«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΕΚΡΟΥΣΑΝ ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Κινδυνεύουν να χαθούν πόροι από αγρότες και κτηνοτρόφους

* Κ. Αγοραστός: «Να παροχετευθεί αμέσως «ζεστό» χρήμα στην αγροτική παραγωγή και την πραγματική οικονομία»

Δημοσίευση: 11 Απρ 2017 22:58

Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο απώλειας πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-20 εφ’ όσον συνεχιστεί η αργοπορία που παρατηρείται σήμερα στην υλοποίησή του, όπως είπαν χαρακτηριστικά, έκρουσαν χθες οι περιφερειάρχες στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλη Αποστόλου.

«Καθημερινά γινόμαστε αποδέκτες της αγωνίας και της ανησυχίας των αγροτών και των κτηνοτρόφων για τους ρυθμούς με τους οποίους υλοποιείται το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20. Κοινή είναι η διαπίστωση ότι παρατηρείται αργοπορία όσον αφορά στο ΠΑΑ, το οποίο πρέπει να επανέλθει αμέσως στην κανονικότητά του γιατί είναι εκτός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαν τεθεί. Πρέπει να παροχετευθεί αμέσως «ζεστό» χρήμα στην αγροτική παραγωγή και την πραγματική οικονομία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός μετά τη χθεσινή συνάντηση.

Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, στη συνάντηση τέθηκε επί τάπητος το ΠΑΑ τόσο στο σύνολό του όσο και ειδικότερα στα μέτρα που έχουν εκχωρηθεί στις περιφέρειες (το 37,1% των πόρων), από τα οποία όμως το μόνο που έχει προκηρυχθεί είναι οι νέοι αγρότες, η καθυστέρηση στο οποίο προκαλεί καθυστέρηση και στην προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης.

Ωστόσο, και στο υπομέτρο για τους νέους αγρότες «δυόμισι μήνες μετά τη λήξη του χρόνου υποβολής των αιτήσεων δεν έχει ξεκινήσει καν η αξιολόγησή τους καθώς αναμένονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα φύλλα αξιολόγησης και η διαδικασία βάσει της οποίας οι αξιολογητές θα μπορούν να μπαίνουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ)», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κ. Αγοραστός, ο οποίος επανέλαβε τη θέση του να μην μείνει κανείς νέος αγρότης εκτός της επιδότησης εφ’ όσον φυσικά πληροί όλες τις προϋποθέσεις.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας επανέλαβε ότι οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειών είναι απολύτως έτοιμες από την πλευρά τους για να ξεκινήσουν την αξιολόγηση των αιτήσεων κι έκρινε επιβεβλημένο να «τρέξει» αμέσως και το Μέτρο 1.1.1 «Δράσεις Κατάρτισης και Ανάπτυξης Δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις» του ΠΑΑ καθώς, όπως εξήγησε, δεν μπορούν να υποβάλλουν αίτηση πληρωμής ούτε καν όσοι νέοι αγρότες έχουν ενταχθεί στο Πρόγραμμα το 2014 αφού δεν έχουν συμπληρώσει τις απαιτούμενες ώρες κατάρτισης.

ΑΡΔΕΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑ

Ο κ. Κ. Αγοραστός έθεσε με έμφαση κι άλλα ζητήματα αιχμής για τη Θεσσαλία:

-«Δεν έχουν ξεκινήσει τα εγγειοβελτιωτικά έργα παρά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν καθώς δεν έχουν ικανοποιηθεί οι αιρεσιμότητες του προγράμματος.

-Είναι ανάγκη να προχωρήσουν αμέσως οι συμβάσεις LEADER εκτός από τις περιπτώσεις που έχει γίνει προσφυγή.

-Να προκηρυχθεί αμέσως το μέτρο «Μείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» (γνωστό ως μείωση της νιτρορύπανσης).

-Κανένα Μέτρο με επενδυτικό ενδιαφέρον δεν έχει μέχρι σήμερα προκηρυχτεί παρά τις σχετικές εξαγγελίες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Μέτρο της Μεταποίησης, του οποίου η πρόσκληση ακόμη εκκρεμεί αν και παρήλθε χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών από την ημέρα που ανακοινώθηκε ότι θα προκηρυχθεί».

ΔΑΣΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Στη συνάντηση η διοίκηση της Ένωσης Περιφερειών (μετείχε και το μέλος του ΔΣ, αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων κ. Χρήστος Μιχαλάκης) έθεσε με έμφαση και τα εξής ζητήματα:

-«Η «μερική» εκχώρηση στις Περιφέρειες ολοκληρώθηκε μόλις τον προηγούμενο Οκτώβριο με την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ χωρίς όμως οι Περιφέρειες να μπορούν να προβούν σε καμία προκήρυξη νέου Μέτρου μέχρι σήμερα καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απαιτούμενες εγκύκλιοι και εφαρμοστικές αποφάσεις από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

-Δασικοί Χάρτες: Είναι σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για τη χώρα αλλά η διαδικασία πρέπει να ανασταλεί για ένα ικανό χρονικό διάστημα ώστε να προσαρμοστούν στην πραγματικότητα και να μην δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα θα λυθούν. Η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχει καταθέσει έγκαιρα τις θέσεις της και έχει προτείνει συγκεκριμένες λύσεις. Στο νομοσχέδιο που συζητείται τώρα στη Βουλή έχουν συμπεριληφθεί διατάξεις που πρότεινε η Ένωση Περιφερειών, υπάρχουν όμως κι άλλα ζητήματα που πρέπει να ρυθμιστούν. Θα πρέπει να συνεννοηθούν και να συνεργαστούν τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για να μην τεθούν σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις αγροτών και κτηνοτρόφων.

-Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων: Η αρμοδιότητα για την εποπτεία των Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων περιήλθε από τους Δήμους στις Περιφέρειες με νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Η Ένωση Περιφερειών ζητεί να εκδοθεί αμέσως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για το τι σημαίνει εποπτεία και ξεκαθαρίζει ότι εποπτεία δεν σημαίνει αναλαμβάνω τα χρέη.

-Υποστελέχωση Κτηνιατρικών Υπηρεσιών: Πρέπει να στελεχωθούν κατά απόλυτη προτεραιότητα ιδίως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες των Περιφερειών που αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης».

ΣΤΗΝ ΕΝΠΕ Ο Ε. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Από την πλευρά του ο κ. Ε. Αποστόλου δεσμεύτηκε αμέσως μετά την Κυριακή του Θωμά να μετάσχει σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Περιφερειών στα γραφεία της μαζί με τους γενικούς γραμματείς και τους διευθυντές των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου προκειμένου ν’ απαντήσει αναλυτικά σ’ όλα τα θέματα που τέθηκαν στη χθεσινή συνάντηση.

* «Ως Ένωση Περιφερειών Ελλάδας έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις, είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε την Ελλάδα της παραγωγής, γιατί αυτό ακριβώς που έχει ανάγκη σήμερα η Ελλάδα είναι μια Παραγωγική Επανάσταση ιδίως στον πρωτογενή τομέα», επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. Κώστας Αγοραστός.

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass