ΟΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΟΑΣΝΛ ΚΑΙ ΤΟΥ «ΜΠΛΟΚΟΥ ΤΗΣ ΓΥΡΤΩΝΗΣ» ΔΕΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΓΙΑ ΚΟΙΝΗ ΕΞΟΔΟ

Συμφώνησαν στα αιτήματα, δεν τα βρήκαν για την πρόσκληση

* Την Πέμπτη 25 Γενάρη πάντως βγαίνουν τα τρακτέρ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων

Δημοσίευση: 21 Ιαν 2018 15:04

Ενώ συμφώνησαν στα αιτήματα και στην ανάγκη να προβληθούν αυτά με αγροτικά μπλόκα, οι συνδικαλιστές διαφώνησαν στο ποιος …θα απευθύνει το κάλεσμα στους αγρότες!
Κατόπιν τούτου η χθεσινή πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ των συνδικαλιστών της ΕΟΑΣΝΛ και του «μπλόκου της Γυρτώνης» δεν κατέληξε σε κοινή απόφαση, αν και μέχρι την Πέμπτη φαίνεται ότι υπάρχει χρονικό –τουλάχιστον- περιθώριο. Μένει να δούμε αν υπάρχει και ειλικρινής διάθεση…
Η συνάντηση ξεκίνησε σε καλό κλίμα χθες το απόγευμα στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, όπου διαπιστώθηκε κοινός τόπος σε ό,τι αφορά στη διεκδίκηση, αλλά και σ΄αυτό που τους χώριζε τα προηγούμενα χρόνια, δηλαδή τα αιτήματα.
Ωστόσο όταν ήρθε η ώρα να διατυπωθεί η πρόσκληση προς τους αγρότες επήλθε διχόνοια. Οι της ΕΟΑΣΝΛ έλεγαν ότι πρέπει να γίνει από την Ομοσπονδία, οι του «μπλόκου της Γυρτώνης» διαφωνούσαν και ζητούσαν να υπάρξει ένα γενικό κάλεσμα προς τους αγρότες.
Κατόπιν τούτου δεν προχώρησαν σε απόφαση, ούτε ως προς την ημέρα εξόδου των τρακτέρ (παρότι η ΕΟΑΣΝΛ είχε καταλήξει στην Πέμπτη 25 Ιανουαρίου από προχθές), ούτε ως προς το σημείο όπου θα στηνόταν το μπλόκο.
Δημοσιογραφική εκτίμηση πάντως είναι ότι το σημείο θα εξαρτηθεί από τη δύναμη των τρακτέρ, με πιθανότερο σενάριο αυτό του κόμβου του Πλατυκάμπου.
Η ΕΟΑΣΝΛ
Πρόσκληση συμμετοχής στο αγωνιστικό μπλόκο που θα στηθεί την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου σε περιοχή του νομού απηύθυνε, με ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, η οποία εξεδόθη πριν το χθεσινό ραντεβού των εκπροσώπων της με επιτροπή αγροτών από τη Γυρτώνη στον Πλατύκαμπο.
Η ΕΟΑΣΝΛ –στην ανακοίνωσή της - χαιρετίζει τους αγρότες των Φαρσάλων που συμμετείχαν στο συλλαλητήριο και καλεί τους αγρότες του Τυρνάβου να συμμετέχουν δυναμικά και μαζικά στο συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους που θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή στις 11 το πρωί στην Κεντρική πλατεία, ενώ εξηγεί τους λόγους για τους οποίους οι αγρότες πρέπει να ξεσηκωθούν. Δεν αναφέρεται όμως στα υπόλοιπα μπλόκα, όπως έκανε η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων.


* Αναλυτικότερα η ανακοίνωση της ΕΟΑΣΝΛ αναφέρει τα εξής: «Πραγματοποιήθηκε διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΟΑΣΝΛ στην οποία συζητήθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των αγροτών και η αγωνιστική απάντηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος. Η πολιτική της κυβέρνησης, παλιά και νέα μέτρα, μειώνει συνεχώς το εισόδημά μας, οδηγεί μαζικά στη φτώχεια και τον αφανισμό χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους.
Πάνω από το 50% του εισοδήματος καταλήγει στα χέρια της κυβέρνησης με την άγρια φοροληστεία, τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ και ΕΛΓΑ, τα κάθε είδους χαράτσια. Παραδίδουμε τη σοδειά μας με τις «ανοιχτές» τιμές χωρίς να ξέρουμε πόσο, πότε και αν θα πληρωθούμε, πουλάμε κοψοχρονιά τη σοδειά μας και φτάνει 5-10 φορές ακριβότερη στη λαϊκή κατανάλωση, το κόστος παραγωγής είναι δυσβάσταχτο και απαγορευτικό να καλλιεργήσουμε. Η κυβέρνηση σχεδιάζει εξομοίωση της τιμής του αγροτικού πετρελαίου με τη βενζίνη την ίδια στιγμή που στους εφοπλιστές δίνει αφορολόγητο πετρέλαιο.
Στον προϋπολογισμό του 2018 ψηφίστηκε αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών του ΕΦΚΑ κατά 2% και παράλληλα δεν θα εκπίπτει το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών από τη φορολογία, με μια έκπτωση 15% για φέτος. Αυτό σημαίνει ότι κάθε 1000 ευρώ εισφοράς στον ΕΦΚΑ θα φορολογούνται με 220 ευρώ όπως φορολογείται και το εισόδημά μας. Ψηφίστηκε αύξηση κατά 200 εκ. ευρώ των εισφορών του ΕΝΦΙΑ στα χωράφια που σημαίνει περίπου 12 ευρώ/στρέμμα ΕΝΦΙΑ. Με το πολυνομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση ανοίγει διάπλατα από 1η Μάη ο δρόμος για κατασχέσεις και ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς χωραφιών για χρέη προς το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη την προηγούμενη Τετάρτη 3 αγροτεμάχια στη Λάρισα βγήκαν στον πλειστηριασμό. Για όλα τα παραπάνω ζητήματα είναι μονόδρομος ο αγώνας μας. Κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος.
Η κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη χωρίς τους αγώνες μας. Μπορέσαμε να ανακόψουμε την επίθεση, να εμποδίσουμε νέα μέτρα και να έχουμε και μερική ικανοποίηση κάποιων αιτημάτων μας που έδωσαν ανάσα να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε και να παράγουμε. Υλοποιώντας την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η διευρυμένη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΟΑΣΝΛ αποφάσισε να στηθεί αγωνιστικό μπλόκο στη Λάρισα την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου. Απευθύνουμε συναδελφικό κάλεσμα στους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους του Νομού να συμμετέχουν και να στηρίξουν αποφασιστικά το μπλόκο και τον δίκαιο αγώνα μας.
Η ΕΟΑΣΝΛ δεν αποκλείει κανένα αγρότη που θέλει να αγωνιστεί, αρκεί να συμφωνεί με το διεκδικητικό πλαίσιο το οποίο έχει διαμορφωθεί και καθοριστεί σε συνεδριάσεις και συνελεύσεις των οργάνων του και μετά από διεξοδική και γόνιμη συζήτηση στα χωριά με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Δίνουμε αγώνα επιβίωσης στον οποίο δεν περισσεύει κανείς.
Απέναντι στα μπλόκα που θα στήσουμε θα βρίσκονται και αυτή τη φορά η κυβέρνηση και όλοι όσοι στηρίζουν την ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια. Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη. Οι μεγαλοαγρότες - επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν’ αρπάξουν τη γη και το βιός μας».
Και η ΕΟΑΣΝΛ καταλήγει: «Αγωνιστικά στο πλευρό μας θέλουμε να είναι ξανά οι σύμμαχοί μας, εργαζόμενοι, μικροί ΕΒΕ και τα άλλα λαϊκά στρώματα, καθώς έχουμε κοινά προβλήματα, κοινά αιτήματα, κοινούς στόχους. Με δυναμική συμμετοχή και αρραγές μέτωπο, μπορούμε να βάλουμε φρένο στα μέτρα της κυβέρνησης και να διεκδικήσουμε λύσεις στα δίκαια αιτήματα επιβίωσης που προβάλλουμε. Καλή αντάμωση στους δρόμους του αγώνα!»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass