ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 24 Ιαν 2023 17:00
* TO πρόβλημα στην Αλωπεκής παραμένει, όπως επισημαίνει ξανά ο Α.Π. Απαντώντας παλιότερα για λογαριασμό της ΔΕΥΑΛ, ο Δημ. Μαβίδης είχε πει ότι το έργο ήταν προγραμματισμένο να τελειώσει εντός του 2022 και για τις τομές που ταλαιπωρούν τον κόσμο, αν δεν τις αποκαθιστούσε ο εργολάβος θα το έπρατταν εκείνοι. Αμ δε... Όχι μόνο δεν έκλεισαν οι λακκούβες, προέκυψαν και καινούργιες. Ζ. * TO πρόβλημα στην Αλωπεκής παραμένει, όπως επισημαίνει ξανά ο Α.Π. Απαντώντας παλιότερα για λογαριασμό της ΔΕΥΑΛ, ο Δημ. Μαβίδης είχε πει ότι το έργο ήταν προγραμματισμένο να τελειώσει εντός του 2022 και για τις τομές που ταλαιπωρούν τον κόσμο, αν δεν τις αποκαθιστούσε ο εργολάβος θα το έπρατταν εκείνοι. Αμ δε... Όχι μόνο δεν έκλεισαν οι λακκούβες, προέκυψαν και καινούργιες. Ζ.

Ωραίος καιρός
* ΚΟΡΥΦΩΣΗ των Αλκυονίδων μάλλον την Κυριακή που πέρασε, έβγαλαν

ακόμη κι οι άνθρωποι τα μικρά τους στη λιακάδα.
Όλη η Λάρισα στα πάρκα και τις πλατείες, να φωτοσυνθέτει, υπερφόρτωση στις παιδικές χαρές. Κάποιοι πιο τολμηροί και σε μικρές εκδρομές.
Ήταν ελκυστικά και τα πρώτα χιόνια που είχαν πέσει στους στάνταρ χειμερινούς προορισμούς...
***
* ΑΛΛΑ και πιο βόρεια, ο καιρός εξίσου ευνοϊκός. Ο ψύχραιμος Σ.Κ. σε δελτίο καιρού από τον Ποταμό Επανωμής. Θερμοκρασία αέρα 15 βαθμοί, θερμοκρασία θαλασσινού νερού 15 βαθμοί. Άνεμοι ασθενείς. Αρκετός κόσμος και στην παραλία και στη θάλασσα.
(Ναι και μέσα στη θάλασσα).
Ζ.

Προετοιμασίες
* ΟΙ βιαστικοί άρχισαν τις προετοιμασίες και τον σχεδιασμό.
- Έρχεται του Αγίου Βαλεντίνου και δεν έχω άντρα...
- Τι λες μαρή... Εδώ έρχεται Τσικνοπέμπτη και δεν έχω ψησταριά.
***
* - ΑΛΛΟΥΣ τους χτυπάει ο έρωτας κατακούτελα, εμένα ο απορροφητήρας τρώγοντας πάνω από την κατσαρόλα.
***
* - ΠΕΡΙΜΕΝΩ με ανυπομονησία την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου...
-Ερωτευμένος;
-Μπα, ζαχαροπλαστείο έχω.
Ζ.

Για την αύξηση
* ΧΑΜΟΓΕΛΑΣΤΟΙ και με προσμονή οι Λαρισαίοι συνταξιούχοι καθώς από αύριο-μεθαύριο θα δουν στα ΑΤΜ των τραπεζών αυξήσεις στις συντάξεις, για πρώτη φορά μετά από μια παγωμένη δεκαετία και μετά τις άγριες περικοπές των μνημονίων.
Ε ναι, θα έχει ουρές, πρέπει να δουν και αμέσως πόσο θα είναι η αύξησή τους και μακάρι να είναι λίγοι όσοι απογοητευτούν.
Διότι, μην τάξεις σε άγιο κερί και σε ...παππού κουλούρι.
Ζ.

Χαλασμένη
* ΕΙΝΑΙ πολύς πλέον ο καιρός που υπάρχουν προβλήματα με τη Διαύγεια, καθώς συχνά-πυκνά δεν λειτουργεί. Κι ο Β.Χρ. σχολιάζει: Η ιστοσελίδα της Διαύγειας δεν είναι ούτε διακοσμητική, ούτε καπρίτσιο, ούτε «εσωτερικό δίκτυο» της διοίκησης. Η δημοσίευση είναι απαρέγκλιτη προϋπόθεση για τη νομιμότητα της συντριπτικής πλειονότητας των αποφάσεων της διοίκησης. Δημοσίευση σημαίνει να βλέπουμε τι αναρτάται όταν θέλουμε. Η απρόσκοπτη λειτουργία της είναι υποχρέωση της κυβέρνησης.
***
* ΚΑΙ συνεχίζει: Το ΠΑΣΟΚ έφτιαξε έναν θεσμό διαφάνειας για να ελέγχεται αυτόματα η κυβέρνηση για κάθε πράξη της. Το έκανε για να ελέγχεται η δική του κυβέρνηση. Μέχρι τώρα δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για ό,τι συμβαίνει. Ο αρμόδιος υπ. Πιερρακάκης θεωρείται πετυχημένος. Το τι σημαίνει επιτυχία στην εποχή Μητσοτάκη είναι μια μεγάλη συζήτηση. Δεν έχει σχέση πάντως με τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. (Ψιλά γράμματα αυτά βέβαια για κάποιους, μάλλον τους περισσότερους).
***
* Ο Λαρισαίος Κ. Μπ. πάντως είναι υποψιασμένος: Όταν γίνεται της απευθείας ανάθεσης το κάγκελο, η Διαύγεια «χαλάει».
Ζ.

Ακρίβεια
* «ΞΕΦΥΓΑΝ» οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, ενώ αναμένεται οι τιμές των προϊόντων να αυξηθούν κι άλλο τον Φεβρουάριο.
Τρόφιμα, γαλακτοκομικά, είδη καθαριότητας, χαρτικά, ήταν οι πρωταθλητές των ανατιμήσεων για τον μήνα Ιανουάριο, φέρνοντας τα νοικοκυριά για πολλοστή φορά, τον τελευταίο καιρό, σε απόγνωση.
Περίπου 400 κωδικοί προϊόντων θα καταγράψουν μεγάλη άνοδο από τις αρχές Φεβρουαρίου, όπως φαίνεται από τα τιμολόγια που έχουν φτάσει στις επιχειρήσεις.
Τις τελευταίες εβδομάδες, μεγάλες αυξήσεις έχουν καταγράψει και τα τρόφιμα που πωλούνται στις κατά παράδοση φθηνές λαϊκές αγορές.
Γ.Π.

Πύργοι, Νι...
* ΠΑΙΧΝΙΔΙΣΜΑΤΑ με τη γλώσσα για τις νεαρές Λαρισαίες.
- «Δεν δύναμαι» του λέω. «Τι δίνατε;» με ρωτάει.
***
* - ΠΟΤΕ μου δεν κατάλαβα τη ρήση «Πύργοι, Νι και Θάλασσα».
***
* - ΕΧΕΤΕ κι εσείς ρούχα του διάσημου Γιαπωνέζου σχεδιαστή Ντεμουκοράει;
Ζ.

Με τις λάσπες
* ΕΙΔΑΝ το σχολιάκι, για τις λάσπες με τις οποίες μάχονται οι μικροί μαθητές πηγαινοερχόμενοι στο 25ο Δημοτικό στη Φιλιππούπολη, έδωσαν μια απάντηση από τη Δημαρχία: Ο Δήμος τρέχει λέει διαγωνισμό έργου ύψους 600.000 ευρώ για νέα πεζοδρόμια στην πόλη.
Όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και προκύψει ο ανάδοχος, στις προτεραιότητες είναι η κατασκευή πεζοδρομίων γύρω από το εν λόγω σχολικό συγκρότημα, ώστε να λυθεί οριστικά το πρόβλημα. (Θα περιμένουν, τι άλλο να κάνουν).
Ζ.

Συγκρίσεις
* ΣΕ ενδυματολογικές συζητήσεις και γλαφυρές συγκρίσεις οι Λαρισαίες.
- Βάζει η άλλη το μακρύ το σέξι το νυχτικό, θεά. Το φοράω κι εγώ, ίδιος Διονύσης Παπαγιαννόπουλος.
***
* - ΕΒΑΛΕ η Μαρί Σαντάλ στέκα στην κηδεία, πανέμορφη. Έβαλα κι εγώ, ίδια η Λίνα Μενδώνη.
Ζ.

Μα τίποτε;
* ΤΟ Αναψυκτήριο στο Αλκαζάρ κλειστό όλο τον χειμώνα. Ιδιωτική επιχείρηση, το κέρδος η κινητήρια δύναμη.
Δεν έχει δουλειά τέτοια εποχή, σωστό. Μήπως θα έπρεπε να υπάρχει μια υποτυπώδης λειτουργία όμως; Τόσος κόσμος στο μεγάλο πάρκο, ιδίως τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες, άμα έχει και καλό καιρό δε... Και γνωστός Λαρισαίος αναρωτιόταν: «Ο Δήμος δεν θα έπρεπε να έχει θέσει κάποιον σχετικό όρο όταν έκανε τη μίσθωση;»
Ζ.

Και γλωσσικό θρίλερ
* ΚΑΙ ενημέρωση για τους σινεφίλ: «Ζαμέ Κορωπί». Μια μάνα θύμα πλεκτάνης. Ένα παιδί στην ορφάνια. Ένας πατέρας κάθαρμα. Μοναδική ελπίδα ο Γαλλομαθής δικηγόρος. Θα καταφέρει να τη σώσει από τα πλοκάμια της διαπλοκής; Ένα κοινωνικό θρίλερ. Ελληνοϊταλοβελγικής παραγωγής, που πάει για Όσκαρ. (Διότι δεν είναι ντροπή να μην ξέρεις Γαλλικά. Ντροπή είναι να μην ξέρεις πως δεν ξέρεις Γαλλικά).
Ζ.

Έξω πάμε καλά
* ΣΕ ελαφρώς πρόωρες εκλογές, στις 14 Μαΐου, και ο Τ. Ερντογάν, κάποιοι λένε ότι οι παράλληλες κάλπες σε Ελλάδα και Τουρκία είναι απαίτηση των συμμάχων για να αποφευχθούν θερμά επεισόδια στο Αιγαίο, και μακάρι δηλαδή.
Στην Ελλάδα, ο κόσμος πληροφορείται πως «ο πληθωρισμός της Τουρκίας αναμένεται να παραμείνει στα υψηλότερα επίπεδα παγκοσμίως και εντός του 2023, ενώ η αύξηση του ΑΕΠ θα περιοριστεί σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με την επίσημη κυβερνητική πρόβλεψη του 3%.
Παράλληλα, η κατάρρευση της τουρκικής λίρας δεν φαίνεται να φρενάρει με αποτελεσματικότητα, καθώς το νόμισμα έχει χάσει ήδη το 30% της αξίας του μονάχα εντός του 2022. «Οι τιμές στα σούπερ-μάρκετ και τις λαχαναγορές αυξάνονται σταθερά, μέρα με τη μέρα, και έχουν εκτοξευθεί πλέον στη στρατόσφαιρα». Το πρακτορείο Ρόιτερς τα λέει, στη γείτονα ο κόσμος τα βλέπει, τα ζει κι έτσι μετά από 20 χρόνια κυριαρχίας ο Τ. Ερντογάν κινδυνεύει να χάσει πρώτη φορά.
Αν και ο ίδιος αντιτάσσει τη γνωστή συνταγή «Έξω πάμε καλά», πασπαλισμένη με μπόλικο πατριωτισμό, μιλάει για την ισχυρή διεθνώς Τουρκία, πόσο την υπολογίζουν όλοι στη γειτονιά και παγκοσμίως, ρίχνει και κάνα βαρελότο πάνω απ’ τις θάλασσες και βλέπουμε...
Ζ.

Απέναντι
* «ΣΤΗ Λάρισα ο γιος του σημιτικού πρώην βουλευτή Έκτορα Νασιώκα, Άκης, απέναντι στη σημερινή γραμματέα της Κ.Ο., Ευαγγελία Λιακούλη...». Αυτή μόνο είναι η τοπική αναφορά του ρεπορτάζ της «Εφ. Συντακτών» για το ποιοι θα στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ πανελληνίως. (‘’Ε, σιγά την κόντρα...», είπε ο παλιός πασοκτζής).
Ζ.

Πεταμένα λεφτά
* ΣΕ αδιέξοδα οι Λαρισαίοι με το λεγόμενο αδύναμο φύλο.
- Αφού όλοι οι άντρες είναι ίδιοι γιατί δεν διαλέγετε έναν στην τύχη;
***
* - ΑΓΑΠΗ μου, όλα καλά;
- Ναι.
- Σίγουρα;
- Ναι.
- Δεν έχεις κάτι, έτσι;
- Όχι, τίποτα.
- Εντάξει τότε, φεύγω.
- Καλά βρε γαϊδούρι καθόλου δεν νοιάζεσαι πια;
***
* - ΟΛΟΙ οι άντρες ίδιοι είναι...
- Καλά κι εσύ έπρεπε δηλαδή να τους δοκιμάσεις όλους;
Ζ.

Με αποδείξεις
* ΣΕ πλήρη εξέλιξη βρίσκεται ο καθαρισμός του Ενιπέα ποταμού σε Βασιλί και Βαμβακού, στην περιοχή των Φαρσάλων, όπως ανακοινώθηκε. Μέχρι στιγμής έχουν ολοκληρωθεί καθαρισμοί κοίτης και πρανών σε συνολικό μήκος 5 χλμ. Οι εργασίες συνεχίζονται.
Δικαίως φώναζαν λοιπόν οι πρόεδροι των χωριών το φθινόπωρο, είχαν λόγο κι έσκουζαν.
Αυτό το «Πριν» που δείχνουν οι αρμόδιοι σε φωτογραφίες της περιοχής, πριν τα έργα, είναι που τους δικαιώνει, αυτή η εικόνα τους έτσουζε και τους φόβιζε, πίεσαν και τα κατάφεραν.
Ζ.

Ζωντανά
* ΑΠΟ τον Καρδιτσιώτη Θ.Κ. ο νέος άθλος του Θεσσαλονικιού παοκτσή αθλητικογράφου: Μάθαμε από τον τεράστιο Γιώργο Μίνο, σε διευκρινιστικό σχόλιο σε απευθείας μετάδοση, ότι τα αρχικά ΑΣΑ σημαίνουν Αθλητικός Σύλλογος Καρδίτσας (Το τελευταίο Άλφα με Κάπα κεφαλαίο. Μαγεία...).
***
* ΜΕ την ευκαιρία, «ΑΣΑ σημαίνει Αθλητική Σχολή Αναμπουμπούλας», ενώ προσφάτως υπήρξε κι άλλο κρούσμα. «Καλό παράδεισο να έχει, ήταν Έλληνας με Κ κεφαλαίο».
Ζ.

Πουγκί
* KΡΑΤΙΚΟ πουγκί για έξτρα παρεμβάσεις άνω του 1,5 δισ. ευρώ βάζει στην άκρη το κυβερνητικό επιτελείο, οι οποίες θα ξεδιπλώνονται σταδιακά από την Άνοιξη. Μία από αυτές περιλαμβάνει έκτακτο δώρο Πάσχα σε χιλιάδες δικαιούχους και φέτος.
Όπως και πέρσι έτσι και φέτος το έκτακτο δώρο Πάσχα, εφόσον κλειδώσει και επίσημα το μέτρο, αναμένεται να πληρωθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη του Πάσχα.
***
* ΤΟ έκτακτο δώρο Πάσχα, ή επιταγή ακρίβειας θυμίζουμε ότι είχε δοθεί και πέρσι και μάλιστα είχε πληρωθεί πριν την Ανάσταση. Όπως φαίνεται θα είναι ύψους 250-300 ευρώ και θα αποτελεί ανάσα ειδικά για ευάλωτους και συνταξιούχους.
Εκτός από τους ευάλωτους, τους συνταξιούχους, εκτιμάται ότι το βοήθημα θα το λάβουν οι δικαιούχοι του αναπηρικού επιδόματος, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού.
Γ.Π.

Όχι κρυολόγημα
* Η Καραντίνα πρόπερσι έβγαλε πολύ κόσμο στον δρόμο, να ξεφύγει μεν απ’ την κλεισούρα, έμαθε όμως και να περπατάει, αρκετοί κράτησαν τη συνήθεια και μετά.
Και φαίνεται ότι αυτό βοήθησε ποικιλοτρόπως. Να, οι γιατροί λένε τώρα πως οι άνθρωποι που περπατούν τείνουν να παθαίνουν λιγότερα κρυολογήματα επειδή η ήπια άσκηση διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Συμπληρώνουν μάλιστα ότι όταν περπατάμε ή γυμναζόμαστε, αυξάνουμε τον καρδιακό ρυθμό και τη ροή του αίματος, το γνωστό πού κάνει καλό, αλλά κι επίσης βοηθάει στην κίνηση του πεπτικού συστήματος, άλλο καλό.
***
* ΤΑ στοιχεία επιβεβαιώνουν, λέει, τους παραπάνω ισχυρισμούς. Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «British Journal of Sports Medicine», οι άνθρωποι που ανέφεραν ότι ασκούνταν πέντε ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα, η μελέτη εξέτασε συγκεκριμένα την αερόβια άσκηση, αλλά όχι απαραίτητα μόνο το περπάτημα, είχαν 43% λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, όπως το κοινό κρυολόγημα, σε σχέση με όσους δεν ασκούνταν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας.
(Ε ναι, θέλει και ζακέτα πάντως για να μην κρυολογείς).
Ζ.

Βαθιά ανάσα
* ΒΑΘΙΑ ανάσα αναμένεται να πάρουν τον επόμενο μήνα νοικοκυριά και επιχειρήσεις βλέποντας σχεδόν μετά από ενάμιση χρόνο ενεργειακής κρίσης μεγάλες μειώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος.
Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας μετακυλίουν στους τιμοκαταλόγους του Φεβρουαρίου τις μειώσεις του φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και εκείνες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας.
Το αποτέλεσμα είναι οι ανταγωνιστικές χρεώσεις – χωρίς την κρατική επιδότηση – να επιστρέφουν στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2021, όταν η κρίση άρχιζε να δείχνει τα δόντια της.
Γ.Π.

Market Pass
* ΕΦΤΑΣΕ η ώρα και για το Market Pass για τα ψώνια σε σούπερ-μάρκετ, φούρνους, μίνι-μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία και άλλα καταστήματα λιανικής τροφίμων!
Σύμφωνα με τις εξαγγελίες, αλλά και την προχθεσινή επισημοποίηση του μέτρου, το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του και έως 1.000 ευρώ αγορές.
Τα ανωτέρω ποσά θα πιστώνονται μηνιαίως σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Γ.Π.

Οι γόβες
* ΦΥΣΙΚΑ είχε πρόβλημα ο Λαρισαίος πατέρας.
- Μπαμπά, σου αρέσουν οι γόβες μου;
- Βρε Κώστα, θέλεις να με στείλεις πριν την ώρα μου;
- Γιατί βρε πατέρα;
- Μα 300 ευρώ γόβες, βρε αγόρι μου;
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass