ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΤΗΤΕΣ

Δημοσίευση: 20 Μαρ 2023 17:56
* ΤΙΜΗ στους πεσόντες, όρκος για νέους αγώνες... * ΤΙΜΗ στους πεσόντες, όρκος για νέους αγώνες...

Ξεψυχίσματα
* ΗΛΙΟΣ μεν «με δόντια» δε, ζούμε τα ξεψυχίσματα του χειμώνα αφού οι μετεωρολόγοι προεξοφλούν μια εβδομάδα με λιακάδες και υψηλές θερμοκρασίες. Το μόνο κακό ότι η 25η Μαρτίου πέφτει Σάββατο, άρα, στράφι πάει η αργία.


Ενόψει της εθνικής επετείου πάντως πολύ ανησυχούν οι πολιτικοί που θα πάνε στην παρέλαση. Μην τυχόν σε ένδειξη μιας ακόμη διαμαρτυρίας για τα Τέμπη, πέσει η ... μούντζα σύννεφο από το κοινό.

Χιονοστιβάδα;
* ΜΕΤΑ τα τρένα, ο ..... εκτροχιασμός των Τραπεζών προκαλεί έντονες ανησυχίες και στην Ελλάδα κι ας προσπαθεί ο Σταϊκούρας – τι να κάνει κι αυτός;- να μας καθησυχάσει. Λες κι άμα αρχίσει να κατεβαίνει η ...χιονοστιβάδα απ’ το βουνό, το μικρό ... δενδράκι που λέγεται Ελλάδα θα τη γλιτώσει... Μόνη μας παρηγοριά, ότι οι περισσότεροι δεν έχουμε πια καταθέσεις στην τράπεζα για να ανησυχούμε.

Τα φράγκα
* ΦΡΑΓΚΑ όμως (ελβετικά) έχουν κάποιοι άλλοι. Είναι όλοι αυτοί οι φραγκάτοι που τα έβγαλαν στην Ελβετία στα χρόνια της μεγάλης κρίσης, τότε που κάτι απίθανες υπουργίνες του ΣΥΡΙΖΑ (όρα Νάντια Βαλαβάνη) μιλούσαν ακόμη και για ...ντου του Κράτους στις τραπεζικές θυρίδες.
Τι γίνεται μ’ αυτούς; Προφανώς ψιλός ιδρώτας τους έχει κόψει. Κι όχι τίποτε άλλο, δεν μπορούν και να τα φέρουν εδώ, στην Ελλάδα, να τα σώσουν...
Γυρνά ο τροχός, ...εκδικείται κι ο φτωχός.

Αλληλεγγύη
* ΟΜΟΙΩΣ, δεν έχουμε ανησυχίες ...γαλλικού τύπου. Με το όριο συνταξιοδότησης στα 67, τι άλλο να μας κάνουν πια; Το ξύλο που ρίχνει σήμερα ο Μακρόν στους Γάλλους για μόλις δύο χρονάκια παραπάνω στη σύνταξη, το φάγαμε εμείς από το 2010 ακόμη.
Κανονικά, στο πλαίσιο της αμοιβαίας συνδρομής μεταξύ των δύο χωρών ο Μητσοτάκης πρέπει να τον βοηθήσει. Ο Μανωλάκης στα δύσκολα μας έστειλε Ραφάλ, εμείς να του στείλουμε τον ...Κατρούγκαλο. Να δεις πώς λύνονται τα ασφαλιστικά ζητήματα...

Πολλάκις
* Ο ΠΟΛΑΚΗΣ είναι εδώ και παραμένει. Δεν ξέρουμε πώς τα μετράνε τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ. Πιθανόν να εκτίμησαν ότι η απομάκρυνση Πολάκη έχει μεγάλο εσωκομματικό κόστος. Οι υπόλοιποι απλώς καταλάβαμε γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τη φθορά της ΝΔ λόγω Τεμπών, δεν ...εισπράττει κανένα ιδιαίτερο όφελος. Με ποιον να το εισπράξει; Με τον ...Πολάκη; Που τον βλέπει ο αστικός κεντρώος κόσμος και βγάζει ...πολλάκις - φλύκταινες;

Αντισυστημικά
* ΣΤΟ μεταξύ, μετά τα Τέμπη όλοι ψάχνουν να βρουν πού θα πάει η λεγόμενη «αντισυστημική» ψήφος διαμαρτυρίας, ειδικά από τη νεολαία.
Μ’ αυτά και μ’ αυτά, κοίτα μην δεις στη Βουλή το -εκ Λαρίσης εκπορευόμενο- «Κόμμα για τα ζώα» που ξεκίνησε ήδη δυναμική εκστρατεία εναντίον του κυνηγιού με αφίσες και άλλα τέτοια. Το σύνθημα είναι έξυπνο: «Αν είσαι κυνηγός ψήφισε κάποιο άλλο κόμμα ...».
Εννοείται πως όλα τα άλλα κόμματα «κολακεύουν» την πολυπληθή ομάδα των κυνηγών και τις ψήφους της.

Πρόταση ΠΑΣΟΚ
* ΣΥΜΦΩΝΑ με χτεσινά δημοσιεύματα («Εστία») το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει στη ΝΔ Κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή (διότι αν πάμε σε δεύτερη Κυριακή προφανώς την ΠΑΣΟΚάρα είναι να την κλαίνε οι ρέγκες από το πρέσινγκ που θα υποστεί). Και ποιος να είναι επικεφαλής και πρωθυπουργός; Ουδεμία πρωτοτυπία βέβαια. Ο συνταγματολόγος Νίκος Αλιβιζάτος. Αν όλα αυτά έχουν κάποια δόση αληθείας, θα πρέπει να πούμε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει τον εν λόγω καθηγητή σε κάθε αξίωμα που ανακύπτει (το 2015 τον είχαν προτείνει για Πρόεδρο Δημοκρατίας, αλλά έχασε από τον Προκο-πάκη Παυλόπουλο), γιατί μάλλον δεν έχουν και κανέναν άλλο πρόχειρο. Ωιιι μανούλα μ’ τι μέλλει να δούμε...

Καραμπόλες;
* ΕΧΕΙ άραγε δόση αλήθειας; Η ομάδα των λεγόμενων «καραμανλικών» της ΝΔ (λέγε με Αντώναρος, Σπηλιωτόπουλος) οδεύει για ΣΥΡΙΖΑ μεριά, πλην όμως, όπως ήδη γράφτηκε, θα πάρει μαζί της κι άλλους δύο οι οποίοι σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τη Λάρισα. Ο ...έμμεσος είναι ο πρώην περιφερειάρχης Σάββας Τσιτουρίδης. Ο ...άμεσος είναι ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Χρήστος Ζώης. Αν και ο κ. Ζώης ουδέν έχει πει ή αφήσει να εννοηθεί σχετικώς, αν τύχει και συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, καταλαβαίνετε τι ...καραμπόλες έχουν να γίνουν. Τραπέζι ... μπιλιάρδου θα θυμίζει το ψηφοδέλτιο.
(Αγωνία κι αυτή που μας βρήκε!).

Ποίηση
* ΣΥΝΕΒΗ κι αυτό! Συνήθως οι πολιτικοί και δη οι υποψήφιοι πηγαίνουν σε μαζικές εκδηλώσεις. Χοροεσπερίδες συλλόγων, κοσμικά εγκαίνια, εκδηλώσεις μεγάλων συλλόγων και γενικά όπου υπάρχει κόσμος, άρα και πιθανοί ψηφοφόροι.
Την παράδοση έσπασε ο υποψήφιος δήμαρχος Θανάσης Μαμάκος που βράδυ Παρασκευής επέλεξε και παρακολούθησε μια βραδιά ποίησης που, εκ των πραγμάτων, δεν συγκεντρώνει και πολύ κόσμο, αλλά ...«λίγους και εκλεκτούς». Κι δεν έκανε απλά ένα «πέρασμα», αλλά παρακολούθησε την εκδήλωση ως το τέλος.
Τι αισιόδοξο μήνυμα από έναν άνθρωπο που αύριο μπορεί και να είναι ο δήμαρχός σου!

Όλοι μέσα
* ΟΧΙ ότι νοιάζει και κανέναν, αλλά φαίνεται ότι στη ΝΔ αποφάσισαν επιτέλους να συνέλθουν και ν’ ασχοληθούν με την οριστικοποίηση των ψηφοδελτίων.
Τα ονόματα βέβαια είναι λίγο ως πολύ γνωστά, αλλά στα Τρίκαλα συμβαίνει κάτι ενδιαφέρον. Φημολογείται ότι αποφάσισαν να κατεβάσουν τον λαοφιλή αντιπεριφερειάρχη Χρ. Μιχαλάκη, ώστε να μην πάει ούτε μια ψήφος χαμένη. Κι ας αντιδρούσαν ως τώρα οι νυν βουλευτές που θα βρουν μπροστά τους έναν ισχυρό ανταγωνιστή. Άμα πάρει φωτιά το ...τσαρδί σου, σιγά μην σκέφτεσαι τι θα πει ο ένας και ο άλλος ...

Αχ Ευρώπη
* ΣΤΗΝ Ελλάδα συζητάμε ακόμη αν θα έχουμε μια στοιχειώδη τηλεδιοίκηση στα τρένα και βλέπουμε να δημοσιεύονται φωτογραφίες από γραφεία του ΟΣΕ που θυμίζουν ...στάβλους. Στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνα μεγάλου γαλλικού περιοδικού Marianne, το μεγάλο στοίχημα είναι η είσοδος ιδωτικών εταιρειών στα τρένα, όπως συνέβη και με τα αεροδρόμια και τις ...άπειρες πια εταιρείες φτηνού κόστους.
Μα, καλά Ευρώπη δεν είμαστε κι εμείς;
(Καλό έ;).

Ατάκες
* ΑΤΑΚΕΣ αλιευμένες από το Διαδίκτυο, που σχολιάζουν την επικαιρότητα:
* * *
* ΩΣΤΕ κλονίζονται οι Ελβετικές Τράπεζες;
Να δεις ρε συ που σε λίγο θα μαζεύουμε τα μήλα με Ελβετούς !
* * *
* ΚΑΤΑΛΑΓΙΑΖΕΙ σιγά σιγά η οργή, γίνονται μικρότερες οι συγκεντρώσεις.
Μωρέ δίκαιο έχει αυτός που είπε ότι στην Ελλάδα, η μοναδική περίπτωση να γίνει επανάσταση, είναι να πάει δέκα ευρώ ο φρέντο.
* * *
* ΜΕΣΑ ο Πολάκης, μέσα κι ο Κωστάκης Αχ. Καραμανλής, καληνύχτα Κεμάλ, αυτές οι λίστες δεν θ’ αλλάξουν ποτέ...
* * *
* ΣΤΑ 780 ευρώ «πέταξε» ο κατώτατος.
- Ουάουου... Φύγαμε τριήμερο για Αράχωβα!

Διαφορά
* ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ. Ακτιβιστής, λέει, έριξε πορτοκαλί μπογιά στο ιστορικό μνημείο της πόλης Παλάτσο Βέκιο, διαμαρτυρόμενος για την ...κλιματική αλλαγή.
Δεν είναι ότι τον έκραξαν όλοι οι περαστικοί που τον αντιλήφθηκαν. Αλλά και ο δήμαρχος της πόλης μόλις πήρε χαμπάρι όρμησε καταπάνω του και τον ... περιέλαβε κανονικά.
Σημειώνω απλά ότι εδώ συνθήματα γράφουν όποιοι θέλουν ανενόχλητοι ακόμη και στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αχιλλίου και το θεωρούμε όλοι σχεδόν ...φυσιολογικό.

 

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ
Η κατάσκοπος που αγάπησα…
Άπαξ κι αρχίσαμε να συζητάμε για την τιμή του μπακαλιάρου και να κάνει δηλώσεις ο Άδωνις για το πασχαλινό καλάθι του νονού, έσο βέβαιος, η «κανονικότητα» ξανάρχεται. Ξεμύτισε ο Μητσοτάκης και εκφωνεί ομιλία στο Μαρούσι, παίρνει ο Τσίπρας πίσω τον Πολάκη, θα βγουν οι άλλοι να του την πέσουν, όμορφαααα. Ο Κώστας Αχ. Καραμανλής έκλεισε τον Εντμόντ (Αλβανός μπογιατζής είναι ο Εντμόντ) να ρίξει ένα ασπρισματάκι στα εκλογικά του γραφεία στας Σέρρας κι όλα καλά, μέχρι που η χώρα – εκτός από Καραμανλή στη Βουλή - θ’ αποκτήσει πάλι τρένα γερά, γεραπετρίτικα. Και τι θα κάνει η πιτσιρικάδα όταν ξεμπερδέψει σκασμένη από τις πανελλαδικές; Δεν θα καβαλήσει προαστιακό για μπανάκι στον Πλαταμώνα κι ας σκούζουν οι μανάδες οι δόλιες, «μηηη, πού πας παιδί μου, δεν πας καλύτερα εθελοντής στην Ουκρανία;». Αλλά, σταματάς τη ζωή;
Κανονικότητα. Δηλαδή, μονοτονία ρε συ... Ξέρεις τι θα γούσταρα; Να τα μπλέξω με μια ...Ρωσίδα κατάσκοπο, να δεις πώς η ζωή αποκτά από το τίποτα σασπένς. Κάνω δήλωση δημοσίως. Διατίθεμαι να γίνω πράκτορας για λογαριασμό ξένης δυνάμεως. Το πρακτοριλίκι είναι στο αίμα μου, είναι η δεύτερη φύση μου. Έλα, ακούει η Αμερικανική Πρεσβεία; Αν θέλουν, μπορώ να γίνω ιδιοκτήτης στεγνοκαθαριστηρίου στα Καμίνια. Αν η Ρωσίδα λεγόταν Μαρία Τσάλα, εγώ θα είμαι ο Τζιμ Τσαλα-βούτας και θα δρω για λογαριασμό της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης των ΗΠΑ. Ποιος να πάρει χαμπάρι, ποιος να υποψιαστεί έναν ταπεινό στεγνοκαθαριστή καθώς θα ιδροκοπά ολημερίς πάνω στην πρέσα; Ποιος να φανταστεί ότι τα βράδια, στα πιο ύποπτα στέκια θα κόβω βόλτες με σηκωμένους τους γιακάδες της καμπαρντίνας μου και θα καταγράφω κινήσεις;
Βασική μου αποστολή μου θα είναι να τα φτιάξω με τη Ρωσίδα, με σκοπό να την απενεργοποιήσω.
Θα το παίζω αθώος, φιλορώσος, θα δηλώσω ψηφοφόρος του Βελόπουλου και συστηματικός χρήστης του «Τελοπόν» για τη μέση. Επαγγελματική νόσος. Όλη μέρα εργασία στο καθαριστήριο, κούραση κι ορθοστασία, τι περιμένεις μωρό μου ξανθό του Δνείπερου νεράιδα; Μόνο ο Πούτιν, θα την παραμυθιάζω, είναι ντούρος, ντούρασελ, κι ας γράφουν κείνα τα βρωμόσκυλα στα δυτικά ΜΜΕ τη μια ότι κουτσαίνει, την άλλη πως ...μαζεύει υπογραφές για αναχώρηση εις τας αιωνίους μονάς. Ο Πούτιν Νατάσια μωρό μου, απλά τους λυπάται γιατί είναι άνθρωπος πονετικός και καλός χριστιανός. Αλλιώς θα τους είχε πηδ@#&ει και τους Ουκρανούς και τους Αμερικάνους μαζί, και τον Σολτς κι εκείνο τον τζιτζιφιόγκο τον Μακρόν που βάλθηκε να βάλει τους γέρους να δουλεύουν, σαν δεν ντρέπεται κι έχει και μεγάλη γυναίκα. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, θα κέρδιζα την εμπιστοσύνη της, μέχρι που θα την έβαζα να με τρίβει αυτή με το «Τελοπόν», δίπλα στην πισίνα του πεντάστερου, Βουλιαγμένη μεριά. Μ’ αυτά και με κείνα, μεταξύ τυρός, βότκας και αχλαδιού, θα την έπειθα να με στρατολογήσει στην KGB. Διπλός πράκτορας εγώ, θα τα μάθαινα από μέσα διότι, στο μεταξύ, θα είχε πέσει θύμα της απαράμιλλης γοητείας μου και θα γινόταν «η κατάσκοπος που μ’ αγάπησε» ένα πράγμα. Τ’ άλλα θα έρχονταν από μόνα τους. Ποιος Λίαμ Νίσον κι άλλα τέτοια φτηνοπρακτόρια της CIA που γυρίζουν δέκα ταινίες τον μήνα για να την βγάλουν τα μπατάκια - τόσο εντατικά δεν δουλεύουν ούτε οι ηθοποιοί στον «Σασμό».
Και μετά ξύπνησα, τρόπος του λέγειν βέβαια, διότι όλη νύχτα δεν έκλεισα μάτι. Εντάξει, έφταιξε κι η μοσχαροκεφαλή, φταίξανε και τα κρασιά γιατί πάλι κατεβάσαμε Βόσπορους και Προποντίδες μαζί, αλλά βασικά είχα και μια ανησυχία. Credit Suisse μπαμ και μπουμ οι κανονιές και τα ελλείμματα της Silicon δεν καλύπτονται ούτε με σιλικόνη. Οκ, βγήκε ο Σταϊκούρας και καθησύχασε, αλλά τι να λένε τώρα οι δηλώσεις του Χρηστάκη; Βγες και πες του ’πε ο Μητσοτάκης, βγήκε κι αυτός σαν παιδί ...κλαμένο. Ρε σεις, εδώ μας διαβεβαίωναν κάποτε κοτζαμάν Καραμανλήδες και Παπανδρέοι (γόνοι) ότι και καλά είμαστε «θωρακισμένοι» και πάλι την πατήσαμε, πάρε να ’χεις Μνημόνια να πορεύεσαι. Μ’ αυτά τα τσουτσέκια πού πάμε;
Κι όχι τίποτε άλλο γαμώτη μου, πάνω που ξαναγίναμε επιτέλους η «γενιά των επτακοσίων ευρώ» (εφτακοσίων ογδόντα για να είμαι δίκαιος) από γενιά τετρακοσίων που ήμασταν – «εκεί μας είχαν καταντήσει οι αλήτες» ως γνωστόν). Όσο να πεις, με 780 μπορείς να αισιοδοξείς και να βλέπεις ξανά τη ζωή με άλλο μάτι. Άνθρωπος είσαι, θα χτυπήσεις κι ένα δεύτερο φρέντο, ένα δεύτερο ποτάκι τα βράδια, θα παραγγείλεις και σουβλάκια ντελίβερι – πόσο τοστ δηλαδή κάθε βράδυ; Δεν βγαίνει που δεν βγαίνει, τουλάχιστον ας το απολαύσουμε.
Βραδάκι, ξανά στην τηλεόραση, ο Λίαμ Νίσον πλακώνεται για άλλη μια φορά και σπάει στο ξύλο κάτι παλιόμουτρα με χοντρούς σβέρκους και κόκκινα μάγουλα, φάτσες σλάβικες, όλοι τους πουτινόσκυλα. Παραδίπλα το ...εκατοστό πάνελ αναλύει ξανά τα αίτια της τραγωδίας όπου πρώην σταθμάρχες – που δεν τους έκατσε η στραβή στη βάρδια- αναλύουν το πώς και το γιατί. Έξω κάνει κρύο, μέσα το ίδιο, καλοριφέρ δεν έχει μετά το τετρακοσάρι που μας έστειλε «πεσκέσι» η Εταιρεία Φυσικού Αερίου. Οπαδοί του Σόιμπλε, φοράμε πια διπλό πουλόβερ, όπως μας συνέστησε ο μέγας προτεστάντης και κάνουμε δουλειές για να ζεσταθούμε.
Μια μελαγχολία που ’χει απόψε η βραδιά καθώς η «κανονικότητα» επιστρέφει...

ΑΛΕΞΗΣ ΚΑΛΕΣΗΣ
alexiskalessis@yahoo.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass