ΨIΘΥΡΙΣΤΑ ΚΑΙ... ΑΛΛΑ

Δημοσίευση: 29 Μαρ 2023 17:00
*- ΝΑ που όλοι δείχνουν Αγοραστό... Ζ. *- ΝΑ που όλοι δείχνουν Αγοραστό... Ζ.

Φύσηξε
* ΕΒΑΛΕ μεν κρύο κατά τα προβλεπόμενα, όμως, το βασικό χαρακτηριστικό

ήταν άλλο χθες.
- Σαν πολύ αέρα δεν πήρε ο καιρός;
* * *
* ΚΙ ήρθαν και τα αστειάκια.
- Ξεκινάς περπάτημα και καταλήγεις σε γρήγορο τρέξιμο. Δεν είναι προπόνηση. Αέρας είναι.
Ζ.

Οι καταθέσεις
* ΓΙΑ τα οικονομικά του συζητούσε ζευγάρι Λαρισαίων.
- Να πάρουμε λέω τα λεφτά από την τράπεζα, δεν βλέπεις τι γίνεται, τόσα ακούγονται...
- Ναι, αλλά αν τα έχουμε σπίτι μπορεί να μας τα κλέψουν...
- Καλύτερα να μας τα πάρει ένας ανθρωπάκος να τα φχαριστηθεί, παρά να μας τα κλέψουν οι τράπεζες και τα διεθνή λαμόγια.
* * *
* ΠΑΡΟΜΟΙΑ, αλλά χαλαρή κουβεντούλα στη διπλανή παρέα.
- Έχω 27 ευρώ στην τράπεζα, αλλά δεν πάω να τα βγάλω για να μη γίνω εγώ η αιτία που θα καταρρεύσει.
- Οι καταθέσεις μας δεν κινδυνεύουν, όχι επειδή είναι θωρακισμένο το τραπεζικό σύστημα, αλλά επειδή δεν έχουμε καταθέσεις.
Ζ.

Στην αφετηρία
* ΟΥΦ, επιτέλους... Σε 55 μέρες εκλογές. Χθες ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική περίοδος. Η οποία εξελίσσεται ήδη εδώ και πάνω από έναν χρόνο.
* * *
* ΚΙ αμέσως βγήκαν και οι στοιχηματικές αποδόσεις για τις κάλπες. Και μετά σου λένε ότι δεν γίναμε Ευρώπη. Η «Stoiximan» άρχισε να δέχεται από χθες πονταρίσματα για το ποιο θα είναι «Το Κόμμα με τον μεγαλύτερο αριθμό ψήφων». Και δίνει για τη ΝΔ 1,25, για τον ΣΥΡΙΖΑ 4,25, για το ΠΑΣΟΚ 60, για το ΚΚΕ 100, για την Ελλ. Λύση 150 και για όποιο άλλο 500. Οι αποδόσεις λογικά θα μεταβάλλονται με το πέρασμα των ημερών. Ένα, όμως, παραμένει σταθερό: Τό ‘βλεπες, τό ‘παιξες; Παλιότερα άνοιγαν και στοιχηματισμό και το ποσοστό του κάθε κόμματος, πράγμα που ίσως το κάνουν αργότερα.
Ζ.

Με μέτρα
* ΣΤΑΔΙΑΚΗ επαναλειτουργία των τρένων με μέτρα ασφαλείας πλέον. Την κυβερνητική αναγγελία διάβαζε πάλι χθες ο Λαρισαίος.
- Πριν από κάθε δρομολόγιο θα κάνουν δηλαδή ευχέλαιο;
Ζ.

Σιγοκαίει
* Η εστία των καραμανλικών σιγοκαίει, πράγμα επικίνδυνο σε προεκλογική περίοδο. Στην «Εστία» ο Μαν. Κοττάκης αναρωτιέται πρωτοσέλιδα για την υπόθεση του υπουργού Νίκου Παπαθανάση: Πώς παραμένει στην Κυβέρνηση κάποιος που καταδικάστηκε μετά από αγωγή τράπεζας για καταδολίευση δανειστών; Στέκεται κάποιος τέτοιος άνθρωπος σε κυβέρνηση; Θα συνεχίσει να εγκρίνει δάνεια μέσα από το χαρτοφυλάκιό του; Σοβαρά; (Το θέμα δεν δείχνει να τελείωσε).
Ζ.

Προσοδοφόρο
* - ΔΕΝ ήταν ανάγκη να δούμε την έρευνα για να καταλάβουμε ότι είναι προσοδοφόρο το επάγγελμα του φαρμακοποιού...
Στη συντροφιά των Λαρισαίων συζητούσαν με αφορμή το χθεσινό δημοσίευμα στην εφημερίδα με θέμα τη μελέτη για την αγορά του φαρμάκου στην Ελλάδα και τη σύγκριση με τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Που ο Έλληνας φαρμακοποιός κερδίζει περίπου 30% επί του κόστους των φαρμάκων που αγοράζει, τη στιγμή που το κέρδος του Ιταλού συναδέλφου του ξεπερνάει το 40%, ενώ του Γάλλου αντίστοιχα κινείται κάτω από το 10%.
* * *
* Η ανάλυση έδειχνε ότι ο τζίρος των 10.000 περίπου φαρμακείων, σε φάρμακα και άλλα προϊόντα που διακινούν, φτάνει στα 6 δισ. ευρώ ετησίως. Άρα, πάνω από μισό εκατομμύριο για τον καθένα κατά μέσο όρο, τον χρόνο κατά μέσο όρο. Με το προαναφερθέν ποσοστό κέρδους.
- Φαίνεται ότι είναι ενδιαφέρον επάγγελμα. Στη Λάρισα, όλοι σχεδόν οι φαρμακοποιοί μεριμνούν ν’ αφήσουν την επιχείρηση σε κάποιο από τα παιδιά τους, να σπουδάσει ένα τουλάχιστον εξ αυτών φαρμακοποιός...
Ζ.

5-6 χλμ.
* ΠΑΝΤΟΤΕ με θεματάκια, αλλά και με όρεξη τα φαγανά παιδιά της Λάρισας.
- Η κανέλα λέει αδυνατίζει. Ας ρίξω κι άλλη στην μπουγάτσα.
* * *
* - ΑΥΤΟ το «Δεν έχω όρεξη για τίποτα», σε δίαιτα βγαίνει;
* * *
* - ΠΑΜΕ να τρέξουμε 5-6 χιλιόμετρα, έτσι για πλάκα;
- Δεν έχω τόσο χιούμορ.
Ζ.

Απολύτως βέβαιος
* «Η ΝΔ δεν έχει ανακοινώσει κανέναν υποψήφιό της σε όλη την Ελλάδα και αναφέρομαι σε όσους δεν είναι ήδη εκλεγμένοι». Ο Μπάμπης Τσιαπάλας εξηγείται: «Μπορεί να αντιληφθεί και ο πιο αδαής ότι εάν δεν υπήρχε το οκ από το Μαξίμου, δεν θα είχα ξοδέψει τόσα χρήματα από το καλοκαίρι και μετά που κάνω προεκλογικό αγώνα, ούτε θα με άφηναν να στήσω πολιτικό γραφείο με πλήρη εκλογική επάνδρωση, αλλά ούτε να εκθέτω την παράταξη και δευτερευόντως το πρόσωπό μου. Δεν είχα λόγο να το πράξω ούτε κάποιοι άλλοι λόγο να με αφήσουν». (Επιχείρημα ακαταμάχητο, τι να λέμε...).
* * *
* ΚΑΙ βγαίνει, εύκολα, στην αντεπίθεση: «Ο πόλεμος που δέχομαι, γνωρίζουν όλοι ότι είναι σε τοπικό επίπεδο και δεν εννοώ τους βουλευτές, αλλά κάποιους πολιτευτές που θεωρούν τη νομαρχιακή παιχνιδάκι τους, αφού τη χρησιμοποιούσαν τόσα χρόνια για την προσωπική τους προβολή, υπό την ανοχή των υπολοίπων. Εγώ παραμένω άνθρωπος σε όλα τα επίπεδα, δεν τους βλέπω καν...». (Πρέπει να είναι πολύ υπόγειος αυτός ο πόλεμος πάντως, αόρατος).
Ζ.

Πάλι πίτες
* ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ να κόβουν πίτες στη Λάρισα, μικρή διακοπή ένεκα τα Τέμπη και ξανά αποφασισμένοι με το μαχαίρι στα δόντια. Χοροί όχι, καθώς είναι προχωρημένη Σαρακοστή πια, αλλά πίτες ναι, σποραδικά μεν, αλλά το σπορ συνεχίζεται. Έως τις 29 Μαΐου λέει ο άγραφος κανόνας, μέχρι πτώσεως της Κωνσταντινουπόλεως.
Ζ.

Τα πλάνα τους
* ΘΥΣΙΕΣ μόνο με ζώα και γεωργικά προϊόντα, όπως πληροφορεί το Κουλούρι, θα δέχεται από τούδε ο Πρωθυπουργός, μετά την πρόσφατη κατακραυγή, για τη «θυσία», όπως είπε, των νέων στα Τέμπη. Η επικοινωνιακή ομάδα του Πρωθυπουργού αποφάσισε να αλλάξει τακτική, συμβουλεύοντας την Κυβέρνηση να μη δέχεται πια τις ανθρωποθυσίες για τη δημιουργία ή την επιδιόρθωση δημόσιων έργων.
Έτσι, στο εξής, όπως διευκρίνισε το Μέγαρο Μαξίμου, θυσίες θα γίνονται δεκτές μόνο με τους εξής τρόπους:
- Ζωοσφαγής, με αφιέρωση κάποιων ειδικών τμημάτων του κρέατος και χρησιμοποίηση των υπολοίπων για εορταστικό γεύμα των συμμετεχόντων.
- Συμβολικής καύσεως ή αποθέσεως μιας ποσότητος από τη γεωργική εσοδεία.
- Απλής σπονδής ακριβών υγρών επάνω στον βωμό.
- Της εκατόμβης (θυσιάζουμε μόνο βόδια).
Μάλιστα, στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού τον συμβουλεύουν να μη δεχτεί ούτε σφαγές ζώων, με τον ίδιο πάντως να τονίζει ότι θα πάρει το θέμα πάνω του.
* * *
* ΑΠΟ την ίδια ενημερωτική εκπομπή και η πληροφορία πως για κυνήγι στα υψίπεδα του Γράμμου θα πάνε το Σαββατοκύριακο Αλέξης Τσίπρας-Παύλος Πολάκης. Θάφτηκε λέει προσωρινά το τσεκούρι του πολέμου ανάμεσά τους, μετά την επιστολή συγγνώμης του Κρητικού βουλευτή και την επιστροφή του στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, για να επισφραγιστεί η συμφιλίωση των δύο ανδρών, αποφασίστηκε να περάσουν μαζί ποιοτικό χρόνο και συγκεκριμένα στα υψίπεδα του Γράμμου, για κυνήγι νεροκότσυφα.
Πρόκειται για μια αγαπημένη ασχολία του Σφακιανού πρώην υπουργού, ο οποίος είχε παρακολουθήσει σχετικό εκπαιδευτικό σεμινάριο πέρυσι κι έκτοτε επιστρέφει συχνά για να εκτονωθεί και να προσφέρει φαγητό στο οικογενειακό τραπέζι. Πλέον, θα μεταλαμπαδεύσει τη γνώση αυτή και στον πρώην Πρωθυπουργό, μαζί με τον οποίο θα κατασκηνώσει και θα ανάψει φωτιά, περνώντας μαζί τον χρόνο τους και συζητώντας όσα τους απασχολούν. «Ξεκινάμε από το κυριολεκτικό κυνήγι, γιατί σύντομα θα αρχίσει και το δικό σας», σχολίασε χαρακτηριστικά ο Παύλος Πολάκης, όσο ο Αλέξης Τσίπρας παρακολουθούσε εκπαιδευτικό υλικό στο YouTube για τη χρήση εκπαιδευτικής καραμπίνας.
Ζ.

Μεγαλώνοντας
* ΜΙΑΣ κάποιας ηλικίας, πλην, όμως, πάντα νέες, οι Λαρισαίες αντιμετώπιζαν ψύχραιμα την κατάσταση.
- Μετά τα σαράντα αν θέλεις να ρωτήσεις κάτι, ρώτα εκείνη τη στιγμή. Το επόμενο λεπτό μπορεί να το έχεις ξεχάσει.
* * *
* - ΠΩ, πω, χάλια είσαι...
- Άστα, είμαι και άρρωστη δυο μέρες τώρα.
- Α είσαι και άρρωστη...
* * *
* - ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ότι μεγάλωσες όταν τα χάπια στην τσάντα σου είναι περισσότερα απ’ τα καλλυντικά.
Ζ.

Νέα κατάσταση
* ΜΕ άποψη πάνω στα φλέγοντα θέματα της σύγχρονης κοινωνίας και με ευχέρεια λόγου, γραπτού τε και προφορικού, με δημοκρατική αντίληψη και με διάθεση προσφοράς, ο Νίκος Ντόλας μιλάει και για το νέο περιβάλλον των ΜΜΕ, ένα περιβάλλον που έχει σαρωθεί από τα social media: «Δεν έχει σημασία τι λέει κανείς, αλλά πώς το λέει». Με δημόσια τοποθέτησή του, ναι, πού αλλού, στα social media.
Δεν φοβάται μη χαθεί στον ωκεανό, ο υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ ξεδιπλώνει τις σκέψεις του: Η ουδετερότητα της ενημέρωσης αποτελεί οριστικά παρελθόν. Αυτή μπορούσε να διαφυλαχθεί μόνο από τα παραδοσιακά έντυπα ή και τα ψηφιακά media, μπορούσε να διασφαλιστεί η αφήγηση των γεγονότων με υπευθυνότητα, δεοντολογία και ιεραρχήσεις. Αυτό το περιβάλλον δεν υπάρχει πια. Οι κανόνες έχουν αλλάξει απολύτως. Μόνος κανόνας η έλλειψη κανόνα.
* * *
* ΛΕΕΙ για την κοινωνική δικτύωση: Που έχει ως ισχυρό άλλοθι την απόλυτη «ελευθερία». Οι ειδήσεις στα social καταντούν εμπορεύματα προς πώληση και αγορά. Εμείς καταπίνουμε τη «νέα ενημέρωση» διασκεδάζοντας. Δεν μιλάμε πια για ενημέρωση, αλλά για ένα χαοτικό παιχνίδι πληροφορίας. Η είδηση έχει αντικατασταθεί από μεγάλες ποσότητες πληροφόρησης.
Υποτίθεται ότι η κοινωνική δικτύωση έχει το βασικό πλεονέκτημα της επικοινωνιακής διαφάνειας. Καθένας έχει την «εξουσία» πλέον να παράγει μηνύματα και να κοινοποιεί την «αλήθεια» του. Η γιγάντωση του αριθμού των απόψεων ενθαρρύνεται, μάλιστα, ως πλουραλιστική, άρα ως δημοκρατικότερη. Και εκεί βρίσκεται η παγίδα.
* * *
* ΑΝΤΙ να κυνηγάει σταυρούς στα καφενεία, προσπαθεί να ερεθίσει τη σκέψη των ανθρώπων: Χάνουμε την ειδησεογραφική αλήθεια στον βωμό του επικοινωνιακού αποτελέσματος. Ψάχνουμε ως πομποί τη δικαίωση στην αποδοτική δημοσίευση, αυτή με τα πολλά «likes». Αποτέλεσμα; Ο δημόσιος λόγος μας υποτάσσεται στην αρχή της αποδεκτικότητας.
Οι πολλοί πομποί των social δημιουργούν ενημερωτική αποσταθεροποίηση. Εισήλθαμε σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει τα πάντα με τα πάντα. Η πολιτική και η δημοσιογραφία πληρώνουν σκληρά το τίμημα αυτού του επανακαθορισμού.
Ζ.

Ο αναισθησιολόγος
* ΣΕ ένα Ιατρικό Συνέδριο, ένας άντρας γιατρός συναντά μια γυναίκα γιατρό. Η έλξη είναι πολύ δυνατή και ο έρωτας κεραυνοβόλος. Πολύ σύντομα απομονώθηκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου.
Πριν προχωρήσουν, η γυναίκα σηκώνεται.
- Μισό λεπτό, σε παρακαλώ. Πάω να πλύνω τα χέρια μου...
Έγινε, ό,τι έγινε μεταξύ τους, μετά η γιατρός ξανασηκώνεται και ξαναπλένει τα χέρια της.
- Είσαι σίγουρα χειρουργός, της λέει ο άντρας.
- Ναι, πώς το κατάλαβες;
- Επειδή έπλυνες τα χέρια σου πριν και μετά...
- Έξυπνο συμπέρασμα. Και εσύ πρέπει να είσαι αναισθησιολόγος, έτσι;
- Ναι... Εσύ πώς το κατάλαβες;
- Επειδή δεν κατάλαβα τίποτα...
Ζ.

 

 

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass