ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 20 Νοε 2022 18:01
* ΕΝΑΝ χρόνο πριν από τις επόμενες περιφερειακές εκλογές, ο Κ. Αγοραστός πατάει χορτάρι. Ζ. * ΕΝΑΝ χρόνο πριν από τις επόμενες περιφερειακές εκλογές, ο Κ. Αγοραστός πατάει χορτάρι. Ζ.

Σε επιφυλακή


* - ΜΠΟΡΕΙ και να βρέξει δηλαδή;
Περί ανέμων και υδάτων, κλασσικά, ξεκίνησε και χθες η κουβεντούλα των Λαρισαίων.
- Σωπάτε καλέ που θα βρέξει, σάμπως Νοέμβριος είναι;
- Βρε αφήστε τ’ αστεία, μια ψιχάλα θα τη ρίξει οπωσδήποτε, διαβάζω. Και δεν ξέρω αν είναι σε επιφυλακή το 112 να ειδοποιήσει...
-Α ναι σωστά, έτσι μαζεύουμε τα απλωμένα ρούχα τώρα.
Ζ.

Τα τριήμερα
* ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ τις αργίες του 2023, το οποίο δεν αργεί και πολύ πια, καταγράφει ο Ε. Ρ.
Η Πρωτοχρονιά την Κυριακή 1 Ιανουαρίου, όπως και τα επικείμενα φετινά Χριστούγεννα, δυστυχώς παν’ οι αργίες.
Τα Θεοφάνια την Παρασκευή 6 Ιανουαρίου, μια χαρά, κάνει ρελάνς η χρονιά με τριήμερο.
Η Καθαρά Δευτέρα, ως συνήθως Δευτέρα, στις 27 Φεβρουαρίου.
Η 25η Μαρτίου, όπως και η 28η Οκτωβρίου Σάββατο, παρελάσεις χωρίς αργία, δύο ακόμη απώλειες.
Το Πάσχα από Μεγάλη Παρασκευή 14 Απριλίου μέχρι και Δευτέρα 17 Απριλίου.
Η φιλεργατική φέτος Πρωτομαγιά, τη Δευτέρα 1 Μαΐου, να ένα ακόμη τριήμερο.
Ειδικά για τη Λάρισα του Αγίου Αχιλλίου, που είναι επίσης Δευτέρα, 15 Μαΐου, άλλο ένα.
***
* ΤΟΥ Αγίου Πνεύματος, όπως πάντα Δευτέρα, στις 5 Ιουνίου.
Ο Δεκαπενταύγουστος λιγάκι άβολα, Τρίτη στις 15 Αυγούστου, αλλά με λίγη καλή θέληση και με μια μικρή γέφυρα πολλοί θα τα βολέψουν δημιουργώντας τετραήμερο. Αν κι ολόκληρη εκείνη η εβδομάδα είναι συνήθως η «νεκρή εβδομάδα’’, που την έχουν κοπανήσει όλοι.
Τα Χριστούγεννα του 2023, τα μεθεπόμενα, Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου, αργία και την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου. Δευτέρα και η μεθεπόμενη Πρωτοχρονιά του 2024. (Πέντε συνολικά τα τριήμερα συν κάποια τετραήμερα).
Ζ.

Οικονομία
* ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ και δικαίως ο Λαρισαίος Αθ. Κ. που τηλεφώνησε στα γραφεία της «Ε», πώς είναι δυνατόν να μιλούν για μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας όταν οι ίδιοι οι Δήμοι δεν τα εφαρμόζουν. Όπως κατήγγειλε, επί της Μιαούλη ο δημοτικός φωτισμός άναψε το βράδυ της Παρασκευής και μέχρι χθες το μεσημέρι τα φωτιστικά ήταν αναμμένα. «Αν αυτό δεν είναι σπατάλη τι είναι; Ας κοιτάξουν να λύσουν αυτά τα απλά και ουσιαστικά θέματα» σημείωσε χαρακτηριστικά. Πάντως δεν είναι κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά. Καλύτερη ρύθμιση χρειάζεται μάλλον. Έτσι για να μη χάνεται και το πνεύμα της οικονομίας.
Ν.Π.

Τους τρελαίνουν
* ΚΑΝΟΥΝ τα επικοινωνιακά τους ως συνήθως και με τις συντάξεις οι κυβερνώντες. Για το πόσο γρήγορα βγαίνουν πια, που δεν περιμένει ο κόσμος χρόνια. Συντάξεις και επικοινωνιολόγοι και δημιουργείται σίγουρα μια θετική εικόνα στην κοινωνία, αλλά και υπαρξιακά προβλήματα σε Λαρισαίους συνταξιούχους. Καλά, μόνο εγώ; Μονάχα η δικιά μου σύνταξη καθυστερεί; Κάτι έκανα λάθος; (Σε όσους καταλαβαίνουν επιτυγχάνεται το αντίθετο αποτέλεσμα. Η οργή τους ξεχειλίζει).
Ζ.

Επιδόσεις
* ΕΙΧΑΝ τις περιπέτειές τους οι ορεξάτοι νεαροί Λαρισαίοι.
- Σήμερα το πρωί πήγα για τρέξιμο. Έτρεξα από φούρνο σε φούρνο να δοκιμάσω μελομακάρονα.
***
* - ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ η δίαιτα που μου σύστησες, έφτασα τα 120 κιλά.
- Και πόσο ήσουν πριν;
- Εκατό.
***
* Ο σούπερ αθλητής έχει λέει λίπος 3,4%. Τόσο έχω κι εγώ ανάμεσα στα δόντια μετά το χθεσινοβραδινό πρόβειο.
Ζ.

Στα τσίπουρα
* Ο Δεκάλογος του Βολιώτη Γ. Γ. για το «Savoir Vivre» στο Τσιπουράδικο.
1. Δεν πάμε για τσίπουρο πριν από τις 12 το μεσημέρι, το τσίπουρο τραβιέται κυρίως το καλοκαίρι μεσημέρι όταν κάνει “ζέστα”.
2. Στο τσιπουράδικο δεν φωνάζουμε την παραγγελία. Δείχνουμε με το χέρι πόσα πενηνταράκια θέλουμε. Οι σοβαροί παραγγέλνουν όσα είναι τα άτομα της παρέας.
3. Στο χωρίς γλυκάνισο δεν βάζουμε παγάκια αλλά κρύο νερό. Στο γλυκανισάτο βάζουμε πρώτα το τσίπουρο, μετά το νερό και κατόπιν πάγο, μ’ αυτή τη σειρά.
4. Δεν επεμβαίνουμε στον μεζέ, γιατί αν το μαγαζί δεν έχει σειρά στον μεζέ καλύτερα να κλείσει.
5. Δεν ζητάμε ποτέ να επαναληφθεί ένας μεζές. Σε κάθε παραγγελία ο μεζές αλλάζει.
***
* ΚΑΙ η συνέχεια:
6. Τα άδεια πενηνταράκια μένουν στο τραπέζι μέχρι να σηκωθούμε για τον λογαριασμό.
7. Τα άδεια πιατάκια του μεζέ μπαίνουν το ένα πάνω στο άλλο και δεν απομακρύνονται από το τραπέζι.
8. Δεν φωνάζουμε κάθε τρεις και λίγο τον μπουφετζή. Ο μπουφετζής είναι σεβάσμιο πρόσωπο κι έχει δουλειά να παρακολουθεί το πιόμα και να κρατά τη σειρά του μεζέ, δεν είναι γκαρσονάκι για θελήματα.
9. Κερνάει αυτός που κάθεται κι όχι αυτός που τον καλούν να καθίσει. Δικαίωμα για κέρασμα έχει μόνο κάποιος από άλλη παρέα.
10. Κανόνας ασαφής ακόμα ο χρόνος της τσιπουροποσίας: οι Τυρναβίτες δεν πίνουν τσίπουρο το βράδυ, πλην της μεγάλης Παρασκευής μετά τον Επιτάφιο, αλλά οι Βολιώτες πίνουν.
(Και μια διαρκής υπόμνηση μιας ουσιαστικής διαφοράς: “το κρασί θέλει παρέα, το τσίπουρο φτιάχνει παρέα”).
Ζ.

Μικρός Μπερλουσκόνι
* ΥΠΑΡΧΕΙ η Διαπλοκή των τριών πλευρών, η κλασσική, επιχειρηματίας-Μέσα Ενημέρωσης-πολιτικός, όρος που είχε λανσάρει ο πατήρ Μητσοτάκης για τους αντιπάλους που τον πολεμούσαν, εξελισσόμενη όμως προέκυψε και η συμπυκνωμένη Διαπλοκή του «ενός σημείου», τα τρία συστατικά της συγκεντρωμένα σε έναν, όλα ταυτοχρόνως στο ίδιο πρόσωπο. Έχει συμβεί στην Ιταλία με τον Μπερλουσκόνι, που τελικά μάλλον δεν το ευχαριστήθηκαν εκεί. Ο οποίος πάντως εμπλούτισε τη συνταγή προσθέτοντας μεταξύ των εταιρειών του και την ιδιοκτησία δημοφιλούς ποδοσφαιρικής ομάδας. Αξιοποιώντας και τη γνωστή παγκοσμίως ισχύ του στρατού των φιλάθλων.
***
* Η φόρμουλα έχει εφαρμοστεί και στην Ελλάδα μέσω Βαγγ. Μαρινάκη. Με στενό του συνεργάτη, τον αντ’ αυτού στον ρόλο του πολιτικού, που εκλέχθηκε δήμαρχος στο Λιμάνι. Λέγεται ότι επιχειρείται να λειτουργήσει και στη Λάρισα, με «εκκολαπτόμενο μικρό Μπερλουσκόνι», κατ’ αναλογία των μεγεθών πάντα, καθώς οι δύο προαναφερθέντες μόνο τυχαίοι δεν είναι.
Ωστόσο έχει διατυπωθεί ήδη η κρίσιμη επισήμανση: «Οι Λαρισαίοι δεν είναι τόσο Βολιώτες... Ώστε να κάνουν δήμαρχο τον ιδιοκτήτη της ομάδας τους...».
Ζ.

Χωρίς τον Μαμάκο
* Η αλήθεια πως ο δημοτικός σύμβουλος Λάρισας, Αθαν. Μαμάκος στην προηγούμενη θητεία έκανε πίσω στο όνομα της ενότητας της παράταξης, υπηρετώντας την υπό τη Ρένα Καραλαριώτου. Η αλήθεια είναι επίσης ότι στη δεύτερη θητεία, τήρησε τη διαδικασία και αναμένοντας την οριστική απόφαση Καραλαριώτου, έλαβε το δαχτυλίδι της παράταξης από την ψήφο των συμβούλων της παράταξης.
Τρίτη και φαρμακερή αλήθεια είναι πως, άσχετα με την απόφαση της παράταξης, η ΝΔ είναι αυτή που θα δώσει το χρίσμα και αυτό θα το αποφασίσει μετά τις εθνικές εκλογές. Η ΝΔ σήμερα έχει σοβαρά προβλήματα, όπως των υποκλοπών και της ακρίβειας και δεν σκέφτεται καν τα χρίσματα στις δημοτικές εκλογές. Πλην των συγγενών κλπ.
Όσοι λοιπόν σήμερα στη ΝΔ, κομματικοί και μη παράγοντες, σκέφτονται ή προτείνουν ή μεθοδεύουν άλλη υποψηφιότητα αυτή τη φορά, εκτιμούμε πως μάλλον λογαριάζουν χωρίς τον κ. Μαμάκο....
Β.Κ.

Οχι όρθιοι
* ΤΟ παρατήρησε αναγνώστης και σας το μεταφέρουμε, ότι δηλαδή, από την περασμένη εβδομάδα (σ.σ. για να μην πούμε ημέρα με αφορμή και τις μικρές αυξομειώσεις) η Ελλάδα έχει την πιο ακριβή βενζίνη στην Ευρώπη, αλλά και την τέταρτη πιο ακριβή στον κόσμο.
Εάν δεν βαριόσαστε επισκεφθείτε τον σύνδεσμο www.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/ και συγκρίνετε τις τιμές. Με την παράκληση να κάνετε τη σύγκριση ενώ είστε καθιστοί, γιατί πρόθεσή μας δεν είναι να σας ταράξουμε...
Β.Κ.

Στη βαλίτσα
* ΝΕΑ πατέντα από Λαρισαία μάνα. Πώς να πάει πράγματα στα παιδιά στην Αθήνα, τρόφιμα δηλαδή πάσης φύσεως, όταν είναι να ταξιδέψει μόνη της; Πώς να κουβαλάει κουτιά ή σακούλες στο τρένο και κατόπιν στο μετρό; Εφηύρε λοιπόν τη μέθοδο της βαλίτσας, χρησιμοποιεί τη μικρή ή τη μεγάλη ανάλογα τις ποσότητες, κανονική με ροδάκια, άρα πολύ πιο εύκολη στο κουβάλημα. Και τη φορτώνει μπολ με μαγειρεμένα φαγητά, κρέατα ντόπια, όσπρια απ’ το χωριό, λαχανικά απ’ τον κήπο της, αμύγδαλα-καρύδια-κάστανα ή ό, τι άλλο εποχής, αυγά πάνω-πάνω αυτά σε χάρτινες αυγοθήκες κι όλα τα καλά.
Παλιά ο κόσμος κουβαλούσε στην πόλη ή και στην πρωτεύουσα είδη σε κοφίνια, τώρα η εν λόγω Λαρισαία σκέφτεται να κατοχυρώσει εφεύρεση για την ειδική βαλίτσα «Το Χωριό», με ειδικές θήκες, με παγοκύστες αλλού, με χώρους τοποθέτησης διαφορετικών προϊόντων, για καλύτερη συντήρηση και μεταφορά.
Ζ.

Συνεννοούνται
* ΛΙΓΟ έτσι λίγο αλλιώς, τελικά μάλλον κατάφερναν να συνεννοηθούν τα ζευγάρια των Λαρισαίων.
- Είπα στη γυναίκα μου ότι πρέπει να αγκαλιάζει τα προβλήματά της.
Και με αγκάλιασε.
***
* -Μ’ ΕΧΕΙ πιάσει μια μελαγχολία. Ισως είναι που έχω γενέθλια αύριο και κλείνω τα τριάντα.
-Έλα βρε χαζό, μη στενοχωριέσαι; Λες και τα κλείνεις πρώτη φορά κάνεις...
***
* -ΑΜΑ σε πιάσω με άλλον θα σε σκοτώσω, κατάλαβες;
-Ναι, κατάλαβα.
-Τι κατάλαβες;
-Ότι δεν πρέπει να με πιάσεις.
Ζ.

Λεβέντης
* ΠΕΡΙΜΕΝΕ ο γνωστός Λαρισαίος στην Τράπεζα να εξυπηρετηθεί. Όταν ήρθε η σειρά του σηκώθηκε και πλησίασε στο γκισέ. Δίπλα του στεκόταν και κάποιος άλλος πελάτης. Ευγενέστατη η υπάλληλος ρώτησε τον προσελθόντα.
- Μήπως θα μπορούσατε να δώσετε τη σειρά σας, να εξυπηρετήσουμε πρώτα τον κύριο, που είναι ηλικιωμένος;
- Βεβαίως, μετά χαράς. Πόσο ηλικιωμένος είναι;
- Ο κύριος Γιώργος; Ε, δεν θάναι 77, 78...
***
* ΣΥΓΚΑΤΕΝΕΥΣΕ ο περί ου ο λόγος, επιβεβαίωσε χαμογελώντας, ο άλλος έκανε λίγο στην άκρη, πριν όμως έτεινε την ταυτότητά του στην υπάλληλο.
- Να πάρτε την, που έτσι κι αλλιώς θα μου τη ζητήσετε μετά. Και δείτε πόσο είμαι εγώ, Γιώργο με λένε κι εμένα...
- Ε; Καλέεε; Μα εδώ λέει πως είστε του ‘42 γεννηθείς, δεν είναι δυνατόν, είστε 80 χρονών;
- Ισχύει. Τι, πλαστή ταυτότητα θα σας έδινα;
- Καλέ δεν σας φαίνεται καθόλου, μα καθόλου. (Και δεν έχει και καμιά συγγένεια και με τον Ντόριαν Γκρέι ο άνθρωπος...).
Ζ.

Με το Δελτίο
* ΟΙ καπνιστές, τότε ήθελαν να καπνίσουν και δεν μπορούσαν να βρουν τσιγάρα, να αγοράσουν. Σήμερα, είναι άφθονα, αλλά δεν μπορούν ένεκα ο αντικαπνιστικός. Είναι 1945 κι ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. φέρνει δημοσίευμα της εφημερίδας από τότε, με Δελτίο:
Μετά την απόφασιν της αρμοδίας επιτροπής όπως εφαρμοσθή το Δελτίον εις τα τσιγάρα, πιστεύομεν ότι θα λήξη τα δράμα των καπνιστών. Διότι είναι μεν αληθές ότι αι εισαγόμεναι εις την πόλιν μας ποσότητες δεν επαρκούν, αλλά και αυταί που έρχονται προς διανομήν, εξαφανίζονται εις διάστημα μιας ημέρας. Αναμένομεν λοιπόν την εφαρμογήν του Δελτίου διότι μόνον έτσι ο καπνιστής θα κατορθώσει να απαλλαγή από τα νύχια της μαύρης αγοράς.
Ζ.

Α ρε νιάτα...
* ΕΧΕΙ προβλήματα η νεολαία της Λάρισας.
- Περισσότερο νυστάζω όταν ξυπνάω παρά όταν πάω για ύπνο.
***
* - ΤΡΩΣ πολύ στη δουλειά, νυστάζεις. Τρως λίγο στη δουλειά, πεινάς. Πρέπει να βρω μια λύση. Μάλλον θα σταματήσω τη δουλειά.
***
* - Ο άλλος ζητάει σερβιτόρο που να μιλάει 3 γλώσσες. Μα, με 3 γλώσσες ανοίγει ο άλλος φροντιστήριο, δεν πάει πέρα δώθε τις χωριάτικες.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass