ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 09 Μαρ 2023 17:05
* ΕΝΑ μικρό μέρος της χθεσινής συγκέντρωσης, σ’ ένα μεγάλο μέρος της πλατείας. Η οποία είχε ξεχειλίσει από κόσμο. Όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη Λάρισα. Ζ. * ΕΝΑ μικρό μέρος της χθεσινής συγκέντρωσης, σ’ ένα μεγάλο μέρος της πλατείας. Η οποία είχε ξεχειλίσει από κόσμο. Όμοιά της δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στη Λάρισα. Ζ.

Ξεκάθαρα


* ΓΙΑ ένα δεκαήμερο ακόμα, όσο μπορεί να δουν οι μετεωρολόγοι δηλαδή, προκύπτει ξεκάθαρα άνοιξη, με υψηλές θερμοκρασίες κι όλο και υψηλότερες, αλλά και βροχούλες πότε-πότε. Μετά μπορεί και να χαλάσει ο καιρός, αλλά ποιος σκάει, μέσα στην άνοιξη πια...
Ζ.

Όλοι, μα όλοι
* ΟΛΗ η Λάρισα στον ρυθμό της απεργίας χθες. Και οι κωμοπόλεις του νομού, παντού ξεσηκωμένος κόσμος, μαθητές, νεολαία, αλλά και οι μεγαλύτεροι, από όλες τις κοινωνικές ομάδες, λες κι ήταν συνεννοημένοι. Που ήταν δηλαδή, με τα μάτια. Και κανείς δεν γκρίνιαξε για τη χθεσινή απεργία, όπως συνηθίζεται από όσους δεν μετέχουν και των οποίων χαλάει το πρόγραμμά τους. Φάνηκε ξεκάθαρα πως η Κυβέρνηση απέκτησε πολύ σοβαρό πρόβλημα. Και τα υπόλοιπα κόμματα δηλαδή σ’ έναν βαθμό, τα πράγματα δεν είναι πλέον ίδια και δεν είναι και καθόλου απλά.
Ζ.

Μεγάλο ποτάμι
* ΚΑΠΩΣ έτσι ήταν χθες:
Μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο
η οργή του λαού,
κυλάει πάνω απ’ τα χωράφια,
ποιος, ποιος τη σταματάει.
(Η Μαρία Δημητριάδη στο Τραγούδι του Ξεσηκωμού, του Θάνου Μικρούτσικου, στα 1977).
* * *
* ΚΟΙΛΑΔΑ της Φουέντε Οβεχούνα,
το χέρι που σ’ έσπερνε
τον κεραυνό τώρα κρατάει,
ποιος, ποιος το σταματάει.
* * *
* ΜΕ την ευκαιρία, θεατρικό έργο του Ισπανού Λόπε δε Βέγα, από το 1614 είναι αυτό, με την ιστορία του χωριού Φουεντεοβεχούνα, που σημαίνει Ποτίστρα Προβάτων, ένα ειρηνικό χωριό, μέχρι που εμφανίσθηκε ένας άρπαγας διοικητής που ποδοπατούσε τα δικαιώματα και την τιμή των κατοίκων. Οι αγανακτισμένοι χωριανοί σκότωσαν τον δυνάστη κι όταν ήρθε ο δικαστής του βασιλιά παρέμειναν ανυποχώρητοι στην κοινή απάντηση «Η Φουεντεοβεχούνα τον σκότωσε». Στο τέλος η υπόθεση έφτασε στον βασιλιά, που έδωσε ευτυχές τέλος και τους δικαίωσε, αναγνωρίζοντας τον ηρωισμό τους.
Ζ.

Ήταν γεμάτη
* ΑΥΤΟ το μοτίβο με τα πενήντα χρόνια πριν επανέρχεται, ξαναζωντανεύουν καταστάσεις; Η συγκέντρωση της ΕΦΦΕ, Διονύσης Σαββόπουλος, 1975.
Η πλατεία είναι γεμάτη κι απ’ το πρόσωπό σου κάτι έχει σωθεί.
Στον αγώνα του συντρόφου, στην αγωνία αυτού του τόπου για ζωή.
Στα παιδιά και τους εργάτες, στους πολίτες, στους οπλίτες.
Στα πλακάτ και τη σκανδάλη που χτυπά.
Η συγκέντρωση ανάβει κι όλα είναι συνειδητά.
Ζ.

Πλημμύρισε
* ΟΠΟΙΟΣ γεμίσει την πλατεία της Λάρισας γίνεται πρωθυπουργός, είχε πρωτοπεί πριν από μισό ακριβώς αιώνα ο Γ. Παπανδρέου. Και χθες το θυμήθηκαν πολλοί αυτό.
- Ποιος, λοιπόν, τώρα που δεν είναι εκλογές;
- Ποιος δεν θα τις κερδίσει μαρτυράει η συγκέντρωση...
* * *
* ΚΙ ήταν μόνο Λαρισαίοι, που γέμισαν χθες την απέραντη πλατεία και κυρίως νέοι, ούτε καν κόσμος από τις επαρχίες, όπου είχε άλλες συγκεντρώσεις. Τόσο πολύς κόσμος που όταν η κεφαλή της πορείας που ακολούθησε είχε φτάσει στην πλατεία ΟΣΕ, η ουρά της βρισκόταν στην Κεντρική.
* * *
* ΚΑΠΟΙΟΙ αναδιφούσαν στη μνήμη για κάτι παρόμοιο. Ανάλογο πλήθος είχε συγκεντρωθεί αυθόρμητα στην Κεντρική πλατεία, φωνάζοντας, εκείνη τη βραδιά, «Σήκωσέ το, το τιμημένο...». Με την αδικία που επιχειρήθηκε εις βάρος της ΑΕΛ και άλλη μια φορά επί Λαμπρούλη με όλους τους φορείς για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που δεν ξεκινούσε. Αυτές ήταν μέχρι τώρα οι μεγαλύτερες. Πολύ πιο μεγάλη τώρα η χθεσινή.
Ζ.

Μεγαλειώδεις
* «ΦΩΝΗ Λαού, οργή Θεού, η νέα γενιά εξ-ηγέρθη», είπε χθες ο παλιός καθηγητής Γ. Γκ. «Παραίτηση της Κυβέρνησης Μητσοτάκη απαιτείται και προς το παρόν μόνον αιτείται... Από το 1974 δεν έχει υπάρξει αντίστοιχη συγκέντρωση σε πλήθος και παλμό, χωρίς κινητοποίηση, ήταν πάντως η μεγαλύτερη μετά το 1990...». (Ακόμη στέκεται; Για πόσες μέρες;).
* * *
* ΦΥΣΙΚΑ και δεν μπορούσαν να αγνοήσουν τις συγκεντρώσεις τα συστημικά ΜΜΕ της Αθήνας. Κι ας μην είχαν επεισόδια, κουκουλοφόρους κ.λπ. Δεν τις έκαναν και παντιέρα πάντως.
- Καθόλου δεν πειράζει αν δεν δείχνουν τα κανάλια τον μεγαλειώδη χαρακτήρα των διαδηλώσεων. Τον ξέρουν όσοι μετείχαν, τον μεταφέρουν στους υπολοίπους με το στόμα ή με το ίντερνετ. Τέτοιο ποτάμι δεν μπορούν να το μπλοκάρουν.
* * *
* ΚΙ η Λαρισαία Δ.Δ. πρόσθεσε: Να φοβάστε τους νέους, όταν καταλάβουν ότι πρέπει να μιλήσουν, η γλώσσα τους θα πάει ροδάνι.
Ζ.

Άλλα λέει
* «ΕΙΣΑΙ ο υπουργός Μεταφορών. Μπορείς να πας στη Βουλή και να πεις «Ναι, έχουν πρόβλημα ασφάλειας τα τρένα»; Αν το πεις αυτό, δεν θα μπει αύριο άνθρωπος στα τρένα». Κλασικά προκλητικός με απερίγραπτο κυνισμό ο-είναι-ακόμα- υπουργός Άδ. Γεωργιάδης. Όταν ο εντεταλμένος υπουργός Γ. Γεραπετρίτης δήλωνε ότι τα τρένα δεν θα ξαναλειτουργήσουν μέχρι να είναι στοιχειωδώς ασφαλή, άρα έτσι όπως είναι τώρα κανείς δεν θα μπει και μάλιστα με κυβερνητική εντολή. Ε;
* * *
* - ΔΥΟ σταθμαρχαίους τώρα, ε;
- Ναι, δύο σταθμάρχηδες. Πότε είχαν κοπεί αυτά;
- Με τα μνημόνια, μην ξεχνιόμαστε... Αυτά πληρώνουμε ακόμη.
Ζ.

Έχει διαφορά
* ΚΑΙ μια ανακάλυψη Λαρισαίου, που έκανε τον συνδυασμό.
- Τα ηχογραφημένα του σταθμάρχη και τα έγγραφα της αναρρωτικής από το Νοσοκομείο τα βρήκαν τα κανάλια μέσα σε ώρες. Τα αιτήματα των μηχανοδηγών και των συνδικάτων των εργαζομένων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τόσα χρόνια δεν τα είχαν δει, ούτε τα είχαν ακούσει ποτέ.
- Ε, θέλει και τύχη σε κάτι τέτοια.
Ζ.

Νισάφι
* ΝΑ και οι δικηγόροι, αποχή κι εκείνοι, ναι στην απεργία, αλλά σπεύδουν και να τακτοποιήσουν τα του οίκου τους, να καθαρίσουν είπε κάποιος την Κόπρο του Αυγεία. Ο πρόεδρος του Δ.Σ.Λ. Τρύφων Τσάτσαρος ζήτησε αρμοδίως, από τον πρόεδρο του Πειθαρχικού, Γ. Χατζηευθυμίου, άμεση παρέμβαση εναντίον δικηγόρων που έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τον ανθρώπινο πόνο. Όλοι είδαν δηλώσεις και πράξεις ανεύθυνων ανθρώπων, που, όμως, στέκονται πολύ υπεύθυνα απέναντι στο πορτοφόλι τους. Ο έλεγχος μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα. Και να τους κρεμάσουν τους αχρείους. Στα μανταλάκια, εννοείται. Και να δουν, δικηγόροι είναι και ξέρουν, κατά πόσο τέτοιες ενέργειες επισύρουν και ποινικές, εκτός από πειθαρχικές, κυρώσεις.
Ζ.

Παράνομοι
* ΤΗΝ ασυνειδησία και ανευθυνότητα παραγωγών αμυγδάλου, οι οποίοι ψεκάζουν κατά τη διάρκεια της ημέρας, καταγγέλλουν μελισσοκόμοι του Δήμου Τεμπών.
Όπως υποστηρίζουν, «το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα έντονο στα χωριά Χειμάδι, Νέσσωνα, Καλοχώρι, Όσσα, Συκούριο και εκπέμπουν SOS για τις απαραίτητες στο οικοσύστημα μέλισσες». Καλούν τον Δήμο Τεμπών, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τις δεξαμενές των ψεκαστικών, να μεριμνήσει για την εφαρμογή του Κανονισμού, ο οποίος απαγορεύει κάθε είδους ψεκασμό από την ανατολή μέχρι τη δύση του ηλίου. Εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση, οι καταγγέλλοντες θα απευθυνθούν στα αρμόδια όργανα, με ονόματα και διευθύνσεις.

Ναι, αλλά όχι ναι
* ΤΙ σχέση μπορεί να έχει ο θρυλικός αντιπρόεδρος του Εδεσσαϊκού με τον υπουργό Γεωργίας; Λογικά καμία. Άλλωστε, ο πρώτος τα πίστευε αυτά που δεν έλεγε. Συγκέντρωση αγροτών απόψε στην «Agrothessaly» και στην προετοιμασία της, ο Βασίλης Σμυρλής, αντιδήμαρχος Αγιάς και παραγωγός ο ίδιος, έλεγε για τον Γ. Γεωργαντά. «Άλλα το πρωί, άλλα το βράδυ, άλλα τη μια μέρα, άλλα την άλλη, τη μία λέει, την άλλη ξελέει. Μας υποσχέθηκε 300 ευρώ στα μήλα ανά στρέμμα. Στη συνέχεια, ανακάλεσε και μιλούσε για κάποιες, όχι όλες τις ποικιλίες. Μετά ξανάβαλε όλες τις ποικιλίες. Μετά μίλησε για 250 ευρώ. Μας είπε τέλη Γενάρη θα πληρωθούμε, μας είπε αρχές Μάρτη, μας λέει τέλη Μάρτη. Για τα κάστανα υποσχέθηκε να δώσει, τώρα λέει δεν μπορεί να δώσει. Τα κεράσια τα είχε εκτός ενισχύσεων, μετά εντός, τώρα κανείς δεν ξέρει».
* * *
* ΕΙΧΕ βγει απ’ τα ρούχα του ο αντιδήμαρχος. «Για τι μας περνάει; Εμείς είμαστε νοικοκυραίοι, δεν ζητιανεύουμε... Διεκδικούμε τη ζωή μας, διεκδικούμε το να μπορούμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε. Φτάνει πια η κοροϊδία».
Ζ.

Άλματα λογικής
* - ΣΤΟ τέλος θα φταίει ο Απ. Παπαπαρίσης...
Εξέπληξε την παρέα χθες ο Λαρισαίος. Μετά τους εξήγησε. Για το πώς εμπλέκεται ο σύλλογος ΑΞ.Ι.Α. με τις χήρες στρατιωτικών, η πρόεδρός του, ο Μητσοτάκης κι ο Γεραπετρίτης, ο μοιραίος σταθμάρχης, η εύρεση συνηγόρου για την υπεράσπισή του. Με άλματα λογικής του γνωστού απερίγραπτου Χίου, όλα γίνονται. (Το μπουζούκι είναι όργανο κ.λπ. ...).
Ζ.

Απαλλοτρίωση
* ΚΑΙ στο όνομα της υποτιθέμενης «πράσινης μετάβασης» η Κυβέρνηση νομοθετεί επιτρέποντας σε ιδιώτες να απαλλοτριώνουν αγροτική γη, οι μεγάλες εταιρείες φωτοβολταϊκών το χωραφάκι του αγρότη. Για λόγους «δημοσίας ωφέλειας», εννοείται. Βιάζονται κιόλας, να προλάβουν πριν τις εκλογές. Πολύ διαφωτιστική η συζήτηση, χθες στην εφημερίδα, του Γ. Γκαντέλου, που είχε αναδείξει το θέμα από μέρες, με τον γνωστό γεωπόνο Χρ. Τσαντήλα που είχε επιχειρήσει να ενημερώσει από πέρυσι, αλλά ουδείς άκουγε. (Και μετά λέει θα έρθουν οι κομμουνισταί να πάρουν τα χωράφια και τα σπίτια του κοσμάκη).
* * *
* ΚΙ ο Μ. Χαρακόπουλος, που εισέπραξε διαμαρτυρίες, έφερε λέει το θέμα στον Τρικαλινό υπουργό Κ. Σκρέκα, ο οποίος υποσχέθηκε ότι θα αλλάξει την υπό ψήφιση ρύθμιση κι από 20% που προέβλεπε θα πάει το δικαίωμα απαλλοτρίωσης στο 2% της έκτασης. (Ανεπτυγμένη ευαισθησία, μπροστά στις εκλογές).
Ζ.

Ποτάμι
ΟΧΙ, η χθεσινή συγκέντρωση δεν είχε προηγούμενο. Μπορεί τη δεκαετία του ‘80 να είχαμε μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις, αλλά τότε τα κόμματα κουβαλούσαν ψηφοφόρους με τα λεωφορεία. Η κεφαλή της χθεσινής πορείας έφθανε στον ΟΣΕ, όταν η ουρά ξεκινούσε από την Κεντρική πλατεία.
Ας διαβάσουν, λοιπόν, σωστά τα κυβερνώντα κόμματα την οργή των πολιτών. Την πολιτική οργή. Επιχειρήματα του τύπου ο σταθμάρχης είναι με τη ΝΔ και ο επιθεωρητής με το ΠΑΣΟΚ, αποτελούν πρόκληση. Γιατί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είτε αυτοδύναμα είτε συνέπραξαν, συγκυβέρνησαν τόσα χρόνια.
Αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση για τις οικογένειες των νεκρών να επιμένουν στα περί ανθρώπινου λάθους. Όσο κι αν βολεύει τις κυβερνήσεις ο σταθμάρχης σε ρόλο αποδιοπομπαίου τράγου, η χθεσινή λαοθάλασσα απέδειξε πως μετά από μια τέτοια τραγωδία οι πολίτες δεν θέλουν άλλα κομματικά παραμύθια.
Β.Κ.

Ξαναβγήκαν
* Ο Λαρισαίος Ν. Γ. ξεσπαθώνει. «Μόλις μια εβδομάδα πέρασε και νάτοι πάλι. Οι γνωστοί, που «κατόπιν ενεργειών τους» λύνονται όλα τα προβλήματα των πολιτών, βγήκαν πάλι στην εφημερίδα να μας υπενθυμίσουν ότι και αυτό θα το λύσουν και το άλλο επίσης. Έλεος... Αν υπήρχε λίγη «τσίπα»...».
Έξαλλος. Και καταλήγει μ’ ένα «Μπράβο στους Βερδικουσιώτες. Να τους ακολουθήσουν κι άλλα χωριά». Που είπαν κάποιοι εκεί ότι δεν θα δεχθούν πολιτικούς προεκλογικά στο χωριό. (Χωρίς, πάντως, να εξηγήσουν πού θα οδηγήσει αυτό).
Ζ.

Προς τα πίσω
* - ΑΣ μην ανησυχούμε. Θα τα αναδείξει όλα η έρευνα του κ. Ντογιάκου, όπως εξελίσσεται ταχύτητα.
Καθησυχαστικός ο Λαρισαίος Β. Ζ.
- Ήδη, έχει ανακαλύψει μετά βεβαιότητας ότι ο Αλκιβιάδης ευθύνεται για τη βεβήλωση των προτομών του Ερμή το 415 π.Χ.
- Εγώ πάλι άκουσα ότι ζήτησε τη δικογραφία για το Ναυάγιο των Αντικυθήρων, τον 1ο αιώνα π. Χ.
Ζ.

Καρφώνονται
* ΚΙ η συζήτηση συνεχιζόταν στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Ψάξτο το Άδεντρο, ναι. Ξαναψάξτο, για την ακρίβεια. Σε πεντέξι μήνες, όμως, αν νομίζεις ότι υπήρξε κάποιου είδους συγκάλυψη, όχι τώρα, καρφώνεσαι. Ότι επιχειρείς ξεκάρφωμα.
* * *
* - ΚΑΙ εντάξει, ο Καραμανλής ξανά υποψήφιος και καλά να τον κρίνει ο λαός. Ναι, αλλά εσύ τον βάζεις υποψήφιο, τον αποδέχεσαι και τον επιλέγεις για το ψηφοδέλτιό σου.
- Εκτός κι αν προλάβει ο Εισαγγελέας και δώσει λύση. Κι ο λαός προς τα εκεί σπρώχνει, με δύναμη πρωτοφανή.
Ζ.

Μα γιατί;
* Η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης του νερού που είναι δημόσιο αγαθό -ποιος δεν το ξέρει- είναι μια ιστορία που έχει σκοντάψει σε τέσσερις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, οι τρεις του 2022, ενώ η πρώτη το 2014, (ξανα)γράφει η Λαρισαία Ο.Κ. Επειδή, όμως, όποιος σκοντάφτει μπορεί να ξανασηκωθεί και να επιστρέψει δριμύτερος, η ιδιωτικοποίηση του νερού κρύβεται σήμερα κάτω από την ομπρέλα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, της ΡΑΕ, ναι της ΡΑΕ, καλά διαβάσατε, και με νομοσχέδιο που συζητείται σήμερα στη Βουλή θα επιχειρήσει, βάζοντας θεσμικό προσωπείο, να εγκαθιδρυθεί στη χώρα μας.
* * *
* ΚΙ αυτό, ενώ στον υπόλοιπο κόσμο είναι πλέον κυρίαρχη τάση η επαναδημοτικοποίηση των επιχειρήσεων ύδρευσης, δηλαδή η ανάκτησή τους από τους ιδιώτες που έδωσαν εξετάσεις και κόπηκαν, αφού αύξησαν τις τιμές του νερού και υποβάθμισαν την ποιότητα των υπηρεσιών στους πολίτες. Γιατί απλά δεν φρόντισαν για την κοινωνία, αλλά για το κέρδος τους. Σ’ όλο τον κόσμο, λοιπόν, η διαχείριση του νερού γυρνά στους Δήμους, υπάρχουν 270 περιπτώσεις από το 2000 μέχρι σήμερα διεθνώς, σ’ εμάς το αντίθετο. Αλλά, πλέον, αυτή η αντίθεση δεν αποτελεί παράδοξο, όπως με τόσο πικρό τρόπο απέδειξε το πρόσφατο δυστύχημα στα Τέμπη. (Κι η συγκεκριμένη ξέρει. Να τα μάθει ο κόσμος τα λέει, που αν αντιδράσει μπορεί ν’ ακούσει κι η Κυβέρνηση).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass