Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Νοε 2022 18:00
 * ΠΑΝΤΟΥ για την εκλογική της καμπάνια η Ρ. Καραλαριώτου. Και στους Γόννους, με τις ρίζες της παράταξης.  Ζ. * ΠΑΝΤΟΥ για την εκλογική της καμπάνια η Ρ. Καραλαριώτου. Και στους Γόννους, με τις ρίζες της παράταξης. Ζ.

Παραμένει
* ΕΦΥΓΕ η Εύα, για την ακρίβεια δεν ήρθε, ο καιρικός παράδεισος όμως έμεινε.


Με τις θερμοκρασίες στη Λάρισα να συναγωνίζονται τους βαθμούς αριστούχου μαθητή Λυκείου και τον ήλιο να συνεχίζει ανέμελος τις βόλτες του. Το ανοιξιάτικο φθινόπωρο συνεχίζεται.
***
* ΚΙ αφού φρόντισαν να τρομάξουν πάλι τον κόσμο, άρχισε κι η πλάκα.
-Όσοι και όσες επιβιώσαμε από τη φοβερή φονική κακοκαιρία Εύα, θα έχουμε να το λέμε στα εγγόνια μας.
Ζ.

Ανησύχησε
* ΤΟΝ τρόμαξε το ντριννν του 112 τον Λαρισαίο. Κι επιπλέον τον ανησύχησε. Έλαβε λέει Επείγουσα Ειδοποίηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας με το σαφέστατο μήνυμα: Σταμάτα να Τρως.
Ζ.

Στο σουπερμάρκετ
* Η ακρίβεια απασχολούσε τη συζήτηση των Λαρισαίων.
-Τι θα κάνεις αν κερδίσεις το Τζόκερ;
-Θα πάω σουπερμάρκετ.
***
* - ΕΝ ΤΩ ΜΕΤΑΞΥ στο χαρτί υγείας σε λίγο καιρό θα πέσει η τιμή. Άμα δεν υπάρχουν λεφτά για φαγητό, πού να χρειαστεί.
***
* -ΩΡΑΙΟ το φαρμακείο σας.
-Μα σε σουπερμάρκετ είστε.
***
* -ΓΙΑ σουπερμάρκετ κίνησα
Με κέφι και χαρά
Μα τα λεφτά μου έφτασαν
Μοναχά για καπαμά.
Ζ.
Τα εις -ας
* ΚΟΥΙΖ από την Α.Κ.: «Εθνική» λέξη με 7 γράμματα, έχει 3 α, τελειώνει σε -ας, δεν είναι η παγκοσμίως γνωστή «εθνική λέξη».
Και προέκυψε πληθώρα απαντήσεων: Τραχανάς, Μαχαλάς και Ανανάς και Άρπαγας και βεβαίως Παλαμάς αλλά και Πανάθας, Φαφλατάς, Μπαγλαμάς, Μπάκακας και Γαλατάς. Νίκησε η πρόσφατης εσοδείας Καπαμάς.
Ζ.

Γαύροι αλμυροί
* «ΕΙΣΤΕ και επίσημα εχθροί του Ολυμπιακού, ραντεβού στις κάλπες», ανακοίνωσαν οι οργανωμένοι γαύροι της «Θύρας 7».
Κατάφερε να στρέψει και τον Ολυμπιακό εναντίον του; Όχι για το αν ήταν στημένος ο διαιτητής και αν θα αποχωρήσει απ’ το πρωτάθλημα, συνήθη αυτά πάνω στην πίκρα. Όμως τα άλλα, τα περί παρακράτους, με υποκλοπές και παρακλάδια στο οργανωμένο έγκλημα, με έδρα το Μαξίμου κ.λπ., κ.λπ. Τις μέρες μάλιστα που βγήκε ότι με τις υποκλοπές παρακολουθούσαν και τον Μαρινάκη, ποιον τον φίλο τον στενό, τον σύντεκνο. Μα χαλάνε οι φιλίες για ένα πέναλτι; (Τα «Νέα» πάντως κυκλοφόρησαν χθες ξανά με πρώτο θέμα τις υποκλοπές, σχεδόν σαν να ήταν εφημερίδα του Κ. Βαξεβάνη).
***
* - ΚΙ ο Μαρινάκης θα γίνει ΣΥΡΙΖΑ;
Άναψε η συζήτηση και στα στέκια της Λάρισας.
- Θα δημιουργηθεί παράδοση. Διότι κι ο προηγούμενος του Ολυμπιακού, ΣΥΡΙΖΑ έγινε, ο Κόκκαλης...
- Ε, αυτοί είχαν οικογενειακές καταβολές. Από Πέτρο σε Πέτρο...
- Εγώ βλέπω πάντως ότι θα τελειώσει η χρονιά κι ο Μαρινάκης θα ‘χει αλλάξει τρεις προπονητές κι έναν πρωθυπουργό.
Ζ.

Και η Λάρισα;
* ΚΑΙ δήλωσε χθες ο Κ. Βαξεβάνης μετά την κατάθεση στον εισαγγελέα κι ενώ λέγεται ότι υπάρχουν και ηχητικά ντοκουμέντα απ’ τις υποκλοπές: «Κατά τη διάρκεια ταξιδιού ενός απεσταλμένου υπουργού στη Λάρισα για μια δουλειά που δεν ήταν ούτε νόμιμη ούτε εγκεκριμένη, ο υπουργός δέχθηκε τηλεφώνημα που του είπαν ξέρουμε πού πας και τι πας να κάνεις, γύρνα πίσω». (Τι να εννοεί ο ποιητής; Θα μαθευτεί κάποια στιγμή).
Ζ.

Μια βόλτα...
* ΜΙΑΣ κάποιας ηλικίας η παρέα των Λαρισαίων.
- Τι θα κάνεις σήμερα;
- Λακκούβα στον καναπέ απ’ το καθισιό.
***
* - ΕΙΜΑΙ σε ηλικία που μου λένε «Πάμε μια βόλτα ρε» κι εγώ ακούω «Πάρε μια βολταρέν».
***
-ΠΡΕΠΕΙ να δέχτηκες ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι, μικρός...
-Πώς το κατάλαβες χωρίς ακτινογραφία γιατρέ;
-Σε παρακολουθώ στο φέισμπουκ.
Ζ.

Για τα ΤΕΠ
* ΣΤΗ Λάρισα ο πρόεδρος της επιστημονικής Εταιρείας Επείγουσας Ιατρικής Δημ. Τσιφτσής, επισκέφθηκε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των δύο νοσοκομείων και ενημερώθηκε για τη λειτουργία τους, τη σημαντική προσφορά, αλλά και τα προβλήματά τους. Προφανώς και για κάποια που αναφύονται εξαιτίας αλλότριων σχεδίων και προθέσεων. Και η συζήτηση συνεχίστηκε και το βράδυ, όταν ο πρόεδρος συνέφαγε μαζί τους στη Νεάπολη στου «Μπρέλλα», όχι που λένε οι γιατροί ότι είναι ανθυγιεινά τα ψητά, παρέα με τους διευθυντές των δύο ΤΕΠ, τη Γεωργία Παπαδάμου του Πανεπιστημιακού και τον Δημ. Μπαμπαλή του ΓΝΛ.
Ζ.

Κοινή λογική
* ΤΟ αυτονόητο είπε ο Λαρισαίος A.M.: «Αν υπάρχει πράγματι ουσιαστικό και ανυπέρβλητο κτιριολογικό πρόβλημα ή ζήτημα ασφάλειας τότε λογικά θα είναι οι πρώτοι που δεν θα θέλουν να στείλουν εκεί τα παιδιά τους». (Αντ’ αυτού οι γονείς βγαίνουν στον δρόμο).
***
* ΚΙ ο Γ.Ο. κάνει μια παραβολή: «Έστω ότι πηδάει απ’ το αεροπλάνο αλεξιπτωτιστής και αμέσως μετά ο επόπτης του διαπιστώνει ότι δεν έχει φορέσει το σωστό αλεξίπτωτο αλλά ένα άλλο. Αρκετά ασφαλές αλλά π.χ. άλλο μοντέλο από το προβλεπόμενο. Τι πρέπει να γίνει; Θα του πει απ’ τον ασύρματο να το βγάλει, ή θα τον αφήσει να προσγειωθεί πρώτα;» (Μα δεν είναι θέμα κοινής λογικής αλλά συμφερόντων, όλοι το ξέρουν πια).
Ζ.

Μόνο αυτοί
* ΟΠΟΤΕ γίνεται η σούμα κι επειδή οι περισσότεροι από τους γονείς στη Ράπτου είναι νεοδημοκράτες. Ξεκάθαρα υπέρ τους στον αγώνα να παραμείνει ανοιχτό το σχολείο, μόνον ο βουλευτής Χρ. Κέλλας και οι πολιτευτές, ο δικηγόρος Χρ. Καπετάνος και ο απόστρατος Μπάμπης Τσιαπάλας.
Ζ.

Οσονούπω
* ΤΙ γίνεται με τα ηχοπετάσματα στις σιδηροδρομικές γραμμές της Λάρισας; Η απάντηση στο κυριακάτικο ερώτημα μέσω των «Ψ» έφτασε χθες, αρμοδίως: «Ο εργολάβος έχει κάνει και τους επί τόπου ελέγχους για εντοπισμό λεπτομερειών, και περιμένει υπογραφή από Περιφέρεια Θεσσαλίας». (Α να δούμε...)
Ζ.

Για το στερνό
* ΦΙΛΟΙ παιδιόθεν και συμμαθητές από το Δημοτικό μέχρι το Γυμνάσιο ο πρόσφατα εκλιπών Αντώνης Σκυλλάκος και ο Πάνος Σάπκας. Μεγάλο το σοκ για τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού που βρέθηκε στην Αθήνα για να αποχαιρετήσει τον φίλο του Αντώνη, «έναν πραγματικό μαχητικό δημοσιογράφο με καθαρή σκέψη. Έναν άνθρωπο με μεγάλη καρδιά», όπως αναφέρει σε δημοσίευση στη σελίδα του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης ο αντιδήμαρχος.
ΘΑ.

Δεν πήγαν
* Η αποχή κέρδισε σαφώς, λιγότερο από 40% συμμετοχή των εκπαιδευτικών στις ηλεκτρονικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια. Κέρδισε όμως και η Ν. Κεραμέως, προ διετίας η συμμετοχή ήταν μόλις 5%, τώρα τους έψησε η υπουργός, τη ΔΑΚΕ και την ΠΑΣΚ, που ανταποκρίθηκαν και συμμετείχαν. Αυτές και έχασαν, οι αριστερές παρατάξεις δικαιούνται να εκτιμούν ότι η πρότασή τους για αποχή δικαιώθηκε.
***
* ΚΙ ήταν και εύκολη η συμμετοχή, ψηφοφορία ηλεκτρονική, ούτε να μετακινηθείς, μήτε να περιμένεις σε ουρά κι εκδρομή να ήσουν το Σάββατο ψήφιζες από κει. Κι όμως... «Είχαμε καλομάθει νομίζω να χάνουμε μάθημα για να ψηφίζουμε...», γνωμάτευσε η Λαρισαία καθηγήτρια. Βέβαια το πόσο έγκυρη είναι η εξ αποστάσεως ψηφοφορία παραμένει πάντοτε ένα θέμα.
***
* Ο γαλάζιος συνδικαλιστής δάσκαλος έκανε την αναγωγή: «Τον Ιούνιο στη Λάρισα με δια ζώσης ψηφοφορία ψήφισαν 1.440 συνάδελφοι με 5 παρατάξεις να συμμετέχουν, ενώ τώρα με 2 παρατάξεις ψήφισαν 810. Ψήφισε το 56% του Ιουνίου». (Πολύ είναι αυτό, με ηλεκτρονική ψηφοφορία; Και βέβαια άλλο οι εκλογές για τοπική διοίκηση, άλλο το ενδιαφέρον).
Ζ.

Αχόρταγοι
* ΕΙΧΑΝ όρεξη, γενικώς, οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Ό, τι δεν σε χορταίνει σε κάνει πιο νηστικό.
***
* - ΗΠΙΑ πράσινο τσάι για το αδυνάτισμα, μαύρο τσάι για τη στοματική υγιεινή, λευκό τσάι για τη χοληστερίνη, κόκκινο τσάι για τις αϋπνίες. Κι εδώ και μια ώρα κατουράω ουράνιο τόξο.
***
* -ΤΙ ήθελες να γίνεις μικρός;
-Μοντέλο.
- Και γιατί δεν έγινες;
-Με κέρδισε η μερέντα.
Ζ.
Της καθυστερήσεως
* - ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ με τα τρένα, τα οποία είναι κιόλας πλέον υψηλής ταχύτητας.
Μα γίνεται κάτι πάντα και καθυστερούν, πάντα κάτι συμβαίνει, δεν μπορεί να είναι τυχαίο...
Άλλη μια φορά με καθυστέρηση το τρένο από Αθήνα το βράδυ της Κυριακής. Κάπου μεταξύ Λιανοκλαδίου και Παλιοφαρσάλων σταμάτησε μέσα στη νύχτα και περίμεναν κάνα μισάωρο, με σαράντα λεπτά καθυστέρηση έφτασαν στη Λάρισα. Από τα μεγάφωνα του συρμού τους είπαν ότι σταμάτησαν για «Ν’ αλλάξει το προσωπικό».
- Μας κοροϊδεύουν κιόλας; Ποιο προσωπικό ν’ αλλάξει, από πού, μέσα απ’ τα χωράφια θα ερχόταν;
- Μήπως εννοούσαν ν’ αλλάξει ρούχα το προσωπικό.
- Πάντως όταν πέρασε ένα άλλο τρένο που ερχόταν από την άλλη γραμμή, μετά έφυγε και το δικό μας. Γιατί δεν έλεγαν ότι περίμεναν τη διασταύρωση; Και γιατί δεν την είχαν συμπεριλάβει στο πρόγραμμά τους, τυχαία πέρασε το άλλο τρένο;
Ζ.

Συμβαίνει συνεχώς
* ΕΠΙ του ιδίου γράφει κι η Αθηναία δημοσιογράφος Ν.Ρ.: ... είπα να πάω με τρένο. Έχει πλέον, λέει, και το «γρήγορο». Με πρώτη θέση και τα όλα του. Που μαύρη η ώρα κι η στιγμή.... Τρία τέταρτα άργησε να φτάσει, όλοι βρίζανε πως συνέχεια αυτό συμβαίνει και σαν ρώτησα, γιατί ρωτάω κιόλας, δεν το βουλώνω, να πάω από κει που ‘ρθα να ησυχάσουμε, ο μηχανοδηγός μού απάντησε πως «γίνονται καθυστερήσεις, λόγω κίνησης». Τον κοιτάω καλά-καλά. «Λόγω κίνησης;», ρωτάω πάλι. «Λόγω κίνησης», μου ξαναλέει, με πιο μπάσα φωνή αυτή τη φορά. Θα έχει πολλά μυγάκια στη διαδρομή, σκέφτηκα, κι απομακρύνθηκα μην ακούσει κι αυτός τα εξ αμαξοστοιχίας. (Όλη η Ελλάδα μονίμως ταλαιπωρείται, κανείς υπουργός δεν συγκινείται).
Ζ.

Διαγωνισμός τυριών
* ΜΥΡΙΖΑΝ, έπιαναν και δοκίμαζαν λευκά, πορτοκαλί, μπλε, ακόμη και μοβ τυριά, με διαφορετικές αποχρώσεις, 250 κριτές προχθές στο Ην. Βασίλειο, για να αποφασίσουν πιο από τα 4.434 τυριά μεταξύ 42 χωρών είναι το καλύτερο τυρί για το 2022.
***
* ΥΠΗΡΧΑΝ μπλε, επίπεδα, κρεμώδη μεταγιόν και επιβλητικές πλάκες τσένταρ. Υπήρχαν τυριά σε σχήμα καπέλου μάγισσας και λουλουδιών, τυριά τυλιγμένα σε φύλλα τσουκνίδας ή καλυμμένα με στάχτη. Υπήρχαν απλά, λιτά τυριά. Υπήρχαν, όμως, και τυριά που έμοιαζαν με κέικ, περίτεχνα γαρνιρισμένα με φρούτα.
***
* Ο φετινός νικητής, ένα γκριγιέρ (gruyère) από την Ελβετία, που επελέγη μετά από τυφλή γευσιγνωσία. Η έκπληξη, όμως, για τους Έλληνες, είναι πως στην κατηγορία «Φέτα», την πρώτη θέση έχει κατακτήσει μια «feta» από τις ΗΠΑ και συγκεκριμένα από το Γουισκόνσιν, με το όνομα «Odyssey Feta».
Τη δεύτερη θέση κατέλαβε ένα εγγλέζικο τυρί από το Κρου, ενώ στην τρίτη θέση πάλι αμερικάνικο το «Ithaki Feta Cheese» από το Νιου Μέξικο. Στη λίστα με τις καλύτερες φέτες βρέθηκαν δύο από τη Λάρισα, η βαρελίσια βιολογική φέτα και η συσκευασμένη βιολογική φέτα των τυροκομείων Χώτου, που παρασκευάζονται στη Φαλάνη Λάρισας.
Γ.Γ.

Με προοπτική
* ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ιδέες συζητούσαν οι Λαρισαίοι φοιτητές, την έψαχναν.
- Ο άλλος βρε συ, ίδρυσε εταιρεία με αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση διαστημοπλοίων...
- Είναι με τα καλά του;
- Ναι, αλλά όταν θα έχουμε διαστημόπλοια το 2160 στην Ελλάδα, αυτός θα γράφει στις διαφημίσεις του «Μαζί σας από το 2022».
Ζ.

 

 

Gallery άρθρου