Σημαία

Δημοσίευση: 20 Ιουλ 2013 2:30 | Τελευταία ενημέρωση: 23 Σεπ 2015 10:41
* ΜΑΣ το έστειλε φίλος αναγνώστης και το αναδημοσιεύουμε. Με αφορμή την πρόσφατη απαγόρευση Ελληνίδας να φωτογραφηθεί με την Ελληνική Σημαία στη Ακρόπολη και την ενημέρωσή μας ότι αυτό απαγορεύεται από σχετικό νόμο είπαμε να δούμε αν η απαγόρευση σταματά εκεί.
Και όμως, μετά λύπης διαπιστώσαμε ότι υπάρχει απαγόρευση ανάρτησης της Ελληνικής σημαίας και στις οικίες μας.
Πιο συγκεκριμένα με τον νόμο 851/1978 Αρ.2 παρ. 2α βλέπουμε ότι η Εθνική Σημαία δύναται να επαίρεται: «Κατά τη διάρκειαν Εθνικού ή Δημοσίου Πένθους υπό ιδιωτών εις οικείας, καταστήματα, γραφεία, επιχειρήσεις και λοιπούς χώρους ασκήσεως επαγγέλματος, κατόπιν αποφάσεως του Υπουργού των Εσωτερικών. Στην παράγραφο ένα του ιδίου άρθρου βλέπουμε ότι βάσει νόμου η Σημαία παραμένει καθ' εκάστην ογδόης πρωινής μέχρι της δύσεως του ηλίου σε κυβερνητικά κτίρια, δημόσιες υπηρεσίες, εκπαιδευτήρια και μονάδες στρατού. Το άρθρο 3 τέλος αναφέρει για το υποχρεωτικό της ανάρτησης της Ελληνικής Σημαίας σε δημόσια ή μη κτίρια κατά τας δημόσιας εορτάς και κατά τας επισήμους τελετάς».
Από τα παραπάνω λοιπόν συμπεραίνουμε ότι ένας πολίτης που θέλει να έχει σε ιστό στο μπαλκόνι του την Ελληνική Σημαία δεν μπορεί γιατί αυτό βάσει νόμου επιτρέπεται μόνο σε εθνικές εορτές σε εθνικό πένθος και σε επίσημες τελετές τις οποίες εκτάκτως αποφασίζει η Κυβέρνηση. Βέβαια υπάρχουν και οι ποινικές κυρώσεις για τους παραβάτες οι οποίες είναι κράτηση μέχρι δύο μηνών, ή προστίμου ή και τα δύο προηγούμενα.
Το θέμα έχει δύο όψεις: Είναι δυνατόν να μην μπορείς να υψώσεις την ελληνική σημαία στο σπίτι σου; Από την άλλη το σκεπτικό του νομοθέτη φαίνεται σωστό, καθώς η ανάρτηση της ελληνικής σημαίας θα πρέπει να γίνεται στις εθνικές επετείους, ώστε αυτές οι μέρες να είναι ξεχωριστές, ενώ ταυτόχρονα το εθνικό μας σύμβολο προστατεύεται από τη φθορά του χρόνου και την καταστροφή του.
Πρακτικά πάντως ο παραπάνω νόμος είναι ένας ακόμη που παραμένει στα χαρτιά, καθώς σε ελάχιστες περιπτώσεις χρειάστηκε η παρέμβαση των αρμοδίων για να ελεγχθεί η νομιμότητα της έπαρσης της γαλανόλευκης.
Γ.Ρ.
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass