ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Νοε 2022 18:00
 * ΑΡΧΙΣΑΝ οι προετοιμασίες για το στόλισμα του δέντρου στην Κεντρική Πλατεία, για να μπει η πόλη και φυσικά η αγορά σε γιορταστική ατμόσφαιρα... * ΑΡΧΙΣΑΝ οι προετοιμασίες για το στόλισμα του δέντρου στην Κεντρική Πλατεία, για να μπει η πόλη και φυσικά η αγορά σε γιορταστική ατμόσφαιρα...

Γιορτινά
* ΞΕΚΙΝΗΣΕ ήδη στη Λάρισα να δημιουργείται σταδιακά η γιορτινή

Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, τόσο από τον Δήμο Λαρισαίων όσο και από τους καταστηματάρχες.
Ο Δήμος στολίζει με λαμπιόνια τους κοινόχρηστους χώρους και οι έμποροι τις βιτρίνες. Χρώματα και περισσότερο φως δημιουργούν μια άλλη εικόνα στην πόλη και συμβάλλουν να μεταφέρουν ένα γιορτινό κλίμα στους πολίτες.
Οι έμποροι, βέβαια, ελπίζουν στην αλλαγή ψυχολογίας των καταναλωτών, που αγκομαχούν κάτω από τα αυξημένα οικονομικά βάρη και τις υποχρεώσεις.
***
* ΜΕΤΑΞΥ άλλων δημιουργείται και το Πάρκο των Ευχών, στο πάρκο του Αλκαζάρ. Μια «φωτεινή» πολιτεία, σε έναν καταπράσινο χώρο, θα γίνει πόλος έλξης μικρών και μεγάλων, τις ημέρες των Χριστουγέννων, και θα αποτελέσει πρόταση, έστω για μια βόλτα.
Τα παραμυθένια σκηνικά στοχεύουν να μεταφέρουν στα παιδιά τη μαγεία των Χριστουγέννων, σε μια εποχή που έχει χαθεί...
Λ.Κ.

Ιθάκη
* ΕΦΤΑΣΕ και ο «Οδυσσέας» στη Λάρισα. Εγκαταστάθηκε στην καρδιά της πόλης, στην Κεντρική πλατεία το Κινητό Εργαστήριο Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης & Τεχνολογίας από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».
Μέχρι και την Παρασκευή θα υλοποιούνται εκεί δωρεάν εκπαιδευτικές δράσεις πρόληψης για μικρούς και μεγάλους, σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα των παιδιών, καθώς, επίσης, και πολυήμερη δράση εθελοντικής αιμοδοσίας για την ενίσχυση των αποθεμάτων αίματος του Τμήματος Αιμοδοσίας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας. Με την ελπίδα να βρει την... Ιθάκη του, που είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου.
Κ.Γ.

Γκέλα
* ΕΓΙΝΕ η πρώτη «γκέλα» της διοργάνωσης και δεν ήταν από ποδοσφαιριστές.
Το Μουντιάλ στο Κατάρ δεν ξεκίνησε καλά για τον ΑΝΤ1+ (με πληρωμή μάλιστα) και τις μεταδόσεις του, αφού χάθηκαν πολλά λεπτά από το Αγγλία – Ιράν, λόγω τεχνικού προβλήματος.
Μετά το κανάλι για να «ισοφαρίσει» άφησε στην ελεύθερη τηλεόραση το ματς Σενεγάλη – Ολλανδία, όμως, η συζήτηση είχε ανοίξει για τα καλά από τους ποδοσφαιρόφιλους.
«Θέλουμε δωρεάν το Μουντιάλ» έλεγαν και εδώ που τα λέμε δεν έχουν άδικο. Γίνεται εκτός καλοκαιριού. Να πληρώνουμε και από πάνω; Ε αυτό πάει πολύ...
Κ.Γ.

Κιβωτός
* ΤΑ όσα αποκαλύφθηκαν για την «Κιβωτό του Κόσμου» τις τελευταίες μέρες, προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση και στην κοινωνία της Λάρισας, όπου διάφοροι φορείς, κατά καιρούς, συγκέντρωναν υλική βοήθεια και την προσέφεραν για να ενισχύσουν τη λειτουργία της. Τα συναισθήματά τους σήμερα είναι ανάμεικτα, με κυρίαρχο τον θυμό.
Παράλληλα, οι αποκαλύψεις δημιούργησαν μεγάλη δυσπιστία στην κοινωνία απέναντι σε οργανισμούς, ιδρύματα και συλλογικότητες που αναπτύσσουν δράσεις προσφοράς, αλληλεγγύης και στήριξης των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού.
Ο κόσμος μετά από τέτοια γεγονότα «βλέπει» παντού διαφθορά και αρχίζει να αμφιβάλλει για κάθε φορέα που επιτελεί κοινωνικό έργο.
Λ.Κ.

Ντίσκο
* ΧΟΡΟΣ, χορός, χορός. Αυτό ήταν το πρόγραμμα του Σαββατόβραδου που μας πέρασε για εκατοντάδες Λαρισαίους.
Όσοι πήγαν, δηλαδή, στο Disco πάρτι που διοργάνωσε ο μετρ του είδους Γιάννης Καλλιμάνης. Όλοι γύρισαν τον χρόνο πίσω και ένιωσαν παιδιά και χόρευαν σαν νεαροί. Μα τους «προσγείωσε» ο Καλλιμάνης.
«Σας άφησα μακρυμάλληδες και τώρα σας βλέπω με κεφάλια σαν ηλιακούς θερμοσίφωνες» είπε στους παλιούς γνώριμους.
Εκείνοι, όμως, απτόητοι. Του έδωσαν και κατάλαβε. Υπομονή μέχρι το επόμενο πάρτι τώρα για όσους το έχασαν.
Κ.Γ.

Γλυπτά
* Ο ΕΛΛΗΝΑΣ πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί στις 28 Νοεμβρίου με τον βασιλιά της Βρετανίας Κάρολο, στο Λονδίνο, όπου θα μεταβεί προκειμένου να μιλήσει σε εκδήλωση του «London School of Economics» με θέμα την Ελλάδα.
Διαρρέει ότι θα συζητήσουν για το Τατόι, καθώς ο βασιλιάς Κάρολος έχει δείξει το έντονο ενδιαφέρον του για την ανακατασκευή των βασιλικών κτημάτων στο Τατόι, θέλοντας έτσι να τιμήσει και την ελληνική καταγωγή του από τον πατέρα του.
Άλλωστε, την προηγούμενη φορά που είχε βρεθεί στη χώρα μας, για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, είχε ενημερωθεί σε κατ’ ιδίαν συνάντηση από τα αρμόδια στελέχη του Υπουργείου Πολιτισμού.
Για τα γλυπτά του Παρθενώνα; Σιωπή;
Λ.Κ.

Οδηγός
* ΠΟΥ θα πάμε να φάμε; Μα θέλει και ρώτημα; Εκεί που έφαγε και ο Καραμανλής. Γνωστός καλοφαγάς, σίγουρα δεν θα τον πήγαιναν όπου κι όπου. Ψαχτείτε, λοιπόν: Νέα Λεύκη και Τερψιθέα...
Κ.Γ.

Ντέρμπι
* ΤΙ σου είναι κι αυτή η Β’ Εθνική φέτος. Από ντέρμπι σε ντέρμπι στη Λάρισα. Στην αρχή ΑΕΛ – Ηρακλής, μετά ΑΕΛ – Νίκη Βόλου και τώρα Απόλλων Λάρισας – ΑΕΛ. Το Σάββατο το μεσημέρι. Σε ποδοσφαιρικούς ρυθμούς η πόλη.
Κ.Γ.

Χρέη
* ΧΡΩΣΤΑΣ 15.000 ευρώ και σου παίρνουν το σπίτι. Χρωστάς εκατομμύρια και σ’ έχουν στα «ώπα – ώπα». Σου δανείζει και από πάνω το κράτος. Τι δεν καταλαβαίνεις;
Κ.Γ.

«Αλωνίζουν»
* ΑΛΩΝΙΖΕΙ στην ευρύτερη περιοχή της Γιάννουλης αγέλη αδέσποτων σκύλων, με αποτέλεσμα ο φόβος να κυριεύει τους συμπολίτες, ιδιαίτερα αυτούς που διαμένουν σε απομακρυσμένες γειτονιές.
Πολλά και τα παράπονα και μαθητών των δύο σχολείων, που χρησιμοποιούν ποδήλατα για τις μετακινήσεις τους.
Ας το δει η Δημοτική Αρχή.
Γ.Π.

Στα χνάρια της Ελασσόνας
* ΣΤΑ χνάρια της Ελασσόνας και... η Λήμνος, αφού και επίσημα, από χθες, η Κομισιόν πρόσθεσε στη λίστα των προϊόντων Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) το «Κατσικάκι Λήμνου».
Παράγεται από ερίφια γεννημένα στη Λήμνο και στον Άγιο Ευστράτιο. Εκτρέφεται δε με χαρακτηριστικά που προκύπτουν από τις παραδοσιακές μεθόδους εκτροφής των εριφίων στη διατροφή τους, η οποία βασίζεται, κυρίως, στην πλούσια βλάστηση των βοσκοτόπων των νησιών.
Γ.Π.

Αναβολή
* ΚΙΝΗΣΗ υψηλού συμβολισμού από τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλο, ο οποίος έρχεται στη Λάρισα αύριο. Στον αρχικό του σχεδιασμό είχε συμπεριλάβει και επίσκεψη στην Αγιά την Πέμπτη, για να εγκαινιάσει τη λειτουργία της Τοπικής Οργάνωσης, αλλά μετά από εισηγήσεις και χωρίς να το σκεφθεί ιδιαίτερα ανέβαλε την επίσκεψη και θα παραμείνει στη Λάρισα για επαφές με τοπικούς φορείς.
Η αναβολή συνδέθηκε με τις κινητοποιήσεις των μηλοπαραγωγών, αφού δεν είναι δυνατό οι τελευταίοι να κατεβαίνουν στην Αθήνα για διαμαρτυρία και στο ΠΑΣΟΚ να ασχολούνται με εγκαίνια. Έτσι, λοιπόν, η αναβολή αποτελεί τουλάχιστον έμπρακτη στήριξη στον αγώνα των αγροτών για επιβίωση.
Δ.Κ.

Αύξηση στις συντάξεις
* ΑΥΞΗΣΗ 7,75% στις κύριες συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2023 «δείχνει» η εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού (2023), την οποία κατέθεσε χθες το ΥΠΟΙΚ στη Βουλή.
Η αύξηση αυτή προκύπτει από τις τελευταίες εκτιμήσεις του ΥΠΟΙΚ σε σχέση με την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό φέτος. Θα δοθεί στους συνταξιούχους στα τέλη Ιανουαρίου 2023 μαζί με τις συντάξεις Φεβρουαρίου 2023, σύμφωνα με δηλώσεις αρμόδιων στελεχών. Δηλαδή οι δικαιούχοι θα λάβουν διπλή αύξηση (Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2023).
Συγκεκριμένα, η ανάπτυξη αναμένεται να φτάσει φέτος στο 5,6%, ενώ ο πληθωρισμός στο 9,9%.
Γ.Π.

Έρχεται...foodpass
* ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ η επιταγή ακρίβειας και έρχεται... το foodpass για σούπερ μάρκετ. Αυτό εξετάζει τώρα η Κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το κύμα ακρίβειας που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
Το ποσό της επιδότησης που πιθανότατα θα φτάνει έως και τα 100 ευρώ, θα αφορά τα προϊόντα του «καλαθιού», ενώ η χορήγησή του θα γίνει βάσει αυστηρών ειδοδηματικών κριτηρίων, ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του ετήσιου εισοδήματος.
Γ.Π.

Καρδίτσης ΕΠΑΛ
* ΕΝΤΑΞΕΙ, δεν έχει ποδηλατόδρομο η οδός Καρδίτσης, παρότι σχετικά πρόσφατα ανακατασκευάστηκε και παρά το ότι θα εξυπηρετούσε πολύ η ύπαρξή του και η ασφαλής μετακίνηση με ποδήλατο των μαθητών σχολείων στο τέρμα Καρδίτσης, των φιλάθλων παρακάτω, των άλλων μαθητών στο ΕΠΑΛ δίπλα στις Φυλακές, για τους φιλοξενούμενους σ’ αυτές δεν τίθεται ζήτημα, απαραίτητος, όμως, θα ήταν μέχρι εκεί στη διασταύρωση, ώστε να συνεχίζουν με ποδήλατο όσοι το προτιμούν από τις χιλιάδες εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό. Παρόλα αυτά ποδηλατόδρομος στην οδό Καρδίτσης δεν έγινε.
***
* ΚΑΙ μέχρι να γίνει, που όλο το έχουν στα σχέδια, μάλλον πρέπει να υπάρξουν μια-δυο μικρές παρεμβάσεις, μικρές, αλλά πολύτιμες. Για τους μαθητές του ΕΠΑΛ, εκεί πριν τις Φυλακές, οι οποίοι πηγαινοέρχονται με τα ποδήλατά τους.
Για να λιγοστέψει ο κίνδυνος στον οποίο εκτίθενται, στο κομμάτι που στενεύει ο δρόμος εκεί στο ύψος του Γηπέδου, όπου ούτε πεζοδρόμιο δεν έχει καλά-καλά. Και επίσης, και στη διασταύρωση με τα φανάρια λίγο πριν την είσοδο του σχολείου. Την οποία οι έφηβοι ποδηλάτες την περνούν φορτσάτοι κι όπως τους βολεύει, παραβιάζοντας λωρίδες και σηματοδότες. Κάπως θα μπορούσε να φτιαχτεί μια καθοδηγητική εσοχή, κάτι άλλο ίσως, ώστε να μη ρισκάρουν τόσο. (Ο Δήμος να το φτιάξει ναι, θα μπορούσε, όμως, να το ζητήσει, να το διεκδικήσει η διεύθυνση του σχολείου).
Ζ.

Γιορτινό καλάθι
* ΕΥΧΑΡΙΣΤΑ νέα για τους καταναλωτές, αφού τα γιορτινά του φαίνεται πως θα φορέσει το «καλάθι του νοικοκυριού». Θα φέρει προσφορές σε βασικά προϊόντα, κυρίως Χριστουγεννιάτικα, με προσφορές για το γιορτινό τραπέζι.
Η πρεμιέρα αναμένεται γύρω στις 15 Δεκεμβρίου, ενώ το καλάθι θα περιλαμβάνει κρεατικά, γλυκά, αλλά και άλλα είδη. Ενδέχεται, μάλιστα, να περιλαμβάνει και αναψυκτικά...
Όσον αφορά τη χρονική του ισχύ, θα είναι στη διάθεση των καταναλωτών για τρεις εβδομάδες, έως δηλαδή και την εβδομάδα των Θεοφανίων.
Γ.Π.

Με φασολάκια
* ΑΠΟΛΥΤΩΣ ψύχραιμες, κατά τα άλλα, οι νεαρές Λαρισαίες.
- Όταν έχεις νεύρα να καθαρίζεις φασολάκια μου είπαν. Να ξέρετε από χθες ότι έναν μήνα φασολάκια θα τρώμε.
***
* - ΞΥΠΝΗΣΑΜΕ κι οι τρεις παρέα. Η γκρίνια μου, τα νεύρα μου κι εγώ.
***
* - ΠΑΡΕ με αύριο τηλέφωνο, θα περιμένω.
- Σίγουρα.
- Θα με πάρεις;
- Όχι, σίγουρα θα περιμένεις.
Ζ.

Λάβρος
* ΛΑΒΡΟΣ είναι ο τουρκικός Τύπος για το μήνυμα του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου, ο οποίος έστειλε έμμεσο μήνυμα προς την Άγκυρα ότι «όποιος επιχειρήσει να έρθει στη χώρα μας, θα αντιμετωπίσει νέο Μαραθώνα», με αφορμή τον εορτασμό για την «Ημέρα των Ένοπλων Δυνάμεων».
Τα τουρκικά ΜΜΕ εξέλαβαν ως «πρόκληση» και «απειλή» την προειδοποίηση του στρατηγού, χαρακτηρίζοντάς τη «σκανδαλώδη» και συνδέοντάς τη με τις πρόσφατες στρατιωτικές επιχειρήσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας και του Ιράκ.
Γ.Π.

 

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass