ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 14 Μαρ 2023 17:02
* ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ έκπληξη για τον Μ. Χαρακόπουλο η παρουσία στην ομιλία του στο Λονδίνο και νέων Λαρισαίων επιστημόνων, που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη βρετανική πρωτεύουσα. Παρόντες οι γιοι γνωστών Λαρισαίων, ο Μάριος Αθ. Χρυσοβέργης, ο Πάρης Νικ. Παράσχου και ο Ξενοφών Τρ. Ζαχαρούδης. Ζ. * ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ έκπληξη για τον Μ. Χαρακόπουλο η παρουσία στην ομιλία του στο Λονδίνο και νέων Λαρισαίων επιστημόνων, που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στη βρετανική πρωτεύουσα. Παρόντες οι γιοι γνωστών Λαρισαίων, ο Μάριος Αθ. Χρυσοβέργης, ο Πάρης Νικ. Παράσχου και ο Ξενοφών Τρ. Ζαχαρούδης. Ζ.

Ολοταχώς


* ΟΙ τελευταίοι σπασμοί του χειμώνα αυτές τις μέρες, κατά τις πρωινές ώρες βασικά. Εντάξει δεν θα πάει κατευθείαν καλοκαίρι ο καιρός, αλλά μπαίνει η άνοιξη ολοταχώς. Όλα θα είναι καλύτερα από δω και μπρος.
Ζ.

Άλλοι...
* «Η έρευνα με απόλυτη διαφάνεια...». Οι επίσημες κυβερνητικές διαβεβαιώσεις. Δύο εβδομάδες μετά και συνεχίζουν στα ίδια, «η ελληνική κοινωνία απαιτεί διαλεύκανση» κ.λπ. κ.λπ.
- Μα, παρατηρητές είναι; Όχι κυβέρνηση;
Ζ.

Ε μα...
* ΧΑΛΑΡΩΤΙΚΗ στις προτροπές της η Λαρισαία.
-Εντάξει παιδιά, μην αγχώνεστε, τι να κάνουμε... Άμα πεθάνουμε, πεθάναμε... Δεν θα πεθάνουμε κιόλας...
Ζ.

3,14
* ΣΗΜΕΡΑ Τρίτη 14/3 ή 3/14 στα “ξένα” είναι η παγκόσμια ημέρα του «π», του θρυλικού αριθμού 3,14 και να κάποιες επιπλέον πληροφορίες που πιθανότατα δεν θα χρειαστεί κάποιος στην υπόλοιπη ζωή του, εκτός αν συμμετάσχει σε κάποιο παιχνίδι γνώσεων. Από την ενδιαφέρουσα αντικομφορμιστική ιστοσελίδα ‘’Λαϊκά Μαθηματικά’’.
Ως “π”, στην Ευκλείδεια Γεωμετρία, ορίζεται ο λόγος, το αποτέλεσμα της διαίρεσης δηλαδή, της περιφέρειας ενός κύκλου (L) προς τη διάμετρό του (d). Δηλαδή π=L/d. Συμβολίζεται διεθνώς με το 16ο γράμμα της ελληνικής αλφαβήτου. Το π είναι ανεξάρτητο του μεγέθους του κύκλου καθώς πολλαπλασιάζοντας τη διάμετρο ενός κύκλου (d) με κάποιον αριθμό, η περιφέρεια του (L) πολλαπλασιάζεται με τον ίδιο αριθμό κρατώντας τον λόγο L/d σταθερό. Σε όλους τους κύκλους, αυτό το κλάσμα δίνει σταθερά αποτέλεσμα, περίπου 3,14.
* * *
* ΤΟ “π” είναι ένας αριθμός. Συγκεκριμένος. Δηλαδή μια σταθερά. Και είναι περίπου ίσο με 3,14. Όταν μιλάμε για την τιμή του π, καλό είναι να βάζουμε μπροστά το “περίπου” ή το “κατά προσέγγιση”. Διότι αυτό το π είναι άρρητος. Δηλαδή δεν μπορεί να ειπωθεί ακριβώς. Διαθέτει άπειρα δεκαδικά ψηφία, μη επαναλαμβανόμενα.
Το “π” είναι ένας αριθμός θρύλος. Όλοι προσπαθούσαν, προσπαθούν και θα προσπαθούν να το βρουν. Με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Διότι ακόμα δεν έχει βρεθεί κάποια επανάληψη, κάποια δομή, κάποια λογική συνέχεια στα ψηφία του π. Στον Πλάτωνα χρωστάμε τον παρακάτω μνημονικό κανόνα για τα πρώτα 6 ψηφία του π:”Αεί (3) ο (1) Θεός (4) ο (1) Μέγας (5) γεωμετρεί (9)”. Πόσα ψηφία του π έχουν υπολογιστεί μέχρι σήμερα; Από υπολογιστές προφανώς... Ναι, 31,4 τρισεκατομμύρια.
Ζ.

Πίσω ολοταχώς
* - ΘΑ πάνε τελικά μαζί στις εκλογές στα μέσα Μαΐου, Ερντογάν και Μητσοτάκης;
-Τον έναν τον πλάκωσε ο σεισμός τον άλλον τον πάτησε το τρένο. Κι έσπρωξαν κι οι δυο τους τις κάλπες προς τα πίσω... (Κι έτσι θα συμπέσουν. Πολιτικοί βίοι παράλληλοι).
* * *
* ΚΙ η συζήτηση συνεχιζόταν στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Ο δικός μας μπορεί να τις πάει ακόμη παραπίσω τις εκλογές. Να ξεχαστούν τα Τέμπη όσο γίνεται, ελπίζει κιόλας ότι μπορεί να γίνει κάποιο θαύμα.
- Σωστά. Συνταγματικά επιτρέπεται να τις προκηρύξει ακόμη και στις 7 Ιουλίου και να γίνουν Δεκαπενταύγουστο...
- Πάμε κι όπου βγει; Όσο πιο πίσω. Μπας και...
- Το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να κερδίσει τις εκλογές; Μα πολλοί δεν θα ψηφίσουν τότε, ιδίως νέοι...
- Ε, κακό δεν είναι αυτό. Για τη ΝΔ...
Ζ.

Ερώτηση 2019
* ΤΗΝ τιμητική του είχε ο Χρ. Κέλλας στην εκπομπή του Γ. Αυτιά το Σαββατοκύριακο. Χωρίς να είναι παρών, αλλεπάλληλες όμως οι αναφορές, πάλι ξανά και ξανά στον Λαρισαίο βουλευτή, σχετικά με ερώτηση που είχε καταθέσει στη Βουλή το 2019, επί ΣΥΡΙΖΑ, για την καθυστέρηση στη σύμβαση 717 της ΕΡΓΟΣΕ, αυτή με τα έργα τηλεδιοίκησης. «... τον Απρίλιο του 2019 ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Χρήστος Κέλλας, με ερώτησή του προς τον τότε Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη...» (Αξιοποιείται στην τακτική Μητσοτάκη της διάχυσης των ευθυνών).
Ζ.

Ελασσόνα
* ΔΕΚΑΔΕΣ οι επισκέψεις του υποψήφιου βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Άκη Νασιώκα στην Ελασσόνα, το τελευταίο διάστημα.
Ο κ. Νασιώκας διατηρεί πολιτικές, προσωπικές και οικογενειακές σχέσεις με την περιοχή εδώ και πολλά χρόνια.
Όπου και αν βρεθεί μιλά με τα καλύτερα λόγια για τους κατοίκους της περιοχής, που παραδοσιακά στέκονται στο πλευρό της προοδευτικής παράταξης.
Φίλος του λέει χαρακτηριστικά, πως «ο Άκης σχεδόν έχει εγκατασταθεί τους τελευταίους μήνες στην Ελασσόνα».

Χαρακτηρισμός
* «Ο καλός στρατιώτης Χρήστος» των ‘’ψιθυριστών‘’ χαρακτηρισμός που εμφανίστηκε στα σχόλια της εφημερίδας, επαναλήφθηκε κι επειδή αποτύπωνε την πραγματικότητα καθιερώθηκε και υιοθετήθηκε σιγά σιγά και τον ανάφεραν όλοι φίλοι και παράγοντες χθες στους αποχαιρετισμούς τους μαζί με το πράος, σεμνός, ευγενικός, χαμογελαστός, ακέραιος. Μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο είχε γραφεί το ακόλουθο, στα σενάρια για τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ: Τι γίνεται, όμως, με τους πρώην αντιπεριφερειάρχες; Και είναι αρκετοί στη Λάρισα εκείνοι που θα μπορούσαν να δοκιμάσουν την τύχη τους ή και να επιστρατευτούν από το κόμμα για να ενισχυθεί το ψηφοδέλτιο. Όμως, ο Χρήστος Καλομπάτσιος έκανε τη θητεία του ως καλός στρατιώτης της ΝΔ την προηγούμενη φορά...
Ζ.

Ασέβεια...
*«ΓΙΑ πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου μια παράσταση εμπνευσμένη από τη θεσσαλική λαογραφία» αναφέρεται σε δελτίο τύπου που διακινήθηκε από το Θεσσαλικό Θέατρο σχετικά με την παράσταση «Οι γριές που μαζεύουν την τσουκνίδα». Όχι, το κοστούμι που σχεδίασε ο Γιώργος Ζιάγκας για τη Λυδία Κονιόρδου για την εμβληματική «Ηλέκτρα», την «καραγκούνα Ηλέκτρα» όπως την ανέφερε ο Τύπος της εποχής, παράσταση που έδωσε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη λαϊκή παράδοσή μας, δεν ήταν εμπνευσμένο από τη Λαογραφία ούτε η επιθεώρηση «Οι αγαπητικοί της Βοσκοπούλας» που καταπιανόταν με τα ήθη, τα έθιμα, τα στραβά και τα... ανάποδα του λαού, δεν ήταν εμπνευσμένο από τη Λαογραφία.
Κι αυτές είναι μόνο δύο από τις δεκάδες παραστάσεις που η θεσσαλική λαογραφία υπήρξε η πηγή έμπνευσης.
Τουλάχιστον ασεβές το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου για την ιστορία του Θεσσαλικού Θεάτρου και τους δημιουργούς του.
Η πρόεδρος του Θεσσαλικού Θεάτρου Ρίτα Απρίλη δεν γνώριζε το συγκεκριμένο δελτίου Τύπου και φυσικά διαφωνεί με την έκφραση «για πρώτη φορά στην ιστορία του θεάτρου»... (Ας κάνει κάποιος σ’ αυτόν που το έγραψε δύο μαθήματα ιστορίας στο Θεσσαλικό Θέατρο).
ΘΑ.

Μεθόδευση;
* ΓΙΑ «Απαράδεκτες συμπεριφορές υπαλλήλων του Δημοσίου» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης επισήμως. Είχε ληφθεί μέριμνα καθώς προηγήθηκαν οι διάλογοι στα κανάλια, στο ίντερνετ, παντού, από πού άραγε προήλθαν, ποιος τα διοχετεύει, αυτά τα τόσο κρίσιμα στοιχεία, για σουβλάκια και δήθεν γκόμενες και άλλα φαιδρά στις συχνότητες επικοινωνίας του ΟΣΕ, άλλες ώρες, άσχετες με τα Τέμπη. Φαιδρά αλλά το κλίμα το φτιάχνουν, η θεωρία του ανθρώπινου λάθους δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ. Απίστευτη μεθόδευση. Το είχαν καταγγείλει από μέρες οι συνδικαλιστές για τη σταδιακή διαρροή διαλόγων σιδηροδρομικών. Θα τους κάνει ανθρώπους η κυβέρνηση. Όσο για όλα τα υπόλοιπα στα τρένα «Πάμε κι όπου βγει».
Ζ.

Λάθη, λάθη...
* ΑΠΟ γκάφα σε γκάφα το πάνε οι κυβερνητικοί, τώρα που άνοιξε λιγάκι το κουκούλι προστασίας. Σε μια βδομάδα περισσότερες από όσες φάνηκαν στις 180 προηγούμενες.
Απέναντι οι δυο τους σε τηλεπαράθυρο προχθές.
Στέλιος Πέτσας: Πέστε μου έναν υπουργό του ΠΑΣΟΚ που παραιτήθηκε...
Παύλος Γερουλάνος: Εγώ.
* * *
* - ΔΕΝ είναι μόνο το έγκλημα των Τεμπών, εκτιμούσε ο Λαρισαίος. Ο ξεσηκωμός του κόσμου και ιδίως της νεολαίας προκλήθηκε και από την τυχοδιωκτική, προκλητική και επικοινωνιακού χαρακτήρα διαχείριση της υπόθεσης. Και σ’ αυτό δεν ισχύει το ‘’Φταίμε όλοι’’.
* * *
* - ΓΙΝΕΤΑΙ συζήτηση τόσες μέρες αν θα είναι υποψήφιος ο Κ. Καραμανλής...
Το ξεστόμισε ο Λαρισαίος.
- Μήπως θα έπρεπε καλύτερα να συζητούν αν θα είναι κατηγορούμενος;
Ζ.

Τριήμερα
* ΣΚΛΗΡΕΣ ανυποχώρητες νεαρές Λαρισαίες.
-Εντάξει, δεν μου φέρεται καλά, αλλά πιστεύω πως θα τον αλλάξω.
-Οπωσδήποτε να τον αλλάξεις. Με άλλον, κοπέλα μου...
* * *
* - ΠΩΣ σε λένε κοπελιά;
-Σπάσε.
-Απ’ το Ασπασία βγαίνει;
* * *
* - ΘΕΛΕΙ λέει να πηγαίνει τριήμερα με τους φίλους του. Εγώ μωράκι μου, εγώ θα σου κάνω και τα τριήμερα και τα εννιάμερα και τα σαράντα και όλα...
Ζ.

Στην Κοιλάδα
* ΜΕ 35 χρόνια στον σιδηρόδρομο, ο Λαρισαίος Γ. Γκ. προτείνει να εγκατασταθεί αμέσως σύστημα με φανάρια στα τούνελ των γραμμών ώστε να μη διασταυρώνονται ποτέ εκεί μέσα τα τρένα.
* * *
* ΣΤΑ Τέμπη είχε γίνει, πάλι Φεβρουάριο, στις 23 του μήνα το 1944, το περίφημο σαμποτάζ των Τεμπών από την ομάδα του μπουρλοτιέρη Βρατσάνου, θυμάται ο Ε. Ρ. Ήταν η πιο πολύνεκρη, ιστορικά, σιδηροδρομική καταστροφή στην Ελλάδα. Σκοτώθηκαν 450 Γερμανοί στρατιωτικοί. Στα Τέμπη, τα ανατιναγμένα βαγόνια ήταν ορατά για χρόνια, τα καλοκαίρια που λιγόστευαν τα νερά του Πηνειού, και ανελκύστηκαν κάπου εκεί επί Χούντας. Τα θυμούνται όσοι έκαναν τη διαδρομή Λάρισα- Πλαταμώνας με εκδρομικό τρένο για μπάνια. Ο πολύς κόσμος δεν ήξερε τι είχε συμβεί.
Ζ.

Γιατί το κάνουν;
* ΣΕ δουλειά να βρισκόμαστε. Πάμε κι όπου βγει. Τουλάχιστον εδώ δεν κινδυνεύουν ζωές. Ωστόσο, οι άριστοι εφαρμόζουν άλλη μια φορά τη μέθοδο ‘’δημιουργούμε ένα πρόβλημα ώστε να μπορούμε να το λύσουμε μετά.’’ Ανακατεύουν τα πράγματα με το Υποθηκοφυλακείο της Λάρισας, χωρίς λόγο. Άγνωστο αν υπάρχει κάποιου είδους σκοπιμότητα ή αν πρόκειται απλώς για ανικανότητα των ηγουμένων στο Ελληνικό Κτηματολόγιο. Πάντως ο Δικηγορικός Σύλλογος Λάρισας, που τα μέλη του θα υποστούν την ταλαιπωρία μαζί με τον απλό κόσμο εννοείται, καταγγέλλει την εξέλιξη. Και συν τοις άλλοις μιλάει για τοποθέτηση προσωρινά στο τιμόνι του Κτηματολογικού Γραφείου της Λάρισας, που θα εξυπηρετεί τη Θεσσαλία ολόκληρη, ατόμου «που δεν γνωρίζει από τη λειτουργία του Κτηματολογίου». ‘Ένας άσχετος σταθμάρχης πάλι, κατ’ αναλογία βέβαια, αλλά πάλι δεν τους νοιάζει.
Ζ.

Άγαλμα του Λένιν
* ΕΠΙΚΑΙΡΟ ανέκδοτο περί πολιτικής, έτσι χαρακτηρίστηκε, το διηγείται ο Λαρισαίος Β. Μπ.
Ένας Ρώσος Εβραίος είχε πάρει την άδεια να μεταναστεύσει στο Ισραήλ. Στο αεροδρόμιο της Μόσχας, οι τελωνοφύλακες βρήκαν ένα άγαλμα του Λένιν στις αποσκευές του.
- Τι είναι αυτό; Ρωτάει ο τελωνοφύλακας.
- Μα είναι ο σύντροφος Λένιν, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια του σοσιαλισμού και δημιούργησε το ελπιδοφόρο μέλλον του ρούσικου λαού. Τον παίρνω μαζί μου σαν μόνιμη ανάμνηση στη νέα μου ζωή...
Ο τελωνειακός τον άφησε να περάσει χωρίς προβλήματα, εντυπωσιασμένος για τον πατριωτισμό του.
***
* ΣΤΟ αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ τον ρωτούν τον μετανάστη οι τελωνειακοί.
- Τι είναι αυτό εδώ;
- Είναι ο Λένιν, που κατάφερε, έναν Εβραίο σαν και μένα να με διώξει από τη Ρωσία. Φέρνω αυτό το άγαλμα για να μην ξεχάσω ποτέ στη νέα μου ζωή τι έχω περάσει εκεί πέρα...
Ο Ισραηλινός αξιωματούχος το άφησε συμπονετικά να περάσει χωρίς περαιτέρω ερωτήσεις.
***
* ΟΤΑΝ εκείνος εγκαταστάθηκε στο νέο του σπίτι, έβαλε το άγαλμα του Λένιν στη μέση του σαλονιού και κάλεσε συγγενείς και φίλους σε τραπέζι για το καλωσόρισμα.
- Τι είναι αυτό; Τον ρώτησαν.
- Αυτό; Είναι δέκα κιλά ατόφιο χρυσάφι που έφερα από τη Ρωσία χωρίς να πληρώσω φράγκο, ούτε για φόρο ούτε για τελωνειακούς δασμούς. (Έτσι κι η πολιτική είναι η ικανότητα να λες τα ίδια πράγματα, κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο, μ’ αυτόν που θέλει ν’ ακούσει εκείνος στον οποίο απευθύνεσαι).
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass