ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ 2014-20

Πόροι 4,4 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία στη Θεσσαλία

* Με ποια κριτήρια θα επιλεγούν τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν

Δημοσίευση: 29 Μαϊ 2017 22:50
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Σε 4,4 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός που έχει η Περιφέρεια Θεσσαλίας για τη δράση 4.3.4 «Βελτίωση πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις» (αγροτική οδοποιία) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20,η προεργασία για την οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο και επίκειται η προκήρυξή της.

Το πεδίο εφαρμογής της δράσης περιλαμβάνει τη μελέτη και κατασκευή ή κατασκευή έργων πρόσβασης σε γεωργική γη ή κτηνοτροφική εκμετάλλευση με υποχρεωτική την ασφαλτο-τσιμεντόστρωση.

Επιλέξιμες είναι οι δαπάνες για τη μελέτη και κατασκευή ή κατασκευή [συμπεριλαμβανομένων και των άλλων δαπανών, που απαιτούνται όπως απαλλοτριώσεις, μεταφοράς δικτύων Οργανισμών Κοινής Ωφελείας (ΟΚΩ)] του έργου και δαπάνες αρχαιολογικών εργασιών. Δεν είναι επιλέξιμες δαπάνες που αφορούν σε συνήθεις παρεμβάσεις συντήρησης.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Τα κριτήρια με τα οποία θα επιλέγουν τα έργα που θα ενταχθούν στη δράση και ο συντελεστής βαρύτητας του κάθε ένα εξ αυτών:

-Ωριμότητα των έργων από πλευράς ύπαρξης κατά περίπτωση μελετών και ειδικών αδειοδοτήσεων που απαιτούνται από τη φύση του κάθε έργου.

Ύπαρξη τεχνικών μελετών – Βαρύτητα 25%

Απόκτηση γης – Βαρύτητα 20%.

-Σκοπιμότητα και αποδοτικότητα της πράξης σε σχέση με το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Υπολογίζεται το πηλίκο: (μήκος προτεινόμενης αγροτικής οδοποιίας /συνολικό μήκος προτεινόμενων αγροτικών οδοποιιών) προς (προϋπολογισμός προτεινόμενης πράξης/συνολικός προϋπολογισμός προτεινόμενων πράξεων)

Βαρύτητα 25%.

-Συνέργεια/συμπληρωματικότητα της πράξης με το υφιστάμενο ή και υπό κατασκευή οδικό δίκτυο - Βαρύτητα: 10%.

-Χωροταξικά κριτήρια – Βαρύτητα 10%.

*Πλημμυροπαθείς ή πυρόπληκτες περιοχές ή σεισμόπληκτες (κατά την τελευταία 5ετία από την έκδοση της πρόσκλησης) που βρίσκονται σε ορεινές & μειονεκτικές περιοχές.

*Πλημμυροπαθείς ή πυρόπληκτες ή σεισμόπληκτες περιοχές (κατά την τελευταία 5ετία από την έκδοση της πρόσκλησης).

*Ορεινές & Μειονεκτικές Περιοχές

-Πρόσβαση σε κτηνοτροφικές ή μικτές εκμεταλλεύσεις (φυτικής και ζωικής παραγωγής) – Βαρύτητα 10%.

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

Όπως αναφέρεται στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, «η χώρα μας χαρακτηρίζεται από την ιδιαίτερη γεωμορφολογία της (ορεινοί όγκοι και νησιωτικός χαρακτήρας) καθώς επίσης και από τη διασπορά των αγροτικών της εκμεταλλεύσεων. Ως εκ τούτου υπάρχει η ανάγκη για τη βελτίωση της πρόσβασης σε αυτές. Στο πλαίσιο αυτό θα εφαρμοστεί η δράση για την επέκταση και βελτίωση της πρόσβασης σε γεωργική γη και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, με στόχο τη μείωση του κόστους μεταφοράς των προϊόντων, την ευκολότερη και ταχύτερη πρόσβαση των γεωργικών μηχανημάτων καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη μεταφορά των ευπαθών προϊόντων.

Η εξασφάλιση της εύκολης και ασφαλούς προσπελασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, στις αγροτικές περιοχές, καθ όλη την διάρκεια του χρόνου, με την παράλληλη βελτίωση και εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών μεθόδων (πρόσβαση μηχανών, εύκολη διακίνηση της παραγωγής κ.λπ.) συμβάλλει στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των εκμεταλλεύσεων, με θετικές επιπτώσεις στο αγροτικό εισόδημα».

ΑΘΗΝΑ, Του Ανταποκριτή μας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass