικά λόγω Κύπρου και αντίστοιχων καταστάσεων, αλλά και των Αιγαιοπελαγίτικων τουρκικών προθέσεων, τα είπε αυτά ο Δένδιας. Τον αναθεωρητισμό της Πελόζι καταδίκασε.
- Ναι. Και με τους Αμερικανούς πώς θα ξεμπλέξει τώρα;
- Μα ακούστηκε ότι η Πελόζι δεν είχε την έγκριση του Λευκού Οίκου, ότι δεν υπάρχει ενιαία γραμμή στο θέμα. Να, οι Τάιμς της Ν. Υόρκης διατύπωσαν δημοσίως αυστηρή κριτική στην πρόεδρο της αμερικανικής Βουλής για την πρωτοβουλία της.
* * *
* Ο άλλος, στη συντροφιά των Λαρισαίων, θυμήθηκε ότι ο Νίκος Δένδιας είχε συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, στις 18 Φεβρουαρίου. Η εισβολή της Ρωσίας και η ένοπλη σύγκρουση στην Ουκρανία ξεκίνησε στις 24 Φεβρουαρίου.
- Τώρα ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών της Κίνας, Γουάγκ Γι, στις 3 Αυγούστου. Λογικά να έχουμε τον νου μας όταν ο μήνας θα έχει 9;
- Η διαφορά είναι ότι δύο μήνες πριν τον πόλεμο είχε συναντηθεί στο Σότσι ο Μητσοτάκης με τον Πούτιν. Τώρα, δεν υπήρξε πρόσφατη συνάντησή του με τον Κινέζο.
Ζ.

Τόσα θα πάρουν
* ΕΠΙ της επικαιρότητας οι σχολιασμοί των Λαρισαίων, παραθαλασσίως.
* - ΣΤΑ τρία ευρώ πήγε το κεσεδάκι το γιαούρτι, ο πόλεμος φταίει και γι’ αυτό…
- Μα τι στο καλό, γιαουρτοπόλεμο παίζουν εκεί στην Ουκρανία;
* * *
* Ο Ν.Κ. δεν μπορεί να καταλάβει.
- Ακούω παραπονάκια για το μεγάλο ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων για αντικατάσταση συσκευών, που φτάνει το 83%. Μα γιατί; Αφού η Κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει. Κάθε νοικοκυριό θα πάρει 3.
Ζ.

Επικίνδυνη
* ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ, και είναι, «σκοτώστρα», η Παλιά Εθνική Οδός από το Ζαχάρεως ως τη διασταύρωση Κουλουρίου, τόσα τροχαία στην ευθεία παλιά της «Roca». Και δεν φτάνουν όλα τ’ άλλα, τώρα τελευταία έχει και πολύ κακό οδόστρωμα. Εδώ και κάμποσους μήνες έγραψε ξαναέγραψε η εφημερίδα, φιλοξενώντας επισημάνσεις αναγνωστών, δρόμος με βαριά κυκλοφορία μονίμως, ακόμα πιο αυξημένη η κίνηση κατά το θέρος, προς τις παραλίες. Ουδέν όμως, ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον Δήμο, μήτε έργο επισκευών, ουδέ καν απάντηση για εξηγήσεις. Τώρα όμως; Τώρα κατατέθηκε ερώτηση του αντιπολιτευόμενου Θανάση Μαμάκου προς τον Δήμαρχο, οπότε θα δοθεί απάντηση. Καλύτερα ακόμα να προηγηθεί αποκατάσταση.
Ζ.

Άντε γεια
* ΣΤΟ φεύγα κι όχι μόνο στο τάβλι, οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Μάνα χώρισα.
- Γλίτωσε ο άνθρωπος.
* * *
* - ΑΓΟΡΙ μου, θέλεις να παίξουμε τον γιατρό;
- Ε… Ναι… Άντε γεια τώρα.
- Μα πού πας;
- Αφρική, γιατρός χωρίς σύνορα.
* * *
* - ΚΑΛΕ φιλενάδα τι να κάνω; Δύο χρόνια έχει να μου τηλεφωνήσει.
- Σε δοκιμάζει, μάλλον.
Ζ.

Εκεί ψηλά…
* ΝΑ επιλέξει υποψήφιο δήμαρχο, μεταξύ άλλων, και στην Ελασσόνα καλείται η ΝΔ. Για να δώσει χρίσμα ή και διακριτική υποστήριξη δημόσια, παρασκηνιακά πάντως θα τον τρέξει με χίλια εξοβελίζοντας όποιον άλλο μπορεί να φιλοδοξεί. Ποιος θα είναι όμως; Εκεί ψηλά, κάτω στον κάμπο, κάτω στην Ελασσόνα, όπου ποτίζει ο Γιάννος, ποτίζει όμως κι η Παγώνα.
* * *
* ΟΠΟΙΟΣ και να είναι ο εκλεκτός της ΝΔ, απέναντί του θα βρει σίγουρα το δίδυμο του νυν δημάρχου, του Ν. Γάτσα και του αναπληρωτή του, του Δημ. Καρανίκα, σε ενιαίο αυτήν τη φορά συνδυασμό, υποχρεωτικά λόγω και του νέου εκλογικού νόμου που θα ισχύσει, οι οποίοι θα έχουν την υποστήριξη και του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ.
Όσο και να δεν το θέλουν κάποιοι αλλού, στην Ελασσόνα θα συνεργαστούν εκλογικά τα δύο κόμματα.
* * *
* Ο πρώην δήμαρχος Νίκος Ευαγγέλου θέλει και επιδιώκει να επανέλθει. Είχε χάσει βέβαια το 2019, στον β’ γύρο, οπότε και είχαν συνεργαστεί οι δύο προαναφερθέντες, ωστόσο από τότε ασκεί με συνέπεια μεθοδική αντιπολίτευση. Υπερασπιζόμενος το έργο του και ελέγχοντας τον διάδοχό του, με σαφέστατη πρόθεση να είναι ξανά υποψήφιος. Και με την εμπειρία του πια να προσφέρει ξανά ως δήμαρχος.
* * *
* ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ όμως ότι ενδιαφέρεται να ξαναδοκιμάσει και ο πολιτικός μηχανικός Βασίλης Βαρνάς. Ο οποίος, στις προ-προηγούμενες εκλογές, το 2014, είχε επιτύχει αξιόλογη επίδοση με 13% στον α’ γύρο, μόνος του ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Άφθαρτος και διεισδυτικός και σε άλλους χώρους, αν υποστηριχτεί από τη ΝΔ, ίσως είναι πιο εύκολο να ανατρέψει την κατάσταση.
Και πάντα υπάρχει και ο μπαλαντέρ που ακούσει στο όνομα Σάκης Παιδής. Ο Ελασσονίτης περιφερειακός σύμβουλος άλλοτε ακούγεται πως θα πάει για βουλευτής κι άλλοτε για δήμαρχος, με τη ΝΔ πάντα. Ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του.
Ζ.
Επικρατέστερος
* ΔΥΟ πράγματα είναι σίγουρα για το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ στη Λάρισα.
Πρώτον ότι το 50% άνδρες - 50% γυναίκες ψηφίστηκε στο καταστατικό στο Συνέδριο του κόμματος είναι ένα πρόβλημα αυτό, καθώς οι θέσεις θα είναι 11, αριθμός που δεν δίνει ακέραιο διαιρούμενος με το 2. Εκτός κι αν, όπως κυκλοφόρησε, μειωθούν, από 8 σε 7 οι βουλευτικές έδρες της Λάρισας, λόγω της απογραφής, οπότε θα είναι 10 οι υποψηφιότητες.
* * *
* ΔΕΥΤΕΡΗ βεβαιότητα ότι στο ψηφοδέλτιο θα υπάρχει οπωσδήποτε αγρότης. Προφανώς όχι πάλι ο Ν. Παπαδόπουλος, επιδιώκουν ανανέωση. Και κατά τα φαινόμενα, προβάδισμα έχει η περίπτωση του γεωπόνου Παναγιώτη Καλογιάννη, αγρότη στο επάγγελμα. Συνδικαλιστής, συνεταιριστής, νέος σε ηλικία, μέλος της Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ. Από Χάλκη, ανιψιός του δημάρχου Απ. Καλογιάννη.
Ζ.
Αργά
* ΟΡΕΞΑΤΟΙ πάντοτε, και κυριολεκτικά, οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Ναι βέβαια, όταν πλέον μου χτυπάει ο ντελιβεράς το θυροτηλέφωνο λέει «Εγώ είμαι».
* * *
* - ΠΡΟΣΕΞΤΕ τη διαφορά ανάμεσα στο τρώμε αργά και στο τρώμε μέχρι αργά.
* * *
* - ΕΓΩ Χάρης, χάρηκα.
- Λουκάς, λουκάνικα.
Ζ.
Ανταγωνισμός
* ΟΙ Αστυνομικές Αρχές της Λάρισας εξάρθρωσαν σπείρα με φυτείες κάνναβης σε δύσβατη περιοχή στο Σκλήθρο της Αγιάς, ξεριζώνοντας με 2.193 δενδρύλλια, ύψους έως και τρία μέτρα. Μιλάμε για έκταση, όχι αστεία. Να είχαν κάνει άραγε οι άνθρωποι δηλώσεις ΟΣΔΕ; ΕΛΓΑ θα πλήρωναν;
Ο ανταγωνισμός πάντως μαίνεται. Την επομένη, οι Αστυνομικές Αρχές της Χαλκίδας ανακάλυψαν φυτεία με 2.225 δενδρύλλια κάνναβης, ύψους μέχρι 2,5 μέτρων, σε δασική περιοχή στην Τανάγρα Βοιωτίας. Λιγάκι περισσότερα αυτοί.
Ζ.

Καλοσχεδιασμένα
* ΠΡΟΧΩΡΟΥΣΕ σε καταμέτρηση ο Λαρισαίος Γ.Π., σπάζοντας με τον αριστερό αντίχειρα, ένα-ένα τα δάχτυλα του δεξιού χεριού του.
- Έβγαλαν την Ουκρανία στον κλαρί να πολεμά για να φθείρει τη Ρωσία
- Έβαλαν την Ε.Ε. και τη Μ. Βρετανία στο κόλπο, να εξοπλίζουν την Oυκρανία και τους οδηγούν στην ύφεση και σε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα. Πιο δύσκολο για τη Γερμανία.
- Απόκτησαν εκ νέου την στρατιωτική ηγεμονία στην Ε.Ε. κι ανέστησαν το ΝΑΤΟ.
- Έκλεισαν τη Συμφωνία AUKUS, με την Αυστραλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, και τώρα σπρώχνουν την Ταϊβάν για να πολεμήσει την Κίνα.
* * *
* ΓΙΑ να καταλήξει: Και ενώ κινούν τα νήματα και βάζουν συστηματικά διάφορους άλλους να πολεμούν με τους εχθρούς τους, και για τους ίδιους να τους γεννούν και τα κοκόρια τους, έρχονται κάποιοι να πουν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδιο.
Ζ.

Σκοτάδι
* ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ …στο σκοτάδι, προφανώς δεν γίνεται.
Αυτό επισημαίνει συμπολίτης που παραθερίζει στη Βελίκα, σημειώνοντας ότι στην περιοχή Πλατάνια, με το που πέφτει ο ήλιος, βασιλεύει το σκότος. Τόσο κεντρικό δρόμο όσο και μέσα στον χώρο αναψυχής, οι συνθήκες φωτισμού είναι από προβληματικές έως ανύπαρκτες…Νερό
* ΣΧΟΛΙΑΖΕΙ ο Νικιώτης, με αφορμή τη, μετά από 20ετία, ανακατασκευή του χλοοτάπητα στο γήπεδο της Νίκαιας: «Φτιάχνουν λέει το γκαζόν, το ποτίζουν, το περιποιούνται… Καλά όλα αυτά, μακάρι όμως να έδειχναν το ίδιο ενδιαφέρον και για αντιπλημμυρικά έργα που μας δοκιμάζουν συχνά».

Μετά
* Ο δραστήριος παπάς και ήθελε κάποιον να ζωγραφίσει τον Μυστικό Δείπνο στην εκκλησία της ενορίας του. Χρήματα πολλά δεν υπήρχαν. Έψαχνε λοιπόν για αγιογράφο, αλλά ο μόνος που βρήκε να είναι σχετικά φθηνός, ήταν και μπεκρής. Τι άλλο να κάνει όμως, αποφασίζει να τον φωνάξει και να του δώσει τη δουλειά.
Αρχίζει να ζωγραφίζει ο τεχνίτης, αρχίζει και να πίνει, γίνεται ντίρλα και φτιάχνει τον Ιησού να ρίχνει ζεϊμπεκιές, τον Ιούδα να χτυπάει παλαμάκια, τον Ματθαίο να σπάει πιάτα και άλλα τέτοια.
* * *
* ΠΗΓΑΙΝΕΙ την άλλη μέρα ο παπάς, τα βλέπει και δικαίως αρχίζει να φωνάζει:
- Πω πω  ρε αθεόφοβε… Τι είναι αυτά που έκανες εκεί; Δεν ντρέπεσαι, βρε αλήτη;
Τον κοίταζε ανέκφραστος ο μάστορας. Σήκωσε μετά τους ώμους του.
- Τι να σου πω, πάτερ... Εγώ όταν τους άφησα, τρώγανε ακόμη.
Ζ.

AIMA.jpg

* ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ είναι οι ανάγκες σε αίμα, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο. Οι προσπάθειες των φορέων αιμοληψίας και αιμοδοσίας (Νοσοκομεία, Σύλλογοι), εντείνονται αυτό το διάστημα, αλλά η επάρκεια παραμένει ζητούμενο, με αποτέλεσμα ασθενείς να αναβάλουν τις μεταγγίσεις τους. Το πρόσφατο παράδειγμα των αιμοδοτικών φορέων της Ραψάνης, απ’ όπου και η φωτογραφία, πρέπει να αποτελεί καθημερινή πρακτική και όχι ζητούμενο.

 

GHPEDO_TINOS.jpg

* ΔΕΝ θα έβρισκαν χώρο να φτιάξουν στην κατάξερη Τήνο ένα καταπράσινο γήπεδο; Το οποίο ανακάλυψε διελθών ο Β. Ντ. Θα έβαλε και η Παναγία το χέρι της…
Ζ.

KAPETAN.jpg

* ΔΕΝ είναι που ως Σαρακατσάνος προτιμά εκ φύσεως τα βουνά από τις παραλίες. Είναι που συνεχίζει να περιοδεύει ακατάπαυστα, ο Χρ. Καπετάνος, όπου Λαρισαίοι, ιδίως νεοδημοκράτες, εκεί κι αυτός. Έφτασε και στους Βλάχους στα χωριά του Ασπροποτάμου, επισκεπτόμενος Χαλίκι, Ανθούσα, Κατάφυτο, Πολυθέα, Αγία Παρασκευή, Καμνιάι. Και συνέχισε μέχρι τους Καλαρρύτες, μαζί του ο πρώην πρόεδρος της Ανθούσας Δ. Τύμπας και ο πρόεδρος του ΟΠΑΚΠΑ Φαρσάλων Ν. Γκατζόγιας με καταγωγή από ‘κει ψηλά.
Ζ.

VOLTA.JPG

* ΒΟΛΤΑ στη Λάρισα. Δεν κάνει βρε το μικρό στο μπροστά χωρίς κάθισμα και ζώνη κιόλας.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass