ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΕ ΑΚΡΩΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗΝ ΕΛΑΣΣΟΝΑ:

Οι αυτογόνιμες ποικιλίες «φάρμακο» για αμυγδαλοπαραγωγή

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2017 22:10

«Επένδυση» υπεύθυνων και έγκυρων γνώσεων από ειδικούς επιστήμονες για δεκάδες αμυγδαλοκαλλιεργητές και όχι μόνο από την ευρύτερη περιοχή της επαρχίας Ελασσόνας και του νομού Λάρισας, που την παρακολούθησαν, αποδείχθηκε η ενδιαφέρουσα ημερίδα που έγινε χθες το πρωί στην Αίθουσα Θεάτρου «Δημάρχου Βασ. Φαρμάκη» της Ελασσόνας με τον τίτλο: «Καλλιέργεια αμυγδαλιάς με νέες αυτογόνιμες ποικιλίες».

Το ακροατήριο παρακολούθησε με έκδηλο ενδιαφέρον τις παρακάτω εισηγήσεις με τους αντίστοιχους ομιλητές:

- «H καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην Ελλάδα» (δρ. Πέτρος Μισύρας, γεωπόνος)

- «Κρίσιμα σημεία ελέγχου της αμυγδαλοκαλλιέργειας «πρότυπο Αμύγδαλο ΜΑΧ» (Ιωάννης Μπαράς, γεωπόνος MSc.)

- «Trianum (Trihoderma harzianum T22) Bombus Terrestris, ο βομβίνος και η σημασία του στην καλλιέργεια» (Γεώργιος Ψυχάρης, γεωπόνος)

- «Νέες αυτογόνιμες ποικιλίες, το παρόν και το μέλλον της Αμυγδαλοκαλλιέργειας» (Ευάγγελος Μίλης, γεωπόνος).

- «Θρέψη και φυτοπροστασία στην καλλιέργεια της Αμυγδαλιάς» (Ιωάννης Νέικος, γεωπόνος, επιστημονικός σύμβουλος ΦΑΡΜΑ-ΧΗΜ Α.Β.Ε.Ε.).

Ακολούθησε κύκλος ερωτήσεων και αποριών.

Όπως τονίστηκε χαρακτηριστικά «Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για καλλιέργεια αμυγδάλου, μια καλλιέργεια με σταθερό εισόδημα και ασυναγώνιστη έναντι άλλων προϊόντων. Η χώρα μας είναι ελλειμματική σε αμυγδαλόψυχα. Στον θεσσαλικό χώρο παράγεται το 30% - 50% της ελληνικής παραγωγής, στην Ελλάδα όπου παράγει 15.000 έως 20.000 τόνους αμυγδάλου ετησίως. Κρίσιμο σημείο για τον παραγωγό είναι η σωστή επιλογή της ποικιλίας. Κερδίζουν συνεχώς έδαφος οι αυτογόνιμες ποικιλίες. Καιρός είναι ο παραγωγός να ασχοληθεί με την αρχιτεκτονική του δένδρου, δίδοντας μεγάλη σημασία στην προσπίπτουσα ηλιακή ακτινοβολία, που πρέπει να τη διαχειριστεί σωστά και να την εκμεταλλευτεί. Η αμυγδαλιά είναι δένδρο που καλλιεργείται σε ξερικά αγροτεμάχια. Η λίπανση χαρακτηρίζεται ως «δίδυμη αδελφή» της άρδευσης. Η λίπανση των δένδρων ξεκινάει τώρα, μετά τη συγκομιδή. Πρέπει ο παραγωγός να αποκτήσει τη διάθεση να αλλάξει και να προχωρήσει μπροστά. Αυτή τη στιγμή, η κατάσταση στα φρούτα είναι πιο δύσκολη σε σύγκριση με τους ξηρούς καρπούς. Η Ισπανία παράγει γνώση και καινούργια προϊόντα στα αμύγδαλα. Οι Ισπανοί ξεκίνησαν να ψάχνουν λύσεις από τη δεκαετία του ’80. Το μέλλον της αμυγδαλοκαλλιέργειας είναι οι αυτογόνιμες καλλιέργειες. Η μεγάλη αλλαγή προς το καλύτερο στην κατανάλωση του αμυγδάλου προήλθε από τη διάχυση της πληροφόρησης μέσα από το διαδίκτυο. Για την αγορά, στους ξηρούς καρπούς υπάρχει μεγάλο περιθώριο και δυνατότητα να αυξηθούν οι πωλήσεις. Τα επόμενα χρόνια θα υπάρχει ζήτηση για αμύγδαλο. Οι αυτογόνιμες ποικιλίες πρέπει να εισάγονται με όλα τα χαρακτηριστικά τους. Έχουν πολύ γρήγορη είσοδο στην παραγωγή και πολύ μεγάλες αντοχές στον παγετό. Στην Ελλάδα με τα μικροκλίματα που έχουμε, θα έχουμε καλύτερη ποιότητα και μεγαλύτερες παραγωγές στον καρπό. Ο μόνος τρόπος να αντισταθεί ο παραγωγός στις χαμηλές τιμές του προϊόντος είναι η μεγάλη παραγωγή, και αυτό επιτυγχάνεται με τις αυτογόνιμες καλλιέργειες. Απαισιόδοξο σενάριο πως τα επόμενα χρόνια το άσπαστο αμύγδαλο μπορεί να φτάσει και… στο 1,5 ευρώ. Να μην περιμένει ποτέ ο παραγωγός σταθερότητα στις τιμές…».

Ανάμεσα στις παρουσίες της ημερίδας ήταν ο εντεταλμένος σύμβουλος Αγροτικής Ανάπτυξης Δήμου Ελασσόνας Γιώργος Παπαευθυμίου, ο πρόεδρος της Κοινότητας Λυκουδίου Ευάγγ. Περιστέρης, δημοτικοί και κοινοτικοί σύμβουλοι, δεκάδες νέοι παραγωγοί, κ.ά.

 

ΕΛΑΣΣΟΝΑ (Γραφείο «Ε»)

του Γιάννη Μουκίδη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass