Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκκληση μελισσοκόμων για απαγόρευση εντομοκτόνων

* Η Ομοσπονδία ζητά από τον Αποστόλου να στηρίξει σχετική πρόταση της Ε.Ε.

Δημοσίευση: 23 Απρ 2018 15:42

Για την πλήρη απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών, των εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες αγωνίζεται η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, ως μέλος του συνασπισμού «Σώστε τις Μέλισσες».

Με αφορμή σχετική ψηφοφορία την 27η Απριλίου για την επέκταση της απαγόρευσης χρήσης ενονικοτινοειδών στην ΕΕ, η ΟΜΣΕ ζητά από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου να ψηφίσει υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αναλυτικότερα στην επιστολή του ο πρόεδρος της ΟΜΣΕ Βασίλης Ντούρας αναφέρει τα εξής: Στις 27 Απριλίου τα κράτη μέλη της ΕΕ θα ψηφίσουν σχετικά με την επέκταση των περιορισμών σε όλες τις υπαίθριες χρήσεις των νεονικοτινοειδών, μετά από την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία θεωρεί ότι οι τρεις δραστικές ουσίες (κλοθειανιδίνη, ιμιδακλοπρίδη και θειομεθοξάμη) «δεν μπορούν πλέον να θεωρηθούν ασφαλείς λόγω των αναγνωρισμένων κινδύνων για τις μέλισσες».

Ο συνασπισμός «Σώστε τις Μέλισσες», μέλος του οποίου είναι και η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος, αγωνίζεται για την πλήρη απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών, των εντομοκτόνων που σκοτώνουν τις μέλισσες. Η θέση αυτή υποστηρίζεται όχι μόνο από την εμπειρία των μελισσοκόμων, που υφίστανται τις απώλειες σε ζωικό κεφάλαιο και εισόδημα αλλά και από πληθώρα έγκυρων επιστημονικών μελετών και την ίδια την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), που με πρόσφατη γνωμοδότησή της επιβεβαίωσε τον κίνδυνο που αντιπροσωπεύουν για τις μέλισσες, συμπεραίνοντας: «Για όλες τις υπαίθριες χρήσεις αυτών των ουσιών, υπάρχει τουλάχιστον μία πτυχή της αξιολόγησης που υποδηλώνει υψηλό κίνδυνο, οδηγώντας στο συμπέρασμα ότι συνολικά αυτά τα νεονικοτινοειδή αποτελούν κίνδυνο για τις μέλισσες». Τα συμπεράσματα της ΕΑΑΤ έχουν θέσει τους τροχούς σε κίνηση και δεν υπάρχει επιστροφή. Είναι πλέον καιρός τα κράτη μέλη να πάρουν θέση και να εξασφαλίσουν ότι τα νεονικοτινοειδή δεν θα απειλούν πλέον τους επικονιαστές. Σ’ αυτούς βασίζεται η επισιτιστική επάρκεια της Ευρώπης, όπως τεκμηριώνει και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Εξάλλου η εμπειρία από την τουλάχιστον επταετή μερική απαγόρευση της χρήσης των νεονικοτινοειδών απέδειξε ότι δεν χάθηκαν (ούτε καν μειώθηκαν οι σοδειές) και δεν πείνασαν ούτε οι καταναλωτές, ούτε οι αγρότες».

Και η επιστολή Ντούρα καταλήγει: Κύριε υπουργέ, γνωρίζουμε ήδη ότι τουλάχιστον 9 κράτη μέλη έχουν εκφράσει ανοιχτά τη στήριξή τους στην Επιτροπή (μεταξύ αυτών η Γαλλία, η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο) και θα ψηφίσουν υπέρ της απαγόρευσης στις 27 Απριλίου. Ζητάμε από σας να βάλετε την Ελλάδα στην ίδια ομάδα. Ψηφίστε υπέρ της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Σώστε τις μέλισσες.