ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 14 Νοε 2022 18:19
Και Φίλες της Αγάπης , αλλά και του –μετρ- Μιχ.Μαντέλα Και Φίλες της Αγάπης , αλλά και του –μετρ- Μιχ.Μαντέλα

Προς τον χειμώνα
* ΣΑ να το πάει για χειμώνα ε; Ήδη στη Λάρισα έχουμε την πιο βασική ένδειξη ως προς αυτό: Άναψαν οι πρώτες εξωτερικές σόμπες των καφετεριών ! Οπότε, ποίαν άλλην χρεία έχομεν μαρτύρων;


* * *
* ΠΟΛΛΑ καλοριφέρ δεν φαίνεται να άναψαν ακόμη στα λαρισαϊκά διαμερίσματα, για την ώρα όλοι σφυρίζουν αδιάφορα και ακολουθούν γραμμή ... Σόιμπλε : από δύο πουλόβερ έκαστος και από νωρίς για ύπνο. Οι θερμοστάτες των σπιτιών μας στους συν-πλην 20 βαθμούς του κ. Κέλσιου και ο λαός καλείται να κάνει υπομονή και ...όνειρα μήπως και εξορύξουμε τα κοιτάσματα που η πτωχή πλην τιμία Ελλάς αναζητεί νοτίως της Κρήτης.
Κυριάκος... Για ακόμη θερμότερες μέρες ...

Περιθώριο επί σκηνής
* ΚΑΠΩΣ έτσι, οι νύχτες των Ελλήνων περνούν αναγκαστικά με σίριαλ στην τηλεόραση... Η Ελλάς πάει για ύπνο έχοντας δει προηγουμένως ίσαμε πέντε φονικά, απειλές, αδιέξοδους έρωτες, κερατώματα, απελπισμένους κρυφογκέι, μαχαιρώματα μπράβων σε μπουζούκια, νταβατζήδες, παπάδες και καλόγριες, και «κάθε τι περιθωριακό στον κόσμο» που θα έλεγε παραφρασμένος ο Σαββόπουλος.
Πραγματικά τα μυαλά των σεναριογράφων μοιάζουν φέτος εγκλωβισμένα στα ίδια θέματα και μοτίβα. Κι έτσι, πέσαμε στην ανάγκη του ...Παπακαλιάτη ο οποίος, τα ίδια θέματα αναπαράγει κι αυτός, αλλά τουλάχιστον με τέλειο περιτύλιγμα. Με πλάνα μιας Ελλάδας ονειρικής, σχεδόν ...χιμαιρικής... Κάτι είναι κι αυτό.

Λασπουριά
* ΣΥΜΦΩΝΑ με την εβδομαδιαία λίστα παρακολουθήσεων που μπορεί να βρει κανείς κάθε Κυριακή αποκλειστικά στο «Ντοκουμέντο» και η οποία δημοσιεύτηκε χτες, ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε και τους στενούς του συνεργάτες, ήτοι, Γεραπετρίτη, Σκέρτσο, κ.λπ. κ.λπ.
Την ερχόμενη Κυριακή, νέα μεγάλη αποκλειστικότητα από τον Βαξεβάνη!  Διαβάστε πώς ο Μητσοτάκης παρακολουθούσε και τον ...εαυτό του, αλλά δεν το είχε πάρει χαμπάρι.
Νέα καταγγελία από ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης δεν ξέρει τι του γίνεται !
* * *
* Η ΑΛΗΘΕΙΑ είναι ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πιέζεται σημαντικά από το θέμα των υποκλοπών. Στην πραγματικότητα το θέμα ήταν γνωστό, αλλά το έβγαλαν τώρα ενόψει εκλογών. Ο μεν ΣΥΡΙΖΑ και κάτι απελπισμένοι της δεξιάς βρήκαν αίφνης χώρο να παίξουν λίγη μπάλα καθώς η αντιπολίτευση σ’ όλα τα άλλα θέματα δεν τους βγήκε. Οι άλλοι πάλι, όλοι αυτοί που ο Καραμανλής Β’ είχε αποκαλέσει «νταβατζήδες», βρήκαν ευκαιρία να εκβιάσουν για το ξαναμοίρασμα της πίτας.
Το οικονομικό και μιντιακό σύστημα της χώρας δείχνει ξανά τα δόντια του με πιο κραυγαλέα περίπτωση αυτή του Μαρινάκη.
Το συμπέρασμα είναι πως μόλις η χώρα πάει να ηρεμήσει και να σηκώσει κεφάλι, πέντε -δέκα μεγάλα τζάκια κι από κοντά όλοι οι πολιτικοί καιροσκόποι ...πιάνουν δουλειά. Θα τσιμπήσει ξανά ο πολίτης; Ιδού η απορία...

Τα ...«συμφέροντα»
* ΓΕΝΙΚΑ δεν υπάρχει Πρωθυπουργός στην Ελλάδα που να μην έφτασε σε διέξοδο και να μην καταγγείλει στο τέλος τα «συμφέροντα». Τυχαίο;
Πρώτος διδάξας ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που καθιέρωσε τον όρο «διαπλεκόμενα συμφέροντα» που ήθελαν την πτώση του και γι’ αυτό χρηματοδοτούσαν -έλεγε τότε- την «Πολιτική Άνοιξη» του Σαμαρά. Τελικώς τον έριξαν. Λίγα χρόνια μετά που πέσαμε στα Μνημόνια, ο λαός χτυπούσε το κεφάλι του. Αν αφήναμε τον Μητσοτάκη τότε να συμμαζέψει τα πράγματα δεν θα είχαμε χρεοκοπήσει... Μα δεν τον άφησαν.
* * *
* ΑΝΑΛΟΓΕΣ όμως δηλώσεις και από τον διάδοχό του, Κώστα Σημίτη. Κι εκείνος για «συμφέροντα» μιλούσε, υπονοώντας τα παιχνίδια με το Χρηματιστήριο. Είχε πει:
«Δυσκολίες υπάρχουν και θα το αντιμετωπίσουμε. Κάποιοι δεν το θέλουν και κοιτούν μόνο τα δικά τους συμφέροντα. Θέλουν να ελέγξουν το πολιτικό παιχνίδι».
* * *
* ΛΙΓΑ χρόνια μετά ο Καραμανλής ο Β’ καθιέρωσε τον περίφημο όρο «νταβατζήδες». Ιδού τι είχε δηλώσει τότε σε μια δημοσιογραφική σύναξη σε χασαποταβέρνα (πού αλλού;):
«Δεν θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Αρκεί να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας ως νομοθέτες και η Δικαιοσύνη τη δική της δουλειά». (Πάει κι αυτός...).
* * *
* ΣΙΓΑ που δεν θα έβλεπε συμφέροντα και ο Αλ. Τσίπρας όταν ανέλαβε Πρωθυπουργός:
«Η Ελλάδα θα φύγει μπροστά. Δεν θα μείνει όμηρος των συμφερόντων που θέλουν να κρατήσουν τη χώρα στα Μνημόνια» (τα οποία ο ίδιος τήρησε ευλαβικώς).
* * *
* ΓΙΑ να φτάσουμε στον υιό Μητσοτάκη που δήλωσε στον Χατζηνικολάου προ ημερών:
«Κάποιοι έχουν μπλέξει τους ρόλους εδώ πέρα. Κάποιοι θεωρούν ότι επειδή μπορεί να έχουν μια ποδοσφαιρική ομάδα ή να ελέγχουν κάποια ΜΜΕ, ενδεχομένως και τα δύο, να θεωρούν ότι μπορούν να εκβιάζουν, να υπαγορεύουν στην κυβέρνηση, να υπονομεύουν, αλλάζοντας απόψεις από τη μια μέρα στην άλλη, τη διαδρομή της χώρας. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε εδώ ότι οι ρόλοι του καθενός είναι απόλυτα ξεκαθαρισμένοι...».
(Συμπέρασμα; Τι είχες Γιάννη μ’ τ’ είχα πάντα ...).

Λειψανδρία
* ΚΟΤΖΑΜ Αμερική... Κι αν κατάλαβες καλά, στις επόμενες εκλογές κινδυνεύει να έχει να διαλέξει μεταξύ ενός ...82χρονου πλέον και του γνωστού παλαβιάρη με το πορτοκαλί μαλλί. Η Αγγλία έπεσε στην ανάγκη ενός Ινδού, η Ιταλία στον Μπερλουσκόνι (ποια Μελόνι τώρα ...) και η Τουρκία στον παραληρηματικό Ερντογάν... Δεν πάει καλά ο κόσμος παιδιά ...

Μαθηματική Εταιρεία
* ΕΧΕΙ αποδείξει η Μαθηματική Εταιρεία Λάρισας πόσο καλά λειτουργεί παράγοντας έργο ουσιαστικό και πάντα με θετικό τρόπο. Ο διαγωνισμός «Θαλής» που διεξήχθη άψογα την περασμένη Παρασκευή με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών είναι μία ακόμη απόδειξη.
Πληροφορούμαι λοιπόν ότι μετά τις γιορτές τα εδώ στελέχη της Μαθηματικής Εταιρείας ετοιμάζουν μια μεγάλη, πρωτότυπη και πολύ χρήσιμη εκδήλωση στη Λάρισα. Θέμα της, τα μαθηματικά στις μικρές ηλικίες και ιδιαίτερα στις ηλικίες του Γυμνασίου, εκεί δηλαδή που μπαίνουν οι βάσεις για τα μαθηματικά. Φιλοδοξία της Εταιρείας είναι να λάβουν μέρος γονείς, μαθητές και καθηγητές και όλοι μαζί να δουν με ποιο τρόπο πρέπει τα παιδιά να προσεγγίζουν σωστά τα μαθηματικά.
Σε εποχές μεγάλης ευτέλειας, σε εποχές όπου όλοι ζουν για το θέαμα και την κατανάλωση, υπάρχουν και μερικοί που διατηρούν ακόμη τη δυνατότητα να βλέπουν την ουσία της ζωής. Μπράβο και πάλι μπράβο ...

Σε τα μας...
* ΜΙΑ πληροφορία για πιθανό τρομοκράτη ανάγκασε προ ημερών ένα αεροπλάνο Boeing να προσγειωθεί αναγκαστικά στο «Ελ Βενιζέλος». Και κάποιος εμπειρογνώμονας που μίλησε για το συμβάν είπε και τούτο: Σε περίπτωση αναγκαστικών προσγειώσεων (αεροπειρατείες, βλάβες κλπ) τα πρωτόκολλα προβλέπουν αυτές να γίνονται σε στρατιωτικό και όχι πολιτικό αεροδρόμιο. Για τις περιπτώσεις αυτές έχουμε τα αεροδρόμια Ελευσίνας και Λάρισας ...
(Για να ξέρουμε τι μας γίνεται δηλαδή).

Μιλάει η Ζέττα
* Η υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Μαγνησίας Ζέττα Μ. Μακρή ανακοίνωσε πως αύριο Τρίτη 15 Νοεμβρίου στις 12.30 μ.μ., θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στον Βόλο και στα γραφεία της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας. Σημειώνοντας πως η συνέντευξη θα αφορά στο χαρτοφυλάκιο της υφυπουργού, με ιδιαίτερη αναφορά και ενημέρωση για τα ιδιωτικά Εκπαιδευτήρια Μαίρης Ν. Ράπτου.

 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ

Στα χρόνια της αβεβαιότητας

Κατά βάθος σας ζηλεύω ρε μπαγάσηδες... Κι αν ήμουν λιγάκι πιο τολμηρός, αν είχα λίγη τρέλα στο κεφάλι, μπορεί και να σηκωνόμουνα για να σμίξω μαζί σας. Να γίνω κι εγώ διαδηλωτής, δίχως καν να με νοιάζει ποιος λόγος σας έβγαλε στους δρόμους. Αλλά έμεινα εκεί, κολλημένος στη θέση μου, Ασκληπιού και Παπακυριαζή γωνία, να πίνω τον απογευματινό μου καφέ. Κρύωνα κιόλας, άμα μεγαλώνει ο άνθρωπος αποζητά τη ζεστασιά και η αναμμένη εξωτερική σόμπα του πολυτελούς καφέ με πύρωνε ευχάριστα.
Θέλει πραγματικά κότσια, θέλει και λίγη «τρέλα» να διαδηλώνεις βράδυ φθινοπωρινού Σαββάτου σε μια έρημη πόλη όπως η Λάρισα. Ψιλόβροχο, άδειοι λασπωμένοι δρόμοι γεμάτοι φύλλα, έβγαλε και κρύο. Οι άνθρωποι μαζεύτηκαν σπίτι τους, πράγμα που φαίνεται πιο λογικό από το να διαδηλώνεις χωρίς κοινό για την κατάληψη «Ντουγρού». Το αίτημά τους, να τους δοθεί μια πολυκατοικία που δεν τους ανήκει για ... «στέκι», προφανώς δεν ... στέκει, αλλά δεν είναι ώρα για λογοπαίγνια κι εξυπνάδες.
«Διελύθησαν ησύχως», όπως θα έλεγαν οι ανακοινώσεις που έβγαζε παλιά η Αστυνομία. Σε λίγες ημέρες που είναι και η επέτειος του «Πολυτεχνείου», τα παιδιά με τα μαύρα ρούχα και τις μαύρες σημαίες πιθανόν να επαναλάβουν τη διαδήλωση αν και, μεταξύ μας, πιστεύω ότι ίσως δεν γνωρίζουν τι ακριβώς τιμούμε όταν, μηχανικά επαναλαμβάνουν κι αυτά - αγέννητα τότε- ότι «Το Πολυτεχνείο ζει». Θεωρητικά τιμούμε τον αγώνα για αποκατάσταση της Δημοκρατίας σε έναν κόσμο που αρχίζει ξανά να την αμφισβητεί. Διάβαζα κάπου αυτές τις ημέρες ότι ο Κινέζος Πρόεδρος συνομιλώντας με τον Μπάιντεν τού είπε πως δεν είναι καθόλου σίγουρος πως η Δημοκρατία είναι πλέον το πιο αποτελεσματικό πολίτευμα. Ο κόσμος, κατά την οπτική του Κινέζου, τρέχει πια με άλλες ταχύτητες, υπερηχητικές. Οι διεθνείς ανταγωνισμοί είναι αδυσώπητοι. Τα προβλήματα, τόσο περίπλοκα και αλληλεξαρτώμενα, απαιτούν... άλλα, πιο ευέλικτα πολιτικά συστήματα για να αντιμετωπιστούν. Τρομάζεις να τον ακούς. Γιατί φοβάσαι ότι σε βάθος χρόνου θα δικαιωθεί. Ξεχνάς μήπως ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση της απόλυτης δημοκρατίας παρατηρούνται εδώ και καιρό διαλυτικά φαινόμενα; Τα κράτη - μέλη δεν κατορθώνουν πια να λάβουν ακόμη και απλές αποφάσεις, πόσο μάλλον να αντιμετωπίσουν επείγουσες κρίσεις όπως η ενεργειακή. Κι έτσι προκύπτουν αυταρχικοί ηγέτες τύπου Όρμπαν και Μελόνι, ψηφισμένοι από κοινωνίες κουρασμένες που ζητούν επειγόντως λύσεις, ανεξαρτήτως μεθόδων. Το φτηνό πετρέλαιο, λέει ο Ιταλός είναι φτηνό και σκασιλάρα μου αν θα μου το εξασφαλίσει ένας αριστερός δημοκράτης ή μια θαυμάστρια του Μουσολίνι.
Όταν η διαδήλωση απομακρύνθηκε αναρωτήθηκα πού θα βρίσκονται σε λίγα χρόνια κάποια απ αυτά τα παιδιά που σήμερα έχουν ακόμη την πολυτέλεια να «αγωνίζονται» για κοινοβιακά «στέκια», για οράματα και ιδέες τα οποία προφανώς δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματική ζωή. Τέτοιες πολυτέλειες τις είχαμε εμείς, που οι πατεράδες μας είχαν πέντε παράδες απόθεμα να μας στείλουν και να μας σπουδάσουν. Βρισκόμασταν, φοιτητές απ’ όλες τις σχολές, σε μπαράκια και κατεβάζαμε αλκοόλ σε ποσότητες ικανές να ...αλλάξουν τον κόσμο ή να κηρύξουν την επανάσταση την άλλη μέρα κιόλας το πρωί. Ήμασταν τόσο ηλίθιοι μέσα στη θολούρα μας που καταλήγαμε να αυτοοικτιρόμαστε γιατί, λέει, «δεν ζήσαμε σε ενδιαφέροντες καιρούς». Οι παππούδες μας είχαν ζήσει πολέμους, εμφύλιο, χούντα, είχαν την τύχη να αγωνιστούν για τον σοσιαλισμό και τις μεγάλες ιδέες... Εμείς τι;». Και δοσ’ του σφηνάκια γιατί άμα «πονάς» πρέπει να πίνεις. Αλλά τι γλυκά που «πονάς» όταν κατά βάθος ξέρεις - ή διακατέχεσαι από τη βεβαιότητα ότι μετά το πτυχίο όλο και μια θεσούλα σε περιμένει στο φιλεύσπλαχνο ελληνικό δημόσιο ή και στον ιδιωτικό τομέα που είχε -τότε- καλά λεφτά. ...
Μα η δική μας προνομιούχος «γενιά ΠΑΣΟΚ» πέρασε και άλλη δεν θα ξαναϋπάρξει. Πολλά από τα παιδιά της διαδήλωσης σπουδάζουν στη Λάρισα με κάποιο πατρικό χαρτζιλίκι που δεν είναι καν τακτικό, αφού και η δουλειά του πατέρα στον αέρα είναι. Τα υπόλοιπα έξοδα τα καλύπτουν σερβίροντας καφέδες στα καφέ της πόλης ή μοιράζοντας - τρέχοντας σαν παλαβά με τα μηχανάκια του ντελίβερι- πίτσες και πιτόγυρα στα σπίτια των μικροαστών όταν είναι πολύ κουρασμένοι για να μαγειρέψουν. Βγαίνοντας στην κανονική ζωή το πτυχίο δεν έχει καμιά εξασφάλιση και το δημόσιο προσλαμβάνει πια λιγοστούς κι αυτούς συνήθως με συμβάσεις. Ζωές μέσα στην αβεβαιότητα, ζωές που μακάρι να διαψεύσουν τον Κινέζο ότι, δηλαδή η δημοκρατία δεν είναι πια και τόσο αποτελεσματικό πολίτευμα.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά βλέπεις να ανοίγεται μπροστά σου μια περίοδος μεγάλων αβεβαιοτήτων... Η οικονομική κρίση είναι μια μόνιμη κατάσταση, είναι η νέα κανονικότητά μας, που απλώς τώρα επιδεινώθηκε λόγω ακρίβειας και πληθωρισμού και δεν ξεγελιέται με τα επικοινωνιακά «καλάθια» του Άδωνι. Πριν φύγω για σπίτι, πλήρωσα τον καφέ μου τέσσερα ευρώ και φυσικά δεν περιμένω ότι αυτή η τιμή θα πέσει ξανά έτσι κι ο Πούτιν αποσυρθεί από την Ουκρανία. Ο Θοδωρής το γκαρσόνι, μου λέει ότι κανονικά ο καφές θα έπρεπε να χρεώνεται πέντε ευρώ, το είπε και ο Άδωνις, λέει, όχι τυχαία, κι εγώ τότε του λέω να κάτσει να πιει τον καφέ μόνος του ή παρέα με τον Άδωνι.
Και πού θες να καταλήξεις ποιητή; Ειλικρινά δεν ξέρω... Αυτό το διάστημα είμαι πολύ μπερδεμένος. Πες απλά πως είναι σκόρπιες σκέψεις ενός σημερινού ανθρώπου που είδε μπροστά του να διαδηλώνει το μέλλον...
ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΕΣΗΣ
alexiskalessis@yahoo.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass