ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 21 Μαρ 2023 11:02 | Τελευταία ενημέρωση: 21 Μαρ 2023 23:00
* Ο Χρ. Καπετάνος επισκέφθηκε την Άμεση Δράση και συνάντησε τους δύο αστυνομικούς που έφτασαν πρώτοι στα Τέμπη το μοιραίο βράδυ και δρώντας με αυτοθυσία έσωσαν ανθρώπινες ζωές. Στο πρόσωπο του Ευ. Ντόντου και του Βασ. Γκάζα, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ευχαρίστησε «όλους τους ανθρώπους της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, των αιμοδοτικών και εθελοντικών οργανώσεων, των ιατρών και νοσηλευτών των δύο Νοσοκομείων, που αποδείξατε ότι υπάρχει και η Ελλάδα που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε». * Ο Χρ. Καπετάνος επισκέφθηκε την Άμεση Δράση και συνάντησε τους δύο αστυνομικούς που έφτασαν πρώτοι στα Τέμπη το μοιραίο βράδυ και δρώντας με αυτοθυσία έσωσαν ανθρώπινες ζωές. Στο πρόσωπο του Ευ. Ντόντου και του Βασ. Γκάζα, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ευχαρίστησε «όλους τους ανθρώπους της ΕΜΑΚ, της Πυροσβεστικής, του ΕΚΑΒ, της Αστυνομίας, των αιμοδοτικών και εθελοντικών οργανώσεων, των ιατρών και νοσηλευτών των δύο Νοσοκομείων, που αποδείξατε ότι υπάρχει και η Ελλάδα που μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε».

Ισημερία
* Η πρώτη ημέρα της Άνοιξης, αστρονομικώς, ήρθε. Χθες 20 Μαρτίου

ήταν η εαρινή ισημερία για το βόρειο ημισφαίριο. Η στιγμή κατά την οποία οι ακτίνες του ηλίου θα έπεφταν κατακόρυφα στον Ισημερινό ήταν λέει στις 11:24 το βράδυ, ώρα Ελλάδας. Κι όπως το λέει και η λέξη, η διάρκεια της ημέρας είναι περίπου ίση με εκείνη της νύχτας. Και από σήμερα η ημέρα επικρατεί πλέον κι όλο θα ισχυροποιείται.
Ζ.

Για τις παρελάσεις
* ΔΕΝ συντρέχει λόγος ανησυχίας για την 25η Μαρτίου. Όσον αφορά τον καιρό τουλάχιστον, πολύ καλός θα είναι. Το κλίμα είναι το θέμα, επειδή υπάρχει και παράδοση. Ήδη διατυπώνονται φόβοι για τις παρελάσεις και τυχόν αποδοκιμασίες των επισήμων. Εντάξει δεν θα πάει ο Κ. Καραμανλής ο Μικρός σε κάποια εξέδρα, αλλά με τους μαθητές δεν μπορούν να προβλέψουν πώς και τι...
Ζ.

Τι να αλλάξει;
* ΓΙΑ «τα κακώς κείμενα μιας Ελλάδας που έρχεται από το παρελθόν» είπε ο Κυρ. Μητσοτάκης σε προλογική του περιοδεία στην Αθήνα και για την «εντολή» που έχει πάρει να την αλλάξει: «Από το 2019 έχω πάρει την ισχυρή εντολή αυτή την Ελλάδα που μας πληγώνει να την αλλάξω. Και σήμερα θα προχωρήσω σε αυτό τον δρόμο με ακόμα μεγαλύτερη δύναμη και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση...». Κι ο Γ.Κ. σχολιάζει αναφερόμενος σε άλματα λογικής που κάνει ο πρωθυπουργός, ο οποίος λέει ξεχνάει και διαμορφώνει την πραγματικότητα κατά πώς βολεύει: «Η Ελλάδα που περιγράφει δεν είναι άσχετη με το κόμμα του και τον ίδιο. Ο ίδιος δεν προέρχεται από παρθενογένεση. Προέρχεται από μεγάλο πολιτικό τζάκι, είναι βουλευτής από το 2004, έγινε υπουργός το 2012-2014. Είναι πρωθυπουργός από το 2019 σε αυτοδύναμη κυβέρνηση, άρα δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι τον εμπόδισαν άλλοι να αλλάξει τα «κακώς κείμενα» της Ελλάδας που περιγράφει».
* * *
* ΚΑΙ συνεχίζει: «Η Ελλάδα αυτή, που οδήγησε στην τραγωδία των Τεμπών, είναι (και) η δική του Ελλάδα. Η Ελλάδα που ο νυν πρωθυπουργός υπόσχεται να αλλάξει, ξανά, ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης, δεν είναι μόνο η Ελλάδα που έρχεται από το παρελθόν. Είναι η Ελλάδα που και η δική του κυβέρνηση έφτιαξε. Και για το παρελθόν, που σήμερα επικρίνει, δεν είναι άμοιρο ευθυνών το δικό του κόμμα. Γι’ αυτό η αλλαγή που υπόσχεται ο κ. Μητσοτάκης δεν είναι εφικτή. Είναι αργά για να την κάνει ο ίδιος...».
Ζ.

Ανεπαρκής
* - Α, τι να λέμε τώρα... Δίκαιος, πολύ δίκαιος διαιτητής...
- Βρε μήπως το κάνουν επίτηδες για να ανέβει η αξία των Ελλήνων διαιτητών και να πάψουν να φέρνουν ξένους στα ντέρμπι; Να γλιτώσουν και τα έξοδα...
Και οι Λαρισαίοι φίλαθλοι χθες κατά του Μαυροβούνιου Ν. Νταμπάνοβιτς. Για όσα σφύριξε μα και για όσα δεν σφύριξε.
- Έδειχνε κίτρινες στον ΠΑΟ και μια κόκκινη, κίτρινες και στην ΑΕΚ και κόκκινες, στον πάγκο της ομάδας όμως, σε ανθρώπους του προπονητικού τιμ. Απίστευτος...
- Και πολύ τυχερός εν τέλει, με το πέναλτι που του το ακύρωσαν στο 9ο λεπτό των καθυστερήσεων, ευτυχώς... Εκείνος το έδωσε πάντως, συνεπής στην ανεπάρκειά του.
- Διαιτητής σταθμάρχης... Ποιος τον έβαλε άραγε;
Ζ.

Στο φαΐ
* ΣΕ προβληματισμό και ανησυχία τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Αργεί το Πάσχα; Έχω αρχίσει να πεινάω.
* * *
* - ΟΛΟ στο φαΐ έχω στο μυαλό μου. Θα το ρίξω στην ποίηση να ξεχαστώ λίγο. Αρνάκι άσπρο και παχύ, με πατάτες στο ταψί.
* * *
* - ΕΧΑΣΑ τρία κιλά σ’ ένα μήνα κι απ’ τη χαρά μου πήρα πέντε.
Ζ.

Η διάσταση
* ΟΙ εντολές που δόθηκαν από το επιχειρησιακό κέντρο του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. για τη διαχείριση των διαδηλώσεων στις 16η Μαρτίου στην Αθήνα, για τα Τέμπη, ήταν λέει η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι, με αποτέλεσμα την αιφνιδιαστική καρατόμηση του τέως αρχηγού της Κωνσταντίνου Σκούμα. Του οποίου μόλις τον Ιανουάριο είχε ανανεωθεί η θητεία του. Εκ των υστέρων λέγεται αρμοδίως ότι είχε μόνο ένα χρόνο και θα στοίχιζε πολιτικά η απομάκρυνσή του στις κρίσεις αφού οι ίδιοι τον είχαν επιλέξει. Ενώ τώρα, τζάμπα την έβγαλαν; (Το λάθος διορθώνεται με λάθος;)
* * *
* ΚΑΙ πώς εμπλέκεται η Λάρισα σ’ όλα αυτά; Την ημέρα εκείνη, λένε, το κλίμα στο επιχειρησιακό κέντρο της λεωφόρου Κατεχάκη ήταν «τοξικό». Άλλες ήταν οι εντολές που έδινε ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Κωνσταντίνος Σκούμας, και άλλες αυτές που έδινε ο Γαδάρχης, ο οποίος ταυτιζόταν στον τρόπο διαχείρισης των διαδηλώσεων με τον υπουργό ΠροΠο, Τάκη Θεοδωρικάκο. Ήταν η πρώτη φορά που ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. είχε τέτοια «διάσταση» με τον Γαδάρχη, ο οποίος ανέκαθεν είναι ο αξιωματικός που αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας τη διαχείριση των διαδηλώσεων. (Ο διατελέσας Θεσσαλάρχης Αστέριος Μαντζιώκας τοποθετήθηκε ΓΑΔΑρχης στις τακτικές κρίσεις του περασμένου Ιανουαρίου).
Ζ.

Επτά κόμματα
* ΣΤΗ Λάρισα την περασμένη εβδομάδα ο Δομίνικος Χρυσίδης, συν-επικεφαλής της πολιτικής συμμαχίας ‘’Πράσινο & Μωβ’’, που παρουσιάστηκε προ μηνός στη Θεσσαλονίκη και την οποία συγκρότησαν ενόψει των εκλογών επτά κόμματα: Οικολόγοι Πράσινοι, Κόμμα Πειρατών Ελλάδας, Πράσινοι, Βολτ Ελλάδας, Πράσινοι-Αλληλεγγύη, Οικοφεμινιστικό Κίνημα Κύκλος και το Κόμμα για τα Ζώα. Ο επικεφαλής του τελευταίου, ο γνωστός Λαρισαίος Νίκος Ράπτης, ήταν μαζί του στην πόλη. Αρχηγός κόμματος ο διευθυντής του ομώνυμου ιδιωτικού σχολείου.
* * *
Κι ο άλλος το ξεστόμισε το πείραγμα:
- Όταν λένε κόμμα των ζώων, δεν εννοούν τα μέλη του, ε;
Ζ.

Ασφάλεια νέων
* ΑΜΕΣΟ ρεφλέξ της Περιφέρειας στο σχόλιο με την επισήμανση προς τους αυτοδιοικητικούς παράγοντες να επιληφθούν με αφορμή και τα Τέμπη και να κάνουν κάτι πολύ συγκεκριμένο για την ασφαλή μετακίνηση των νέων, πιο συγκεκριμένα των φοιτητών στη Λάρισα. Ο λόγος για την αναμόρφωση του επικίνδυνου σήμερα δρόμου, της Περιφερειακής Τρικάλων, από την οδό Ιωαννίνων μέχρι το πρώην ΤΕΙ κι εν συνεχεία μέχρι τη διασταύρωση προς την Ιατρική Σχολή. Όπου κινούνται πλήθος νέα παιδιά με ποδήλατα, με μηχανάκια, ακόμη και πεζοί, χωρίς πεζοδρόμια ούτε και φωτισμό. Είναι δεν είναι 1.500 μέτρα μήκος.
* * *
* Η περιφερειακή υπηρεσία λοιπόν εκπονεί σχετική μελέτη για την αναμόρφωση της Περιφερειακής Τρικάλων. Ωστόσο η διαχείριση του συγκεκριμένου δρόμου ανήκει στον Δήμο. Κι ώσπου να γίνει, όπως έγινε και με τη λεωφόρο Καραμανλή στην παλιά Εθνική, ο Δήμος οφείλει να τον συντηρεί, να μεριμνά για τον ασφαλτοτάπητα, για τη διαγράμμιση, τη σήμανση αλλά και για τον φωτισμό, τη βελτίωση της λειτουργικότητας, ακόμη και την κατασκευή πεζοδρομίων. Σταδιακά έστω...
Ζ.

Η κοντή
* ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΑ με συμπεράσματα στον καφέ για τις νεαρές Λαρισαίες.
- Ό,τι είναι χαμηλωμένο είναι πιο σέξι. Ο φωτισμός, η φωνή, η μουσική, η κοντή...
* * *
* - Η χειρότερη στάση στο σεξ είναι όταν είσαι εσύ από κάτω κι από πάνω δεν είναι κανένας.
* * *
* - ΕΓΩ γιατί δεν έγινα μοντέλο;
- Γιατί αφοσιώθηκες στη μερέντα.
Ζ.

Αντιπολεμικό
* ΞΑΝΑ στη μόδα το βιβλίο αφού γυρίστηκε για άλλη μια φορά σε ταινία η οποία κέρδισε 4 βραβεία Όσκαρ κι ανάμεσά τους κι εκείνο της καλύτερης διεθνούς ταινίας. Πολύ γνωστός ο τίτλος του, λίγοι το έχουν διαβάσει στη σύγχρονη εποχή τουλάχιστον. Πέρυσι πάντως, οι αναγνώστες της εφημερίδας διάβαζαν το ακόλουθο στα σχόλια κι ήταν πληροφορημένοι εγκαίρως.
* * *
* ΤΟ «Ουδέν Νεώτερον από το Δυτικόν Μέτωπον» είναι κλασσική έκφραση που χρησιμοποιείται για να δηλώσει την απουσία εξελίξεων σε κάποιο θέμα. Είναι όμως κι ένα εξαιρετικό βιβλίο. Αντιπολεμικός ύμνος, γραμμένο ανάμεσα στους δύο μεγάλους πολέμους, στα 1929, περιγράφει με ένταση την ιστορία ενός εικοσάχρονου Γερμανού στρατιώτη στο Δυτικό Μέτωπο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το αριστουργηματικό μυθιστόρημα του Γερμανού νομπελίστα Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο κι άλλες φορές στο παρελθόν, τώρα επίκειται η κυκλοφορία παγκοσμίως, μιας νέας ταινίας, παραγωγής του Netflix, η οποία προβλέπεται ότι θα ‘’παίξει’’ στα Όσκαρ. (Αν και το μυθιστόρημα έχει τόσες καλογραμμένες σκηνές, σαν ταινία είναι...).
* * *
* ΤΟ στόρι ξεκινά με τους 19χρονους Γερμανούς, ‘’γιαννάκια’’ στον στρατό αμέσως μόλις είχαν τελειώσει το σχολείο. Κι ο συγγραφέας περιγράφει: Η στρατιωτική μας εκπαίδευση βάσταξε δέκα βδομάδες και στο διάστημα αυτό αλλάξαμε τόσο ριζικά, περισσότερο από τα δέκα χρόνια που περάσαμε στο σχολείο. Μάθαμε πως ένα καλογυαλισμένο κουμπί έχει μεγαλύτερη σημασία από τέσσερις τόμους του Σοπενχάουερ. Στην αρχή με κατάπληξη, ύστερα με θυμό και στο τέλος με αδιαφορία αναγνωρίσαμε πως δεν ήταν το πνεύμα που βαραίνει αλλά η βούρτσα του σφουγγαρίσματος. Μ’ ενθουσιασμό και καλή θέληση πήγαμε να γίνουμε φαντάροι. Μα κάνανε το παν για να μας απογοητεύσουν.
* * *
* ΜΕΤΑ από τρεις βδομάδες, μάθαμε πολύ καλά πως ένας ταχυδρόμος είχε περισσότερα δικαιώματα πάνω μας απ’ τους γονιούς μας κι απ’ τους δασκάλους μας κι όλους εκείνους τους μεγάλους που έφτιασαν τον πολιτισμό, απ’ τον Πλάτωνα ως τον Γκαίτε. Χαιρετισμός, να στέκεσαι ‘’κλαρίνο’’, παρέλαση, να παρουσιάζεις όπλα, ‘’κλίνατε επί δεξιά’’, ‘’κλίνατε επ’ αριστερά’’, χτύπημα των τακουνιών, χιλιάδες τιμωρίες για το τίποτε. Φανταστήκαμε διαφορετικά την αποστολή μας και βλέπαμε πως μας προετοιμάζανε για ήρωες όπως τ’ άλογα στο τσίρκο. (Βιβλίο που σαφώς αντενδείκνυται για μιλιταριστές).
Ζ.

Κήπος χωρίς νερό;
* ΠΡΟΣΦΑΤΩΣ που τους είχαν μαζέψει από τον Δήμο για να τους παραδώσουν τα κηπάρια στον Δημοτικό Λαχανόκηπο, κάποιος από τους παλιούς δικαιούχους παρότρυνε να γίνει η συντήρηση της πομώνας, «να εξασφαλίσουμε το νερό τώρα που θα ξεκινήσουμε να φυτεύουμε, πέρυσι είχαμε προβλήματα». Αμέσως δόθηκε αρμοδίως η κατηγορηματική διαβεβαίωση: «μην ανησυχείτε η πομώνα είναι εξασφαλισμένη». Περίπου όπως είχε πει κι ο Κ. Καραμανλής για τα τρένα. Δεν πέρασε μια βδομάδα κι η πομώνα τα τίναξε τα πέταλα, καπούτ. (Άντε τώρα τρεχάτε στην ξεραΐλα, να περιμένουν οι μπαχτσεβάνοι πότε θα εξελιχθούν οι υπηρεσιακές διαδικασίες...).
Ζ.

Ποια τηλεδιοίκηση
* Ο Κ. Αχ. Καραμανλής, Αχ, Αχ, αφού κλασσικά διάβασε τον λόγο του στην Επιτροπή της Βουλής, μετά διάβαζε το κινητό του κρυφά κάτω από το έδρανο κι επειδή είναι επιρρεπής στο να λαμβάνει γραπτές οδηγίες έδωσε πάλι δικαιώματα. Δίπλα στον εκτελούντα χρέη διαδόχου του, τον Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος έκανε τον χαζό ενώ καθόλου δεν είναι, με το Κέντρο Τηλεδιοίκησης της Λάρισας, αυτό απ’ το Μεζούρλο ως την οδό Καραγάτση, το τοπικό έλεγε κατόπιν, ενώ όλοι οι υπόλοιποι είχαν καταλάβει πως μιλούσε για εκείνο που λειτουργούσε παλιότερα και τώρα ανακατασκευάζεται, από Παλαιοφάρσαλο μέχρι το Πλατύ. Έχει μια διαφορά...
Ζ.

Εκεί αντιδρούν
* - ΤΟ μόνο κοινό της σημερινής Ελλάδας με τη Γαλλία, που αντιδρά και φλέγεται για την επικείμενη αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης από 62 στα 64 έτη, είναι το ομοίωμα του σιδερένιου Πύργου που διαθέτει η χώρα όπου ανθεί φαιδρά πορτοκαλέα... Ο Γ. Γ. έλεγε χθες για τον «Πύργο του Άιφελ» στα Φιλιατρά Μεσσηνίας, εξ ου και αποκαλούνται «Μικρό Παρίσι», λόγω του αντιγράφου που κατασκευάστηκε εκεί προ δεκαπενταετίας από ελληνοαμερικανό γιατρό, ασχέτως αν είναι 300 μέτρα πιο κοντό από τον αυθεντικό των Παρισίων.
Ζ.

Ήταν δύσκολα
* -ΕΜΑΘΑ σε άφησε η γυναίκα σου...
Ο Λαρισαίος συνάντησε τον φίλο του στον δρόμο μετά από καιρό.
-Ναι, τώρα ζω πλέον μόνος.
-Και πώς είσαι;
-Τώρα καλά, ηρέμησα. Τον πρώτο καιρό κόντεψα να τρελαθώ απ’ τη χαρά μου.
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass