Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2023 17:00
* ΘΑ βγάλει άραγε η κυβέρνηση τα κάστανα από τη φωτιά; Εκείνα του Κισσάβου πρώτα - πρώτα... Ζ. * ΘΑ βγάλει άραγε η κυβέρνηση τα κάστανα από τη φωτιά; Εκείνα του Κισσάβου πρώτα - πρώτα... Ζ.

Πιο έντονα
* ΧΙΟΝΙΑ στα ορεινά, άρχισαν όμως και οι αναμενόμενες βροχές,

στα χαμηλά υψόμετρα. Για σήμερα όμως προβλεπόταν γενίκευση των βροχοπτώσεων σε όλο τον νομό της Λάρισας κι όχι μόνο σ’ αυτόν φυσικά. Ότι θα έπεφταν είπαν την Πέμπτη από 20 μέχρι και 40, ακόμη και 60 χιλιοστά νερού, κι όσο πιο ανατολικά τόσο πιο έντονα. Προς Τέμπη και Αγιά ιδίως. Πάλι προς τα παράλια τα ζόρικα. (Στάλθηκε και το 112, διά παν ενδεχόμενο).
Ζ.

Η μεγαλύτερη
* - ΟΙ εξελίξεις τρέχουν, σχολίαζε χθες ο Λαρισαίος. Η μεγαλύτερη εθνική εορτή είναι προ των πυλών. Το Καρναβάλι. (Όπου ο καθένας μασκαρεύεται όπως θέλει).
***
* Ο άλλος από δίπλα είχε τη δικιά του προσέγγιση.
- Με την ατάκα του παρουσιαστή χθες το πρωί στον Σκάι, «δεν σας αρέσουν τα ανεξάρτητα κανάλια εσάς στον ΣΥΡΙΖΑ;», άνοιξε και επίσημα η περίοδος των καρναβαλικών εκδηλώσεων.
Ζ.

Άγνοια;
* ΔΕΝ ήξερε τίποτε για τις υποκλοπές ο Κυρ. Μητσοτάκης, κανένας δεν ξέρει ακόμη τίποτε στην κυβέρνηση, ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ δεν θα ήξερε κι αυτός, οι δημοσιογραφικές έρευνες έφερναν τόσο καιρό στο φως τρανταχτά ονόματα και αδιανόητες υποθέσεις, αδιαφορούσε ο πρωθυπουργός, που υπό την ευθύνη του την είχε φέρει ο ίδιος την ΕΥΠ κι έγινε ό,τι έγινε από τα ρυπαρά δίκτυα, ποιος φταίει, αν δεν το έκαναν οι ίδιοι θα έπρεπε να φέρουν τα πάνω κάτω να ανακαλυφθούν οι υπαίτιοι.
Και τώρα η κυβέρνηση απαντά με το ημερολόγιο της γραμματέως Καλογρίτσα, την ευτυχή για εκείνη σύμπτωση της σύλληψης του Μαξ. Σαράφη της Novartis, όπου άφησαν στην άκρη την εισαγγελέα Τουλουπάκη, δεν βγαίνει θέμα εκεί, το αντίθετο μάλλον, συν την περίεργη υπόθεση της «Μαρίας» του Έβρου. Για τις υποκλοπές απαντά έτσι. Είναι και ο σταδιακός δηλητηριασμός της Δημοκρατίας που μπορεί να οδηγήσει σε μιθριδατισμό την κοινωνία...
***
* ΝΑ η Β. Σ. απλώς θυμίζει: Μετά την αποκάλυψη τον περασμένο Αύγουστο πως ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πέσει θύμα υποκλοπών από την ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε «ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα ποτέ». Στη γραμμή της άγνοιας επέμεινε το Μαξίμου σε κάθε νέα αποκάλυψη για την υπόθεση των υποκλοπών, παρουσιάζοντας την παρακολούθηση Ανδρουλάκη ως μία μεμονωμένη αστοχία της ΕΥΠ και τα δημοσιεύματα για παρακολουθήσεις και υπουργών της κυβέρνησης ως μυθεύματα... Την ίδια στρατηγική ακολούθησαν και όταν το ρεπορτάζ έκανε λόγο για επιβεβαίωση παρακολούθησης πολιτικών από την ΑΔΑΕ, έχοντας φροντίσει να μην αποκλείσουν το ενδεχόμενο, «κάποιοι» εντός ΕΥΠ να λειτουργούσαν «εκτός πλαισίου», φυσικά πάντα εν αγνοία του πολιτικού της προϊσταμένου. (Και τώρα που τα στοιχεία βοούν, ο ρόλος του Κινέζου θεωρείται ο πλέον πρόσφορος).
Ζ.

Με διμέτωπο
*«ΜΙΑ νέα πλατιά πολιτική εξόρμηση στον λαό», έτσι ονομάζει στην κομματική του ορολογία το ΚΚΕ την έναρξη της προ-προεκλογικής του καμπάνιας, ζεσταίνοντας μηχανές λίγο πριν προκηρυχθούν εκλογές. Καθημερινές εκδηλώσεις από τις οργανώσεις του στη Λάρισα «απάντηση απέναντι στα ψευτοδιλήμματα και τους εκβιασμούς», αναφέρει η ανακοίνωση. Προφανώς νιώθουν πίεση από τον δικομματισμό, που θα είναι αφόρητη εφόσον υπάρξει δεύτερη κάλπη, χωρίς την απλή αναλογική αυτή. Εύγλωττος ο τίτλος της ομιλίας «Αστικό κράτος: Είτε «επιτελικό» είτε «δίκαιο», εχθρικό για τον λαό», είτε δηλαδή ΝΔ είτε ΣΥΡΙΖΑ, «αντιλαϊκό το σενάριο, Κάψτε το», αντιστέκονται από το ΚΚΕ με διμέτωπο.
***
* ΜΕΘΑΥΡΙΟ Σάββατο η κεντρική εκδήλωση της Νομαρχιακής, στην Πινακοθήκη, με τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του κόμματος, αύριο Παρασκευή στις «Μουσικές Διαδρομές» με τον Γιάννη Σκόκα και την Κυριακή στην ταβέρνα «Ιωαννίδη» στο Ομορφοχώρι, με τον Άγη Τριγάζη, αμφότεροι μέλη του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας.
Οι δύο τελευταίες συνδυάζονται με γλέντι, είναι και η εποχή της πίτας και των χορών, ενώ η πρώτη με πορεία-τιμή για τους εκτελεσμένους από το Μεζούρλο στη Δημοτική Πινακοθήκη.
Ζ.

Γελοίοι αλλά...
* ΩΣ συνέχεια του χθεσινού, είναι αρχές του 1968 και χουντικές απαγορεύσεις, πενήντα πέντε χρόνια πριν, που εντοπίζει ο αρχειοφύλαξ Ε. Ρ. Τόσο γελοίες σήμερα, μα και τόσο όμοιες με τις κατοχικές:
Ο Στρατιωτικός διοικητής Νομού Λαρίσης ανακοινοί ότι δυνάμει της υπ. αριθμ 1/22-4-1967 (σ.σ. η πρώτη τους απόφαση, επιβολής της δικτατορίας) Προκηρύξεως του Γενικού Επιτελείου Στρατού, απαγορεύεται η προσωρινή περίθαλψις και φιλοξενία κατ’ οίκον προσώπων μη ενοικούντων μετά της οικογενείας ήτις παρέχει την φιλοξενίαν, εάν το τοιούτον δεν δηλωθή εντός 2 ωρών εις την οικείαν Αστυνομικήν Αρχήν. Το μέτρον τούτον εξακολουθεί ισχύον, διο πας όστις προτίθεται να φιλοξενήση ή περιθάλψη εν τη οικία του άτομον μη ανήκον εις την οικογένειαν αυτού δέον εγκαίρως και εντός 2 ωρών να σπεύδη και δηλώνη το τοιούτον εις την οικείαν Αστυνομικήν Αρχήν. Οι παραβάται θα συλλαμβάνωνται και θα παραπέμπωνται εις το Έκτακτον Στρατοδικείον Λαρίσης.
(Προστάτευαν και τα ήθη; Για να έχεις γυναίκα στο σπίτι που δεν την είχες παντρευτεί, έπρεπε να ενημερώσεις την Ασφάλεια).
***
* ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 1968 κι ο πέλεκυς του νόμου βαρύς και αναδρομικώς
Το Τριμελές Εφετείον Λαρίσης επέβαλλε τας ακολούθους ποινάς:
- Αλ. Χονδρονάσιον τ. δήμαρχον Λαρίσης, φυλάκισις 7 μηνών με τριετή αναστολήν, διότι προσελάμβανε παρανόμως εργατοϋπαλλήλους εις τον Δήμον στερουμένων πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων.
- Γ. Μπαλήν τ. δήμαρχον Ν. Ιωνίας Βόλου, φυλάκισις 5 μηνών με τριετή αναστολήν, διότι προσελάμβανε, κατά την διάρκειαν της θητείας του, εργατοτεχνίτας άνευ πιστοποιητικού κοινωνικών φρονημάτων.
- Χρ. Θεοχαρόπουλον εκ Φαρσάλων, φυλάκισις 6 μηνών διότι οδηγός γεωργικού ελκυστήρος τυγχάνων, εγένετο πρόξενος ανθρωποκτονίας εξ αμελείας.
- Γ. Οικονόμου ετών 38 φυλάκισις 8 μηνών, Χ. Σαχινίδην ετών 25 φυλάκισις 5 μηνών, Δ. Πλαγεράν ετών 65 φυλάκισις 11 μηνών, Ηλ. Χρηστίδην ετών 29 φυλάκισις 4 μηνών και Γ. Κατοπόδην ετών 30 φυλάκισις 5 μηνών, άπαντες επί πενταετή αναστολήν, άπαντες κάτοικοι Βόλου οικοδόμοι, με την κατηγορίαν της αντιστάσεως μετά θρασύτητος, περιϋβρίσεως κατά της αρχής.
Συγκεκριμένως, ούτοι την 17ην Ιουνίου 1966 επί κεφαλής 300 περίπου ατόμων επραγματοποίησαν παρανόμως πορείαν διαμαρτυρίας δια μέσου των κεντρικών οδών του Βόλου με την δικαιολογίαν ότι μετέβαινον να επιδώσουν ψήφισμα εις την Νομαρχίαν Μαγνησίας.
Ζ.

Ménage à trois
* ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΕΣ σχέσεις ζευγαριών στη Λάρισα.
- Στους δύο τρίτος δεν χωρεί, αλλά πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που δεν ξέρουν να μετράνε.
***
* - ΑΣΕ ρε φίλε, με κερατώνει.
- Με ποιόν;
- Με τον άντρα της.
***
* - ΔΕΝ θα βγω ποτέ με άντρα που μένει με τη μάνα του.
- Το ξέρω. Εσύ προτιμάς άντρες που μένουν με τις γυναίκες τους.
Ζ.

Όπως ήθελε...
* ΝΑ που το υφιστάμενο πρόβλημα άρχισε να φαίνεται και δημόσια. Μεγάλη εκδήλωση προχθές «Ο δάσκαλος: χθες, σήμερα, αύριο», της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας στην Πινακοθήκη.
Οικοδέσποινα η διευθύντρια Κατερίνα Καραγιώργου που κήρυξε και την έναρξη, χαιρέτισαν οι επίσημοι σύμφωνα με το πρόγραμμα, πριν τις δύο ομιλίες των πανεπιστημιακών. Όχι ακριβώς σύμφωνα με το πρόγραμμα, διότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων δεν παρέστη καν, ενώ κλήθηκε να μιλήσει        -όπως φάνηκε ήταν προγραμματισμένο, αλλά χωρίς να ανακοινωθεί- ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Ελασσόνας. Στη Λάρισα η εκδήλωση όμως ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. «Κ. Κούμας» αγνοήθηκε παντελώς από τους οργανωτές, παρόλο που ο Δημ. Παπαποστόλου ήταν παρών, αδύνατον να λείπει από τέτοια εκδήλωση. (Γι’ αυτό και δεν συμπεριλαμβανόταν στην πρόσκληση η ομιλία του άλλου προέδρου, του εξ Ελασσόνος, θα είχε προκύψει αναταραχή πριν. Όπα τρικ η κ. Καραγιώργου;).
***
* ΤΟΥΣ το φύλαγε κι εκείνη, δεν ξεχνά και τιμωρεί. Αν είναι δυνατόν βέβαια να προσβάλει τον «Κ. Κούμα»... Να, όμως, που κι αυτοί προσφάτως είχαν αντιδράσει στις ενέργειες της Κατ. Καραγιώργου, η οποία είχε σπεύσει με ζήλο και εκπληκτικά ρεφλέξ συντασσόμενη στην προσπάθεια να κλείσει το Σχολείο της Ράπτου.
Κατόπιν μπορεί και να μετάνιωσε, δεν το είπε όμως, ενώ φαίνεται τώρα ότι εκδικείται τον Σύλλογο Δασκάλων και Νηπιαγωγών. Και ταυτόχρονα επιβραβεύει τον αντίστοιχο της Ελασσόνας που της είχε σταθεί ολοψύχως τότε εκδίδοντας και ψήφισμα, όπου άφηνε και αιχμές για τους χειρισμούς της περιφερειακής διευθύντριας Θεσσαλίας.
Η οποία Βάσω Ζιάκα δεν παρέστη στην εκδήλωση της κ. Καραγιώργου, άγνωστο αν είχε κληθεί, πάντως στο πρόγραμμα δεν υπήρχε χαιρετισμός της προϊσταμένης της. (Δικιά της ήταν η εκδήλωση, όπως ήθελε έκανε. Εκδήλωση της υπηρεσίας όμως, όχι προσωπική της διευθύντριας).
Ζ.

Ένα «τ»
* O «δαίμων» καιροφυλακτεί παντού. Να, από ανάρτηση μεγάλου ιδιωτικού σχολείου της Λάρισας έγινε γνωστό χθες ότι οι μαθητές του επιδίδονται σε περισυλλογή πτωμάτων ώστε να αγοραστεί αναπηρικό αμαξίδιο.
Πράγματι πρωτοποριακό... (Ας βάλουν ένα πώμα, να μην τους ξεφύγει ξανά).
Ζ.

Στα χειρότερα
* «ΤΑ χειρότερα στις τιμές στο ράφι, τα έχουμε δει τα χειρότερα...», είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του.
Κι άνοιξε η συζήτηση στην παρέα των Λαρισαίων.
- Α, τα είδατε κι εσείς κύριε Μητσοτάκη; Και τι κάνατε; Δεν είστε απλοί παρατηρητές...
- Και τα πράγματα μένουν εκεί, στα χειρότερα, τίποτε καλύτερο δεν βλέπουμε στον ορίζοντα. Καμιά αναπροσαρμογή μισθών να ισοφαρίσει κάπως;
- Μα δίνουν αύξηση κοντά 8% στις συντάξεις και πάνω από 9% στον κατώτατο...
- Μα αυτά ήταν για όσα δεν δόθηκαν τόσα χρόνια, για να ζήσει ο κόσμος καλύτερα, που το δικαιούται, όχι για να ισοφαριστεί η ζημιά απ’ τον πληθωρισμό.
- Σωστά, έτσι είμαστε πάλι μία ή άλλη, και κάμποσο χειρότερα δηλαδή...
Ζ.

Δίαιτα υπουργού
* ΕΚΑΝΑΝ και αυτοκριτική τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Και εν τέλει βρε παιδιά δεν κάνουμε όλοι για όλα. Εγώ φερειπείν δεν κάνω για δίαιτα.
***
* - ΚΑΝΩ τη δίαιτα του υπουργού. Τα τρώω κρυφά.
***
* - ΕΓΩ πάλι, κάνω τη δίαιτα του τσίπουρου. Έτσι τρώω και δεν θυμάμαι αν έφαγα.
Ζ.

Ε ναι...
* ΤΗΝ άκουγαν παραξενεμένες οι Λαρισαίες την αγαθή, την καλοπροαίρετη φίλη τους.
- Ο άντρας μου έχει προσλάβει καλέ, εδώ και δύο μήνες μια κοπέλα στο γραφείο, η οποία δεν έχει μεταφορικό μέσο και αναγκάζεται να τη γυρίζει κάθε απόγευμα σπίτι της.
Γι’ αυτό αργεί πολύ να γυρίσει και πάντα ο καημενούλης επιστρέφει πολύ κουρασμένος.
Ζ.

 

 

Gallery άρθρου