Αγροτικό Ημερολόγιο

Δημοσίευση: 24 Ιουν 2016 12:07

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Υψηλές θερμοκρασίες σημειώθηκαν στον κάμπο τις προηγούμενες μέρες, αλλά δεν προκάλεσαν ιδιαίτερα προβλήματα στις καλλιέργειες. Αν τελικά σημειωθούν βροχές την Κυριακή, θα απαλλάξουν τους βαμβακοπαραγωγούς από κάποια ποτίσματα. Αναλυτικότερα σήμερα Παρασκευή στον νομό Λάρισας ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές συννεφιές. Πιθανό τις θερμές ώρες της ημέρας να σημειωθεί πρόσκαιρη βροχή. Οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 20 ως 30 βαθμούς Κελσίου. Το Σάββατο ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος και οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι. Την Κυριακή αναμένονται συννεφιές κατά περιόδους και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα μειωθεί και θα κυμανθεί από 19 ως 29 βαθμούς Κελσίου. Και τη Δευτέρα θα έχουμε τοπικές συννεφιές και πιθανό να σημειωθούν βροχές, ενώ η θερμοκρασία σε περαιτέρω πτώση από 27-29 βαθμούς Κελσίου. Την Τρίτη 28 Ιουνίου ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος με λίγες τοπικές συννεφιές, η θερμοκρασία αμετάβλητη από 27-30 βαθμούς Κελσίου. Από Τετάρτη ο υδράργυρος θα ξαναπάρει την ανηφόρα και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα κινείται από 20-34 βαθμούς Κελσίου.

ΒΡΑΖΕΙ Ο ΚΑΜΠΟΣ

Πάντως ο θεσσαλικός κάμπος «βράζει» όχι από την άνοδο του υδραργύρου, αλλά από την κυβερνητική πολιτική, αφού από τη μία υπάρχει παύση πληρωμών και από την άλλη προκύπτει η υποχρέωση των παραγωγών να ανταποκριθούν μέχρι τέλος του μήνα στις αυξημένες –κατά 30%- εισφορές υπέρ ΟΓΑ. Ταυτόχρονα υπάρχει και το κόστος παραγωγής για μια σειρά προϊόντα που δεν μπορεί να περιμένει, αφού θα χαθεί η χρονιά. Όπως επισημαίνει στη στήλη ο πρόεδρος του Α.Σ. Λαρισαίων Αγροτών Χρήστος Σιδερόπουλος «το πετρέλαιο (επιστροφή φόρου) είναι απλήρωτο εδώ και 3 χρόνια, η νιτρορύπανση επίσης βρίσκεται στο περίμενε, οι συνδεδεμένες πάνε πίσω και μεις πρέπει να βρούμε χρήματα να καλλιεργήσουμε, κάποιοι να επιστρέψουν τα χρήματα από το «πακέτο Χατζηγάκη» και το κυριότερο να καταβάλουμε μέχρι τέλος Ιουνίου τις αυξημένες εισφορές υπέρ ΟΓΑ, αλλιώς όσοι είναι στη ρύθμιση οφειλών θα τη χάσουν και μαζί με αυτή θα χάσουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, κ.ά. Αφού μας οφείλουν και τους οφείλουμε, ας προχωρήσουν σε ρύθμιση» δηλώνει ο Λαρισαίος συνεταιριστής και προσθέτει: «Γι΄αυτό και αναγκάστηκαν κάποιοι να ξεπουλήσουν το σιτάρι στην εξευτελιστική τιμή των 11 λεπτών. Και κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλουν απλά την πολιτική των ανοικτών τιμών. Αν θέλουν να βοηθήσουν και να χτυπηθεί η πολιτική των ανοικτών τιμών, ας φροντίσουν για τη ρευστότητα των αγροτών και να ’ναι σίγουροι ότι αυτοί που σήμερα με την αναμπουμπούλα χαίρονται, θα βρεθούν στο περιθώριο».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ

Με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρει ότι το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης θα παραμείνει ανοιχτό έως τις 11 Ιουλίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Οργανισμού, μέχρι τις 15/06/2016 έχουν υποβληθεί στο ηλεκτρονικό του σύστημα 700.000 αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης που αφορούν το έτος 2016 σε σύνολο 710.000 αιτήσεων που αναμένει ο Οργανισμός να υποβληθούν μέχρι το πέρας της διαδικασίας. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η εικόνα που δίνεται από τον Οργανισμό δεν αντικατοπτρίζει πλήρως την κατάσταση που μετέφεραν οι πύλες ΟΣΔΕ ως προς τον τελικό αριθμό των παραγωγών στους οποίους θα επιβληθεί ποινή, οι οποίοι αναμένεται να φτάσουν έως και τους 40.000.

ΨΑΛΙΔΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ;

Πανικό και βεβιασμένες κινήσεις προκάλεσε η φήμη της περικοπής σύνταξης για όσους ενεργούς αγρότες συνταξιοδοτήθηκαν πριν τις 12 Μαΐου, οπότε άρχισε να ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου, καθώς αρκετοί συνταξιούχοι αγρότες άρχισαν να μεταβιβάζουν δικαιώματα στα παιδιά τους προκειμένου να αποφύγουν το... ψαλίδι. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα σε ορισμένες περιπτώσεις να ακολουθήσει και νέο ψαλίδι 20%, όταν τα δικαιώματα αυτά μεταβιβάστηκαν σε δημοσίους υπαλλήλους. Τελικά μετά από ερώτηση του βουλευτή Σερρών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Μιχάλη Τζελέπη στη Βουλή, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό. Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εργασίας εξήγησε πως θα υπάρξουν κλιμακωτές αλλαγές ώσπου να φτάσει να εναρμονιστεί η αγροτική σύνταξη με τις υπόλοιπες. Ωστόσο υποστήριξε πως καλό είναι «οι πατεράδες και οι μανάδες στην ύπαιθρο χώρα να προχωρήσουν σε μεταβιβάσεις για τα παιδιά τους μετά τη νέα δυνατότητα που παρέχεται για ανάπτυξη, μέσα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα των νέων καλλιεργειών και των νέων αγροτών που θα ανοίξουν, ώστε να αναπτύξουν τέτοια δραστηριότητα».

ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ ΑΜΠΕΛΟΥ

Παράταση μέχρι τις 25 Ιουλίου παίρνει η διαδικασία των ενστάσεων για όσους τέθηκαν εκτός τα αγροτεμάχια που δήλωσαν από τις νέες άδειες οινάμπελων, σύμφωνα με τροποποιητική ΥΑ. Επιπλέον, παράταση δίνεται έως τις 15 Ιουλίου στη διαδικασία οριστικοποίησης των δικαιούχων από τις ΔΑΟΚ.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΜΠΕΛΙ

Συμβουλές στους αμπελουργούς για διάφορες ασθένειες δίνει το Περιφερειακό Κέντρο Βόλου, τονίζοντας ότι στις πεδινές περιοχές, οι πιο πρώιμες ποικιλίες έχουν εισέλθει στο στάδιο του κλεισίματος των τσαμπιών. Οι συλλήψεις των ακμαίων του εντόμου στο δίκτυο των φερομονικών παγίδων σε όλες τις αμπελουργικές περιοχές του Τυρνάβου Λαρίσης και της Νέας Αγχιάλου Μαγνησίας είναι σταθερά υψηλές το τελευταίο διάστημα. Συστήνεται στους παραγωγούς η συνέχιση της προστασίας των σταφυλιών από την ευδεμίδα με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση των προνυμφών του εντόμου θα πρέπει να είναι προληπτική, δηλαδή να αποσκοπεί στη θανάτωση των αυγών, καθώς και των νεαρών προνυμφών πριν την είσοδό τους στις ράγες. Σε αμπελώνες που διαπιστώνεται προσβολή των σταφυλιών από ψευδόκοκκους, συστήνεται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο και σε συνδυασμό με την καταπολέμηση της ευδεμίδας. Οι τετράνυχοι προσβάλλουν τα φύλλα προκαλώντας χλωρωτικές κηλίδες, που σε έντονες προσβολές (καλοκαιρινοί μήνες) αποκτούν υπόφαιο χρώμα. Συνιστάται η συστηματική παρακολούθηση για τη διαπίστωση της παρουσίας των τετρανύχων, αλλά και των ωφελίμων ακάρεων (οικ. Phytoseiidae) και εντόμων. Η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται πάντα με τη βοήθεια μεγεθυντικού φακού.

ΤΙΜΕΣ

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των παραγωγών «η άναρχη αγορά έχει αποθρασυνθεί τελείως κι έχει προβληματίσει τους αγρότες, αφού οι τιμές σε μια σειρά προϊόντων παίρνουν την κατιούσα». Έτσι στο σιτάρι, στο οποίο έχει ολοκληρωθεί το 90 % της συγκομιδής, οι τιμές φαίνεται να φτάνουν στα 17 λεπτά/ κιλό με τους περισσότερους παραγωγούς ήδη να έχουν δώσει την παραγωγή τους με ανοικτή τιμή, παίρνοντας προκαταβολή 11 λεπτά/ κιλό. Έτσι στις φετινές δηλώσεις ΟΣΔΕ, το 60% των καλλιεργητών που δήλωσε μονοκαλλιέργεια σίτου, απογοητευμένο από την κατάσταση, δε δήλωσε καρτελάκια για πιστοποίηση καλλιέργειας. Στα τεύτλα, όπου στον νομό Λάρισας σπάρθηκαν περίπου 17.000 στρέμματα οι παραγωγοί ακόμη δεν έχουν εξοφληθεί για την περσινή σοδειά. Στην ντομάτα η τιμή θα είναι μειωμένη κατά 6,5 ευρώ περίπου από τα 80 ευρώ μεσοσταθμική τιμή που πωλήθηκε ο τόνος πέρυσι. Έτσι η τιμή «εκκίνησης» για τη χαμηλή κατηγορία brix (4-4,40) στο εργοστάσιο του Δομοκού διαμορφώνεται φέτος από 70 σε 65 €/τόνο, χωρίς να υπάρχει όμως πλέον το 1 ευρώ της ολοκληρωμένης διαχείρισης. Όσον αφορά στις δεντρώδεις καλλιέργειες (ροδάκινα, βερίκοκα, αχλάδια), όπου θα μπορούσαν να υπάρξουν καλές τιμές, ο παγετός του Μαρτίου μείωσε αισθητά την παραγωγή.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass