ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Νοε 2022 18:00
* - ΠΡΟΕΔΡΕ, να το ξέρεις, θα μπορούσε να λέει ο περιφερειάρχης, δίπλα σου και πίσω σου είναι Κατσαροί. Ζ. * - ΠΡΟΕΔΡΕ, να το ξέρεις, θα μπορούσε να λέει ο περιφερειάρχης, δίπλα σου και πίσω σου είναι Κατσαροί. Ζ.

Χειμωνιάζει
* Ε ναι, μπαίνει χειμώνας επιτέλους. Το κατάλαβε κι ο καιρός

πια. Με μονοψήφιες θερμοκρασίες ολημερίς, με συννεφιές μα και βροχούλες. Και βλέπουμε.
Ζ.

Εναρξη
* ΜΥΡΙΣΕ ήδη εκλογές; Κι ας μην έφτασε ακόμη η άνοιξη, που συνδέεται με τις μυρουδιές. Ούτε καν ο χειμώνας δεν μπήκε. Η αντιπολίτευση μιλάει για βαρύ πολιτικό χειμώνα στη χώρα κι ο πρωθυπουργός κήρυξε ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, που θα διαρκέσει πεντέξι, εβδομάδες ή μήνες. Ούτε κι εκείνος δεν θα πρέπει να το ξέρει ακόμα.
Ζ.

Γραμματείς
* ΤΡΕΙΣ Λαρισαίοι αναλαμβάνουν θέση αναπληρωτών γραμματέων σε τομείς του ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα στον τομέα Καινοτομίας Ερευνας και Τεχνολογίας ο Βαγγέλης Γιαννούλας, στον τομέα Παιδείας η Ευγενία Μπουρνόβα και στον τομέα Συνδικαλιστικού η Ειρήνη Μπεκιάρη. Οι νέες τους θέσεις ανακοινώθηκαν πρόσφατα και ο αγώνας ξεκινά...
Λ.Κ.

Εχασε 14-7
* ΕΚΤΟΣ από αντιδήμαρχος, ο Κ. Μπαλατσός θύμισε ότι είναι και στη διοίκηση του ΤΟΕΒ κι έτσι δεν μπορούσε να ψηφίσει την πρόταση του δημάρχου για αποκλεισμό του φορέα άρδευσης από την Ενεργειακή Κοινότητα, θέτοντας την παραίτησή του στη διάθεση του Μάκη Εσκίογλου. Ο οποίος δεν αντέδρασε. Καθώς «παρών» ψήφισε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του Κ. Μπρόζος κι έτσι ο δήμαρχος απέμεινε με μόλις 7 υποστηρικτές στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Τριάντης, που είχε αποχωρήσει από την παράταξη της πλειοψηφίας πριν έναν χρόνο συντάχθηκε με την αντιπολίτευση, της οποίας οι τέσσερις παρατάξεις καταψήφισαν συγκεντρώνοντας 14 αρνητικές ψήφους.
***
* ΚΙ άρχισαν κάποιοι ν’ αναρωτιούνται γιατί δεν μαλάκωσε ο δήμαρχος αφού το έβλεπε, γιατί επέμενε να φάει την ήττα... Αξιοσημείωτο ότι ήταν η πρώτη του φορά. Το πρώτο θέμα που έθεσε δεν πέρασε η πλειοψηφούσα παράταξη από την αρχή της θητείας της.
Ζ.
Τα δημοσιονομικά
* ΣΕ ευθύ παραλληλισμό με το βιβλίο του Λένιν «Ένα βήμα μπρος, δύο βήματα πίσω», το άρθρο του Φ. Σαχινίδη στα «Νέα», για την πρόταση που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων ΕΕ, με τίτλο «Δύο βήματα εμπρός, ένα πίσω».
Όπου ο Λαρισαίος πρώην υπουργός εκτιμά μεταξύ άλλων: «Για την Ελλάδα με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος στην Ευρωζώνη η πρόταση της ΕΕ δεν δημιουργεί πρόσθετες δημοσιονομικές υποχρεώσεις πέρα από την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος του 2% σε βάθος δεκαετίας. Η χώρα πρέπει να θέσει επιτακτικά ζήτημα εξαίρεσης των αμυντικών και ενεργειακής ασφάλειας δαπανών, ειδικά σε μια περίοδο έντονων γεωπολιτικών και γεωοικονομικών ανακατατάξεων». (Αλλιώς δεν φαίνεται να βγαίνει).
***
* ΕΝΩ θέτει και προοπτική πολιτικής ανατροπής: «Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να προκαλέσει αντιπαραθέσεις είναι ότι η χώρα δεσμεύεται σε χρονικό βάθος για τους δημοσιονομικούς στόχους. Η δέσμευση αυτή εγείρει ζητήματα δημοκρατίας. Η αντιπολίτευση σε περίπτωση εκλογικής νίκης δύσκολα θα εξασφαλίσει τη συναίνεση της ΕΕ για αναθεώρηση των μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών στόχων. Η μόνη της επιλογή η αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος για την επίτευξή τους». (Διότι δεν είναι μόνο να πάρουν οι άλλοι την κυβέρνηση από τη ΝΔ, είναι και τι θα μπορέσουν να την κάνουν).
Ζ.

Θόρυβος
* Η γλώσσα και τα παιχνιδίσματά της βοηθούσαν τους Λαρισαίους φοιτητές να τακτοποιήσουν τα πράγματα.
- Όταν έχω πονοκέφαλο θέλω δύο πράγματα. Παρακεταμόλη και παρατατεμόλοι.
***
* - ΑΛΛΟΙ πίνουν από χαρά και άλλοι από λύπη...
- Εγώ πίνω απ’ το πρωί.
***
* - ΑΚΟΥΣΑ έναν θόρυβο και βγήκα έξω τ’ απόβραδο να δω τι ήταν. Κατάλαβα αμέσως. Έπεφτε το σκοτάδι.
Ζ.

Ιδιο έργο
* ΓΙΑ μία ακόμη φορά έδρασαν οι γνωστοί άγνωστοι και αναστάτωσαν την ηρεμία των κατοίκων στη συνοικία της Νέας Σμύρνης. Μάλιστα μία ηλικιωμένη γυναίκα δέχτηκε για δεύτερη φορά, στην οδό Πλάτωνος, την απρόκλητη επίθεση νεαρών, οι οποίοι επιχείρησαν να κάνουν ζημιές στο σπίτι της. Η αστυνομία εκλήθη, έφτασε με κάποια καθυστέρηση, όπως μας μετέφεραν, οι δράστες έφυγαν ανενόχλητοι, μέχρι την επόμενη φορά που θα επανέλθουν, εκμεταλλευόμενοι τη χαλαρή διάθεση των αρμόδιων υπηρεσιών και ιδιαίτερα του Δήμου για να αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο.

Απίστευτο;
* ΕΠΡΕΠΕ να φτάσει να φέρει ο Γ. Λαμπρούλης το θέμα στη Βουλή, να γίνει αναταραχή με τα δημοσιεύματα για να δοθεί λύση απ’ το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Ναι θα του το δώσουν το πτυχίο, στον φοιτητή απ’ τη Ζαγορά, παρότι χρωστάει 105 ολόκληρα ευρώ για τη διαμονή του στη Φοιτητική Εστία της Λάρισας. Δεν του έδιναν το πτυχίο λέει κι ας είχε ολοκληρώσει της σπουδές του διότι ο εσωτερικός κανονισμός των φοιτητικών εστιών ορίζει ότι δεν μπορούν να ορκιστούν οι φοιτητές που δεν έχουν εξοφλήσει χρωστούμενα για τη διαμονή τους εκεί. Απίστευτο; Ένας εσωτερικός κανονισμός πάνω από το αυτονόητο: Τελειώνεις τις σπουδές, παίρνεις πτυχίο. Κι αν θεωρούν ότι τους χρωστάς είναι άλλη ιστορία κι διαδικασία είσπραξης, ας στείλουν την οφειλή στην εφορία π.χ. Και 10.005 ευρώ να όφειλε, το πτυχίο δεν μπορούσαν να του το στερήσουν.
Ζ.

Πέντε σε ένα
* ΤΟ λένε Μικρή Μόσχα, λόγω της ευρείας εκλογικής επιρροής του ΚΚΕ ακόμη και τώρα. Εκεί, δύο αδέλφια με το παρατσούκλι Βορειοκορεάτες, ναι, με αγγλικό παρελθόν και κουλτούρα ως πρώην μετανάστες στη Μ. Βρετανία, άνοιξαν ιταλική πιτσαρία και πολύ καλή μάλιστα, στην Ελλάδα. Ήτοι 5 χώρες σε 1 χωριό. Όπου η κορύφωση της παγκοσμιοποίησης.
Ζ.

Και φωτοτυπικό
* ΗΤΑΝ το 1955 που εμφανίστηκε στη Λάρισα το πρώτο φωτοτυπικό μηχάνημα. Ο αρχειοφύλαξ Ε.Ρ. εντόπισε σχετική διαφήμιση του «Οίκου ΠΑΠ» στην εφημερίδα:
Θεοδ. Παρασκευόπουλου εν Λαρίση, οδός Μ. Αλεξάνδρου 11 τηλέφωνον 7-70.
Φέρει εις γνώσιν των κ. κ. Δικηγόρων, Συμβολαιογράφων, Μηχανικών, Σχεδιαστών, Δημοτικών και Κοινοτικών Αρχόντων, Βιομηχάνων, Εμπόρων και Επαγγελματιών ως και παντός ενδιαφερομένου ότι:
Άρτι εκ Γερμανίας παραληφθέν ταχυεκτυπωτικόν μηχάνημα AGFA ΚΟΠΙΦΙΞ εγκατεστήσαμεν εις το εργοστάσιόν μας. Δια του μηχανήματος τούτου επιτυγχάνεται η φωτοαντιγράφησις παντός εγγράφου ή εντύπου οίον συμβόλαια, συν/και, αξίαι διάφοροι, σχέδια, καταστάσεις, σελίδες βιβλίων με ελαχίστην δαπάνην και εντός ενός λεπτού της ώρας.
Κατ’ αυτόν τον τρόπον εξασφαλίζετε αντίγραφα (φωτοαντίγραφα) ακριβώς όμοια προς τα πρωτότυπα και άνευ ουδεμιάς αλλοιώσεως τούτου, χωρίς λάθη και απαλλάσσεσθε από την ανιαρή δουλειά της αντιγραφής.
Ζ.
Νοικοκυριά
* ΠΟΙΑ είναι η οικονομική κατάσταση των περισσότερων νοικοκυριών σήμερα;
Ας παραθέσουμε γεγονότα:
-Πηγαίνουν στο κρεοπωλείο και ζητούν «δύο κομματάκια» μοσχάρι, τα οποία στο σύνολό τους αγγίζουν τα εκατόν πενήντα γραμμάρια! «Για μαγείρεμα» λέει ο καταναλωτής στον κρεοπώλη «για να φτιάξω σούπα» συμπληρώνει. Δηλαδή μια σούπα που θα έχει μια «γεύση» από μοσχάρι και θα είναι γεμάτη με καρότα, πατάτες και κρεμμύδια.
-Στο σούπερ μάρκετ: Κοιτά τις βιτρίνες του τυροκομείου ο καταναλωτής και ζητά να τον ενημερώσουν ποια είναι τα προϊόντα με τη χαμηλότερη τιμή.
Δεν διαλέγει πλέον το τυρί που του αρέσει, αλλά τα πιο οικονομικά. Κι αν αυτά ξεπερνούν τα χρήματα που μπορεί να διαθέσει, τότε ευχαριστεί για την ενημέρωση και φεύγει. Παράλληλα παρατηρείται ότι οι καταναλωτές μείωσαν τις ποσότητες τυροκομικών που αγοράζουν. Παρελθόν αποτελεί η αγορά ενός κιλού φέτας!
Αγοράζουν 200 με 250 γραμμάρια και το τρώνε με το σταγονόμετρο.
Αν κάποιοι πουν ότι τα παραπάνω είναι υπερβολές, τότε όταν βρεθούν στο σούπερ μάρκετ, ας κοιτάξουν λίγο και τον διπλανό τους...
Λ.Κ.
Για ψάρεμα...
* ΤΙ τραβάνε κι αυτές οι νεαρές Λαρισαίες...
- Βάφτηκα κάπως βιαστικά σήμερα και βγαίνοντας με σταμάτησε μια κυρία. «Άμα σε χτυπάει να σηκωθείς να φύγεις, κορίτσι μου», μου είπε.
***
* - ΠΡΕΠΕΙ να πάω για ψάρεμα. Δεν αντέχω άλλο το σεξ.
***
* - Καλά ρε Γιώργο... Μόλις δυο μήνες πριν δεν μου είχες ορκιστεί πως δεν θα πας με άλλη γυναίκα;
- Χαλάρωσε Μαρία, η ίδια είναι.
Ζ.

Φαρσαλινό μυαλό
* ΕΚΔΟΘΗΚΕ και κυκλοφορεί το σύγγραμμα του Αθανασίου Β. Γακόπουλου (Α. Β. Γ. , τριγωνικά τα αρχικά του) με τίτλο: “Το Πλαγιογώνιο Σύστημα στην Αναλυτική Γεωμετρία”. Ο Φαρσαλινός επιστήμονας – ερευνητής παρουσιάζει κάτι πρωτότυπο, καθώς δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο στην ελληνική, αλλά και στη διεθνή βιβλιογραφία. Πραγματεύεται το κεφάλαιο της Αναλυτικής Γεωμετρίας με τη χρήση του πλαγιογώνιου συστήματος συντεταγμένων.
Αντί του κλασσικού ορθογώνιου συστήματος, του οποίου το πλαγιογώνιο αποτελεί γενίκευση. Η κατάλληλη ανά περίπτωση επιλογή του, όπως αναφέρει ο ίδιος, οδηγεί σε σχετικά απλή λύση ακόμη και δύσκολων γεωμετρικών προβλημάτων και μάλιστα ασκήσεων επιπέδου μαθηματικών ολυμπιάδων. Η χρήση του, λένε και πανεπιστημιακοί ειδικοί, απλοποιεί σε πολλές περιπτώσεις θέματα της Ευκλείδειας Γεωμετρίας.
***
* ΧΗΜΙΚΟΣ μηχανικός ο Θανάσης Γακόπουλος, επέστρεψε μετά τις σπουδές του στα Φάρσαλα, όπου διατηρεί κατάστημα αγροτικών εφοδίων και στον ελεύθερο χρόνο του ασχολείται εντατικά με τα Μαθηματικά, τη μεγάλη του αγάπη. Σημειώνεται ότι σχετική μελέτη του για το «Πλαγιογώνιο» υποβλήθηκε στην Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία, η οποία αποφάνθηκε θετικά ως προς την ορθότητά της και τη δημοσίευσε στο περιοδικό «Ευκλείδης Γ’», το 2020. Η δουλειά του Φαρσαλινού έγινε θερμά αποδεκτή και από τη διεθνή Μαθηματική Κοινότητα, έντονο είναι το ενδιαφέρον από επιστήμονες, από επιστημονικά περιοδικά και φορείς του εξωτερικού. Ένα πόνημα που προάγει τη μαθηματική γνώση, τώρα και σε βιβλίο.
Ζ.

Αξιωματούχοι
* ΤΟ Πανευρωπαϊκό κίνημα DiEM25, η ελληνική εκλογική έκφρασή του στην Ελλάδα ΜέΡΑ25 και τα τοπικά μέλη της Κύπρου ενημέρωσαν προ ημερών για την επίσημη έναρξη του Κυπριακού DiEM25. Κι ο Λαρισαίος που απουσίαζε, επιστρέφοντας ενημέρωσε την παρέα για τη σχετική ανακοίνωση του κόμματος Βαρουφάκη. Σχετικά με την επίσκεψη κλιμακίου πολιτικών στελεχών στην Κύπρο. Έγραφαν λοιπόν οι ίδιοι, μεγαλοπιανούμενοι: «Το κλιμάκιο θα αποτελείται από τον Κρίτωνα Αρσένη, βουλευτή του ΜέΡΑ25, διακεκριμένου περιβαλλοντολόγου-ακτιβιστή, τον συντονιστή της Κεντρικής Επιτροπής του ΜέΡΑ25 Ελλάδος Κώστα Ντάσκα, τον πολιτικό διευθυντή του Πανευρωπαϊκού Κινήματος DiEM25 Έρικ Έντμαν, την πρόεδρο του Δ.Σ. του mέta Δανάη Στράτου. (Και η σύζυγος με αξίωμα, για όλους έχει, πόσο μάλλον άμα αυτοχαρακτηρίζονται διακεκριμένοι).
Ζ.

Επαγγελματίας
* ΣΙΓΑ που θα τον έπιανε τον ευέλικτο Λαρισαίο.
- Μου αρέσουν οι ευαίσθητοι άντρες, αλλά και οι δυνατοί. Εσύ με τι ασχολείσαι;
- Ζωγράφος άρσης βαρών.
Ζ.

Τότε παλιά...
* ΠΡΙΝ επτά δεκαετίες γεγονότα αποτυπωθέντα στις σελίδες της «Ε» μεταφέρει ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας Ε.Ρ. Οι καλλιεργήσαντες κατά το έτος 1947-48 έκτασιν διά σίτου άνω των 400 στρεμμάτων, υποχρεούνται όπως μέχρι της 30/9/48 υποβάλωσιν εις τα Γραφεία αυτής υπεύθυνον δήλωσιν εμφαίνουσαν τα καλλιεργηθέντα παρ’ αυτών στρέμματα διά σίτου και την συγκομισθείσαν ποσότητα τούτου, προκειμένου να καθορισθή το υποχρεωτικώς παραδοθησόμενον ποσόν εις την συγκέντρωσιν, βάσει του άρθρου 2 του Α. Ν. 867/1948.
***
* ΔΙ’ αποφάσεως του Υπουργείου Γεωργίας απηλλάγησαν οι κάτωθι παραγωγοί της καταβολής της αξίας των χορηγηθέντων αυτοίς και θανόντων εντός 3 μηνών από της παραλαβής ζώων του εξωτερικού, καθ’ όσον ο θάνατος αυτών επήλθεν προς της παρελεύσεως 12 μηνών από της παραλαβής και εξ αιτιών προϋπαρχουσών κατά την παράδοσιν των ζώων ή μη εγκληματισμού των: Αστέριος Γιωτάκης, Νίκαια, Αντώνιος Ν. Τζάρας, Τερψιθέα, Ιωάν. Κ. Παπακωνσταντίνου, Μεγ. Ελευθεροχώρι, Στέργιος Μπαλατζάρας, Σουφλάρια, Ευστάθιος Χριστοδούλου, Νερόμυλοι, Κων/νος Νασέλος, Βρυσιά και Χαράλαμπος Ελβάνογλου, Χατζόμπασι-Φαρσάλων.
***
* ΚΑΙ ένα δυστύχημα του 1953, για κάποιον «Βλεπιστή», αν μη τι άλλο ενδιαφέρον ο όρος, αντί του γνωστού αργότερα οπτιστή, μπανιστιρτζή επί το λαϊκότερον.
Θανατηφόρα πάθη. Ένας νεαρός «βλεπιστής» έπεσεν από την ταράτσαν. Μεταφερθείς εις το Νοσοκομείον εξέπνευσε. Καταστάς θύμα ενός αλλοκότου πάθους υπό του οποίου είχε κυριευθεί. Ο εικοσιδιετής ελαιοχρωματιστής ανερχόμενος εις την ταράτσαν της οικοδομής, αθέατος παρηκολούθη απέναντι την κίνησιν των ημιγύμνων λόγω της ώρας γυναικών...
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass