ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 18 Μαρ 2023 18:00
* ΚΑΙ η αιρετή Περιφέρεια και η κρατική Αποκεντρωμένη, στην εκδήλωση για τα νερά, μαζί με ποιον άλλο, τον εντεταλμένο επί των υδάτων, που κανονικά Νερόπουλο έπρεπε να τον λένε. Ζ. * ΚΑΙ η αιρετή Περιφέρεια και η κρατική Αποκεντρωμένη, στην εκδήλωση για τα νερά, μαζί με ποιον άλλο, τον εντεταλμένο επί των υδάτων, που κανονικά Νερόπουλο έπρεπε να τον λένε. Ζ.

Νωρίς το πρωί
* «ΠΑΡΑ πολλές γυναίκες». Όπως και ο τίτλος του βιβλίου γνωστού Αμερικανού συγγραφέα. Βέβαια αυτός έγραφε για τη Νέα Υόρκη στη δεκαετία του ‘60. Όμως και η σύγχρονη Λάρισα δεν πάει πίσω. Νωρίς το πρωί στο κέντρο, πριν τις 9. Πάρα πολλές γυναίκες, ωραίες γυναίκες, νέες και πολύ περιποιημένες. Είναι τα κορίτσια των μαγαζιών που δεν έχουν ανοίξει ακόμη, οι πωλήτριες που περιμένουν να πιάσουν δουλειά και πριν μπουν στο μαγκανοπήγαδο τιτιβίζουν σε μικρές παρέες, στα παγκάκια ή σε πάγκους των στριτ καφέ, πίνοντας καφεδάκι και ανταλλάσσοντας τα νέα τους, συν τα κορίτσια σε διαρκή κίνηση που τις σερβίρουν κι οι οποίες έχουν πιάσει δουλειά αρκετά νωρίτερα. Όμορφη Λάρισα...
***


* Ο Ρεξ Στάουτ είναι ο προαναφερθείς συγγραφέας, ο δημιουργός του μεγαλοφυούς ντετέκτιβ Νήρο Γουώλφ, που στο συγκεκριμένο, αστυνομικό εννοείται, μυθιστόρημά του βάζει τον Άρτσι Γκουντγουίν, τον νεαρό βοηθό του Γουώλφ να κοντοστέκεται στην είσοδο των γραφείων της μεγάλης εταιρείας: ... ήταν μια αίθουσα στο μέγεθος περίπου του Σταδίου των Γιάνκις, με εκατοντάδες γραφεία και με μία κοπέλα σε καθένα από αυτά. Έριξα μία εξεταστική ματιά και η δουλειά μου άρεσε αμέσως. Πρώτα από όλα οι κοπέλες. Όλα ήταν περίφημα. Με πληρώνανε για να βρίσκομαι εκεί να περιφέρομαι ανάμεσά τους, να πιάνω κουβέντα με οποιαδήποτε από τα πλάσματα αυτά τα ντυμένα με μαύρο και άσπρο. Από κει όπου στεκόμουν εκείνο το πρωί το θέαμα ήταν αρκετό για να σου κόψει την ανάσα. Ήταν σχεδόν μισή χιλιάδα απ’ αυτές και η γενική και συντριπτική εντύπωση ήταν: καθαρές, νέες, γερές, φιλικές, ωραίες και έτοιμες. Στεκόμουν και γέμιζα τα μάτια μου απ’ αυτές προσπαθώντας να φανώ ατάραχος...
Ζ.

Συνδυασμοί
* ΕΚΑΝΑΝ τους λογικούς συνδυασμούς τους οι Λαρισαίοι.
- Μετά την Ουκρανία και τον Πούτιν, το τρένο και τον σταθμάρχη, τώρα θα φταίει και η Ελβετική Credit Suisse.
***
* - ΑΚΟΥΣΑ τον υπουργό να λέει ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι σε πολύ καλύτερη θέση από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια. Μετά θυμήθηκα τον άλλο υπουργό που πριν από ένα μήνα έλεγε το ίδιο για την ασφάλεια στα τρένα...
Ζ.

Κληρονομικότητα
* ΓΙΑ τον παραιτηθέντα υπουργό Μεταφορών, υιό Αχιλλέως, ανιψιό Κωνσταντίνου, κληρονομικώ δικαιώματι υπουργό ως μέλος της δυναστείας, έλεγε ο Λαρισαίος.
-Τι συνήθειο κι αυτό των υπολοίπων Καραμανλήδων... Να ονομάζουν τα παιδιά τους Κωστάδες, στο όνομα του μεγάλου αδελφού τους που ήταν κιόλας εν ζωή...
Κι έλεγε για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, Αχ, Αχ, ο οποίος δεν βρίσκει λόγο, εξηγεί, να μην είναι ξανά υποψήφιος στις Σέρρες.
- «Θα με κρίνει ο λαός», αποφάνθηκε, εννοώντας ίσως σαν «λαό» το Σερραϊκό οικογενειακό πελατειακό δίκτυο που λειτουργεί επί δεκαετίες. Χωρίς αυτό, δίχως το όνομα, θα είχε καμιά τύχη στις κάλπες;
Ζ.

«Όλοι φταίνε»
* ΕΝΑ μεγάλο μέρος των διαδηλωτών αυτών των ημερών δεν είναι υποστηρικτές του ΚΚΕ. Άλλο που το κόμμα έχει τον πρώτο λόγο στην οργάνωσή τους και άρα και στις ομιλίες, στα συνθήματα κ.λπ.
Ο παλιός πασοκτζής Π. Φ. είχε πάντως τις ενστάσεις του, ακούγοντας προχθές πάλι τον βασικό ομιλητή στην Κεντρική πλατεία.
- Μα ξανά η ίδια κασέτα, όπως και στις συγκεντρώσεις του κόμματος; Δεν θα έπρεπε να είναι λιγάκι πιο «πλατιές» οι ομιλίες στους φορείς; Μονίμως η στάνταρ καταγγελία «εναντίον των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ»...
- Μα αυτή είναι η θέση του ΚΚΕ.
- Εντάξει, απλώς λέω ότι το «φταίνε όλοι», εν προκειμένω, είναι η γραμμή Μητσοτάκη ακριβώς, το όλοι φταίνε για τα Τέμπη. Μ’ αυτή την τακτική επιχειρεί να αθωωθεί.
Ζ.

Μεσήλικες
* ΕΛΕΓΑΝ τα δικά τους οι μεσήλικες Λαρισαίοι.
- Άντε να γίνω παππούς, να πηγαίνει η γυναίκα μου να πλύνει τα δόντια της και να της λέω «να, πάρε να πλύνεις και τα δικά μου»...
***
* - ΚΟΙΤΑΕΙ ο μάστορας το ψυγείο και λέει «Μάλλον χάλασε το καβλιτσέκι». Άμα βρε σεις είναι ο άλλος σπουδαγμένος στα εξωτερικά...
***
* - ΒΡΕ σεις, βρήκε χθες ο άλλος δόντι στο φαγητό του και έκανε ολόκληρη φασαρία με απειλές στην ταβέρνα και τελικά ήταν δικό του.
Ζ.

Συνεχίζεται
* Η κινητοποίηση για τα Τέμπη συνεχίζεται στη Λάρισα, μετά από τρεις αλλεπάλληλες μεγάλες διαδηλώσεις.
Την παραμονή της 25ης Μαρτίου, την ερχόμενη Παρασκευή, συναυλία του Συντονιστικού των μαθητών στην Ταχυδρομείου, μετά τις σχολικές γιορτές για την εθνική επέτειο. Και κατόπιν στις 27 Μαρτίου, τη Δευτέρα, μεγάλη σύσκεψη φορέων στο μεγάλο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού για τις περαιτέρω κινήσεις. Σχεδιάζουν να έχει πολύ κόσμο γι’ αυτό μάλλον κι η επιλογή του συγκεκριμένου ευρύχωρου χώρου.
Ζ.

Στη Λάτσιου
* ΟΧΙ βέβαια στην οδό Εχεκρατίδας όπως λάθος ανεγράφη, ούτε καν στην οδό Εχεκρατίδα, στην προέκτασή της αναφέρεται ο Θ. Β. οικτίροντας την κατάσταση. Με την ευκαιρία, ο Εχεκρατίδας ήταν Λαρισαίος Ολυμπιονίκης, ο οποίος είχε αγωνιστεί στην Ολυμπία του 464 π.χ. σε ιππικό άθλημα, ως αναβάτης αλόγου, τζόκεϊ της εποχής. Νάτο πάλι το άλογο στη Λάρισα.
Λοιπόν, για την οδό Γ. Λάτσιου λέει ο Λαρισαίος, εκεί δίπλα απ’ τα στρατιωτικά σπίτια. Ανύπαρκτα πεζοδρόμια, ανύπαρκτος φωτισμός και δεν είναι για την ομορφιά, είναι επικίνδυνη η κυκλοφορία για όλους. Πότε άραγε σχεδιάζει να παρέμβει ο Δήμος;
Ζ.

Ήταν άψητο
* ΕΧΟΥΝ τα προβληματάκια τους οι ορεξάτοι κατά τα άλλα Λαρισαίοι.
- Πήγα να φάω το καθημερινό μου φρουτάκι και κάποιος είχε βάλει τούρτα γύρω γύρω.
***
* - ΣΥΓΓΝΩΜΗ αλλά το χταπόδι σας ήταν άψητο.
- Ναι αλλά το φάγατε. Το πιάτο σας είναι άδειο.
- Εκεί είναι. Κρύβεται από κάτω.
***
* - ΣΗΜΕΡΑ σηκώθηκα στις 6 το πρωί έτρεξα 5 χιλιόμετρα, γύρισα, έστυψα φρέσκο χυμό πορτοκάλι και ετοίμασα πρωινό με δημητριακά... Δεν θυμάμαι το υπόλοιπο όνειρο.
Ζ.

Αυτή έπλεκε
* - ΤΕΡΑΣΤΙΑ επιτυχία της ΕΥΠ του Κυρ. Μητσοτάκη που ανακάλυψε ότι η Μαρία από το Παγκράτι ήταν Ρωσίδα πράκτορας. Μπράβο τους.
Δεν θ’ αργούσαν τα περιπαικτικά στο ίντερνετ.
- Και πού την έχουν τώρα;
- Έχει φύγει και βρίσκεται στη Ρωσία από τον Ιανουάριο.
- Α, τέτοια αλφαδιά, τέτοια διακριτικότητα...
***
* - ΔΕΝ φταίει η ΕΥΠ. Ήταν απασχολημένη να παρακολουθεί ντόπιους. Τι να πρωτοπρολάβει...
- Πιο απελπισμένη προσπάθεια αλλαγής ατζέντας, από αυτή με τη Ρωσίδα κατάσκοπο, δεν έχω ξαναδεί πάντως.
***
* «ΤΟ μόνο που έβλεπα εκεί ήταν ένα νεαρό κορίτσι που έπλεκε, μια εικόνα αρκετά περίεργη», δήλωσε η πρώην υπουργός Μιλένα Αποστολάκη, γειτόνισσα της αδίστακτης που-ήρθε-από-το-κρύο στο Παγκράτι.
- Παντού ΠΑΣΟΚ, βρε σεις...
- Φήμες θέλουν να εξετάζονται το επόμενο διάστημα από την ΕΛΑΣ όλες οι θειές που περνούν την ώρα τους με το πλέξιμο.
- Ίσως κι οι γριές που μαζεύουν τα τσουκνίδια, του «Θεσσαλικού».
Ζ.

Με σιγουριά
* - ΠΑΣ με γυναίκες;
- Εγώ δεν πάω;
Γεμάτος αυτοπεποίθηση ο Λαρισαίος Θ. Δ.
- Και πώς τα καταφέρνεις;
- Είναι απλό. Τις σταματώ στην πλατεία και τις ρωτάω αν δέχονται να κάνουν κάτι μαζί μου
- Σοβαρά; Κι αυτές δέχονται;
- Κατά κανόνα όχι, αλλά δεν αποκλείεται. Επιμένω να ρωτώ ξανά και ξανά, σε διαφορετικές. Και όσο το δείγμα αυξάνεται, αυξάνονται κι οι πιθανότητές μου. Ακόμα δεν τα έχω καταφέρει με κάποια αλλά δεν μπορεί, αν από δεκάδες που είμαι τώρα, φτάσω να έχω ρωτήσει εκατοντάδες, πόσο μάλλον σε χιλιάδες, δεν μπορεί όλο και κάποια θα δεχθεί. Είναι αυτό που λένε μαθηματικώς βέβαιο...
Ζ.

Οικογένειες ΚΚΕ
* Ο νέος γραμματέας της ΚΝΕ, εκλέχθηκε προ διμήνου από το συνέδριο της οργάνωσης νεολαίας του ΚΚΕ, ξεκίνησε φυσικά πρόγραμμα περιοδειών ανά την επικράτεια και μια από τις πρώτες του ομιλίες θα είναι αύριο, Κυριακή απόγευμα, στη Λάρισα, στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού.
Ο Θοδωρής Κωτσαντής, που μεγάλωσε στην Πρέβεζα, είναι 30 ετών, απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ, αυτός κι αν είναι από τους άριστους... Οργανωμένος στην ΚΝΕ από το 2006 και μέλος του κεντρικού της συμβουλίου από το 2013. Είναι γιος του γραμματέα της Ν.Ε. του ΚΚΕ στην Πρέβεζα και περιφερειακού συμβούλου Ηπείρου Κώστα Κωτσαντή.
***
* ΚΑΙ λίγη Ιστορία. Ένας ακόμη Κωτσαντής στο τιμόνι της ΚΝΕ. Προ τριακονταετίας ήταν γραμματέας της ο θείος του τωρινού, ο Σήφης Κωτσαντής, αδελφός του πατέρα του. Τότε, τον Σεπτέμβριο του 1989, τον καιρό της κατάρρευσης της ΕΣΣΔ και των εν γένει ανατροπών, η ΚΕ του ΚΚΕ είχε καθαιρέσει το εκλεγμένο ΚΣ της ΚΝΕ και τον γραμματέα της Γ. Γράψα, που είχαν διαφωνήσει με τη συγκρότηση της κυβέρνησης Τζαννετάκη και οι οποίοι μαζί με επίσης αποχωρήσαντα στελέχη του κόμματος δημιούργησαν το ΝΑΡ. Τότε η ηγεσία του ΚΚΕ όρισε γραμματέα της «έκτακτης προσυνεδριακής Επιτροπής» της διασπασθείσας ΚΝΕ το μέλος της ΚΕ του, Σήφη Κωτσαντή. Θα διοργανώσει τον Ιανουάριο του 1990 το 5ο συνέδριο όσων είχαν απομείνει στην ΚΝΕ, όπου γραμματέας της οργάνωσης θα εκλεγεί ο... Ναι, ο Τάκης Θεοδωρικάκος γραμματέας της ΚΝΕ, ο σημερινός υπουργός Προ- Πο του Κυρ. Μητσοτάκη.
***
* ΛΙΓΟ περισσότερη Ιστορία; Ο Θοδωρής Κωτσαντής διαδέχεται τώρα ως γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ τον Νίκο Αμπατιέλο, ο οποίος είχε αναλάβει το 2015. Φέροντας αυτό το βαρύ για το ΚΚΕ όνομα. Ο θρυλικός Αντώνης Αμπατιέλος, ο αλύγιστος αγωνιστής, που έμεινε κλεισμένος 17 χρόνια στα μπουντρούμια του μετεμφυλιακού κράτους, ο ναυτεργάτης με τη διεθνή δράση και ανώτερο στέλεχος του ΚΚΕ μέχρι τον θάνατό του κατά τη δεκαετία του ’90, ήταν αδελφός του παππού του Νίκου.
Ζ.

KARAGATSH.jpg

 

* ΔΕΝ ήταν και πολύ παλιά, ούτε σαράντα χρόνια πριν, το 1986 όπως έχει καταγράψει ο αρχειοφύλαξ της εφημερίδας Ε. Ρ., δεν έχουν αλλάξει και πολλά πράγματα από τότε στον σιδηρόδρομο που διασχίζει ή και τη σκίζει τη Λάρισα. Να η διάβαση της οδού Καραγάτση. Αφύλακτη; Περίπου, αφού υπάρχει το φανάρι κι όποιος θέλει το εμπιστεύεται. Και πινακίδα υπάρχει. Δεν έχει καν μπάρες, τα λεγόμενα «δρύφακτα». Τα τρένα να διασταυρώνονται με την κυκλοφορία της πόλης. Πώς το λένε; Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα; Ε, όχι και βιώσιμη... Άμα τύχει, πάμε κι όπου βγει.
Ζ.

XARAKOP_GEORGANT.jpg

 

* ΜΕ όποιον καιρό, με καύσωνες και στον χιονιά, όπως εδώ με τον Γ. Γεωργαντά, ο Μ. Χαρακόπουλος ήταν εκεί να υποδεχθεί και να βοηθήσει την κυβέρνηση.
Ζ.

 

PAIDHS_TSIAPALAS_MHTSOTAK.jpg

* Ο ένας είναι, ο άλλος λέει ότι είναι υποψήφιος, αμφότεροι, όμως, συμπίπτουν στην εκτίμησή τους ότι θα είναι βουλευτές μετά τις εκλογές. Ο Κυρ. Μητσοτάκης με τα δύο δυνατά χαρτιά της ΝΔ στη Λάρισα, τον Σάκη Παιδή και τον Μπάμπη Τσιαπάλα. Ποιος να συγκριθεί μαζί τους...
Ζ.

 

KELLAS_KATSAROS.jpg

* ΜΕ δύναμη απ’ την παλιά φρουρά, λέγε με Λουκά, ο Χρ. Κέλλας συνεχίζει το έργο της παρατάξεως.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass