Ψιθυριστά και άλλα

Δημοσίευση: 11 Μαρ 2023 18:00
* ΣΑΦΩΣ βελτιωμένο δείχνει το κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και στη Λάρισα. Ζ. * ΣΑΦΩΣ βελτιωμένο δείχνει το κλίμα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ και στη Λάρισα. Ζ.

Θα βρέξει;
* ΕΚΤΑΚΤΟ δελτίο ΕΜΥ χθες για πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού στη χώρα από το απόγευμα έως και τις πρώτες απογευματινές ώρες του Σαββάτου, σήμερα. Πρόγνωση για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις και από ισχυρούς ανέμους. Αυτά για τη χώρα, εν Λαρίση ουδέν, τίποτε για τη Θεσσαλία. Έβλεπαν, ίσως, την Κυριακή μια βροχούλα, λίγη βροχή όμως, όπως έριχνε παλιά, πριν το 112.


* * *
* ΩΣΤΟΣΟ, η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας της Θεσσαλίας εξέδωσε ανακοίνωση συνιστώντας στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Από τι; Ήξεραν κάτι παραπάνω; Πουθενά δεν ανέφερε κάτι για Θεσσαλία το δελτίο έκτακτων καιρικών φαινομένων της ΕΜΥ. Υπάρχει όμως και η παραλλαγή του «Πάμε και όπου βγει», το «Στείλε να έχουμε το κεφάλι μας σίγουρο». (Και ποιος νοιάζεται για την ιστορία με τον τσομπάνη και τον λύκο στα πρόβατα…).
Ζ.

Μαύρα χιόνια
* ΠΙΚΡΗ έμπνευση για τον ποιητή Δ.Τ.
Απόψε σίγησαν νωρίς του Πηνειού τ’ αηδόνια
Απόψε μαύρα βάφτηκαν του Όλυμπου τα χιόνια.
Κόντευαν τα μεσάνυχτα στο τέλος του Φλεβάρη,
Όταν η μοίρα έστελνε τον Μαύρο Καβαλάρη
Για να θερίσει πρόωρα της Άνοιξης βλαστάρια
Να φέρει στα παλάτια του νύφες και παλικάρια.
Μια ώρα πριν την Άνοιξη, η εσχάτη του Χειμώνα
Μια θύελλα αφύσικη θέρισε τον ανθώνα,
Με αστραπή απρόβλεπτη, μ’ ατσάλινο δρεπάνι.
Με δολοφόνα σύνεργα που άνθρωποι είχαν κάνει.
Ζ.

Ο νέος Παληός
* ΜΕΛΟΣ της κεντρικής Διοικούσας του ΤΕΕ ο Χρήστος Παληός, που, παρά το επώνυμό του, είναι καινούργιο πρόσωπο, ούτε σαράντα χρονών, γνωστός στα αθηναϊκά κλιμάκια όμως, και ως άφθαρτος αξιοποιείται τώρα τοποθετούμενος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΡΓΟΣΕ. «Θα σε ξεσηκώσουμε τώρα απ’ τη Λάρισα, θα έρθεις στην Αθήνα», του είπε ο Γ. Γεραπετρίτης, που του τηλεφώνησε για να του ανακοινώσει την απόφασή του. «Στη διάθεσή σας Υπουργέ, μεγάλη μου τιμή», συμφώνησε ο νεαρός Λαρισαίος μηχανικός. Που θα κληθεί τώρα να τρέξει την εγκατάσταση του συστήματος τηλεδιοίκησης του σιδηροδρόμου μέσα σε λίγους μήνες. (Κι αν τα καταφέρει, θα αποδείξει, αν μη τι άλλο, ότι οι προκάτοχοί του απλώς δεν ήθελαν).
* * *
* ΕΙΧΕ ξεκινήσει να δραστηριοποιείται συνδικαλιστικά στο τοπικό ΤΕΕ, σύντομα εξελίχθηκε στα κεντρικά κλιμάκια του φορέα των μηχανικών. Δεν είναι διόλου ασήμαντο ένας Λαρισαίος να βρίσκεται στην Κεντρική Δ.Ε. του ΤΕΕ, ο Χρ. Παληός είναι ο πρώτος στα χρονικά που το πετυχαίνει. Από την παράταξή του, τη ΔΚΜ, καθώς παλιότερα είχε θητεύσει για κάποιο διάστημα στην κεντρική Διοικούσα και ο Πέτρος Ηλιάδης, από την πλευρά της ΠΑΣΚ.
Εκείνα τα χρόνια, ο πατέρας του, Μιχάλης Παληός, ήταν σεβαστός πρόεδρος του Πειθαρχικού στο τοπικό ΤΕΕ. «Βρήκα τραπέζι στρωμένο», του αναγνωρίζει ο γιος του και στο επαγγελματικό και στο συνδικαλιστικό επίπεδο, με τον ίδιο να εξελίσσεται πολύ περισσότερο.
* * *
* ΠΡΟΦΑΝΩΣ και είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία για τη Λάρισα να βρίσκεται ένας δικός της στο τιμόνι της ΕΡΓΟΣΕ. Τώρα που τίθεται ξανά και μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της απομάκρυνσης των σιδηροδρομικών γραμμών που ταλανίζουν ποικιλοτρόπως την πόλη. Ο νέος πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά τα θέματα, εξ απαλών ονύχων.
Ζ.

Ο κουμανταδόρος
* - ΤΟΝ Σταν Γκρίνμπεργκ, αυτόν ψηφίζουν οι Έλληνες;
Ενοχλημένος ο Λαρισαίος χθες στην παρέα με όσα διαβάζει κάθε μέρα για τον ακριβοπληρωμένο Αμερικανό σύμβουλο του Πρωθυπουργού.
- Τι τον θέλουμε τον Κυριάκο, να κάνει ό,τι του λέει ο Σταν; Αφού αυτός αποφασίζει από το πότε θα γίνουν οι εκλογές μέχρι το τι θα πει και θα αναδείξει ο Πρωθυπουργός. Τι θα φορέσει κι αν θα δακρύσουν οι υπουργοί.
- Κατευθείαν τον Αμερικάνο λες, χωρίς ενδιαμέσους.
- Εμ βέβαια, αφού αυτός κινεί τα νήματα…
- Τα νήματα… Και τι είναι οι άλλοι, μαριονέτες;
Ζ.

Πάλι Πλατεία
* ΚΙ αύριο Κυριακή ξανά στην Πλατεία. Δεν φαίνεται να ξεμπλέκουν εύκολα οι κυβερνώντες. Κι είναι και αργία, μπορεί να έχει ακόμα περισσότερο κόσμο. Αν και ο απίστευτος χείμαρρος είναι μάλλον δύσκολο να επαναληφθεί.
* * *
* ΔΕΝ είναι η ουσία του πράγματος, καθώς τέτοιο ποτάμι κόσμου είναι αδύνατο να καπελωθεί. Μπορεί να έχει την οργάνωση το Εργατικό Κέντρο, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, αλλά οι διαδηλωτές προσέρχονται μάλλον αυθόρμητα. Μπορεί στην προηγούμενη συγκέντρωση οι εννιά στους δέκα ομιλητές να ήταν ΚΚΕ, αλλά κανένας δεν ασχολήθηκε μ’ αυτό. Καθώς και το ΚΚΕ δεν έχει τέτοια πρόθεση, δεν είναι πολιτικά ηλίθιοι. Στελέχη του έλεγαν πως είχε ζητηθεί και από άλλους προέδρους τοπικών φορέων που ήταν παρόντες να μιλήσουν, αλλά εκείνοι δεν έδειξαν προθυμία.
Ζ.

Όλοι μαζί…
* ΟΠΟΤΕ χθες, οι Λαρισαίοι έκριναν τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού στο Υπουργικό.
- Όλοι φταίμε, είπε; Βρε αυτό είναι ίδιο με το «Όλοι μαζί τα φάγαμε». (Το θυμήθηκαν αμέσως πολλοί, δεν άργησε να το κάνει κι η αντιπολίτευση παντιέρα).
* * *
* - ΜΕ ταχύτητα και διαφάνεια η έρευνα, το εγγυάται προσωπικά ο Κυρ. Μητσοτάκης. Και εισαγγελέας τώρα;
* * *
* - ΕΤΟΙΜΗ σε λίγους μήνες η τηλεδιοίκηση, ανήγγειλε. Άρα γίνεται από μια αποτελεσματική κυβέρνηση. Και γιατί δεν το έκαναν τέσσερα χρόνια;
Ζ.

Μαντάρα αρίστων
* ΚΑΙ να που η Κυβέρνηση των υποτίθεται αρίστων κάνει στη Λάρισα άλλη μια «μπλατσαριά», που λένε και στο χωριό. Ήταν γνωστή, προδιαγεγραμμένη και επιβεβλημένη η κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου και η μετατροπή του σε Κτηματολογικό Γραφείο. Με ποιον τρόπο όμως; Επιλέχθηκε η μέθοδος άρον-άρον και στο μοτίβο των ημερών «Πάμε κι όπου βγει». Η φέρουσα τον βαρύ τίτλο της αναπληρώτριας γενικής διευθύντριας του Ελληνικού Κτηματολογίου, Δήμητρα Μπίθα, ανακοίνωσε την απόφαση να γίνει η αλλαγή εντός 40 ημερών. Λες και θα έκαναν το μνημόσυνο του Υποθηκοφυλακείου.
* * *
* ΤΟ γοργόν και χάριν έχει φυσικά, αρκεί να υπάρχει στοιχειώδης προετοιμασία και συντονισμός. Εν προκειμένω, ο χώρος όπου θα στεγαστεί το νέο Κτηματολογικό Γραφείο στη Λάρισα, το οποίο σημειωτέον θα διαχειρίζεται κεντρικά τα θέματα ολόκληρης της Θεσσαλίας, θα είναι έτοιμο σε έξι μήνες. Ε, τι πειράζει, θα συνεχίσει να στεγάζεται στα υφιστάμενα γραφεία στην οδό Καλλιάρχου. Όπου, όμως, θα τοποθετηθούν τα απαιτούμενα συστήματα Πληροφορικής, τα οποία βέβαια θα ξηλωθούν σύντομα για τη μετακόμιση. Μιλάμε ορθολογισμός, όχι αστεία.
* * *
* Η επί χρόνια επικεφαλής του Υποθηκοφυλακείου, η Αντιγόνη Σδούγκα, έχει δηλώσει επισήμως από χρόνια ότι δεν θα ακολουθήσει, θα αναλάμβανε αυτοδικαίως διευθύντρια, όμως προτιμά αντί για το Δημόσιο να βγει στην αγορά ως ελεύθερη επαγγελματίας. Στις 5 Απριλίου εντέλλεται να παραδώσει λοιπόν με μηδέν εκκρεμότητες, παρότι ο διαγωνισμός για την επιλογή του διαδόχου της βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Σε ποιον επομένως; Δεν πειράζει, φέρνουν προσωρινά υπάλληλο από Λαμία. Η απερχόμενη διευθύντρια έχει προσηλωθεί ως οφείλει στη διεκπεραίωση των εκκρεμοτήτων, έπαψε ουσιαστικά να είναι μάχιμη, δεν κλείνει πλέον ραντεβού για συναντήσεις, παρά μόνο για τα υπερεπείγοντα. Μπλοκάρισμα. (Μάλλον ήθελαν αν παρουσιάσουν έργο πριν τις εκλογές που ήταν για τις 9 Απριλίου και τα έκαναν μαντάρα).
* * *
* Η δουλειά δεν γίνεται πλέον κανονικά, στο Υποθηκοφυλάκειο-Κτηματολόγιο. Με τη δρομολογηθείσα απόφαση έχουν μπλοκάρει τα πράγματα και κανείς δεν ξέρει για πόσο καιρό. Αναστάτωση επικρατεί στον κόσμο των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων της περιοχής, οι σύλλογοί τους έχουν κάνει τις παρεμβάσεις τους, ωστόσο τώρα δεν μπορεί και να διορθωθεί κάτι. Άλλωστε, δεν ενημερώθηκαν ακόμη επισήμως, απ’ ό,τι ακούνε δηλαδή, αργότερα θα τους πουν λέει αφού πρώτα πάρει ΦΕΚ η απόφαση κατάργησης. Εν ολίγοις έμπλεξαν. Ο κόσμος δηλαδή που έχει τις υποθέσεις του. Αλλά τι τους νοιάζει στην Αθήνα για τους επαρχιώτες, «σιγά τη Λάρισά σας» δηλαδή… (Το αποφασίζομεν και διατάσσομεν πάντως έχει τη γοητεία του, συνήθως όμως γυρίζει μπούμερανγκ).
Ζ.

Το γκάλοπ
* - ΑΝ ακόμη κι η «Marc», ε τότε... Η τόσο επιεικής εταιρεία προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη, να τη δείχνει σε πτώση;
- Όχι τόσο πάντως… Να έχουν προκύψει τα ύστερα του κόσμου κι η ΝΔ ακλόνητη.
Στην τριγωνοπλατειακή παρέα συζητούσαν για το πρώτο γκάλοπ μετά τα Τέμπη.
- Αν ήταν σωστή η δημοσκόπηση, τότε ο Μητσοτάκης δεν έχει λόγο να καθυστερήσει τις εκλογές, γιατί να μην τις κάνει 9 Απριλίου, όπως ακουγόταν ότι είχε αποφασίσει εδώ και καιρό;
* * *
* - O,ΤΙ χρειάζεται να ξέρεις αυτήν τη στιγμή για την Ελλάδα είναι πως εννιά μέρες μετά από πολύνεκρο δυστύχημα παρουσίασαν γκάλοπ για το πόσες μονάδες στοίχισαν στην Κυβέρνηση οι 57 νεκροί.
- Ψυχροί επαγγελματίες ή απλώς πολύ καλοπληρωμένοι;
Ζ.

Το καταπέτασμα
* - ΑΜΑ καταρρέει και στα γκάλοπ, τα γνωστά γκάλοπ, τότε τι να ελπίζει πια…
- Σιγά, άρχισες να πιστεύεις τα γκάλοπ τώρα; Αναξιόπιστα τα έλεγες όλα αυτά τα χρόνια. (Κι η συζήτηση εξελισσόταν και σ’ άλλες συντροφιές στη Λάρισα).
* * *
* - ΜΑ όλοι βλέπουν τριγύρω τους ανθρώπους, την κοινωνία, πως τους αποδοκιμάζει...
- Ναι, τώρα που έγινε το φρικτό, είναι σαν να σκίστηκε το σεντόνι που κάλυπτε όλα τα υπόλοιπα.
* * *
* Ο άλλος από δίπλα άρχισε τις ψαλμωδίες.
- Και ιδού το καταπέτασμα του ναού εσχίσθη εις δύο από άνωθεν έως κάτω, και η γη εσείσθη και αι πέτραι εσχίσθησαν...
* * *
* - ΠΑΝΤΩΣ βρε σεις, αυτές οι υποκλοπές, είναι πολύ σοβαρό θέμα για τη δημοκρατία, τη λειτουργία της κοινωνίας εν γένει. Και δεν εμφανίζεται πουθενά στα γκάλοπ.
- Στο τέλος θα φτάσεις να πεις ότι μια χαρά τους βόλεψε το δυστύχημα στα Τέμπη…
Ζ.

Όλως περιέργως
* ΠΡΟΣ αξιότιμο κύριο Ζ.
Καλημέρα αγαπητέ και σεβαστέ συμπατριώτη μου,
Ο εν Αθήναις Χρ. Πλιάτσικας, εκ Γόννων, απαντά σε προ του τραγικού συμβάντος στην περιοχή του σχόλιο, για πιθανή υποψηφιότητά του, με τη ΝΔ, απαραίτητη κρίνεται εν προκειμένω η διευκρίνιση για το κόμμα: Σου γράφω σήμερα με χαρά και τιμή, αν και με καθυστέρηση... Μου αρέσει το σχόλιο, διότι είναι αληθινό, αντικειμενικό και δίκαιο. Μπορούν πολλοί να θεωρήσουν εαυτόν αποδέκτη σε Αθήνα και Λάρισα. Και από τον ΣΥΡΙΖΑ, για να μαθαίνουν κι αυτοί και να μην παραμένουν ανεπίδεκτοι.
Η αίσθησή μου όσον αφορά το ψηφοδέλτιο είναι ότι αν με ήθελαν και αν με θεωρούσαν άμεμπτο, ικανό υποψήφιο, θα με είχαν ήδη συμπεριλάβει και ανακοινώσει όπως έχουν κάνει με τους άλλους 10 που τρέχουν ήδη. (Συμπεριλαμβάνει προφανώς και τον Μπάμπη Τσιαπάλα, τον ομοιοπαθή συναγωνιστή του, γι’ αυτό και λέει για 10, ενώ 9 έχει διαρρεύσει το κόμμα. Το οποίο κόμμα τώρα βρίσκεται σε άλλον γαλαξία).
* * *
* ΔΕΝ πειράζει, συνεχίζει. Μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια…
Στη ΝΔ, της οποίας ήμουν, είμαι και θα είμαι απλός στρατιώτης, φαίνεται ότι ουδέποτε μου συγχώρεσαν το «ατόπημα-υπέρβασή» μου να συνεργαστώ εις το έπακρον με τον ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 2016-17 ως αναπληρωτής διοικητής στον «Ευαγγελισμό» και για το καλό του Νοσοκομείου, έχοντας όμως όλως περιέργως και τους ΔΑΚΕ-Ευαγγελισμού ως τους καλύτερους φίλους και συνεργάτες μου εκεί. Όλως περιέργως, επίσης, τη ζημιά και τα εμπόδια κατά τη διάρκεια της θητείας μου στον «Ευαγγελισμό», και από την πρώτη μέρα, τα προέβαλαν οι ιδιοτελείς, ανίκανοι και καθόλα μεμπτοί πολιτικοί μου προϊστάμενοι και οι συνεργάτες τους, όπως και το γεμάτο άθλιους «συνδικάτο» του ΣΥΡΙΖΑ-Ευαγγελισμού. Εγώ, ως γνωστόν, παρέμεινα στο Νοσοκομείο ως αναπληρωτής διοικητής για άλλους 16 μήνες μόνο για να προσφέρω και με τους όρους μου, αμυνόμενος και προστατεύοντας καθημερινά το καλό μου όνομα έναντι απειλών, πιέσεων και εκβιασμών από τους προαναφερθέντες εχθρούς μου εκεί. (Ταύτα και μένει. Και αναμένει).

Σκόρπιο βασίλειο
* ΤΩΡΑ που τον είδαν όλοι τι μαύρο χάλι είναι ο ΟΣΕ, τι σκόρπιο βασίλειο, αντιλαμβάνονται κάποιοι γιατί η αδιαφορία του απέναντι στη Λάρισα. Που την κόβει στα δύο και καθόλου δεν τους νοιάζει τόσα χρόνια τώρα. Και γιατί δηλαδή να μην κόψει η πόλη τον σιδηρόδρομο στα δύο; Αφού κι αυτή βρίσκεται πάνω του.
* * *
* ΤΩΡΑ, άρχισαν να το χαζολένε ορισμένοι και στη Δημαρχία. Που μια δεκαετία τους αγνοούν. Και άλλο τόσο τον προηγούμενο δήμαρχο και τον προπροηγούμενο το ίδιο. Για δυναμικές παρεμβάσεις λένε, αφού δεν καταλαβαίνουν αλλιώς. Τα λέει ο κόσμος χρόνια τώρα, τα έγραψε και τα ξαναέγραψε η εφημερίδα. Αφού στον ΟΣΕ τον γράφουν, ας πάρει ο Δήμαρχος πρωτοβουλία να τους υποχρεώσει να φύγουν απ’ τη Λάρισα. Υπάρχει και το υπέδαφος να περάσει η γραμμή.
Ζ.

Εμ...
* - ΑΣΕ ρε τα σάπια… Που είσαι εσύ ο χάρος κι ήρθες να με πάρεις… Μια τσιγγάνα μου είπε εμένα ότι θα πεθάνω στα 120, είπε η νεαρή οδηγός.
-Χιλιόμετρα εννοούσε…
Ζ.

XARAKOP_KELLAS.jpg

* ΕΧΟΥΝ να συνεργαστούν μεταξύ τους οι Λαρισαίοι νεοδημοκράτες βουλευτές, τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ για την παράταξη.
Ζ.

YPOYRGOI.jpg

* ΑΠΟ τους υπουργούς στη Βόρεια Κορέα μπορούν να διδαχθούν κι οι Έλληνες συνάδελφοί τους. Εκεί θρηνούν πιο πειστικά.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass