ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Νοε 2022 18:00
* ΣΤΟ βιβλίο της στενής του φίλης, της Άννας Παναγιωταρέα, ο Χρήστος Καπετάνος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ίσως την πιο σπουδαία Ελληνίδα, όπως ο ίδιος ανέφερε. Φυσικά και άκουσε με προσοχή τις απόψεις, αλλά και τις προτροπές της για την πολιτική του ενασχόληση... * ΣΤΟ βιβλίο της στενής του φίλης, της Άννας Παναγιωταρέα, ο Χρήστος Καπετάνος είχε την ευκαιρία να γνωρίσει την Ελένη Γλύκατζη Αρβελέρ, ίσως την πιο σπουδαία Ελληνίδα, όπως ο ίδιος ανέφερε. Φυσικά και άκουσε με προσοχή τις απόψεις, αλλά και τις προτροπές της για την πολιτική του ενασχόληση...

Μποτιλιάρισμα
* ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΟ κομφούζιο χθες στο κέντρο της Λάρισας. Δυσεύρετες οι

θέσεις πάρκινγκ άνευ πληρωμής και όσο πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα, που ολοένα και περισσότεροι θα επισκέπτονται την αγορά του κέντρου, το πρόβλημα θα διογκώνεται.
Πάντως, χθες η κίνηση ήταν ιδιαιτέρως αυξημένη και όσοι βρέθηκαν πίσω από ένα τιμόνι χρειάστηκε να περιμένουν αρκετή ώρα στα φανάρια, ειδικά της πλατείας Αγίου Βησσαρίωνος.
Το παρατετάμενο χτύπημα της κόρνας δεν βοηθά.
Ν.Π.

Στήριξη
* ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ οι οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, διαπιστώνει το Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Λαρισαίων, το οποίο καλείται να στηρίξει όσους έχουν ανάγκη, κυρίως με τρόφιμα, αλλά και ρούχα.
Κορονοϊός και ενεργειακή κρίση έχουν «γονατίσει» τα νοικοκυριά, υποστηρίζει και απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες να ενισχύσουν το έργο του και να συμβάλουν με προσφορές τροφίμων, προκειμένου να διατεθούν σε οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας, για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.
Η συγκέντρωση των προϊόντων γίνεται στον χώρο του Κοινωνικού Παντοπωλείου, που βρίσκεται στην οδό Μανωλάκη 9-11 (εντός της στοάς, τηλέφωνο: 2410-255. 876) και ό,τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας (ελαιόλαδο, ζάχαρη, αλεύρι, μακαρόνια, γάλα Νουνού και γενικότερα προϊόντα μακράς διαρκείας) θα είναι σωτήριο για κάποιους.
Λ.Κ.
Black Friday
* ΧΑΜΟΣ με την Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) και στη Λάρισα. Τα τελευταία χρόνια ο παροξυσμός για τη «Μαύρη Παρασκευή» δεν γίνεται μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στη χώρα μας. Αυτό που ξεκίνησε σαν γιορτή του εμπορίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, στην πραγματικότητα δεν είναι τίποτε άλλο από μια μέρα με πολύ μεγάλες εκπτώσεις σε εμπορικά καταστήματα. Έλα, όμως, που ως γνήσιοι Έλληνες το έχουμε εξελίξει και η Black Friday έχει διάρκεια αρκετών ημερών. Κακό δεν είναι που γίνονται βέβαια εκπτώσεις... Το κακό είναι που ο κόσμος θέλει να αγοράσει, αλλά το πορτοφόλι είναι άδειο. Σε κάθε περίπτωση είναι μια καλή ευκαιρία να βρει κάποιος αυτό που ζητά φθηνότερα και η αλήθεια είναι ότι πολλές επιχειρήσεις της πόλης προχωρούν σε γενναίες εκπτώσεις, ελπίζοντας να δουν αύξηση της αγοραστικής κίνησης.
Ν.Π.

Μύθος
* ΤΗΝ πέμπτη θέση πανελλαδικά καταλαμβάνει η Θεσσαλία, όσον αφορά τις στρεμματικές ενισχύσεις από την ΚΑΠ. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Κρήτη με 152 ευρώ/στρέμμα, καταρρίπτοντας ουσιαστικά τον μύθο που έχει δημιουργηθεί ότι η Λάρισα μαζεύει το χρήμα από την ΚΑΠ.
Γ.Γ.

Μάθηση
* ΕΙΝΑΙ εντυπωσιακό το μεγάλο ενδιαφέρον που δείχνουν άτομα τρίτης ηλικίας στη Λάρισα να μάθουν να χειρίζονται ηλεκτρονικούς υπολογιστές και περισσότερο το ενδιαφέρον τους για να μάθουν να περιηγούνται στο διαδίκτυο. Η ανάγκη αυτή φάνηκε περίτρανα από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκαν τα τμήματα εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών για άτομα τρίτης ηλικίας, από τον Δήμο Λαρισαίων και συγκεκριμένα από το «Πανεπιστήμιο των Πολιτών» του Δήμου Λαρισαίων, που κάνει πράξη τη διά βίου μάθηση. Ήδη φέτος «έκλεισαν» δύο κύκλοι τμημάτων και συνεχίζονται οι αιτήσεις για τον επόμενο κύκλο που θα ξεκινήσει εντός του Δεκεμβρίου. Αυτό που έχει πετύχει στην προκειμένη περίπτωση είναι τόσο να μειώσει το ποσοστό του ψηφιακού αναλφαβητισμού, αλλά κυρίως να βοηθήσει παππούδες και γιαγιάδες να επικοινωνούν ψηφιακά με τα παιδιά και τα εγγόνια τους (μέσω ζωντανών συνδέσεων, μέσω μηνυμάτων...), καθιστώντας τους ικανούς να χειρίζονται τις σύγχρονες μορφές επικοινωνίας.
Λ.Κ.

Zoobox
* ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΟΣ αυτόματος πωλητής, μέσω του οποίου θα μπορούν οι φιλόζωοι να προμηθεύονται τροφή και άλλα είδη ανάγκης για γάτες και σκύλους, όταν τα σούπερ μάρκετ και τα pet shops έχουν κατεβάσει ρολά, έρχεται και στη Λάρισα. Ο Γιάννης Σπαλιάρας, το γνωστό μοντέλο, είναι ο εμπνευστής της συγκεκριμένης πρότασης και έρχεται το Σάββατο στη Λάρισα για να «εγκαινιάσει» τη λειτουργία του. Πρωτότυπη ως ιδέα πάντως...
Ν.Π.

Σαν αγροτικό ανέκδοτο
* ΑΝΑΥΔΟΙ έμειναν οι αγρότες στην ημερίδα για τη νέα ΚΑΠ στα Φάρσαλα -και όχι μόνο αυτοί-, ακούγοντας για την εισαγωγή νέων εναλλακτικών καλλιεργειών που είναι ανθεκτικές σε ξηροθερμικές συνθήκες και μάλιστα, όπως σημειώνει το Υπουργείο, υπάρχει σχετική τεχνογνωσία. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκαν καλλιέργειες όπως κινόα, τσία, τεφ, νιγκέλα, καµελίνα, σιταροκρίθαρο, γλυκοπατάτα, τσουκνίδα και άλλα, σκορπώντας γέλια στους παριστάμενους αγρότες που πολλοί από αυτούς τα άκουγαν για πρώτη φορά. Αν είναι να μοιραστεί χρήμα στον θεσσαλικό κάμπο, η λύση είναι μία, διάβασμα και τσουκνίδα στο κεφάλι.
Γ.Γ.

Εν Λαρίση
* ΕΙΔΗΣΑΡΙΑ Λαρίσης, δημοσιευθέντα στην εφημερίδα «Μικρά» προ αιώνος και αναπαραχθέντα στις σελίδες της «Ε» προ εβδομηκονταετίας, μεταφέρει ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας Ε.Ρ.
- Δους ενώπιον του Αρείου Πάγου τας επ’ αδεία εξετάσεις, έλαβε την άδειαν του δικηγορείν ο συμπολίτης μας κ. Απόστολος Δ. Κατσουλίδης.
- Δι’ αποφάσεως του Υπουργείου Εσωτερικών επετράπη εις τον Κ. Παπασταύρου να μεταβιβάση το ενταύθα φαρμακείον του εις τον διπλωματούχον φαρμακοποιόν κ. Β. Βάην.
***
*- ΚΑΤΑ τον προχθές διενεργηθέντα διαγωνισμόν προς κατάληψιν θέσεως γραφέως εν τη Νομαρχία μας επέτυχεν αριστεύσασα η δεσπ. Άννα Γ. Καραπατέα.
- Ο αντεισαγγελεύς των παρ’ ημίν Πρωτοδικών κ. Χρ. Ακτσελής αναχωρεί σήμερον εις Ελασσόνα προς επιθεώρησιν των εκεί δικαστικών γραφείων.
- Ο κ. Δημ. Χατζηγιάννης εκ Γουμενίσσης της Μακεδονίας και η διά πολλών προτερημάτων κεκοσμημένη δεσποινίς Ελενίτσα Καποδίστρια εκ Λαρίσης, ετέλεσαν προχθές την εσπέραν τους αρραβώνας των. (Δεν πρόκειται για τον μετέπειτα δήμαρχο, καταγόμενο εκ Χάλκης).
***
*- ΥΠΟ της Αστυνομίας μας συνελήφθη χθες ο ανυπότακτος κύριος Γρηγόριος Νικ. Ζάχος, όστις και ενεδύθη χειμερινήν στολήν.
- Εκ των γενομένων ανακρίσεων διά την προ ημερών λαβούσαν χώραν κλοπήν του εμπορροράπτου Νικ. Ξυνοπούλου, ως δράστης φέρεται ο λιποτάκτης Σουίπας, όστις άγνωστον που κατέφυγεν.
Ζ.

Ανεργία
* ΑΛΛΑΓΕΣ πολλές και σημαντικές στο επίδομα ανεργίας εν όψει. Αναμένεται Κυβερνητική Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο ο άνεργος θα δημιουργεί μετά από πρόσκληση από τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ). Ο άνεργος, δηλαδή, θα φτιάχνει το βιογραφικό και εργασιακό του προφίλ με τον εργασιακό του σύμβουλο, ο οποίος και θα τον ενημερώνει όταν θα βρίσκεται δουλειά που αντιστοιχεί με τα προσόντα και την προϋπηρεσία του. Επίσης, θα καταβληθεί το επίδομα εργασίας αντί για το επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ.
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του. Πρόβλεψη για την παύση του επιδόματος ανεργίας θα υπάρχει σε περίπτωση που ένας άνεργος αρνηθεί να εργαστεί ή να συμμετάσχει σε κάποιο πρόγραμμα κατάρτισης, τότε θα διαγράφεται από τα μητρώα της ΔΥΠΑ για ανέργους από 6 μήνες έως 2 χρόνια. Εάν λειτουργήσει σωστά, σίγουρα κάτι καλό θα βγει. Ως φιλοσοφία δεν είναι κακό... στην πράξη κρίνονται όλα όμως.
Ν.Π.

Κλίμα
* Ο ενθουσιασμός περίσσευε στην πολιτική εκδήλωση που οργάνωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Λάρισας του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ χθες στο «Διβάνη», με κεντρικό ομιλητή τον γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ, Ανδρέα Σπυρόπουλο.
Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου αναπτέρωσε το ηθικό των μελών της παράταξης ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να ξαναζήσει παλιές εποχές.
Μέχρι τελευταία στιγμή, οι οργανωτές συμπλήρωναν όλο και περισσότερες νέες σειρές καθισμάτων στην αίθουσα, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα και γέμιζε ασφυκτικά την αίθουσα.
***
* ΤΑ θερμά χειροκροτήματα και τα ενθουσιώδη συνθήματα του πράσινου ήλιου έδωσαν χθες από τη Λάρισα ένα ηχηρό μήνυμα. Οι παλιοί θυμήθηκαν «ωραίες εποχές» και εμφανίστηκαν να εμπιστεύονται το νέο αίμα, που τραβά μπροστά. Το ΠΑΣΟΚ ήταν εκεί, με μια διάθεση να μπει δυναμικά στην εκλογική μάχη.
Λ.Κ.

Ευχές
* ΤΟΥ Αγίου Στυλιανού το Σάββατο, πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη Στέλλα Μπίζιου να δεχθεί από κοντά τις ευχές φίλων και ψηφοφόρων για την ονομαστική της εορτή. Ανοιχτά πρωί (10:00-14:00) και απόγευμα (19:00-22:00) το πολιτικό της γραφείο στην Κύπρου και όσοι πιστοί προσέλθετε. Για ευχές και αρκετή πολιτική, καθώς η προεκλογική περίοδος έχει ως γνωστόν αρχίσει.

Προτομές
* ΛΕΙΠΟΥΝ ως γνωστόν (και χωρίς εξηγήσεις...) τα τελευταία χρόνια οι προτομές του Μακάριου και του Διγενή από τις μαρμάρινες στήλες στην πλατεία Αγίου Βησσαρίωνα. Η προτομή του Φιλέλληνα δημοσιογράφου Τσαρλς Ογλ, η μόνη στη θέση της, έφυγε από το βάθρο κινητοποιώντας ευαίσθητους συμπολίτες της κίνησης «Λάρισα η πόλη μου», που έσπευσαν να αποτρέψουν τα χειρότερα. Όπως αναφέρουν στη σελίδα τους σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης, αφού κόλλησαν με ειδική κόλλα το πρόσθετο μάρμαρο, επανατοποθέτησαν με τη βοήθεια και μελών συνεργείου που εργάζεται για λογαριασμού του Δήμου στον διπλανό δρόμο στο βάθρο της την προτομή του ήρωα που θυσιάστηκε για την Ελλάδα.
Για του λόγου το αληθές υπάρχει και το σχετικό φωτογραφικό υλικό.

Όχι που θα...
* ΤΕΣΣΕΡΙΣ φοιτητές, μέσα στην Εξεταστική, είπαν να κάνουν μικρό διάλειμμα και να πάνε Σαββατοκύριακο σε μια διπλανή πόλη να το γλεντήσουν με κάτι κοπελιές που ήξεραν από κει. Μπλέχτηκαν, όπως ήταν αναμενόμενο, ξεκίνησαν να γυρίσουν τη Δευτέρα το πρωί, βιαστικοί να προλάβουν να δώσουν το μάθημα. Ε, δεν το πρόλαβαν το διαγώνισμα, άργησαν λιγάκι.
***
* ΤΙ θα κάνουμε τώρα, πρέπει να βρούμε μια δικαιολογία, θα πάμε να πούμε στον καθηγητή ότι μας έπιασε λάστιχο στον γυρισμό και γι’ αυτό δεν προλάβαμε. Πήγαν στον καθηγητή, του εξήγησαν ότι κι αυτοί σαν παιδιά είχαν πάει να ξεσκάσουν λιγάκι και τελικά στον γυρισμό τους έπιασε λάστιχο και δεν πρόλαβαν να πάνε να δώσουν το μάθημα. Ο καθηγητής δέχτηκε να τους βάλει να το δώσουν την επόμενη μέρα μόνοι τους.
***
* ΠΑΝΕ την επόμενη μέρα, ψύχραιμοι και διαβασμένοι, τους βάζει ο καθηγητής να γράψουν σε διαφορετικό γραφείο τον καθένα, μην αντιγράψουν, δεν είχε και επιτηρητές. Η πρώτη ερώτηση ήταν ένα πολύ απλό θέμα θεωρίας, από αυτό που πιάνει 3-4 γραμμές και το οποίο έδινε μόλις 5 μονάδες στις εκατό και το οποίο απαντήθηκε πολύ εύκολα και από τους τέσσερις. Η δεύτερη και τελευταία ερώτηση και αντιστοιχούσε στις υπόλοιπες 95 μονάδες και ήταν η εξής: Ποιο λάστιχο;
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass