Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 07 Ιουλ 2017 22:05

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες, σε ανεκτικά όμως επίπεδα, στον θεσσαλικό κάμπο κι έτσι θα κινηθεί ο υδράργυρος και την επόμενη εβδομάδα. Αναλυτικότερα για σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι αίθριος, οι άνεμοι θα είναι ανατολικοί-βορειοανατολικοί ασθενείς και η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 22 ως 35 βαθμούς Κελσίου.

Καλός ο καιρός και το Σάββατο, ενώ την Κυριακή ο υδράργυρος θα σημειώσει περαιτέρω άνοδο (37 βαθμοί). Την Τρίτη η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο ακόμη (38 βαθμοί), ενώ γενικότερα, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, η ηλιοφάνεια και οι υψηλές θερμοκρασίες θα κυριαρχούν.

ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΝΕΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας αναρτήθηκαν χθες το πρωί (στο Μέτρο ΠΑΑ 2014-2020) οι πίνακες των αποτελεσμάτων της Δράσης 6.1 που αφορά στην εγκατάσταση νέων αγροτών. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τελευταίο ουσιαστικά βήμα πριν την έναρξη των πληρωμών των δικαιούχων (το 70% της πρώτης δόσης του μέτρου) το οποίο τοποθετείται στα τέλη του μήνα, ενώ στη Θεσσαλία το σύνολο της δημόσιας δαπάνης ανέρχεται στα 23,5 εκ. ευρώ, με τους δικαιούχους να αριθμούν τους 1.230, οι οποίοι θα λάβουν 23.587.000 ευρώ. Οι εν δυνάμει δικαιούχοι (απαιτείται η προσκόμιση επιπλέον δικαιολογητικών) ανέρχονται στους 112, οι οποίοι θα πληρωθούν 2.061.000 ευρώ. Τέλος οι επιλαχόντες ανέρχονται στους 480, ενώ 57 υποψήφιοι απορρίφθηκαν. Σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός υποστήριξε ότι «η Περιφέρεια Θεσσαλίας από την πρώτη στιγμή επιδίωξε την έγκαιρη έναρξη του σημαντικού αυτού επενδυτικού προγράμματος και πίεσε προς αυτή την κατεύθυνση», ενώ πρόσθεσε ότι «η περιοχή μας απορροφά το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό ποσοστό πανελλαδικά».

ΝΕΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

ΦΥΤΕΥΣΗΣ ΑΜΠΕΛΩΝ

Τις τελικές βαθμολογίες των αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπέλων εξέδωσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τη διαδικασία των ενστάσεων να έχει ήδη ανοίξει και να τρέχει ως τις 14 Ιουλίου. Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ όσοι από τους αιτούντες επιθυμούν να υποβάλλουν ένσταση επί της βαθμολογίας μπορούν να την υποβάλλουν εντός 10 ημερών – δηλαδή έως 14 Ιουλίου στην ΔΑΟΚ της Περιφερειακής τους Ενότητας.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΟΠΕΚΕΠΕ

-Αγροτική Εστία

Πληρωμές συνολικού ύψους 8,2 εκ. ευρώ πραγματοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τις 30/6 έως τις 4/7. Πρόκειται για ανειλημμένες υποχρεώσεις προγραμμάτων του ΠΑΑ 2007 – 2013, ενώ περιλαμβάνουν ακόμη υπόλοιπα συνδεδεμένων ενισχύσεων αιγοπροβατοτρόφων, βοοτρόφων, βιομηχανικής ντομάτας, πορτοκαλιών προς χυμοποίηση, ενισχύσεις για την παραγωγή γάλακτος για την παραγωγή τυριού κ.α. Στο μεταξύ από σήμερα Παρασκευή 7 Ιουλίου ξεκινούν οι αιτήσεις για τη συμμετοχή συνταξιούχων και ασφαλισμένων στα επιδοτούμενα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού και εκδρομών της Αγροτικής Εστίας. Οι αιτήσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά στον ΟΓΑ (από σήμερα για φορείς και μέσω ΚΕΠ, για δικαιούχους και έως τις 25/7). Παράλληλα, θα χορηγηθούν δωρεάν εισιτήρια θεάτρου σε 66.000 άτομα, δωρεάν βιβλία σε 175.000 άτομα, χρηματικό βοήθημα και βραβεία σε πολύτεκνες μητέρες σε 1.300 άτομα, αλλά και ανάληψη δαπανών για επιμορφωτικά σεμινάρια νέων αγροτών σε 20.000 άτομα.

ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ

Άνοιξε το σύστημα που δέχεται τις λίστες με τους δικαιούχους των παλιών Βιολογικών από τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, ενώ ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζει ότι οι πληρωμές ανά νομό δεν συνδέονται καθώς όπως εφαρμόζει ήδη ο Οργανισμός, στις λίστες που παραλαμβάνει από τις αρμόδιες Διευθύνσεις της Περιφέρειας προχωρούν οι διασταυρώσεις, προκειμένου για τους δικαιούχους που προκύπτουν από τους ελέγχους που ολοκληρώνονται να ακολουθεί πληρωμή, χωρίς να χρειάζεται να γίνει µια μαζική πίστωση. Σε Γρεβενά, Τρίκαλα, Λάρισα και Θεσσαλονίκη έχουν αρχίσει ήδη οι πιστώσεις για εκκρεμότητες του 2012. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου προγραμματίζεται να ανοίξει η εφαρμογή για το 2015 και το δεύτερο μισό του μήνα η αντίστοιχη για το 2016, ώστε οι ΔΑΟΚ να μπορούν να στέλνουν τις λίστες για την πληρωμή των δικαιούχων παραγωγών.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΓΑ

Αποζημιώσεις ύψους 15.674.005,08 ευρώ πρόκειται να καταβάλει σήμερα Παρασκευή ο ΕΛ.Γ.Α. σε 11.248 δικαιούχους παραγωγούς των οποίων η φυτική παραγωγή ή το ζωικό κεφάλαιο ζημιώθηκε από διάφορα ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια κυρίως μέσα στο 2016 αλλά και το 2017. Με βάση την κατάταξη των πληρωμών το υψηλότερο ποσό αποζημιώσεων συγκεντρώνει ο Νομός Ημαθίας όπου καταβάλλονται συνολικά 4.202.147,79 ευρώ ενώ ακολουθεί ο Νομός Ηλείας με 2.353.673,89 ευρώ. Όσον αφορά στη Θεσσαλία η κατάσταση ανά νομό έχει ως εξής: Λαρίσης 563.444,29 -Καρδίτσης 2.193.708,67- Μαγνησίας 103.289,79- Τρικάλων 761.310,46.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗΣ

ΓΙΑ ΕΛΙΕΣ-ΡΟΔΙΕΣ ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ ΛΑΡΙΣΑΣ

Ο Δήμος Λαρισαίων κατόπιν σχετικής οδηγίας από τον ΕΛΓΑ, ενημερώνει τους παραγωγούς που καλλιεργούν ελιές και ροδιές, το φυτικό κεφάλαιο των οποίων ζημιώθηκε (σπασίματα κλάδων, ξηράνσεις δένδρων, σχισίματα) από τους παγετούς και τις ισχυρές χιονοπτώσεις που εκδηλώθηκαν τη χρονική περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2017, να υποβάλουν αρχικές αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης από 4 Ιουλίου έως και 19 του μήνα. Δεν θα υποβληθούν αρχικές αιτήσεις σε περίπτωση απώλειας παραγωγής. Τονίζεται ότι οι ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και στη φυτική παραγωγή, από δυσμενείς καιρικές συνθήκες (παγετός, χιονοπτώσεις) μπορούν να ενισχυθούν μόνο όταν το κατώτερο όριο απωλειών υπερβαίνει το 30% σε επίπεδο Π. Ενότητας, με βάση τη μέση παραγωγή των ζημιωθέντων καλλιεργειών κατά το έτος ζημιάς (2017) σε σύγκριση με τη μέση παραγωγή των προηγούμενων τριών ετών. Οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί, θα πρέπει να έρθουν άμεσα σε επαφή, με τους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, για την υποβολή των σχετικών αιτήσεων. Αυτό που θα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί είναι ότι επειδή η αποζημίωση θα καταβληθεί μέσω ΠΣΕΑ, η δήλωση είναι δωρεάν και απαιτείται η υποβολή της φετινής δήλωσης του ΟΣΔΕ.

ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ;

Από τις 30 Ιουνίου έχει καλέσει τα συνεργεία της ΔΕΗ να αποκαταστήσουν τη βλάβη που δημιουργήθηκε στην πομώνα του αγρότης από το Μελισσοχώρι και ακόμη καμιά ανταπόκριση. «Ένα συνεργείο έχουμε σε ολόκληρο τον νομό, θα κάνετε υπομονή» του απάντησαν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα με τέτοιες θερμοκρασίες να μην μπορεί να ποτίσει τα 100 στρέμματα με βαμβάκι και να κινδυνεύει η σοδειά του να καεί. Άλλοι πάλι συνάδελφοί του περιμένουν ακόμη να προχωρήσει το πρόγραμμα «Αγροτικός Εξηλεκτρισμός», ώστε να μειώσουν το κόστος παραγωγής, αλλά πληρώνουν τη διαμάχη του ΔΕΔΔΗΕ με την εταιρία Καλογρίτσα που έχει αναλάβει την εργολαβία. Κατά τα άλλα η Πολιτεία στηρίζει την αγροτική παραγωγή.

ΡΟΔΑΚΙΝΑ

 «Φέτος, μπορούμε να φτιάξουμε τη χρονιά ανάκαμψης. Οι παραγωγοί πρέπει να παραδώσουν τη γνωστή καλή ποιότητα του παρελθόντος για να ξανακατακτήσουμε τις αγορές. Αυτό απλά σημαίνει να παραδώσουν ροδάκινα κίτρινα, με ελάχιστο βάρος 110 γραμμάρια, χωρίς ασθένειες». Αυτό ζητά από τους ροδακινοπαραγωγούς η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), με ανακοίνωσή της, με αφορμή την έναρξη συγκομιδής του συμπύρηνου ροδάκινου. Σύμφωνα με την ΕΚΕ «δυστυχώς, τα δύο τελευταία χρόνια, που είχαμε μειωμένη παραγωγή, η ποιότητα του συμπύρηνου ροδάκινου που παρέλαβαν τα εργοστάσια ήταν, όπως όλοι γνωρίζουμε, υποβαθμισμένη, με κύριο χαρακτηριστικό τα άγουρα-πράσινα ροδάκινα. Αυτό δημιούργησε δυσκολίες διάθεσης του προϊόντος. Φέτος ας θυμηθούμε τις δύο προϋποθέσεις, την άριστη ποιότητα πρώτης ύλης και συνεπώς τελικού προϊόντος και το ανταγωνιστικό κόστος για να ξανακατακτήσουμε την παγκόσμια αγορά».

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr