ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 08 Μαρ 2023 17:05
* ΓΙΑ καλό ή για κακό όλοι αυτόν σημαδεύουν. Λογικό, πρωθυπουργός είναι… Ζ. * ΓΙΑ καλό ή για κακό όλοι αυτόν σημαδεύουν. Λογικό, πρωθυπουργός είναι… Ζ.

Ζέστανε


* ΚΙ έτσι, μέρα με τη μέρα και τον ήλιο να εγκαθίσταται όλο και περισσότερο στον ουράνιο θόλο, οι Λαρισαίοι άρχισαν να βγάζουν τα χέρια απ’ τις τσέπες τους ακόμη κι όταν κυκλοφορούν τα πρωινά. Πάει ο χειμώνας...
***
* - ΤΟ σημαντικό, έλεγε η Λαρισαία παίζοντας με την ασπροκόκκινη κλωστή στον καρπό της, δεν ήταν να βάλουμε Μάρτη, είναι να τον βγάλουμε.
Ζ.

Άπλετο φως
* ΣΟΚΑΡΙΣΜΕΝΟΣ από το δυστύχημα των Τεμπών και ο Άκης Νασιώκας. Ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ διέκοψε κάθε προεκλογική δραστηριότητα μέχρι νεωτέρας και έσπευσε στο σημείο του δυστυχήματος με τον γραμματέα της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Ανδρέα Σπυρόπουλο.
Ένα μήνα πριν ο κ. Νασιώκας ταξίδεψε με το ίδιο ακριβώς τρένο στο ίδιο δρομολόγιο, από Αθήνα προς Λάρισα.
Αυτό που ζητά ο ίδιος μετ’ επιτάσεως είναι να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση και να τιμωρηθούν παραδειγματικά οι πραγματικοί υπαίτιοι, όσο ψηλά και αν βρίσκονται.

Λάθος
* «ΚΑΤΑ λάθος κόπηκε η παροχή ύδρευσης σε δρόμους της συνοικίας Αγίου Θωμά...» ήταν η απάντηση που έλαβε χθες, κάτοικος της συνοικίας, όταν επικοινώνησε με την εταιρεία του εργολάβου που ανάλαβε τις εργασίες αντικατάστασης του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή.
«Λόγω των έργων, ανά διαστήματα γίνονται διακοπές νερού και αυτό είναι απόλυτα κατανοητό. Αλλά χθες δεν γίνονταν έργα εκείνη τη χρονική στιγμή και δεν ήταν λογικό να κοπεί η παροχή...
Δεν υπάρχει έλεγχος; Σε αυτή τη χώρα το «κατά λάθος» σε κάποιον κοστίζει», διαμαρτύρεται.
Λ.Κ.

ΟΣΕ
* ΜΕΤΑ το τραγικό συμβάν στα Τέμπη, σταματημό δεν έχουν οι καταγγελίες πολιτών για τον ΟΣΕ, που καταθέτουν τις δικές τους εμπειρίες, σαν αυτή: «Το δρομολόγιο των 8.27 π.μ. Λάρισα –Βόλος, ποτέ δεν αναχώρησε στην ώρα του.
Στις δέκα φορές, τις επτά το τρένο ήταν χαλασμένο και μας επιβίβαζαν σε λεωφορεία για να πάμε στον Βόλο.
Όταν δε, το δρομολόγιο αναχωρούσε μετά από καθυστέρηση, τότε το τρένο έτρεχε στις ράγες σαν τρελό, για να φτάσει στον προορισμό του, και οι επιβάτες κοιταζόμασταν έντρομοι ...
Μια από τις πολλές φορές των καθυστερήσεων, μας είχαν πει ότι αυτή οφείλεται στο ότι περίμεναν να περάσει πρώτα το «βέλος»!
Δείγματα κακοδιαχείρισης και προβλημάτων υπήρχαν σε όλα τα δρομολόγια...».
Λ.Κ.

Κοιλάδα
* «ΔΕΝ είναι η Κοιλάδα των Τεμπών καταραμένη, όπως συνεχώς ακούω αυτές τις ημέρες. Τα λάθη των ανθρώπων δεν θα τα φορτώνουμε στην κοιλάδα!» διαμαρτύρεται πολίτης, που έχει αγανακτήσει ακούγοντας διάφορα άσχημα επίθετα, για τα Τέμπη.
Λ.Κ.

Μοναχός του
* ΤΟΝ Τίτο Πατρίκιο θυμήθηκε η Λαρισαία Ν. Δ.
Την τύχη του κάθε λαός την κάνει μοναχός του.
Κι ό, τι του κάνει η τρέλα του δεν κάνει ο εχθρός του.
- Δεν ξέρουμε, συμπλήρωσε ακόμη ταραγμένη, πού να βάλουμε τη θλίψη μας και την οργή μας.
Ζ.

Από τύχη...
* - ΕΙΧΕ έναν γνωστό γιατρό διευθυντή ο επιθεωρητής του ΟΣΕ και πήρε άδεια ενός μήνα χωρίς να πάει καν στο νοσοκομείο. Υπάρχει κάτι πιο ελληνικό απ’ αυτό; Ούτε τσολιαδάκι, ούτε φέτα, ούτε τίποτα. (Συνεχιζόταν η συζήτηση στην τριγωνοπλατειακή παρέα).
***
* - ΕΙΜΑΣΤΕ τυχεροί που ζούμε στην Ελλάδα.
- Ναι, είναι πανέμορφη χώρα.
- Όχι, δεν κατάλαβες, πάρτο ξανά.
***
* ΤΟ περίμενες; Ο Μουτσινάς, ο Κανάκης κι ο Λιάγκας να είναι σήμερα η βασική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση;
- Ε ναι... Προς το παρόν η κυβέρνηση είναι που αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση, προσπαθώντας να αποσείσει τις ευθύνες της. Σύντομα όμως, μόλις τελειώσουν οι κηδείες θα ξεκινήσει κι η αντιπολίτευση. Κι ο καθένας καταλαβαίνει τι έχει να γίνει.
Ζ.

Παρέμβαση
* ΔΕΝ το είπε δημοσίως μόνο η Νικολέττα Μπασδέκη, πρώην πρόεδρος του ΔΣΛ. «Γιατί θα έπρεπε ο πρωθυπουργός να ζητήσει από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να πράξει τα αυτονόητα;» Ακολούθησε κι ο πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημ.Βερβεσός, επικρίνοντας την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού με την επιστολή προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου: «Δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και εγείρει ζητήματα διάκρισης εξουσιών». (Έπρεπε να συμβεί; Σε τι βοήθησε;)
Ζ.

Ανθρώπινο λάθος;
* ΣΤΟΝ τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης της χώρας βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία, με τις πυρκαγιές, τις πλημμύρες, τα χιόνια, τα σκάνδαλα, την ακρίβεια και τις παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, να προκαλούν απορία για τον λόγο που το συγκεκριμένο κόμμα ήρθε στην εξουσία. Το «Κουλούρι» έκανε λέει την έρευνά του και από το ρεπορτάζ προκύπτει πως η παρουσία της παράταξης στην κυβέρνηση οφείλεται σε εγκληματικό ανθρώπινο λάθος εκατομμυρίων ανθρώπων, το οποίο δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να επαναληφθεί, ώστε όλοι μαζί να πούμε «ποτέ ξανά». Ωστόσο, απορία προκαλεί το γιατί δεν υπήρχε μία δικλείδα ασφαλείας, ώστε παρά το μοιραίο ανθρώπινο λάθος, να αποφευχθούν τα χειρότερα, με τις ευθύνες να αναζητούνται και πιθανότατα να πηγαίνουν ακόμη πιο πίσω στον χρόνο από το καλοκαίρι του 2019.
Ζ.

Απ’ τον Σκάι
* «ΝΑ πούμε για τον κ. Αγοραστό, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, ο οποίος έπαιξε πραγματικά έναν πολύ σημαντικό ρόλο τις κρίσιμες ώρες. Γιατί; Γιατί είναι πάρα πολύ έμπειρος, ξέρει τα πάντα γύρω από την περιοχή, είναι νομίζω τρίτη θητεία τώρα περιφερειάρχης, ξέρει τη διαχείριση των δύσκολων καταστάσεων κι έπαιξε πολύ κρίσιμο ρόλο. Γι’ αυτό και έχει σημασία να είναι οι άνθρωποι έμπειροι και ικανοί στις θέσεις τους. Οχι για τον ίδιο, το λέω και για τον ίδιο διότι το αξίζει, αλλά και γενικότερα, για τους υπόλοιπους». Ήταν ο Δημ. Οικονόμου κι ο Άκης Παυλόπουλος.στην εκπομπή τους στον “Σκάι”, ναι. Πού τα ξέρουν οι Αθηναίοι; Μα θα έκαναν ρεπορτάζ, μάλλον στο Μαξίμου κατά τα ειωθότα, άρα η αναγνώριση στον Αγοραστό προέρχεται προφανώς από τα υψηλά κυβερνητικά κλιμάκια.
Ζ.

Εκλογικό άγχος
* «ΟΣΟ περνούν οι μέρες δείχνει όλο και σαφέστερα πως έχει “προτεραιοποιήσει” τον μηδενισμό της ευθύνης της ή έστω την κάποια μείωσή της. Οφθαλμοφανές το εκλογικό της άγχος, την οδηγεί σε σπασμωδικές κινήσεις, αντιφάσεις και αυτοδιαψεύσεις». Είναι ο Π. Μπ. που επικρίνει την τακτική της κυβέρνησης, από την πρώτη σελίδα της “Καθημερινής”: «Αποκαλύπτεται έτσι η σύγχυση και η αδυναμία ή απροθυμία κατανόησης των κοινωνικών μηνυμάτων που εκπέμπουν σχολεία και πανεπιστήμια, ποδοσφαιρικά γήπεδα και μπασκετικά, μαζικές διαδηλώσεις, οι οποίες αντιμετωπίζονται δια του ιερού δόγματος «Βαράτε τους κι ας κλαίνε».
Θα μπορούσαμε να ελπίζουμε ότι το πάθος θα γίνει μάθος αν ο πρωθυπουργός ζητούσε συγγνώμη την 1η Μαρτίου, όταν βρέθηκε στον τόπο του δυστυχήματος, ή έστω την επομένη στο διάγγελμά του. Αυθόρμητα. Ασχεδίαστα. Έγκαιρα. Η αργοπορημένη «ανάρτηση μεταμέλειας» στο φέισμπουκ τον εκθέτει στην εύλογη δυσπιστία για καθοδηγητική παρέμβαση ψυχρών επικοινωνιολόγων.
Ζ.

Ανεβαίνει επίπεδο
* ΤΟ Συμβούλιο Εφετών αναμένεται να εγκρίνει την πρόταση του εισαγγελέα Στ. Δασκαλόπουλου και να ορίσει εφέτη ανακριτή που θα ερευνήσει την υπόθεση των Τεμπών. Μέχρι τώρα ασχολείται ανακρίτρια του Πρωτοδικείου. Και με τον σαφώς πιο έμπειρο εφέτη, η διαδικασία της εξέτασης ανεβαίνει επίπεδο.
Άλλη μια φορά είχε συμβεί το ίδιο στη Λάρισα. Όταν προ δεκαπενταετίας είχε οριστεί εφέτης ανακριτής για την έρευνα της υπόθεσης σύστασης εγκληματικής οργάνωσης μετά τον φόνο στην κοινότητα των Ρομά στη Γιάννουλη.
Ζ.

Τι βιάζονται;
* TO σχέδιο, όπως είχε άλλωστε ανακοινωθεί, ήταν να πάνε παραπίσω οι κάλπες ώστε να προλάβει η κυβέρνηση να ψηφίσει κάποια νομοσχέδια που θεωρούσε σημαντικά. ‘Ένα απ’ αυτά και εκείνο για το νερό, που καταγγέλλεται ότι στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης, στα κάγκελα οι Δήμοι και οι ΔΕΥΑ, στα κεραμίδια οι εργαζόμενοι και στη Λάρισα. Αλλά κι ο απλός κόσμος ανησυχεί, κάτι του μυρίζει μ’ αυτή την πρεμούρα.
***
* ΣΥΜΦΩΝΑ με τα νέα σενάρια, μετά τα Τέμπη, η κυβέρνηση απέκτησε άνεση χρόνου για να ψηφίσει τον νόμο που θα φέρει ιδιώτες στην ύδρευση των πόλεων, έχασε ωστόσο κάμποσο από τη νομιμοποίηση για να το κάνει.
- Γιατί αλήθεια δεν το αφήνει για μετά τις εκλογές; Αφού είναι και σίγουροι ότι θα τις κερδίσουν...
- Τι υποχρέωση μπορεί να έχουν αναλάβει άραγε και σε ποιους;
Ζ.

Μπλέξιμο
* ΝΟΥΜΕΡΑ υπάρχουν και στη Λάρισα κι εκεί τριγύρω απ’ τα δικαστήρια. Της πρωτευούσης όμως είναι μεγαλύτερα, ήξερε να κάνει τη δουλειά του, να κερδίσει λίγα λεπτά δημοσιότητας απ’ το πουθενά, έστω και καταγγελλόμενος, ο σύλλογός του οφείλει να τον αρπάξει, ως θιγόμενος. Οι προσαχθέντες, που έκαναν τη δουλειά τους, απλώς έμπλεξαν με την τυπολατρία των αστυνομικών, που θα μπορούσαν να τον αγνοήσουν, έβγαζε μάτι η περίπτωσή του.
Ζ.

Τέλεια δημιουργία
* ΜΙΑ παραβολή για την Ημέρα της Γυναίκας, που την επαναφέρει ο Γ. Δ. Όταν ο Θεός έπλασε τη γυναίκα εργαζόταν μέχρι αργά την 6η ημέρα της Δημιουργίας. Πλησίασε ένας άγγελος και άρχισε να ρωτάει.
- Γιατί σπαταλάς τόσο πολύ χρόνο γι’ αυτή;
- Ξέρεις πόσες προδιαγραφές πρέπει να πληροί; Έχει να παίζει περισσότερους από 200 ρόλους, να μπορεί να φτιάξει όλων των ειδών τα φαγητά, να δίνει μια αγκαλιά που θα θεραπεύει οτιδήποτε, από ένα πληγωμένο γόνατο μέχρι μια πληγωμένη καρδιά και να τα κάνει όλα αυτά μόνο με δυο χέρια.
Ο άγγελος εντυπωσιάστηκε.
- Και είναι το βασικό μοντέλο; Πολλή δουλειά για μια μέρα... Περίμενε και την ολοκληρώνεις αύριο.
- Όχι... Είμαι τόσο κοντά στην ολοκλήρωση αυτής της δημιουργίας, που θα είναι η αγαπημένη μου. Σου λέω, θεραπεύεται μόνη της όταν αρρωσταίνει και δουλεύει 18 ώρες την ημέρα.
***
* Ο άγγελος πλησίασε και άγγιξε τη γυναίκα.
- Μα την έφτιαξες τόσο μαλακή, Κύριε.
- Είναι μαλακή. Αλλά την έφτιαξα και δυνατή, επίσης. Δεν διανοείσαι τι μπορεί να αντέξει...
- Μπορεί να σκεφτεί;
- Όχι μόνο να σκεφτεί, αλλά να αιτιολογήσει και να διαπραγματευθεί.
Ο άγγελος άγγιξε της γυναίκας το μάγουλο.
- Κύριε, φαίνεται πως η δημιουργία σου στάζει...
- Δεν στάζει, είναι δάκρυ.
- Και τι εξυπηρετεί, Κύριε;
-Τα δάκρυα είναι ο τρόπος να εκφράσει τη λύπη της, τις αμφιβολίες της, την αγάπη της, τη μοναξιά της, τον πόνο και την υπερηφάνειά της.
***
* - ΚΥΡΙΕ, είσαι ιδιοφυΐα. Σκέφτηκες τα πάντα. Η γυναίκα είναι πραγματικά υπέροχη.
- Πράγματι είναι. Η γυναίκα έχει αντοχές που εντυπωσιάζουν τον άντρα.
Μπορεί να διαχειριστεί προβλήματα και να έχει πολλές ευθύνες.
Δημιουργεί ευτυχία, αγάπη και έχει άποψη. Χαμογελάει όταν θέλει να τσιρίξει. Τραγουδάει όταν θέλει να κλάψει, κλαίει όταν είναι ευτυχισμένη και γελάει όταν φοβάται. Επιπλέον αντιμάχεται την αδικία.
Δεν δέχεται το “όχι”, όταν διαβλέπει καλύτερη λύση. Δίνει τον εαυτό της για την προκοπή της οικογένειάς της. Συνοδεύει τη φίλη της στο γιατρό αν φοβάται. Κλαίει όταν τα παιδιά της κερδίζουν.
Χαίρεται όταν ακούει για μια γέννηση ή ένα γάμο. Είναι συντετριμμένη όταν χάνεται κάποιος συγγενής ή φίλος, αλλά βρίσκει τη δύναμη να συνεχίσει στη ζωή. Γνωρίζει πως ένα φιλί και μια αγκαλιά θεραπεύουν μια πληγωμένη καρδιά.
- Ελαττώματα έχει, Κύριε;
- Μόνο ένα. Ξεχνάει τι αξίζει...
Ζ.

Από κοινού;
* ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ στη δημοσιευθείσα χθες πρόταση για μνημείο στο σημείο, στην είσοδο της Κοιλάδας: Μπορεί, σκέφτεται επίσης ο Ε. Ρ., να συνδυαστεί με κάτι ενιαίο και για τους μαθητές του Μακροχωρίου και για τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, με τα παλιότερα δυστυχήματα που στοιχειώνουν την Κοιλάδα και τα οποία δεν έχουν ξεχαστεί, οι ευρύτερες οικογένειες των θυμάτων συχνά βρίσκονται εκεί εκπληρώνοντας το χρέος της μνήμης.
***
* ΜΕ την ευκαιρία και μια μικρή επισήμανση για το δυστύχημα του 1999, που συνέβη 100- 200 μέτρα από το τωρινό με το τρένο. Ο Λαρισαίος, οδηγούσε ανύποπτος το αυτοκίνητό του πάνω στο οποίο είχε πέσει το λεωφορείο των φιλάθλων του ΠΑΟΚ. Εκείνος κι αν δεν έφταιγε σε τίποτα, κατευθυνόμενος ξημερώματα προς Λάρισα, με ζαρζαβατικά για τη λαϊκή. Το οποίο λεωφορείο με τους νεαρούς φιλάθλους στη συνέχεια ανετράπη στην πλαγιά, δίπλα από τη σιδηροδρομική γραμμή και καταπλάκωσε τα περισσότερα θύματα. Δηλαδή, οι νεκροί ήταν εφτά και όχι έξι, δεν ήταν μόνο τα παιδιά του ΠΑΟΚ, που τα ονόματά τους αναφέρονται στο μνημείο που έχει στήσει η ομάδα.
Ζ.

Οι δεινόσαυροι
* ΚΡΥΟ μεν, σύντομο δε.
- Μπαίνουν δύο δεινόσαυροι σ’ ένα μπαρ και τους λέει ο μπάρμαν. «Έλα ρε, πού εξαφανιστήκατε εσείς;»
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass