Αγροτικά εν... συντομία

Δημοσίευση: 22 Ιαν 2018 22:35
Σημειωτόν για έλεγχο ψεκαστικών  Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ψεκαστικών περιμένουν την ψήφιση, από την κυβέρνηση, της υποχρεωτικότητας της πιστοποίησης των μηχανημάτων, προκειμένου να προμηθευθούν φάρμακα. Για να αποφύγουν όμως την ταλαιπωρία της μαζικής προσέλευσης των αγροτών, όταν θεσπιστεί αυτό το μέτρο και επίσημα και επειδή δεν πρόκειται να το γλιτώσουν, καλό είναι να προσέλθουν τώρα στα Κέντρα Πιστοποίησης. Αυτή τη συμβουλή δίνει στους αγρότες, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Σταθμών Τεχνικής Επιθεώρησης Εξοπλισμών Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων, με αφορμή τη μικρή συμμετοχή που καταγράφεται στο πρόγραμμα, τουλάχιστον στη Θεσσαλία. Σημειωτόν για έλεγχο ψεκαστικών Οι περισσότεροι ιδιοκτήτες ψεκαστικών περιμένουν την ψήφιση, από την κυβέρνηση, της υποχρεωτικότητας της πιστοποίησης των μηχανημάτων, προκειμένου να προμηθευθούν φάρμακα. Για να αποφύγουν όμως την ταλαιπωρία της μαζικής προσέλευσης των αγροτών, όταν θεσπιστεί αυτό το μέτρο και επίσημα και επειδή δεν πρόκειται να το γλιτώσουν, καλό είναι να προσέλθουν τώρα στα Κέντρα Πιστοποίησης. Αυτή τη συμβουλή δίνει στους αγρότες, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Σταθμών Τεχνικής Επιθεώρησης Εξοπλισμών Εφαρμογής Γεωργικών Φαρμάκων, με αφορμή τη μικρή συμμετοχή που καταγράφεται στο πρόγραμμα, τουλάχιστον στη Θεσσαλία.

Γκρίνια και στο βάθος κάλπες στον Συνεταιρισμό

Μετά από πρόταση των Ομάδων Παραγωγών, Βιομηχανικής Τομάτας και Οσπρίων, του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών και λαμβάνοντας υπόψη τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2017 που είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής και την υποβάθμιση της ποιότητας των προϊόντων, το Διοικητικό Συμβούλιο του Α.Σ. αποφάσισε να μην καταβληθούν οι εισφορές προς τον Αγροτικό Συνεταιρισμό από τις ομάδες των παραγωγών.

Μια κίνηση σωστή και αναμενόμενη, ενόψει της γενικής συνέλευσης (την Τετάρτη 24 Ιανουαρίου) του Συνεταιρισμού, στην οποία διοίκηση και αντιπολίτευση αναμένεται να βγάλουν μαχαίρια. Ήδη ο Χρ. Σιδερόπουλος δημοσιοποίησε 10 ερωτήματα προς την πλευρά Φ. Παπαδόπουλου, εκείνη χθες απάντησε ενδεικτικά και αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα, το πιθανότερο αύριο Τρίτη. Όλα δείχνουν ότι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση ο Συνεταιρισμός δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά. Άρα η πιο ενδεδειγμένη λύση είναι οι εκλογές για να καθαρίσει το τοπίο. Σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, την προσφυγή στις κάλπες τη θέλουν και οι δύο πλευρές.

 

Ημερίδα για τα αγροτικά στη Νίκαια

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αγροτικών Θεμάτων ΠΣΑΘ, ο ΘΕΣΤΟ και ο ΤΟΕΒ Πηνειού σε συνεργασία με τον Δήμο Κιλελέρ διοργανώνουν ημερίδα στο Πολιτιστικό Κέντρο Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ σήμερα Δευτέρα 22 Ιανουαρίου και ώρα 18:00 με τα παρακάτω θέματα: 1. Νιτρορύπανση: α. Διεκδίκηση για ένταξη όλων των αγροτεμαχίων του Δήμου Κιλελέρ στο πρόγραμμα μείωσης της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα β. Θέσεις και προτάσεις στα συναρμόδια υπουργεία. 2. Net Metering: Συμψηφισμός παραγόμενης ενέργειας από φωτοβολταϊκά με τις αγροτικές καταναλώσεις ρεύματος (αρδευτικά, γεωτρήσεις, σταυλικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια κ.λπ.), ένταξη στα σχέδια βελτίωσης. 3. Προώθηση δράσεων για τη μείωση του κόστους παραγωγής.

 

Σιωπή για τον φόρο στο κρασί

2SIVPH GAI TO FORO

Συμπληρώθηκαν ήδη τρεις βδομάδες του νέου έτους, με τον ΕΦΚ στο κρασί να συνεχίζει να δυναμιτίζει τον κλάδο, τα υπουργεία να σιωπούν και σίγουρα να μην κρατούν τις υποσχέσεις που μεγαλόφωνα έδιναν στους αμπελουργούς και τους οινοποιούς της χώρας, όπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου. «Φωνή βοώντος εν τη ερήμω» ή καλύτερα οι κυβερνώντες πίνουν στην υγεία των κορόιδων;

 

Συνέλευση και εκλογές μελισσοκόμων

3SYNELEYSH MELISSOKOMVN

Tην Εκλογοαπολογιστική της Συνέλευση συγκαλεί το Σάββατο 10 Φεβρουαρίου στην ισόγεια αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισας (Παπακυριαζή 44, η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας. Θέματα της Γενικής Συνέλευσης, που έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 10 το πρωί, είναι: Διοικητικός και Οικονομικός απολογισμός. Εκλογή Εφορευτικής Επιτροπής και μελών για το Δ.Σ. και την Ελεγκτική Επιτροπή. Οι εκλογές θα ξεκινήσουν στις 12 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθούν μέχρι τις 3 μ.μ.

 

Ημερίδα για το βαμβάκι στην Καρδίτσα

Η αύξηση της αξίας της βαμβακοκαλλιέργειας θα είναι το θέμα της 2ης ετήσιας ημερίδας που διοργανώνει για την Ποιότητα του Ελληνικού Βαμβακιού, η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος και ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ (Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Κτηνοτροφικών Φυτών - Εθνικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Ταξινόμησης και Τυποποίησης Βάμβακος). Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 26 Ιανουαρίου και ώρα 10.30 στην Καρδίτσα, στο Συνεδριακό Κέντρο του Εθνικού Κέντρου Ταξινόμησης Βάμβακος (1ο χλμ. Καρδίτσας – Μητρόπολης). Στην ημερίδα θα παρουσιαστούν η μέχρι στιγμής δράση της ΔΟΒ, τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων που αφορούν στα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών που σποροπαράγονται στην Ελλάδα και του προγράμματος της ταξινόμησης 1% του παραγόμενου προϊόντος. Την έναρξη της ημερίδας θα κηρύξει ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης.

 

Μητρώο TAXIS αγροτών

4MHTRVO TAXISA GROTVN

Οι αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς αγροτών, δεν υποχρεούνται στην υποβολή δήλωσης έναρξης εργασιών, η δε εγγραφή τους στο Μητρώο TAXIS αγροτών, μπορεί να πραγματοποιηθεί μέχρι την πρώτη αίτηση επιστροφής με την υποβολή εντύπου Μ0 . Αυτό διευκρινίζει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), με οδηγίες που εξέδωσε. Ξεκίνησε λοιπόν η αντίστροφη μέτρηση για τις μετατάξεις των αγροτών, καθώς μέχρι 30 Ιανουαρίου θα τρέχει η μεταφορά από το ειδικό στο κανονικό καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι οι ενισχύσεις των νέων αγροτών, έστω κι αν δεν φορολογούνται, λαμβάνονται υπόψη στα κριτήρια που αφορούν στις επιδοτήσεις.

 

«Στα κάρβουνα» ακόμη η ΣΕΚΑΠ

5STA KARBOYNA SEKAP

Εντός του Φεβρουαρίου, αναμένεται η απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου Κομοτηνής για την αίτηση αναστολής, την οποία κατέθεσε η καπνοβιομηχανία ΣΕΚΑΠ κατά των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης, που κίνησε το Τελωνείο της Ξάνθης, με αφορμή τις εξελίξεις σε υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων του 2009. Η εταιρία «ποντάρει» πολλά σε μία θετική απόφαση, καθώς αν η αίτησή της γίνει δεκτή τον Φεβρουάριο, τότε η κατάσταση με τη διακίνηση των προϊόντων της θα εξομαλυνθεί οριστικά. Πάντως, για το διάστημα του ενός μηνός μέχρι την έκδοση της απόφασης, τα προϊόντα θα διακινούνται κανονικά και το πρόστιμο δεν θα είναι απαιτητό.

 

Ηλιος, συννεφιές και τσουχτερό κρύο

Το τσουχτερό κρύο θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού για τις επόμενες ημέρες, καθώς ο υδράργυρος δεν θα «ανέβει» σε διψήφιο νούμερο. Έτσι σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη ο καιρός θα είναι σχεδόν αίθριος, οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι, ενώ η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 ως 9 βαθμούς κελσίου. Την Τετάρτη αναμένονται αραιές συννεφιές αυξημένες μετά το μεσημέρι, οπότε πιθανότατα να σημειωθούν ασθενείς βροχές στα πεδινά και πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές. Οι άνεμοι θα είναι βορειοανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέτριοι έως ισχυροί. Η θερμοκρασία θα πέσει κι άλλο (1-7β). Από την Πέμπτη περιμένουμε βελτίωση του καιρού, με τον υδράργυρο να ανεβαίνει κάπως…

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass