ΟΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΤΟΥ Ρ. ΜΑΡΟΥΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΣΤ. ΤΣΙΚΡΙΤΣΗ

Υποτονικό το αγροτικό «μπλόκο» στον Πλατύκαμπο

Δημοσίευση: 26 Ιαν 2018 22:50

Χλιαρή ήταν η συμμετοχή των αγροτών στη διαμαρτυρία με αγροτικά μηχανήματα που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας στην επαρχιακή οδό Λάρισας-Αγιάς, στο ύψος του Πλατυκάμπου και της Γαλήνης.

Περίπου 50 τρακτέρ παρατάχθηκαν στην άκρη του δρόμου, κυρίως από την περιοχή του Τυρνάβου, τη Νίκαια και λίγα από τον Πλατύκαμπο. Αντιθέτως δεν προσήλθαν οι αγρότες των Φαρσάλων, όπως κι εκείνοι της Αγιάς.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζος Μαρούδας, αφού κάλεσε για μία ακόμη φορά τους αγρότες «να αφήσουν τα καφενεία και τους καναπέδες και να αντιδράσουν, βγαίνοντας στους δρόμους», κατήγγειλε τη στάση κάποιων αγροτών, κυρίως Φαρσαλινών, οι οποίοι τηλεφώνησαν ή έστειλαν μηνύματα σε άλλους αγρότες, καλώντας τους να μην συνταχθούν με τον αγώνα της Ομοσπονδίας, αλλά με αυτό που συγκρότησαν οι αγρότες της Γυρτώνης και της Μακεδονίας, οι οποίοι προγραμματίζουν κινητοποιήσεις μέσα στον Φεβρουάριο. Εξέφρασε δε και την άποψη ότι «πολλοί αγρότες από τα Φάρσαλα δυσκολεύθηκαν να μεταβούν στον Πλατύκαμπο, λόγω οικονομικής δυσπραγίας».

Από την πλευρά του ο Τυρναβίτης αγρότης Στέλιος Τσικριτσής δήλωσε ότι «περιμένουν επιπλέον ενίσχυση του μπλόκου και από άλλες περιοχές του νομού, ενώ από τη συμμετοχή του κόσμου θα εξαρτηθούν οι μορφές διαμαρτυρίας που θα επιλεγούν». Πρόσθεσε δε με νόημα ότι «κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Δεν είναι τυχαίο ότι πριν από λίγες μέρες έφτασαν στην επαρχία Τυρνάβου εξατομικευμένες εκτιμήσεις για ζημιές που υπέστησαν οι παραγωγοί πριν από μήνες, ενώ ανεπίσημα από τον ΕΛΓΑ διαρρέουν ότι σύντομα θα έρθουν και οι εκτιμήσεις για τις ζημιές από το χαλάζι, ώστε επιτέλους οι αγρότες να δούνε το χρώμα του χρήματος. Επιπρόσθετα υπήρξε κινητικότητα για την υποβολή δηλώσεων για την αποζημίωση και των ροδακίνων. Όλα αυτά δείχνουν ότι κάθε φορά που οι αγρότες κινητοποιούνται, η κυβέρνηση πιέζεται και επισπεύδει τις εκκρεμότητες».

Υπενθυμίζεται ότι οι αγρότες της Λάρισας θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική κινητοποίηση που διοργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των μπλόκων στις 3 Φεβρουαρίου στην Agrotica στη Θεσσαλονίκη.

Γ. Ρούστας

ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Την ανάπτυξη των αγροτικών τους μπλόκων στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας και σε αυτόν στο Γυψοχώρι Πέλλας, ξεκίνησαν χθες οι αγρότες της Κεντρικής Μακεδονίας, που συντάσσονται με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων.

Μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρος Παπακωνσταντίνου, τόνισε ότι «αυτή τη στιγμή βρίσκονται στον κόμβο Κουλούρας Ημαθίας, επί της Εγνατίας Οδού, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας, περί τα 60 τρακτέρ και περιμένουμε μέχρι το βράδυ και άλλους συναδέλφους μας, από τα γύρω χωριά».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ενότητας Πέλλας, Χρήστος Καμτσής, ανέφερε: «Σήμερα ξεκινούμε το στήσιμο του αγροτικού μπλόκου στον κόμβο Γυψοχωρίου, στο 65ο χιλιόμετρο Θεσσαλονίκης-Έδεσσας επί της εθνικής οδού». Πρόσθεσε ότι με βάση την απόφαση της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων «στήνουμε τα αγροτικά μπλόκα στο διάστημα από τις 22 έως και τις 27 Ιανουαρίου και όλοι μαζί δίνουμε βροντερό "παρών" στη διαμαρτυρία που έχουμε ορίσει για τις 3 Φεβρουαρίου στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Agrotica».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμτσής σημείωσε: «η συμμετοχή μέχρι στιγμής δεν είναι μεγάλη, αλλά έχουμε και έντονα αρνητικές θερμοκρασίες, γεγονός που δυσκολεύει τον προγραμματισμό μας». Πάντως, ο ίδιος εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη συμμετοχή αγροτών και προσέθεσε: «άλλωστε μέχρι και την πραγματοποίηση της διαμαρτυρίας μας στις 3/2 δεν σκοπεύουμε να προχωρήσουμε σε αποκλεισμούς, εκτός και αν αλλάξει το πλάνο».

Στο μεταξύ, σε συζητήσεις για το στήσιμο αγροτικού μπλόκου στα διόδια των Μαλγάρων, βρίσκονται άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα από τις περιοχές Μάλγαρα, Κύμινα, Χαλάστρα, Σίνδος, 'Αδενδρο, Βαλμάδα και Βραχιά. «Συζητάμε έντονα. Μαζεύουμε δυνάμεις. Κάνουμε ενημερώσεις στα χωριά. Στις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσει το τοπίο» είπε ο αγρότης από το Άδενδρο, Γιώργος Κωστούδης, που στις περσινές αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν και μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου, στα Μάλγαρα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΕΝΝΙΣ JUNIOR 2024
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass