ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 22 Μαρ 2023 17:01
* ΣΤΑ Φάρσαλα βρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, Άκης Νασιώκας, όπου μεταξύ άλλων πραγματοποίησε συναντήσεις με μέλη και φίλους του κόμματος. Ο δικηγόρος, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Φαρσαλινών. Βρήκε θετικούς ανθρώπους για μια νέα πορεία του κινήματος, που θα βασίζεται σε διαχρονικές δημοκρατικές αξίες. * ΣΤΑ Φάρσαλα βρέθηκε ο υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ –ΚΙΝΑΛ, Άκης Νασιώκας, όπου μεταξύ άλλων πραγματοποίησε συναντήσεις με μέλη και φίλους του κόμματος. Ο δικηγόρος, έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των Φαρσαλινών. Βρήκε θετικούς ανθρώπους για μια νέα πορεία του κινήματος, που θα βασίζεται σε διαχρονικές δημοκρατικές αξίες.

Πάμε μπροστά


* - ΑΥΤΗ την Κυριακή θα πάμε μπροστά...
Ήταν πολύ σίγουρος ο Λαρισαίος. Διότι την επομένη της 25ης Μαρτίου από 3 τη νύχτα τα ρολόγια θα πάνε 4 η ώρα. Η θερινή. Ή πιο σωστά τέλος η χειμερινή ώρα.
Μισό αιώνα εφαρμόζεται αυτό το πηγαινέλα. Πάει η ώρα μπροστά για ενεργειακούς λόγους, ώστε να αξιοποιούμε το φως της ημέρας για μία ώρα επιπλέον. Άλλο που τώρα σε όλους τους εργασιακούς χώρους δουλεύουν τα φώτα επί εικοσιτετράωρου, φυσικός φωτισμός σχεδόν πουθενά. Προ πενταετίας είχε αποφασίσει η ΕΕ την κατάργηση του μέτρου της αλλαγής ώρας, μετά ήρθε λέει ο κορονοϊός κι η απόφαση έχει παραπεμφθεί στις ελληνικές καλένδες.
Ζ.

Για αργία
* ΑΜΑ είναι αποφασισμένος ο άλλος να ξεκινήσει τη μέρα καλοδιάθετος.
- Δεν είναι Τετάρτη σήμερα, είναι προ-προ-Παρασκευή. (Άλλωστε όλα στον χρόνο είναι σχετικά).
Ζ.

Από χθες
* ΚΟΥΒΕΝΤΟΥΛΕΣ σε παρέα Λαρισαίων.
- Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης χθες. Ιμείς ιδώ στ' Λάρσα την ιέχουμι 12 τη μιγάλ'η κι 8 τ' μικρή.
* * *
* Η Ε. Μ. παρότρυνε.
- Τι φκιάντι, αρχίντσατι να ξαρμυρίζτι τςμπακαλιάρ'οι ή θα λυσάξτι του Σαββάτου;
Ζ.

Λαρίσης
* - ΑΝ ο Ηρακλής Λάρισας ήταν βαθμολογικά αδιάφορος, σκεφτόταν χθες φωναχτά ο Λαρισαίος, κι η ΑΕΛ καιγόταν για βαθμούς ώστε να εξασφαλίσει την άνοδο, ποιο θα ήταν το αποτέλεσμα στο ματς μεταξύ των δύο την ερχόμενη Κυριακή; Μάλλον θα ισχύει και το ακριβώς αντίστροφο, ε; Λογικά...
Ζ.

Περιοδεύουσα
* ΔΥΣΦΟΡΟΥΝ αρκετοί στη Λάρισα, έμποροι βασικά και παραγωγοί, αλλά και χρήστες της κοινής λογικής. Βλέποντας για άλλη μια φορά Κρητικούς να πουλάνε τυριά και μέλια και ό, τι άλλο στην Κεντρική πλατεία με την άδεια του Δήμου. Μια κατά τα φαινόμενα περιοδεύουσα αγορά, καθώς πηγαίνουν και σε άλλες πόλεις, έρχονται και ξανάρχονται, άρα θα είναι γενναίες οι εισπράξεις. Κι όλα αυτά τα λεφτά θα πήγαιναν σε τοπικά μαγαζιά ή και παραγωγούς, από τη δική τους τσέπη αφαιρούνται όταν τα ενθυλακώνουν οι Κρήτες.
* * *
* ΔΕΙΓΜΑ των όσων ακούγονται στην πόλη.
- Άραγε είναι παραγωγοί; Μα αφού τριγυρνούν ανά την επικράτεια πουλώντας, πότε πάνε στα περιβόλια και τα μελίσσια τους, πώς παράγουν τα προϊόντα τους;
- Φαντάζομαι στις εκλογές που έρχονται, από τη Δημαρχία θα πάνε στην Κρήτη να γυρέψουν ψήφους...
Ζ.

Πωλούνται πρόβατα
* ΣΤΑ τρέχοντα στις κουβεντούλες της τριγωνοπλατειακής παρέας.
- Σαρκάζοντας μεν αλλά βρήκαν λέει τη λύση: Τη μια μέρα όλα τα τρένα να κινούνται προς Αθήνα. Και την άλλη μέρα προς Θεσσαλονίκη. Χωρίς σταθμάρχη.
* * *
* - ΒΡΕ σεις; Το 2012 ο κατώτατος μισθός ήταν 751 ευρώ και τώρα μετά από 11 χρόνια έφτασε 780. Και πανηγυρίζουν;
* * *
* - ΔΙΑΒΑΣΑ μια αγγελία ‘’Πωλούνται πρόβατα με τα δικαιώματά τους’’ και τρόμαξα, είπα μας πουλάνε. Μετά σκέφτηκα ότι εμείς δεν έχουμε δικαιώματα και ησύχασα.
* * *
* - ΕΝΑ χρόνο τώρα ΕΕ και ΗΠΑ επέβαλαν ένα σωρό κυρώσεις στη Ρωσία αλλά οι δικές τους τράπεζες είναι που πτωχεύουν. Τι γίνεται...
Ζ.

Γιος κλειδούχου
* - ΣΗΜΕΡΑ μάθαμε ότι η τοπική τηλεδιοίκηση στον σταθμό, όπως την εννοεί ο κύριος Γεραπετρίτης, είναι 3 χιλιόμετρα προς Θεσσαλονίκη και 2 χιλιόμετρα προς Αθήνα, σημειώνει ο Λαρισαίος Ζ. Α. Τέτοια τηλεδιοίκηση και μάλιστα με απόλυτη επιτυχία, κύριε υπουργέ μου, ασκούσε κι ο σχωρεμένος ο πατέρας μου, κλειδούχος του ΟΣΕ, όταν μετακινούνταν πάνω κάτω με το μηχανάκι και γύριζε τα κλειδιά...
Και συμπληρώνει:
- Σαν δεν αντρέπεστε, που 'λεγε η επίσης σχωρεμένη γιαγιά μου...
Ζ.

Πρώτη εμφάνιση
* ΚΑΙ να που εμφανίστηκε τελικά και μάλιστα επί τόπου στη Λάρισα, ο Μιχ. Παπαδόπουλος ο κατεξοχήν αρμόδιος ως υφυπουργός Μεταφορών, ο οποίος παρέμεινε εντελώς εκτός πλάνου, έξω από τα ραντάρ και χωρίς δηλώσεις καν τόσο καιρό, τα φορτώθηκε όλα ο υπουργός του. Από γενναιότητα ή δεν του είχε δώσει αρμοδιότητα; Ταξίδι αστραπή λοιπόν, απροειδοποίητα, προφανώς για να ισοφαρίσουν την επίσκεψη Τσίπρα. Καλά πήγε κι αυτό πάντως. Σε ζωντανή μετάδοση του την είπαν οι υπηρεσιακοί για την τηλεδιοίκηση. Ότι δεν είναι...
Ζ.

Με επιμονή
* ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να επιμένουν ποικιλοτρόπως οι κυβερνώντες, φορτώνοντας τις ευθύνες από τον σταθμάρχη μέχρι τον Χατζηπετρή. Πολύ λάθος τακτική τη χαρακτήριζαν στη συντροφιά των Λαρισαίων.
- Μα επίτηδες το κάνουν; Για να φουντώνουν τον θυμό του κόσμου; Ποιος τους συμβουλεύει σ' αυτό τον δρόμο της επιμονής;
- Μαζί τους φαίνεται ότι θα τους πάρει ο Κ. Αχ. Καραμανλής, Αχ, Αχ, θα λένε όλοι μαζί στις εκλογές...
- Μόνο τον σταθμάρχη δεν παρακολουθούσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, να σωθεί ο κοσμάκης...
Ζ.

Πολύ σύντομα
* ΣΤΑΘΕΡΑ στο πλευρό των παραγωγών της επαρχίας Τυρνάβου ο Χρ. Κέλλας, μετείχε την προηγούμενη εβδομάδα και στη συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους με τον υπουργό Γ. Γεωργαντά. Από την πλευρά του Λαρισαίου βουλευτή της ΝΔ εκφραζόταν χθες αισιοδοξία ότι «πολύ σύντομα θα βγει λευκός καπνός σχετικά με την ενίσχυση των πληγέντων παραγωγών».
Ζ.

Σπιτικό φαγητό
* ΟΡΕΞΑΤΟΙ μεν, προβληματισμένοι δε, οι νεαροί Λαρισαίοι.
- Οχτώ στους δέκα που βλέπω στον δρόμο να πηγαίνουν για περπάτημα είναι χοντροί. Καλά κάνω εγώ και δεν πάω. Παχαίνει.
* * *
* - ΠΟΥ είναι η σοκολατόπιτα;
- Τι να σου πω... Έγιναν όλα τόσο γρήγορα...
* * *
* - ΕΥΚΟΛΗ συνταγή για σπιτικό φαγητό. Παίρνουμε δύο-τρία τάπερ και περνάμε απ' τη μάνα μας.
Ζ.

Μαργαρίτα
* ΣΗΜΕΡΑ ο πρωθυπουργός θα πρέπει να έχει μετανιώσει πικρά για τα τόσα εκλογικά «παράθυρα» που άφησε κλειστά το προηγούμενο διάστημα. Γλαφυρός στον σχολιασμό του ο Μ. Κ. Η εικόνα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου και η κυβέρνηση συνολικά είναι μιας πρωτοφανούς εσωστρέφειας, από την ασθμαίνουσα αναζήτηση αφηγήματος για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών μέχρι την πορεία προς τις εκλογές, αφού η καραμέλα της αυτοδυναμίας έλιωσε και έχει αφήσει πικρή γεύση.
* * *
* ΜΕΤΑ το κύμα μεγάλων διαδηλώσεων και απεργιακών κινητοποιήσεων, συνεχίζει στο ίδιο στυλ, σε συνδυασμό με τα αποκαρδιωτικά αποτελέσματα των μετρήσεων κοινής γνώμης βάζουν νέα όρια στους εκλογικούς σχεδιασμούς. Αφενός η ημερομηνία των εκλογών εξακολουθεί να αποτελεί μαργαρίτα στα χέρια του πρωθυπουργού που τη μαδάει αγωνιωδώς, ενώ αναζητεί περιθώρια στην εκτέλεση του προϋπολογισμού ώστε να τα μαδήσει και αυτά, στοχεύοντας στο φρενάρισμα της μεγάλης φυγής...
Ζ.

Από τύχη...
* ΑΝΑΤΡΙΧΙΑΣΤΙΚΕΣ οι λεπτομέρειες του ‘’ρεπορτάζ υπενθύμισης’’ χθες στην εφημερίδα. Με βάση τα παλιότερα δημοσιεύματα για το απερίγραπτο χάλι στις σήραγγες του ΟΣΕ στα Τέμπη. Για τη φωτιά σε εμπορικό ευτυχώς τρένο, μέσα στη σήραγγα το 2015 και τις τραγικές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας που διαπίστωσε η Πυροσβεστική σπεύδοντας για την κατάσβεση. Που δεν είχε νερό στις μάνικες, που δεν είχε ρεύμα για τους ανεμιστήρες εξαερισμού και απομάκρυνσης του καπνού. Το εξαιρετικά ενδιαφέρον ήταν που ο μηνιαίος έλεγχος του ΟΣΕ τα είχε βρει όλα εντάξει, μόλις καναδυό βδομάδες πριν. Μετά τη φωτιά βέβαια είχαν βρει ένα σωρό δικαιολογίες. Ευτυχώς, είχαν πει τότε όλοι, που δεν ήταν επιβατικό το τρένο. Ευτυχώς λένε τώρα που δεν έγινε η μετωπική μέσα στη σήραγγα, σ' αυτήν την περίπτωση δεν θα υπήρχαν επιζώντες.
Και δεν ήταν μόνο το 2015. Διότι και το 2010 σε έλεγχό της, η ΕΜΑΚ είχε επισημάνει τις ελλείψεις σε σήραγγες. Η έκθεσή της όμως χάθηκε, λέει. Τραγικό; Μα δεν λειτουργεί τίποτε; Πάμε κι όπου βγει...
Ζ.

Στους δρόμους
* ΔΕΙΧΝΟΥΝ υπερβολικοί οι αριθμοί με τα ευρήματα του πολιτικού βαρόμετρου της «PublicIssue» για τον Μάρτη του 2023. Αλλά αν είναι έστω ενδεικτικά, τότε τα νούμερα είναι πολύ εντυπωσιακά, ποια Γαλλία στους δρόμους... Η εταιρεία δημοσιοποίησε μέτρηση όπου καταγράφονται ως οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις αυτές για τα Τέμπη καθώς λέει πήραν μέρος πάνω από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή τουλάχιστον το 30% του πληθυσμού. Μπορεί βέβαια να εννοούν πόσοι απάντησαν ότι θα ήθελαν να συμμετέχουν. Συγκριτικά, με τις αντίστοιχες μετρήσεις, το 2011, την πρώτη περίοδο των μνημονίων, συμμετείχε το 29% και το 2016 για το ασφαλιστικό, το 27% του πληθυσμού. Επισημαίνεται ότι η έρευνα καταγράφει τη συμμετοχή όσων είναι άνω των 17 ετών, δηλαδή δεν συμπεριλαμβάνει τις μαθητικές κινητοποιήσεις. (Οι αλλαγές που προκλήθηκαν στο πολιτικό σκηνικό μένει να φανούν, όμως ουδείς μπορεί να παραβλέψει ότι η ελληνική κοινωνία που ήταν βυθισμένη σε χρόνιο τέλμα, ξέσπασε με αφορμή τα Τέμπη).
* * *
* ΣΤΗΝ ίδια έρευνα, που δεν έτυχε μια ιδιαίτερης δημοσιότητας, το 64% επιρρίπτει ευθύνη για τα Τέμπη ‘’και στους τρεις’’, σε ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για τη σημερινή κατάσταση του σιδηρόδρομου. Οι υπόλοιποι το χρεώνουν κατά 27% μόνο στη ΝΔ, το 5% το ΠΑΣΟΚ και το 3% στον ΣΥΡΙΖΑ. Το 58%, δηλαδή 6 στους 10, θεωρεί ότι για το δυστύχημα «πολύ» και «αρκετά» ευθύνεται η ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ.
Ζ.

Πότε με το καλό;
* «Η ημερομηνία των εκλογών θα έπρεπε να είχε ήδη ανακοινωθεί». Είναι η ‘’Καθημερινή’’ που το ζητάει. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην έχει ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για την ημερομηνία διεξαγωγής τους. Η πολιτική αβεβαιότητα και το επακόλουθο ρίσκο απασχολούν επενδυτές και αγορές». Πρωτοσέλιδη παρέμβαση χθες, από την εφημερίδα που μόνο αντιπολιτευόμενη δεν τη λες.
* * *
* ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΟΙ και αναλυτές συνεχίζουν τη δουλειά τους. «Δίνουμε χρόνο στον χρόνο», είναι η άποψη στο Μαξίμου λένε, «περιμένοντας κατά πόσον θα ατονήσουν, συν τω χρόνω, οι διαμαρτυρίες και αν θα αποκατασταθούν τα πλήγματα στο προφίλ του πρωθυπουργού».
Κι όλα δείχνουν ότι η 21η Μαΐου, όπως και η 28η αποτελούν τις πιθανότερες ημερομηνίες για διεξαγωγή εκλογών. Ενώ η επόμενη «ύποπτη» για εκλογές Κυριακή θα μπορούσε να είναι η 2α Ιουλίου που θα έχουν ολοκληρωθεί οι πανελλαδικές. Τότε όμως, «τυχόν επαναληπτικές θα γίνουν πριν τον Δεκαπενταύγουστο, κάτι που δεν συνηθίζεται –εξάλλου, είναι άτυπο «αξίωμα» στην Ελλάδα να μην διαταράσσονται τα λεγόμενα «μπάνια του λαού». Ωστόσο, επειδή τα τελευταία χρόνια τα «μπάνια του λαού» είναι μόνο μπάνια των νέων, στους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται κατά δέκα ποσοστιαίες μονάδες, όσο ακραίο κι αν είναι το σενάριο για εκλογές το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου, παραμένει στο τραπέζι». (Πάμε κι όπου βγει).
Ζ.

Λίγο κρύο
* - ΕΛΑ ρε, πού είσαι;
Ο Λαρισαίος βιαζόταν περιμένοντας τον φίλο του και του τηλεφώνησε.
- Έρχομαι. Να εδώ περιμένω το λεωφορείο.
- Κάνε γρήγορα.
- Εντάξει. Θα περιμένω γρήγορα.
Ζ.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass