ΤΟΝΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΑΜΥΓΔΑΛΟΥ ΣΥΚΟΥΡΙΟΥ * ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ – Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΥ

Στήριγμα για την τοπική οικονομία το αμύγδαλο

Δημοσίευση: 25 Σεπ 2017 22:40

Άλλη μια επιτυχημένη Γιορτή Αμυγδάλου διοργανώθηκε με επιτυχία προχθές Σάββατο και χθες Κυριακή στο Συκούριο. Και φέτος πλήθος κόσμου κατέκλυσε την πλατεία Θέμιδος προχθές στο Συκούριο.

Η Γιορτή Αμυγδάλου στο Συκούριο η οποία συνεχίζεται χρόνια τώρα, ξεφεύγει από τα στενά πλαίσια μιας πολιτιστικής γιορτής αλλά, κυρίως σκοπό έχει να αναδείξει το βασικό προϊόν που παράγεται στην ευρύτερη περιοχή Συκουρίου και είναι το προϊόν εκείνο που στηρίζει την τοπική οικονομία, το αμύγδαλο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην πλατεία Θέμιδας στις 7.30 το απόγευμα με διαγωνισμό γευσιγνωσίας αμυγδαλογλυκισμάτων.

Στο χώρο της πλατείας ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις με διαγωνισμό γευσιγνωσίας, αφιέρωμα στη διατροφική αξία του αμυγδάλου αλλά και με χορευτές να επιδεικνύονται σε μοντέρνους χορούς.

Την εκδήλωση άνοιξε η δραστήρια πρόεδρος του συλλόγου κ. Kατερίνα Δρογκούλα η οποία αναφέρθηκε στη διοργάνωση που γίνεται για 17η φορά με πρωτοβουλία του Συλλόγου Γυναικών της Δημοτικής Ενότητας Νέσσωνος Δήμου Τεμπών, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας Π.Ε. Λάρισας και τον ΔΟΠΑΠΕΠ του Δήμου Τεμπών.

Η κ. Δρογκούλα έκανε επίσης αναφορά στο διοικητικό συμβούλιο, τα μέλη και τις φίλες του συλλόγου για τις αφιλοκερδώς προσφορές τους στα εδέσματα και γλυκίσματα καθώς και τους χορηγούς της διοργάνωσης.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΕΜΠΩΝ Κ. ΚΟΛΛΑΤΟΣ

Σε σύντομο χαιρετισμό ο δήμαρχος Τεμπών κ. Κώστας Κόλλατος τόνισε μεταξύ άλλων ότι η Γιορτή Αμυγδάλου είναι πλέον ένας θεσμός για το Συκούριο, τον Δήμο Τεμπών και την Περιφέρεια Θεσσαλίας, καθώς συγκεντρώνει το ενδιαφέρον παραγωγών, καταναλωτών και φορέων.

Επεσήμανε επίσης ότι ο Δήμος Τεμπών είναι κοντά στον παραγωγό αμυγδάλου, πλάι στον επαγγελματία της γης. Δίπλα στην κοινωνία που αντιστέκεται και που επιμένει να δουλεύει σκληρά.

Επίσης ο κ. Κολλάτος χαιρέτισε την προσπάθεια των αμυγδαλοπαραγωγών που δοκιμάζονται όλο τον χρόνο και αγωνιούν.

Αυτή την προσπάθεια ο Δήμος Τεμπών τη χαιρετάει, την επιβραβεύει, τη στηρίζει και την επιδιώκει.

Και ο δήμαρχος Τεμπών κατέληξε λέγοντας: «Δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε αυτό τον θεσμό όπως και κάθε αξιόλογη προσπάθεια προβολής αγροτικών προϊόντων του Δήμου μας, κατοχυρώνοντας την ονομασία προέλευσης και εξασφαλίζοντας την αναγνωρισιμότητά τους.

Στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους ότι θα είμαστε δίπλα στην προσπάθειά τους ως αρωγοί, πιστεύοντας ότι η ανάπτυξη θα έρθει στις τοπικές κοινωνίες και στην αγροτική παραγωγή με έργα ουσίας, άμεσης απόδοσης που δίνουν προστιθέμενη αξία στην τοπική και εθνική οικονομία.

Το γεγονός ότι το αμύγδαλο για την περιοχή της Δ.Ε. Νέσσωνα είναι μονοκαλλιέργεια και αποτελεί το 16 - 18% του συνόλου της ελληνικής παραγωγής, αφενός αναδεικνύει τη δυναμικότητα του και αφετέρου καταδεικνύει την ανάγκη έργων υποδομής, ώστε να δοθεί νέα ώθηση στην αγροτική καλλιέργεια για την ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, στην περσινή Γιορτή Αμυγδάλου είχαμε τονίσει την αναγκαιότητα ένταξης ενός έργου πνοής για την περιοχή. Αναφέρομαι στην κατασκευή του ταμιευτήρα «Πουρναρίου Αμπελακίων» στη θέση «Λιβαδότοπος».

Το έργο αυτό έχει πλήρη ωριμότητα καθώς έχει εγκριθεί το σύνολο των τεχνικών μελετών και η έκδοση περιβαλλοντικών όρων. Δυστυχώς δεν ευοδώθηκε αυτή η επιθυμία μας. Ευελπιστούμε την επόμενη περίοδο να ενταχθεί ».

Ο ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Στο ίδιο θετικό κλίμα και η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού ο οποίος με νόημα είπε χαρακτηριστικά ότι η

η καρδιά του αμυγδάλου χτυπάει στη Θεσσαλία γιατί η Θεσσαλία παράγει το 57,5% του αμυγδάλου της χώρας αυτό σημαίνει ότι έχουμε ανθρώπους που δουλεύουνε, ανθρώπους του πόνου του κάματος, ανθρώπους της παραγωγής αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα μας.

Ο κ. Αγοραστός είπε επίσης ότι: «Η χώρα πρέπει να βγει από την κατανάλωση και την οικονομία κατανάλωσης και να μπει στην οικονομία της παραγωγής γι’ αυτό χρειάζονται επαναστατικές κινήσεις αλλαγής, χρειάζεται μια επανάσταση της παραγωγής για να βοηθήσουμε τους νέους ανθρώπους που θέλουν να δουλέψουν τα νέα παιδιά, να υπάρξει παραγωγή και εισόδημα που να διανέμεται δίκαια σε όλους και ένα δίκαιο σταθερό σύστημα παραγωγής και μια συνεργασία των υπηρεσιών του κράτους που είναι αργές».

Και ο κ. Αγοραστός κατέληξε: «Στέλνουμε ένα μήνυμα σήμερα από εδώ το Συκούριο ότι η ακινησία είναι βλαπτική, βλάπτει την κοινωνία, την οικονομία και την εργασία και αναφέρομαι στην ακινησία των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ του παραγωγικού τομέα και μάλιστα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης όπως για έργα νερού, έργα μεταποίησης, έργα αναδασμού και άλλα, για αυτό χρειάζεται ταχύτητα, αγωνιστικότητα, συνεργασία και συνέργεια για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα του οικογενειακού εισοδήματος».

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε χθες Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου, στις 7.30 μ.μ., στο χώρο της Βιβλιοθήκης Συκουρίου με βραδιά όπερας, με τη Μαργαρίτα Παζάρα. Η εκδήλωση θα ρίξει αυλαία την Κυριακή 1 Οκτωβρίου, στις 11 π.μ., στον χώρο της Βιβλιοθήκης Συκουρίου, με την ομιλία του καθηγητή Δενδροκομίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Γεώργιου Νάνου, με θέμα: «Σωστά και λάθη στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς».

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν και οι βουλευτές κ. Νίκος Παπαδόπουλος,

και Κώστας Μπαργιώτας, ενώ ο Γ. Κατσιαντώνης έστειλε σχετική συγχαρητήρια επιστολή, η πρόεδρος του ΔΟΠΑΠΕΠ κ. Ξανθή Ζησάκη και ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Συκουρίου κ. Γεώργιος Καλότυχος.

Ο ΜΑΞ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

«Ένα από τα “φάρμακα” για την “ίαση” της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα εδώ και καιρό, είναι η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Δυστυχώς, όμως, αυτή η αυτονόητη αλήθεια δεν μετουσιώνεται σε πρακτικές πολιτικές. Αντιθέτως παρακολουθούμε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο αγροτικό εισόδημα». Τα παραπάνω τονίζει σε μήνυμά του ο αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προς τον δήμαρχο Τεμπών κ. Κώστα Κολλάτο και τους συνδιοργανωτές της 17ης Γιορτής Αμυγδάλου.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, αφού ευχαριστεί «θερμά για την πρόσκληση», εξηγεί ότι δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στις εκδηλώσεις στο Συκούριο «καθώς από καιρό, έχω αποδεχθεί την τιμητική πρόσκληση να είμαι εκ των παρουσιαστών του βιβλίου του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου “Συνάντηση με το Μυστήριο”, στην πόλη της Αλεξανδρούπολης».

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δραττόμενος της ευκαιρίας, σημειώνει στο μήνυμά του ότι «τα εκλεκτά προϊόντα του τόπου μας, όπως το αμύγδαλο που παράγει η περιοχή μας, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής οικονομίας. Ως εκ τούτου, οι εκδηλώσεις που αναδεικνύουν το αμύγδαλο αποτελούν εκτός των άλλων και δράσεις εξωστρέφειας ενός προϊόντος που αποτελεί τον πυρήνα γύρω από τον οποίο κινείται η τοπική κοινωνία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ένα από τα “φάρμακα” για την “ίαση” της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα εδώ και καιρό είναι η ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής. Δυστυχώς, όμως, αυτή η αυτονόητη αλήθεια δεν μετουσιώνεται σε πρακτικές πολιτικές. Αντιθέτως παρακολουθούμε, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, μια άνευ προηγουμένου επίθεση στο αγροτικό εισόδημα.

Ο ΧΡ. ΚΕΛΛΑΣ

«Ασφαλώς και οι ομάδες παραγωγών και τα νέα μοντέλα παραγωγικής διαδικασίας μπορούν να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη και διάθεση των προϊόντων σας, αλλά για να υπάρξουν ομάδες παραγωγών, χρειάζεται πρωτίστως να συνεχίσουν να υπάρχουν παραγωγοί…».

Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε τον χαιρετισμό του στην 17η Γιορτή Αμυγδάλου, στο Συκούριο, ο αν. τομεάρχης Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ο Λαρισαίος πολιτικός εξαπέλυσε επίθεση κατά της φορολογικής πολιτικής της Κυβέρνησης, ιδιαίτερα στον πρωτογενή τομέα, θέτοντας μια σειρά καίριων ερωτημάτων.

Στη συνέχεια ο κ. Κέλλας, δίνοντας το στίγμα για την “επόμενη μέρα”, επισήμανε:

«Με ιδεοληψίες, αγκυλώσεις και αποστροφή σε οτιδήποτε παραγωγικό, μην περιμένετε να προχωρήσει τίποτα.

Είναι στο χέρι μας να επικρατήσει ξανά η λογική.

Η περιοχή του Συκουρίου είναι συνώνυμη με το αμύγδαλο και οφείλουμε όλοι να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, για να παραμείνει έτσι».

Τέλος, κλείνοντας το χαιρετισμό του, ο Λαρισαίος πολιτικός αφού συνεχάρη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, το Δήμο Τεμπών και τη Δημοτική Κοινότητα Συκουρίου για την άψογη διοργάνωση της εκδήλωσης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Σύλλογο Γυναικών Περιοχής Συκουρίου λέγοντας:

«Θέλω, όμως, να μου επιτρέψετε να συγχαρώ ξεχωριστά, τον Σύλλογο Γυναικών Περιοχής Συκουρίου, που με την παρουσία του αλλά και τις γευστικές απολαύσεις που έχει δημιουργήσει, δίνει μια ξεχωριστή πινελιά στη γιορτή.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης κ. Γιώργος Λαδόπουλος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Πουτσιάκας , ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας πύραρχοςΙωάννης Ράπτης , ο δασάρχης Λάρισας κ.Αστέριος Γκάτσικος , η προϊσταμένη εφορείας αρχαιοτήτων Λάρισας κ.Σταυρούλα Σδρόλια αντιδήμαρχοι δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Τεμπών, πρόεδροι οργανισμών , πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων, συλλόγων κσι φορέων της περιοχής

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass