ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 19 Νοε 2022 18:00
* ΣΕΙΡΑ είχε πλέον ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Ο Χρ. Καπετάνος επισκέφθηκε τον πρώην υπουργό στο γραφείο του στην Αθήνα. Αποκαλύπτοντας μια παλιά, καλή φιλική σχέση, άγνωστη ως τώρα. Ζ. * ΣΕΙΡΑ είχε πλέον ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Ο Χρ. Καπετάνος επισκέφθηκε τον πρώην υπουργό στο γραφείο του στην Αθήνα. Αποκαλύπτοντας μια παλιά, καλή φιλική σχέση, άγνωστη ως τώρα. Ζ.

Με κοντομάνικο
* - ΤΕΤΟΙΟ χειμώνα θέλουμε, έλεγε χθες χαμογελαστός ο Λαρισαίος.

Να κυκλοφορούμε με κοντομάνικο.
Φθινοπωρινός μεν ο Νοέμβριος θεωρείται όμως και λίγο χειμώνας, ιδίως προς το τέλος του. Κι ο φετινός εξελίσσεται γλυκύτατος.
Ζ.

Εκνευρισμός
* ΥΠΑΡΧΟΥΝ όμως και τα οικονομικά ζόρια. Οι λογαριασμοί θεόρατοι, παρόλες τις γενναίες επιδοτήσεις της Κυβέρνησης, αλλιώς θα ήταν δυσθεώρητοι. Και φυσικά θα έμεναν απλήρωτοι.
***
* ΜΑ κι όλα τ’ άλλα της καθημερινότητας που προκαλούν τον εκνευρισμό των Λαρισαίων.
- Κάποτε λέγαμε «Έχεις αμάξι; «Τώρα λέμε «Έχεις βενζίνη;»
- Αντικλεπτικά πάντως δεν έπρεπε να βάζουν στα βρεφικά γάλατα, αλλά στα δημόσια ταμεία. Σωστά;
***
* - ΣΑΣ το έχω πει, αλλάζει το ευρώ. Γίνεται, αν βρω.
***
* - ΠΑΙΡΝΕΙΣ καλό μισθό;
- Μαμούθ.
- Τόσο μεγάλο;
- Τόσο εξαφανισμένο.
Ζ.

Ποιος;
* ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΝΤΑΙ οι Θεσσαλοί πυροσβέστες, έχει σημασία όχι απλώς οι Λαρισαίοι, για την αιφνίδια όσο και ανεξήγητη κυβερνητική παρέμβαση με την οποία μεταφέρεται η Βάση Ετοιμότητας Ελικοπτέρων από τη Λάρισα στη Μαγνησία. Καθόλου ορθολογική, τη χαρακτηρίζουν, με βάση τη μορφή οργάνωσης της ΕΜΑΚ. Ακατανόητη, λένε όλοι, μα πώς συνέβη... όλοι εκτός από κείνους που θυμίζουν ότι ο Βόλος έχει δύο στην Κυβέρνηση, την υφυπουργό Παιδείας Ζέττα Μακρή και τον παρά τω πρωθυπουργώ Χρ. Τριαντόπουλο, ενώ η Λάρισα κανέναν. («Την 110 την προσέχει κανένας ή θα ξυπνήσουμε κάνα πρωί...». Δια της υπερβολής αντέδρασε ο Λαρισαίος).
Ζ.

Στην Πύλη
* ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ η στάση των σεκιουριτίνων στην Πύλη του Πανεπιστημιακού. Παρακολούθησε για λίγο ο Λαρισαίος και σχολίαζε. Τυπικά ευγενικές, τα κορίτσια της εταιρείας φύλαξης αλλά βλοσυρές, ίσως το απαιτεί και το επάγγελμα. Έλεγχος στον κόσμο που έμπαινε κι όχι μόνο στα αυτοκίνητα, αλλά και στους πεζούς. Κυρίως ηλικιωμένοι, πάντα ελαφρώς κομπλαρισμένοι, συν η στάνταρ νοσοκομειακή ανησυχία.
- Πού πάτε, τους σταματούν. Τι να πουν, βόλτα στο πάρκο;
- Στον γιατρό, έχουμε ραντεβού...
- Τι γιατρό;
- Οφθαλμίατρο.
***
* ΔΕΝ υπήρξαν περαιτέρω διευκρινιστικές ερωτήσεις, ποιον γιατρό, από τι πάσχετε, πήγε αλλού ο έλεγχος.
- Το ξέρετε ότι ο συνοδός πρέπει να έχει rapid test;
- Ωχ, όχι... Τώρα;
- Δεν πειράζει, εντάξει, περάστε...
***
* Η εξουσία της Πύλης όμως πληγώνεται κάποιες φορές από ανεύθυνους. Γυρνάει η μια σεκιουριτίνα και λέει στη συνάδελφό της.
-Είδες; Ο κόσμος μας ακούει. Οι γιατροί όμως δεν... Περνάνε και δεν σταματούν. (Ε, έχουν κι αυτοί άλλα στο μυαλό τους).
Ζ.

Δείπνο
* ΑΝ μη τι άλλο τουλάχιστον ηχηρή η πρώτη επίσημη παρέμβαση της Λαρισαϊκής Λέσχης στη Λάρισα. Οργανώνει αύριο στο Ιμπέριαλ την παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη εξασφαλίζοντας την παρουσία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα έρθει από σήμερα για να βρεθεί με τους Λαρισαίους φίλους του.
Η άφιξη του πρώην πρωθυπουργού σήμανε συναγερμό στη Λέσχης με τον Γρηγόρη Πρεζεράκο να εμφανίζεται ως οικοδεσπότης της αποψινής βραδιάς στο κτήμα του. Μιας βραδιάς για την οποία άρχισαν ήδη οι προετοιμασίες καθώς οι καλεσμένοι φθάνουν τους 40. Μεταξύ αυτών οι τρεις Λαρισαίοι βουλευτές, υποψήφιοι, ο περιφερειάρχης, ενώ δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί η παρουσία κορυφαίου υπουργού της κυβέρνησης. Στο τραπέζι και γνωστός Λαρισαίος γιατρός, τον οποίο ζήτησε ο πρώην πρωθυπουργός.
Όσο για το μενού, μάλλον θα ξεφύγει από το τυπικό δείπνο, αφού όπως λέγεται οι ψησταριές με τις σούβλες θα αρπάξουν φωτιά!
Δ.Κ.

Πενθήμερη
* Ο αειθαλής Λάμπρος Γερογιώκας δεν σταματά ποτέ, τα ταξίδια συνεχίζονται παρότι βαθιά πλέον στην ένατη δεκαετία της ζωής του. Με εφηβική διάθεση, πριν καλά-καλά τελειώσει το προηγούμενο, στις Παραδουνάβιες πόλεις, ξεκίνησε την οργάνωση για το επόμενο. Τέλη Φεβρουαρίου στη μία και μοναδική Βενετία, πενθήμερη κανονική εκδρομή του Ελληνοβρετανικού μεν για όλον τον κόσμο δε, με ξεναγό φυσικά τον ακαταμάχητο κύριο Λάμπρο. Και η πανέμορφη Τεργέστη στο πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει διέλευση και από τέσσερις βαλκανικές πρωτεύουσες: Σκόπια-Βελιγράδι-Ζάγκρεμπ-Λουμπλιάνα. Ποιος τον σταματάει...
Ζ.

Προσεκτικοί
* ΜΕΣΗΛΙΚΕΣ Λαρισαίοι διακωμωδούσαν τα χάλια τους.
- Σ’ αυτή την ηλικία πια όταν βγαίνω σε μπαρ δεν φοβάμαι μη μου ρίξουν τίποτε στο ποτό, αλλά μη μου πάρουν το σκαμπό.
***
* - ΣΥΓΓΝΩΜΗ αλλά ζήτησα γαλλικό ντεκαφεϊνέ με πολύ γάλα και ζαχαρίνη και μου φέρατε πορτοκαλάδα.
- Ε, αφού σας πειράζει ο καφές.
***
* - ΤΡΩΩ νωρίς, κοιμάμαι νωρίς, ξυπνάω νωρίς. Δεν θα δυσκολευτώ καθόλου στο Γηροκομείο.
***
* - ΚΥΡΙΕ καθηγητά, αλήθεια θα με χειρουργήσουν φοιτητές; Κι άμα δεν πετύχει γιατρέ και πεθάνω;
- Χα... Θα κοπούν στο μάθημα.
Ζ.

Μπέκας Λαρίσης
* Ο αστυνόμος Μπέκας στη Λάρισα; Και πού δεν έχει πάει ο ήρωας του Γιάννη Μαρή... Ο οποίος κάποια στιγμή στο «Έγκλημα στα Παρασκήνια», γραμμένο στα 1954, υποχρεώνεται να ταξιδέψει στη Λάρισα. Σιδηροδρομικώς: Έβρεχε στη Λάρισα με μία ψιλή ενοχλητική βροχή. Έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό αραδιασμένα στη σειρά περίμεναν τα μόνιππα που εκτελούσαν τη συγκοινωνία Σταθμού- Πλατείας, οι αμαξάδες κουκουλωμένοι με τα αδιάβροχά τους περίμεναν. Μπήκαν σε ένα αμάξι κι ήταν διασκεδαστικό και πρωτότυπο να ακούν το ρυθμικό χτύπημα από τα πέταλα των αλόγων στη βρεγμένη άσφαλτο. Η απόσταση ήταν μικρή, γρήγορα έφτασαν στην πλατεία, όπου ο αρχιφύλακας είχε κρατήσει ένα δωμάτιο για τον προϊστάμενό του στο «Ολύμπιον», ενώ ο ίδιος έμενε σε ξενοδοχείο που ήταν σε ένα δρόμο πίσω από την πλατεία Ταχυδρομείου. Χωρίστηκαν κι από το παράθυρο του δωματίου του ο αστυνόμος είδε την τετράγωνη πλατεία κάτω από τη βροχή. Η οποία τώρα είχε αρχίσει να αδυνατίζει και από τα καφενεία της πλατείας βγήκαν μερικοί άνθρωποι που είχαν καταφύγει σε αυτά για να προφυλαχτούν. Ο Μπέκας πρόσεξε και τη μικρή μαρμάρινη προτομή. Χαμογέλασε. Σε κάθε επαρχία από όσες είχε τύχει να πάει, κάποιος μαρμαρωμένος σημαντικός συμπολίτης ξεροσταλιάζει στην πλατεία της.
***
* ΠΑΡΑΜΕΝΟΝΤΑΣ στην πόλη, για την παρακολούθηση υπόπτου, προκύπτει ένας δεύτερος φόνος. Στα Ταμπάκικα, όπου περιγράφει τον Μπέκα να κινείται ανάμεσα σε χαμηλά σπιτάκια, εκεί ξαναχτύπησε ο δολοφόνος, που τον κυνηγούσε ο αστυνόμος απ’ την Αθήνα, ένας συνεργάτης των Γερμανών στην Κατοχή, ο οποίος κρυβόταν στη Λάρισα δέκα χρόνια, έχοντας αλλάξει ταυτότητα. Σασπένς αλλά και περιγραφές ανθρώπων, συμπεριφορών μα και περιοχών.
Ζ.

Τον κυνηγούσαν
* ΑΕΡΑΤΟΙ άντρες Λαρισαίοι, κάνουν τους άνετους.
- Ο άντρας ο σωστός οφείλει να βρίσκει πάντα χρόνο για τη γυναίκα του. Ακόμη κι αν χρειαστεί να ακυρώσει ραντεβού με την ερωμένη του.
***
* - ΤΙ έχεις και δεν μου απαντάς στο τηλέφωνο;
- Αναγνώριση.
***
* - ΑΠΟ μικρό με κυνηγούσαν οι γυναίκες. Η γιαγιά μου να με ταΐσει, η μαμά μου να με δείρει.
***
* - ΕΙΣΑΙ πιο όμορφη χωρίς τα γυαλιά σου.
- Κι εσύ είσαι πιο όμορφος χωρίς τα γυαλιά μου.
Ζ.

Προ αιώνος
* ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΕΣ και άλλες συνήθειες των Λαρισαίων, προαιώνιες κυριολεκτικά, όπως προκύπτουν από δημοσιεύματα του 1910, τα οποία εντοπίζει ο Φωτοθηκάριος Γ. Γρ. , διαφημίσεις σε τοπικές εφημερίδες της εποχής, στη «Μικρά» δηλαδή, ποια άλλη τότε:  Πατσιάς φίνος έκτακτος, καθαρώτατος, δίδεται καθ’ εκάστην εις το επί της οδού Μακεδονίας και παραπλεύρως του καταστήματος Χαλκιοπούλου, πασίγνωστον εστιατόριον του Νικολάου Χρυσοχόου. (Νυν οδός Βενιζέλου).
***
* ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ χοιρινά και πρόβεια, ως και κρασί εύγεστον Αμπελακίων, δύνασθε να πέρνητε από το επί της οδού Πανός νεοσύστατον οινοπωλείον Αθ. Κοντογιώργου.
***
* ΚΡΑΣΙ θείον, σωστόν νέκταρ, εφετεινόν και παλαιόν, έφθασεν εις το πασίγνωστον οινοπαντοπωλείον των Υιών Βασιλείου Καραμπύλια. (Βρισκόταν στην τότε πλατεία Σιάουλο, στη συμβολή των οδών νυν Νικηταρά και 23ης Οκτωβρίου).
***
* ΚΑΝΑΡΙΝΙΑ γλυκύφωνα και ευθυνότατα πωλούνται εις το ζαχαροπλαστείον Θ. Μήσια και Δ. Αντωνιάδου.
***
* ΡΑΨΑΝΗΣ οίνοι γνήσιοι νέοι και παλαιοί πωλούνται μόνον εις το επί της οδού Αλεξάνδρας ποτοπωλείον του κ. Πολ. Γουγουροπούλου. (Νυν οδός Κύπρου).
***
* ΚΑΡΒΟΥΝΑ Καλαμπάκας και Γούρας, πρώτης ποιότητος, καυσόξυλα σόμπας πουρναρίσια, με μεταφοράν κατ’ οίκον δωρεάν, θα εύρητε μόνον εις την παρά τω φαρμακείω Παπασταύρου καρβουναποθήκην του κ. Γ. Μπάγιου. (Βρισκόταν στην οδό Ρούσβελτ, μεταξύ Παπασταύρου και Κούμα).
***
* ΕΑΝ θέλετε χαλβάδες παντός είδους και σαπουνιέ πρώτης πρέπει να αποτανθήτε εις τον κ. Νικ. Κούβαρον, εντός του ουζοπωλείου Κατσάρου, 6-8. (Βρισκόταν στην γωνία Απόλλωνος και Ύδρας).
***
* ΤΥΡΙΑ Παρνασσού, φέτα αρίστης ποιότητος θα ευρίσκετε εις το επί της οδού Μακεδονίας χρωματοπωλείον Ανδρέου Κουλουρά και εις τιμάς ευθηνάς.
Ζ.

Λαρισαϊκά
* ΕΠΙΠΛΕΟΝ λήμματα στο Λεξικό του Κάμπου.
- Μυκήνες είναι ο αρχαιολογικός χώρος στην Πελοπόννησο, αλλά και ο τρόπος που λέει μια Λαρισαία στη φίλη της με ποιες έπινε καφέ χθες.
- «Deep the funky» είναι μουσικό group. Στη Λάρισα όμως, το λέμε όταν κάποιος έχει πολύ καιρό να εμφανιστεί.
***
* Και μια παρότρυνση.
-Οι Λαρισαίοι πρέπει να τυρούν τις παραδόσεις. (ΑΕΛ τυρίιι...)
Ζ.

Και μετά;
* ΔΕΝ μπορούσε να το πιστέψει ακόμη η Λαρισαία, ότι το είπε προ ημερών στη συνέντευξή της η Βολιώτισσα υφυπουργός Παιδείας, μεταξύ των άλλων, για το σχολείο της Ράπτου. Η Ζέττα Μακρή αποκάλυψε ότι αυτό λειτουργεί από το 2016 χατιρικά, με πολιτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ. Το είπε, στα ίσια και παλικαρήσια. Η οποία πολιτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται και τώρα προφανώς, βαθιά μέσα στη νεοδημοκρατική τετραετία. Τέταρτη σχολική χρονιά με Κυβέρνηση της ΝΔ κι η πολιτική παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει, καθόλου δεν ντρέπεται. Και μάλιστα με την ίδια στο Υπουργείο. (Ποιος να το φανταζόταν...)
Ζ.

Με 18 χορταρικά
* ΕΞΑΙΣΙΑ λαχανόπιτα από τον ψαγμένο Λαρισαίο Νικ. Νικ. Παραδοσιακή χορτόπιτα αλλά ταυτόχρονα όχι και τόσο καθώς είναι πιο εξελιγμένη, χρυσοχέρης πάντως καθώς ανοίγει ο ίδιος και το φύλλο. Μα με 18 χορταρικά ως συστατικά της πίτας; Σπανάκια, λάπατα, παζιά, ξυνολάχανα, μολόχες, καυκαλίθρες, μυρώνια, παπαρούνες, τσουκνίδες, ρόκα, κρεμμυδάκια, σχοινόπρασα, τρέβλα, φινόκιο, γλυκοζόχαρα, μελισσόχορτο, γομαράγκαθα και φύλλα παντζαριού. Κι όλα παραγωγή απ’ τον κήπο του στη Νίκαια. (Οι υπόλοιποι μπορούν να τον ανταγωνιστούν, μονάχα στο φάγωμα της πίτας).
Ζ.

Ποικιλία
* ΕΡΕΥΝΑ εταιρείας στην Ελλάδα. «Τι είναι το 7.40;» μία από τις ερωτήσεις. Ποικίλες οι απαντήσεις, ανάλογα με την περιοχή.
Μύκονος: Φόρμα δήλωσης ακινήτων.
Αθήνα: BMW
Κομοτηνή: 8 παρά 20.
Κρήτη: Καλά, ήντα διαμέτρημα είν’ τούτο;
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass