ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Ακατάσχετες εξισωτική, συνδεδεμένες και «πρασίνισμα»

*Με εγγύηση τη βασική ενίσχυση η «Κάρτα του Αγρότη» - συμφωνία Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης με Εθνική Τράπεζα *Ειδικό ρόλο στη διαχείριση των αγροτικών θεμάτων – εν όψει και… μπλόκων – ανέλαβε ο νέος υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης

Δημοσίευση: 05 Δεκ 2016 14:45

Ακατάσχετες θα είναι οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν οι αγρότες, συνδεδεμένη, εξισωτική και «πρασίνισμα» με απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, η έκδοση της οποίας είναι θέμα χρόνου, όπως αποκάλυψε κυβερνητικό στέλεχος στην «ΕτΔ». Για τους αγρότες θα ισχύει φυσικά και το ακατάσχετο όριο των 1.250 ευρώ σε τραπεζικό λογαριασμό, όπως ισχύει για όλους τους πολίτες.

Κατά το ίδιο στέλεχος, η εν λόγω ρύθμιση έχει «περάσει» από τους θεσμούς και εδραιώνεται στο επιχείρημα ότι οι εν λόγω επιδοτήσεις δεν αποτελούν εισόδημα αλλά έχουν χαρακτήρα υποκατάστασης απώλειας εισοδήματος.

Βεβαίως, αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να γίνονται κατασχέσεις στη βασική ενίσχυση από το δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς, τράπεζες.

ΚΑΡΤΑ ΑΓΡΟΤΗ

Στο μεταξύ, σε συμφωνία με την Εθνική Τράπεζα για την ενεργοποίηση της «Κάρτας του Αγρότη» κατέληξε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Η συμφωνία πρόκειται να παρουσιαστεί και επίσημα τις επόμενες ημέρες.

Με «εγγύηση» την Βασική Ενίσχυση, ο κάτοχος της «Κάρτας του Αγρότη» θα μπορεί, πριν εισπράξει την Βασική Ενίσχυση, να κάνει αγορές από επιχειρήσεις που εμπορεύονται αγροεφόδια, αναλώσιμα, όπως σπόροι, φάρμακα, λιπάσματα, ζωοτροφές, κτηνιατρικά φάρμακα, καύσιμα κ.λπ. Επίσης να εξοφλεί οφειλές του έναντι ΕΛΓΑ, ΟΓΑ και Δημοσίου, αλλά και να κάνει ανάληψη μετρητών μέχρι ενός ποσοστού.

Το πιστωτικό όριο του αγρότη θα είναι στο 80% επί της Βασικής Ενίσχυσης κάθε χρονιάς.

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΙ

ΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ

Εξάλλου, εμφανώς διαφορετική είναι μετά τον ανασχηματισμό η διαχείριση των αγροτικών θεμάτων στην κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συντονισμό μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων έχει αναλάβει ο νέος υπουργός Επικρατείας κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης από το γραφείο του στο Μέγαρο Μαξίμου. Σημειώνεται ότι ο κ. Βερναρδάκης, που πριν γίνει υπουργός ήταν επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο ΑΠΘ με αντικείμενό την «Πολιτική Ανάλυση: Κόμματα και Πολιτική Συμπεριφορά», έχει μεγάλη εμπειρία στις έρευνες κοινής γνώμης καθώς ίδρυσε και διετέλεσε πρόεδρος στην εταιρεία δημοσκοπήσεων και κοινωνικών ερευνών VPRC.

Στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βεβαιώνουν ότι είναι αισθητή η διαφορά μετά τον ανασχηματισμό καθώς πλέον συναντούν ανοιχτές πόρτες και ανοιχτά… αυτιά στα συναρμόδια για θέματα των αγροτών υπουργεία (μένει φυσικά να φανεί αν αυτή η αλλαγή θα έχει πρακτικό αποτέλεσμα για τους αγρότες).

Τα ίδια στελέχη αξιολογούν θετικά το ότι έχει αναλάβει υφυπουργός Οικονομικών – αρμόδια για τα φορολογικά θέματα, η βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία έχει ιδία αντίληψη για το φορολογικό αλλά και τα γενικότερα θέματα των αγροτών καθώς εργαζόταν στο λογιστήριο του αγροτικού συνεταιρισμού Ζαγοράς.

ΕΠΑΘΑΝ

ΚΙ ΕΜΑΘΑΝ

Αν και επισήμως ως εξήγηση γι’ αυτήν την αλλαγή προβάλλει η ανάγκη για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης, κατά βάθος όλοι αντιλαμβάνονται πως έγινε μάθημα το περυσινό πάθημα, όταν δηλαδή η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε απολύτως από τη δυναμική και τον όγκο των αγροτικών κινητοποιήσεων.

Το αγροτικό είναι πλέον ψηλά στην κυβερνητική ατζέντα και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο χειρισμός του γίνεται πλέον από το Μέγαρο Μαξίμου και ειδικά τον κ. Χρ. Βερναρδάκη. Η πολιτική της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο θέμα δεν έχει ακόμη ξεδιπλωθεί, ωστόσο φαίνεται ότι σκοπεύει να κινηθεί προληπτικά παρά κατασταλτικά, δηλαδή να προσπαθήσει να μην «φουσκώσουν» πολύ - να μην «φουσκώσουν καθόλου δεν φαίνεται πιθανό με τα σημερινά δεδομένα - τα μπλόκα από το να προσπαθεί να τα «ξεφουσκώσει» εκ των υστέρων.

Προς την κατεύθυνση αυτή και υπό το συγκεκριμένο πλαίσιο της συμφωνίας με τους θεσμούς, είναι ήδη εμφανές ότι καταβάλλεται προσπάθεια:

-Να μετατεθούν χρονικά όσα ζητήματα έχουν μεγάλο πολιτικό κόστος για συγκεκριμένες ομάδες κατηγορίες αγροτών (για παράδειγμα ανάκτηση «πακέτου Χατζηγάκη».

-Να γίνουν έγκαιρα οι πληρωμές και παράλληλα να επιλυθούν ζητήματα που αφορούν συγκεκριμένους παραγωγούς.

-Να υπάρχει επιθετική πολιτική και επικοινωνιακή διαχείριση θεμάτων που αφορούν το σύνολο των αγροτών (όπως φορολογικό, ασφαλιστικό).

Το αν και πόσο θα αποδειχθεί αποτελεσματική αυτή η πολιτική θα φανεί στις.. εθνικές οδούς σε μερικές εβδομάδες.

ΑΘΗΝΑ, Του ανταποκριτή μας Γιώργου Μακρή

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass