ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 15 Μαρ 2023 17:01
 * ΔΥΟ της ΝΔ και μία του ΠΑΣΟΚ, τρεις Λαρισαίοι βουλευτές, σχεδόν αυτοδυναμία. Ζ. * ΔΥΟ της ΝΔ και μία του ΠΑΣΟΚ, τρεις Λαρισαίοι βουλευτές, σχεδόν αυτοδυναμία. Ζ.

Θα βρέξει μάλλον


* ΠΑΛΙ προβλέψεις για άστατο καιρό ανά την επικράτεια. Και προειδοποιήσεις για «καιρικά φαινόμενα» σε κάποιες περιοχές.
Ανοιξιάτικος καιρός Μαρτίου στη Λάρισα, σ’ ολόκληρο τον νομό μάλλον και σ’ όλη τη Θεσσαλία, με βροχούλες ίσως από σήμερα Τετάρτη, για αύριο Πέμπτη αναμένονται περισσότερες. Και πιο πολύ λέει στα Φάρσαλα μάλλον, αν και μπορεί να συγκρατηθεί η πορεία των νεφών στην περιοχή του Δομοκού.
Ζ.

Εν τούτω νίκα
* «ΚΑΨΕ το σενάριο» με τις εκλογές των Απρίλιο, πάει αυτό, το πάτησε το τρένο. Και τόσος κόπος να στηθεί, από διάφορους φωστήρες, πάει χαμένος. Κατά τα άλλα, ο λαός αφήνεται ανεπηρέαστος να επιλέξει και να ψηφίσει, τα λένε κιόλας αυτά. Τώρα, λέει, πάμε ολοταχώς για κάλπες στις 21 Μαΐου, Κωνσταντίνου και Ελένης, «εν τούτω νίκα» κ.λπ., ταιριάζει και με την προσπάθεια των πολιτευόμενων για τον σταυρό.
***
* ΟΠΩΣ είναι φυσικό, ακούγονται και άλλες ημερομηνίες. Όπως η εξίσου πιθανή 14η Μαΐου, αλλά και η 7η Μαΐου.
- Μα τότε, αν γίνουν δεύτερες εκλογές, θα πέσουν πάνω στις Πανελλήνιες.
- Πρώτον, δεν πειράζει, εκλογές και Πανελλήνιες είχαμε και το 2012. Δεύτερον και σημαντικότερο, δεν αποκλείεται να ανακρούσει πρύμναν κι ο Κυρ. Μητσοτάκης, άμα δει στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται ότι δεν υπάρχει καμία προοπτική αυτοδυναμίας. Μπορεί να μην τις θέλει κανένας τις δεύτερες.
Ζ.

Στην απεργία
* ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΙΚΗ απεργία σήμερα για τα Τέμπη, μια μέρα πριν τη γενική πανελλαδική, ώστε αύριο να βρίσκονται οι δημοσιογράφοι στις επάλξεις τους και να την αναδείξουν κατά πώς της πρέπει. Απεργία σήμερα με αίτημα να τιμωρηθούν και για να μην ξανασυμβεί. Αύριο, επομένως, δεν θα κυκλοφορήσει η εφημερίδα, ενώ σήμερα δεν θα έχει ειδήσεις ούτε στην tv ούτε στα sites, σιγή παντού. Ευκαιρία και για σκέψη δηλαδή. (Κυρίως για την αξία της συμμετοχής στην αυριανή πάνδημη απεργία).
***
* ΟΠΩΣ κάθε κλάδος, έτσι κι ο δημοσιογραφικός, εξειδικεύει κάποιες επιπλέον διεκδικήσεις στην απεργία του. Όπως:
Δημοσιογραφία για τον έλεγχο κάθε εξουσίας, με κριτήριο το δημόσιο συμφέρον, έξω από επιχειρηματικές και κομματικές ατζέντες.
ΣΣΕ σε όλα τα ΜΜΕ. Η ενημέρωση είναι αγαθό και δημοκρατική εγγύηση και οι υπηρέτες της διεκδικούν την επαγγελματική και εργασιακή τους αξιοπρέπεια.
Ενημέρωση με αξιοπιστία και πλουραλισμό.
Ζ.

Σαν ψέματα
* ΤΗΝ 1η Απριλίου είπαν ότι ξεκινούν ξανά τα τρένα, το Intercity Αθήνα -Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός Λάρισα-Θεσσαλονίκη. Αλήθεια; (Αυτό είπαν όλοι).
Ζ.

Στο πρώτο βαγόνι
* KAI μία ιδέα από τον Λαρισαίο Κ.Μ. για «την αναγγελθείσα επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής συγκοινωνίας, με τη σύντομη κάλυψη των αδυναμιών και των ελλείψεων του εκτεταμένου παρελθόντος που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση»: Για να προσελκύσει η Κυβέρνηση τους πολίτες να ταξιδέψουν με το τρένο και να διαλύσει τις επιφυλάξεις τους για την ασφάλεια λειτουργίας του σιδηρόδρομου, να βάλει να ταξιδεύουν με αυτό συχνά ορισμένοι υπουργοί, οπωσδήποτε ο Άδ. Γεωργιάδης και άλλα κυβερνητικά στελέχη, κάποιοι δημοσιογράφοι, όπως ο Α. Πορτοσάλτε και μέλη της Διοίκησης των εταιρειών ΟΣΕ και Hellenic Train. Και μάλιστα να κάθονται στο πρώτο βαγόνι, μετά τη μηχανή. Έτσι θα αποκατασταθεί σιγά-σιγά η εμπιστοσύνη των πολιτών στον σιδηρόδρομο. (Ποιος θα διαφωνήσει μαζί του...).
Ζ.

Ανησυχίες
* Ο εφέτης ανακριτής που ορίστηκε ξανακαλεί ως όφειλε τους τρεις σιδηροδρομικούς, τους οποίους είχε εξετάσει ήδη η ανακρίτρια. Η έρευνα προχωρά λέει με ταχύτητα.
Υπάρχει, όμως, κι η άλλη εκδοχή.
- Δεν πάει πίσω, παιδιά, παίρνει φόρα.
***
* ΣΤΗΝ Αθήνα πάλι η Δικαιοσύνη ζητά, λέει, τους φακέλους όλων των σιδηροδρομικών ατυχημάτων της τελευταίας 15ετίας. Κι οι Λαρισαίοι άρχισαν να αναρωτιούνται.
- Θα τους προσθέσουν στα Τέμπη και θα προχωρήσουν τάχιστα;
- Να κάνουν ζέσταμα για να αντιμετωπίσουν την πολύ σοβαρή τρέχουσα υπόθεση;
- Να έχουν κάτι να διαβάζουν, να μην πλήττουν, τόσα χρόνια που θα πάρει η διαδικασία;
Ζ.

Ένα μπουκάλι
* ΜΠΟΡΕΙ ο κόσμος να χάνεται, όχι όμως και η όρεξη ορισμένων Λαρισαίων.
- Αν φοβάσαι ότι θα παχύνεις, να πίνεις πριν από κάθε γεύμα ένα πενηντάρι τσίπουρο. Το τσίπουρο διώχνει τον φόβο.
***
* - ΕΝΑ ποτήρι κρασί κάνει καλό στην καρδιά. Ένα μπουκάλι κρασί, όμως, κάνει καλό στο μυαλό.
***
* - ΟΤΑΝ είσαι σε δίαιτα, λέει, καλό είναι να τρως μισά. Μισό αυγό, μισό ψωμί, μισό αρνί.
Ζ.

Μόνο με Σχέδια
* - ΚΑΙ πήγα που λέτε στην «AgroThessaly», διηγούταν ο Γ.Γ. στην παρέα, και αισθάνθηκα ότι πήγα σε μουσείο, γεμάτος ο τόπος περιηγητές. Και πολύτιμα αντικείμενα. Το 95% πήγε μάλλον μόνο για φωτογραφίες και απλά να δει. Οι τιμές απαγορευτικές, δεν παίζει να αγόρασε κάποιος και να έχει κάτω από 500 στρέμματα και φυσικά με Σχέδιο Βελτίωσης πάντα, με επιδότηση οπωσδήποτε. Επί παραδείγματι, τρακτέρ εντυπωσιακά υπερσύγχρονα, που κάνουν, όμως, ακόμη και 200 και 250.000 ευρώ.
***
* ΜΕ την ευκαιρία έκανε πάλι την ανάλυσή του.
- Είναι φανερό πως όλο και λιγότεροι μαζεύουν τα χωράφια. Και να δούμε έτσι πόσο θ’ αντέξει και η υπόλοιπη αγορά. Γιατί αλλιώς ήταν όταν έπιαναν λεφτά και κατέβαιναν σ’ αυτή 10.000 αγρότες π.χ. Άμα τώρα θα είναι μόνο 100, πόσο να ψωνίσουν αυτοί οι λίγοι...
Ζ.

Ποιος φοβάται;
* - ΘΕΛΕΤΕ να κάνετε εκλογές όσο πιο αργά, να έχει μπει το καλοκαίρι, ώστε να απουσιάζει στα νησιά για δουλειές ή για διακοπές η νεολαία και να μην ψηφίσει. Φοβόσαστε τους νέους...
Είχε πάρει φόρα ο Συριζαίος, αναδεικνύοντας το γνωστό επιχείρημα της αντιπολίτευσης. Ήρεμος τον αντέκρουσε ο δεξιός.
- Μα αν θυμάμαι καλά, οι προηγούμενες εκλογές έγιναν 7 Ιουλίου, το κατακαλόκαιρο. Και τις είχατε προκηρύξει εσείς, σωστά. Τον Οκτώβριο θα εξαντλούνταν η τετραετία σας... Πόσο τη φοβόσαστε τη νεολαία; (Ακολούθησε αμήχανο βηχαλάκι από τον απέναντι).
Ζ.

Επιπροσθέτως
* ΩΣ συνέχεια του χθεσινού, κάποιες επιπλέον πληροφορίες, επίσης άχρηστες για το υπόλοιπο του βίου του καθενός, με αφορμή τη χθεσινή Ημέρα του «3,14» και ναι σε συνδυασμό και με τον τετραγωνισμό του κύκλου, αυτήν τη μάταιη προσπάθεια.
Η παλαιότερη, λοιπόν, προσέγγιση του «π», που έχει βρεθεί μέχρι στιγμής, είναι από τον Πάπυρο του Ριντ, που χρονολογείται στο 1.550 π.Χ., όπου ένας Αιγύπτιος, ο Αχμές, γράφει: «Κόψτε το 1/9 της διαμέτρου ενός κύκλου και σχηματίστε ένα τετράγωνο με πλευρά αυτό που απομένει. Το τετράγωνο αυτό έχει το ίδιο εμβαδόν με τον κύκλο». Δηλαδή: Αν φτιάξουμε το τετράγωνο που περιγράφει, αφού κόψουμε το 1/9 της διαμέτρου (d), θα μας έχουν μείνει τα 8/9 της. Άρα, η πλευρά του τετραγώνου θα είναι (8/9)d και το εμβαδόν του [(8/9)d]^2, δηλαδή (64/81)(d^2).
Το εμβαδόν του κύκλου δίνεται από τον τύπο π(d/2)^2, άρα αν διαιρέσουμε τα δύο εμβαδά, θα έχουμε την προσέγγιση του «π» σύμφωνα με τα γραπτά του Αχμές. Προκύπτει, λοιπόν, (64/81)/(1/4)=256/81=3,16049383. Καθόλου άσχημα, για 1.500 π.Χ. μάλιστα.
***
* ΚΑΙ κάποια στιγμή μπαίνει στο παιχνίδι ο Αρχιμήδης από τις Συρακούσες, λίγο πριν, λίγο μετά το «Εύρηκα.. Εύρηκα...». Έπιασε αυτήν τη μέθοδο, την ξετίναξε και έγραψε στο βιβλίο «Κύκλου Μέτρησις»: «Παντός κύκλου η περίμετρος της διαμέτρου εστί και έτι υπερέχει ελάσσονι μεν ή εβδόμω μέρει της διαμέτρου, μείζονιδε ή δέκα εβδομηκοστομόνοις». Ο λόγος μας, δηλαδή, το π, είναι μικρότερος από 3+1/7=3,14285714 και μεγαλύτερος από 3+10/71=3,14084507. Αν υπολογίσουμε τον μέσο όρο αυτών των δύο, παίρνουμε την τιμή 3,1418511. Με απόκλιση μικρότερη του μισού χιλιοστού από την τιμή που έχουμε σήμερα για το «π», ήτοι περίπου 3,14159.
Ζ.

Οι ντολμαδιές
* ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΑ πράγματα στις σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, στην κοινωνία γενικότερα.
- Τι κάνεις και μικροδείχνεις;
- Τρώω φαρίν λακτέ και βλέπω κινούμενα σχέδια.
***
* ΕΙΧΕ έρθει ο Αθηναίος στο χωριό, πήγαμε στ’ αμπέλια και γυρίζει και με ρωτάει. Αυτό είναι ντολμαδιά;
***
* - ΕΓΩ πάλι, πήγα την άλλη στο χωράφι με τις πατάτες και ρωτούσε πού είναι, δεν τις έβλεπε. Περίμενε ότι τις κόβουμε από κάποιο φυτό σαν τα φρούτα.
Ζ.

Κάποιοι λίγοι
* ΤΟ «Αλήτες Ρουφιάνοι Δημοσιογράφοι» ξανά στη μόδα. Στη Λάρισα, πάντως, μικρό χωριό, δεν μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που να νιώθουν θιγόμενοι. Μα και στην Αθήνα ακόμη και στα κανάλια, η πλειοψηφία των δημοσιογράφων εργάζεται με ευσυνειδησία και αρκετοί εξ αυτών πολύ σκληρά. Και ούτε αυτοί θεωρούν ότι τους αφορούν όσα σκληρά έχουν εκτοξεύσει Αντ. Κανάκης και Νίκος Μουτσινάς ή αυτά που διακινούνται στο ίντερνετ. Όσο για κείνους που διαμαρτύρονται ότι στοχοποιούνται, οι ίδιοι είναι που επί χρόνια ζωγραφίζουν μόνοι τους ομόκεντρους κύκλους πάνω τους. Άλλωστε, κατά κανόνα έχουν διαγραφεί από τις δημοσιογραφικές ενώσεις.
Ζ.

Ένα «ς»
* ΑΝΕΚΥΨΕ πάλι ανάγκη μαθημάτων Γραμματικής, όπως είχε γίνει και παλιότερα με την επικεφαλής, που ήταν μεν, αλλά δεν ήξερε ότι δεν κλίνεται και πως παραμένει της επικεφαλής και στη γενική και την επικεφαλής, οι επικεφαλής κ.ο.κ. Πάμε τώρα στη γενική γραμματέα, όχι και τόσο σπουδαίο αξίωμα, εκτός κι αν πρόκειται για το ΚΚΕ, πάντως αυτό κλίνεται, ως δύο λέξεις που είναι όμως. Έτσι, έχουμε ο γενικός γραμματέας, του γενικού γραμματέα και η γενική γραμματέας, της γενικής γραμματέως στην καθαρεύουσα και της γενικής γραμματέα στη δημοτική, της γενικής γραμματέας δεν υπάρχει, περισσεύει ένα σίγμα τελικό. Ε ναι, δεν θα γίνουν δα και φιλόλογοι οι πολιτευόμενοι. Αν κι αυτά, στο Δημοτικό τα μαθαίνει κανείς.
Ζ.

Η ψυχή του
* ΧΤΥΠΑΕΙ η πόρτα πάει ο άντρας ν’ ανοίξει, είναι ο Χάρος.
- Ήρθα για την ψυχή σου.
Συνέρχεται γρήγορα ο άλλος, γυρνάει προς τα μέσα, φωνάζοντας στη γυναίκα του.
- Ψυχή μου, εσένα ζητάνε.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass