Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 25 Νοε 2022 18:00
* ΤΗΝ 332 Μοίρα στην Τανάγρα, όπου είναι ενταγμένα τα νέα μαχητικά Rafale, επισκέφθηκε χθες η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την Πρόεδρο υποδέχθηκαν ο ΥφΕΘΑ, Νικ. Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Θεμ. Μπουρολιάς και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Γ. Φασούλας.  Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Προέδρου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον διοικητή της Μοίρας για την αποστολή και το επιχειρησιακό έργο της 332 Μ. Οπου σημειώθηκε ότι «η απόκτηση και η ένταξη των αεροσκαφών Rafale F3R άνοιξε νέα σελίδα για την αξιόμαχη και ετοιμοπόλεμη Πολεμική μας Αεροπορία, αναβαθμίζοντας και ισχυροποιώντας τον ήδη υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητάς της στη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, εκπέμποντας προς κάθε κατεύθυνση ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα».  * ΤΗΝ 332 Μοίρα στην Τανάγρα, όπου είναι ενταγμένα τα νέα μαχητικά Rafale, επισκέφθηκε χθες η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Την Πρόεδρο υποδέχθηκαν ο ΥφΕΘΑ, Νικ. Χαρδαλιάς, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Θεμ. Μπουρολιάς και ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Γ. Φασούλας. Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Προέδρου πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον διοικητή της Μοίρας για την αποστολή και το επιχειρησιακό έργο της 332 Μ. Οπου σημειώθηκε ότι «η απόκτηση και η ένταξη των αεροσκαφών Rafale F3R άνοιξε νέα σελίδα για την αξιόμαχη και ετοιμοπόλεμη Πολεμική μας Αεροπορία, αναβαθμίζοντας και ισχυροποιώντας τον ήδη υψηλό βαθμό αποτελεσματικότητάς της στη διεξαγωγή αεροπορικών επιχειρήσεων, εκπέμποντας προς κάθε κατεύθυνση ισχυρό αποτρεπτικό μήνυμα».

Γιορτές
* ΑΛΛΑΖΕΙ η Λάρισα παραδοσιακά αυτές τις ημέρες. Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν, οι βιτρίνες των καταστημάτων μεταμορφώνονται, οι δρόμοι της πόλης στολίζονται, το «Πάρκο των Ευχών» στήνεται μέρα με την ημέρα. Είναι μια περίοδος που αποτελεί ευκαιρία όλοι να βρεθούν παραπάνω με τις οικογένειές τους. Να πάρουν λίγη δύναμη για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν γύρω και φυσικά τις συνεχόμενες κρίσεις.
Κ.Γ.

 

Σάντα
* ΔΕΝ πρέπει, όμως, να ξεχνάμε πως αυτές τις ημέρες υπάρχουν και άνθρωποι που δεν θα είναι με τις οικογένειές τους, εξαιτίας σοβαρών προβλημάτων υγείας. Γι’ αυτό φροντίζουν και κάποιοι άλλοι να τρέχουν για εκείνους και να τους στηρίξουν. Την Πέμπτη 29 του Δεκέμβρη στη Λάρισα θα διοργανωθεί από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία Παράρτημα Λάρισας το «Santa Run Nation Larissa». Ένας περίπατος στην πόλη, με συμβολικό και φιλανθρωπικό χαρακτήρα, στον οποίο οι συμμετέχοντες/-ουσες θα είναι ντυμένοι/-ες με στολές του Άι Βασίλη. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν από την αγορά των στολών από τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες, θα διατεθούν για την αγορά ειδικού εξοπλισμού για τα τμήματα χημειοθεραπείας των δύο νοσοκομείων της Λάρισας, του ΓΝΛ και του ΠΓΝΛ. Αγοράζοντας μια στολή με κόστος 15 ευρώ στηρίζουμε αυτήν την κίνηση. Τόσο απλά...
Κ.Γ.

Αγορά...
* ΕΠΙΣΗΜΗ αυλαία σήμερα για το δημοφιλές εκπτωτικό event της τελευταίας εβδομάδας του Νοεμβρίου. Λιανεμπορικές επιχειρήσεις της πόλης βρίσκονται σε θέση μάχης, προσδοκώντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως κίνητρο για τους καταναλωτές να κάνουν συμφέρουσες αγορές ενόψει των Χριστουγέννων...
Οι προσφορές έχουν ξεκινήσει ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες και θα συνεχιστούν μέχρι και τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου, στο πλαίσιο της Cyber Monday.
Στον ρυθμό της Black Friday, πάντως, έχουν μπει και οι περισσότερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, με διαφημιστικές καμπάνιες που «τρέχουν» από τις προηγούμενες ημέρες, προσφέροντας στους καταναλωτές, σε συνδυασμό με το «καλάθι του νοικοκυριού», προϊόντα σε ανταγωνιστικές τιμές.
***
* ΠΑΝΤΩΣ το ποσοστό των επιχειρήσεων της Λάρισας που προέβη σε ιδιαίτερα ελκυστικές μειώσεις τιμών φαίνεται να είναι μικρότερο σε σχέση με άλλες εκπτωτικές περιόδους στο παρελθόν. Οι ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις που έχουν ασκηθεί στο λιανικό εμπόριο από τη διόγκωση των τιμών ενέργειας, αλλά και του κόστους λειτουργίας και απόκτησης εμπορευμάτων ήταν ανασταλτικός παράγοντας για μεγάλες εκπτώσεις. Ωστόσο, δεν παύει οι ημέρες αυτές να αποτελούν ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα για το πώς θα κινηθεί η αγορά στις γιορτές...
Γ.Ν.

Γιορτάζει
* ΣΤΗ Λάρισα στο πολιτικό της γραφείο (επί της Κύπρου 81) θα γιορτάσει αύριο την ονομαστική της εορτή η βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Στέλλα Μπίζιου. Οι φίλοι της θα μπορούν να της ευχηθούν και το πρωί 10 με 2 και το απόγευμα 7 με 10.

Επιστρέφουν
* ΤΕΛΟΣ o υποχρεωτικός εμβολιασμός εργαζομένων σε Δομές Υγείας. Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την παράταση μέχρι 31-12-2022 του υποχρεωτικού εμβολιασμού εργαζομένων σε Δομές Υγείας, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου. Μάλιστα, κάποια στιγμή θα συνέβαινε. Τώρα, βέβαια, τα ερωτηματικά παραμένουν, καθώς ο υπουργός Υγείας Θ. Πλεύρης, σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ, σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως: «Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολό της. Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης». Τι να εννοεί άραγε; Ή μήπως το είπε για να το πει;
Ν.Π.

Σκάνδαλα
* ΣΕ αυτήν τη χώρα η μνήμη είναι συνήθως κοντή. Δεν προλαβαίνουμε πια τα σκάνδαλα, που σκάνε το ένα μετά το άλλο. Βέβαια, όταν βγαίνει κάτι νέο ξεχνάμε το παλιό. Οι αποκαλύψεις για την «Κιβωτό του Κόσμου» τράβηξαν τα βλέμματα από την υπόθεση Μίχου και τις υποκλοπές. Έτσι, συνέβαινε πάντα... Δεν εκπλήσσεται κανείς πια. Ο κόσμος ξέρει πια.
Ν.Π.

Τριδημία
* ΤΡΕΙΣ αναπνευστικοί ιοί (o RSV, o ιός της γρίπης, αλλά και ο SARS-CoV-2) φαίνεται να... πρωταγωνιστούν αυτήν την περίοδο, με τους ειδικούς να εκφράζουν ανησυχίες για έναν ακόμα δύσκολο χειμώνα. Δεδομένου, όμως, πως τα συμπτώματα που κατά κανόνα προκαλούν είναι κοινά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο κανείς να αποκρυπτογραφήσει από τι πάσχει. Πάντως, στην αγορά κυκλοφορεί το διπλό ράπιντ τεστ, όπου ανιχνεύει αν κάποιος νοσεί από γρίπη ή από κορονοϊό. Το θέμα είναι ότι πια φαίνεται ότι δεν απασχολεί κανέναν.
Ν.Π.

«Πάρκο Ευχών»
* ΘΑ ανοίξει το «Πάρκο Ευχών» φέτος, αλλά πολλοί αναρωτιούνται γιατί δεν έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στις εορταστικές εκδηλώσεις. Αλλιώς ξεκίνησε και αλλιώς εξελίσσεται. Σαν να άλλαξε η φιλοσοφία. Τώρα η αλήθεια είναι ότι έτυχαν και πολλά στη διαδρομή και η πανδημία δεν βοήθησε. Ας ευχηθούμε το «Πάρκο των Ευχών» να βρει τη θέση του στην πόλη.
Ν.Π.

Εξυπνάδες
* Ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στην Πάτρα, εκτός από τις εξυπνάδες αντέγραψε και το ύφος του υπουργού του, Άδ. Γεωργιάδη. Με αφορμή, λοιπόν, την κριτική που ασκείται στην Κυβέρνηση της ΝΔ για την ακρίβεια, τόνισε πως το «καλάθι του νοικοκυριού» ρίχνει τις τιμές στα προϊόντα.
Πρόσθεσε, επίσης, ότι «προφανώς δεν αφορά τους αριστερούς του χαβιαριού ή τους σοσιαλιστές της σαμπάνιας». Αντιγράφοντας το ύφος του Υφυπουργού του, πρόσθεσε ότι «όσοι το σνομπάρουν ας πάρουν το δικό τους ακριβό κουβαδάκι και ας πάνε να παίξουν αλλού».
Οι καταναλωτές γνωρίζουν πολύ καλά πως το «καλάθι» στην πραγματικότητα είναι μια φούσκα, μια απάτη και αφορά σε προϊόντα που δεν είναι ετικέτας. Μπορεί ο Πρωθυπουργός να εξηγήσει πόσο έφτασε το λίτρο το γάλα, το μισόκιλο το ψωμί, το κιλό η φέτα;
Τι δουλειά έχουν οι αριστεροί, το χαβιάρι και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον εργαζόμενο και τον συνταξιούχο που δεν έχει χρήματα να... βγει από το μάρκετ με τα βασικά είδη διατροφής; Προκαλούν οι κυβερνώντες, αλλά με την ακρίβεια θα έρθει η ώρα του ταμείου...
Β.Κ.

Μήλα
* ΝΑ, ένα μέτρο στήριξης κατά το «Να ένα μήλο». Οι μηλοπαραγωγοί από όλη την Ελλάδα βρέθηκαν χθες στην Αθήνα, προβάλλοντας τα αιτήματά τους, τα οποία τα χαρακτηρίζουν ως ζητήματα επιβίωσης. Έφτασαν μέχρι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κι εκεί συναντήθηκαν με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ο οποίος τους ανακοίνωσε ότι μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου θα εξαγγείλει μέτρα στήριξης των μηλοπαραγωγών. Είναι μια μικρή νίκη, αλλά ακόμη δεν έχουν κάτι χειροπιαστό, αφού δεν έγινε συγκεκριμένος. Μέχρι τότε κρατούν μικρό καλάθι.
Κ.Γ.

Ταρατατζούμ
* ΟΤΑΝ ανοίγει μια τράπεζα, χαρές και πανηγύρια. Τραπέζια, δημόσιες σχέσεις, ανταλλαγή καρτών και τα ρέστα. Όταν κλείνει, όμως, τηρείται σιγή ιχθύος. Να, για παράδειγμα, στη Λάρισα ανοίγει μία, κλείνει, όμως, μία άλλη. Στην καρδιά της πόλης με λίγα μέτρα διαφορά. Χαρές από τη μια, αγωνία από την άλλη. Και στη μέση ο πολίτης που βλέπει κάθε μέρα τις οικονομίες του να λιγοστεύουν και να απαντάει αδιάφορα και αρνητικά σε όποια τηλεφωνήματα για «ευνοϊκά προγράμματα». Και οι εργαζόμενοι από αυτήν που κλείνει αναρωτιούνται. Με εμάς τι θα γίνει;
Κ.Γ.

Φράγμα Σκοπιάς
* «ΔΕΝ έχουμε δει τους όρους λειτουργίας του φράγματος και των αγωγών και δεν θα τους δούμε μέχρι να ολοκληρωθεί» ανέφερε ο πρ. δήμαρχος Φαρσάλων, Άρης Καραχάλιος, χθες στην πολιτική εκδήλωση με τον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, κ. Σπυρόπουλο, στα Φάρσαλα, παίρνοντας τον λόγο μετά τον Γ. Δρόσο που μίλησε για το φράγμα της Σκοπιάς. Ο κ. Καραχάλιος σημείωσε ότι το κόστος του φράγματος τριπλασιάστηκε στα 285 εκατ. ευρώ και θα γίνει ως έργο ΣΔΙΤ, προβλέποντας ότι μάλλον στο τέλος θα την πληρώσουν οι αγρότες και προέτρεψε το ΠΑΣΟΚ να ζητήσει να ενημερωθεί για τους όρους του έργου. Για θέματα υγείας μίλησε ο Γ. Μπρισίμης, εκπρόσωπος εργαζομένων Κέντρων Υγείας του νομού, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχουν βασικές υγειονομικές παροχές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας προς τους πολίτες, όχι μόνο στα Φάρσαλα, αλλά σε όλο τον νομό.
Γ.Γ.

Δάνεια...
* ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ έχει σημάνει στις τράπεζες για την πορεία των στεγαστικών δανείων. Η αύξηση του κόστους εξυπηρέτησής των από την ανοδική πορεία των επιτοκίων προβληματίζει τους πάντες. Εξίσου, βεβαίως, απασχολεί και τους δανειολήπτες που βλέπουν τις δόσεις τους να παίρνουν την ανιούσα κάθε φορά που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναπροσαρμόζει την επιτοκιακή πολιτική της. Κι αυτό διότι για ένα μέσο στεγαστικό των 100.000 ευρώ, για κάθε μισή μονάδα αύξησης επιτοκίου η επιβάρυνση είναι τουλάχιστον 30 ευρώ. Με τα επιτόκια, αυξημένα ήδη κατά 1,5%, η μηνιαία δόση του δανείου επιβαρύνθηκε κατά 90 ευρώ. Παίρνοντας ως δεδομένο ότι η επιθετική πολιτική θα συνεχιστεί και τους πρώτους μήνες του 2023, σημαίνει ότι μια πρόσθετη αύξηση κατά 1%, η δόση θα φθάσει τα 190 ευρώ επιπλέον. Το ποσό διόλου ευκαταφρόνητο...
Το ότι μόλις προ ημερών η Τράπεζα της Ελλάδος χτύπησε «καμπανάκι» για το ενδεχόμενο νέων κόκκινων δανείων, δείχνει πως το ζήτημα χρήζει ιδιαίτερης προσοχής και οπωσδήποτε κάποιας... παρέμβασης.
Γ.Ν.

Καιρός ήταν
* ΜΕ απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, μετά από προσφυγή της ΠΟΕΔΗΝ κρίθηκε αντισυνταγματική η παράταση, που έχει δοθεί ως το τέλος του χρόνου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εργαζομένων στον χώρο της υγείας.
Το σκεπτικό της απόφασης που θα καθαρογραφεί, δημιουργεί ελπίδες για την επάνοδο στην εργασία, των υγειονομικών εκείνων που δεν έχουν εμβολιαστεί. Θυμηθείτε πως υπήρχαν και άλλοι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα που δεν εμβολιάστηκαν, αλλά στον χώρο της υγείας βρέθηκαν εκτός εργασίας.
Άσχετα από την ουσία της διαφωνίας για τον εμβολιασμό, με τόσες ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία, καιρός είναι να επιστρέψουν οι άνθρωποι στην εργασία τους...
Β.Κ.
Σιγά το νέο
* ΤΟ έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, ούτε και χθες κατάφερε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, επιβεβαιώνοντας ότι στην ηγεσία της Ε.Ε. αδυνατούν να παρακολουθήσουν τα προβλήματα των πολιτών. Όχι επειδή δεν θέλουν, αλλά επειδή δεν μπορεί να είναι Ευρωπαϊκή Ένωση των πολιτών, αλλά του κεφαλαίου.
Η χθεσινή σύνοδος στις Βρυξέλλες για το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο «ναυάγησε» και οι υπουργοί έδωσαν νέο ραντεβού για νέα Σύνοδο, τον Δεκέμβριο. Οι υπουργοί κατέληξαν χθες σε μια άτυπη συμφωνία για τα λιγότερο αμφιλεγόμενα στοιχεία του πακέτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενεργειακή κρίση, αλλά δεν συμφώνησαν για τον λεγόμενο Μηχανισμό Διόρθωσης Αγοράς.
Ένα πλαφόν, δηλαδή, στα 275 ευρώ, επιβεβαιώνει την κερδοφορία και φυσικά δεν προστατεύει τον καταναλωτή. Αλλά έτσι γίνεται με τις χρηματιστηριακές αξίες. Τέλος πάντων, πού να τρέχουν χειμωνιάτικα οι υπουργοί Ενέργειας, δεν το αφήνουν για το Πάσχα, να ανοίξει ο καιρός. Να ξεχάσουν και οι καταναλωτές τον πόνο τους...
Β.Κ.

Άλλα κόλπα
* - ΕΛΑ, θα έρθεις να δούμε Μουντιάλ το βράδυ;
- Ναι, τι να φέρω, μπίρες;
- Κρασί και μελομακάρονα.
Γ.Γ.

Άνω των 60
* ΚΕΦΑΤΟΙ Λαρισαίοι μεσήλικες.
- Το καλό μετά τα 60 είναι ότι δεν μπορείς να υποσχεθείς μακροχρόνια σχέση. Σάμπως ξέρεις πόσο θα ζήσεις;
***
* ΤΙ πόσο χρονών είμαι... Σου λέω, με έβαζε ο πατέρας μου να γυρνάω την κεραία στην ταράτσα μέχρι να καθαρίσουν τα χιόνια από την ασπρόμαυρη τηλεόραση και να βλέπει καλά την ΥΕΝΕΔ.
***
* - ΟΛΑ είναι θέμα χημείας τελικά. Να ταιριάζουν, δηλαδή, τα χάπια που παίρνετε.
Ζ.

 

 

 

KASTRI_LOYTRO_CIU.jpg

* ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
και αντιπολίτευση Λαρίσης, πρεσάρουν τον δήμαρχο Τεμπών για το Καστρί Λουτρό. Μάκης Γιαννακόπουλος και Κώστας Καλαμπαλίκης, τον έχουν βάλει στη μέση.
Ζ.

 

SKALA.jpg

* ΑΜΑ ανεβαίνει κάποιος καθημερινά επί έξι χρόνια αυτήν τη σκάλα στο σχολείο του χωριού του, κάπου στη Θεσσαλία, όλο και κάτι θα του μείνει.
Ζ.

 

PINAKIDA_CIU.jpg

* ΟΤΑΝ νοιάζεσαι για τον Τουρισμό μεταφράζεις όλες τις ενημερωτικές πινακίδες.
Ζ.

 

OMPRELES_CIU.jpg

* Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση...
Γ.Ν.