Αγροτικά... εν συντομία

Δημοσίευση: 30 Απρ 2018 22:45
Παράταση για ΟΣΔΕ Παράταση για ΟΣΔΕ

Παράταση για ΟΣΔΕ

Παράταση έως τις 15 Ιουνίου για την υποβολή των δηλώσεων της Ενιαίας Ενίσχυσης αποφάσισε την Πέμπτη 26 Απριλίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εγκρίνοντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά το αίτημα κρατών μελών για παράταση στην καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ.

Πρόκειται για απόφαση – ανάσα για τη χώρα μας, όπου η υποβολή των δηλώσεων προχωρά με ρυθμούς χελώνας, καθώς όπως γράψαμε και την Παρασκευή μόλις το 1/3 των αιτήσεων συνολικά έχει μέχρι στιγμής οριστικοποιηθεί. Στον νομό Λαρίσης – που βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των νομών με τις περισσότερες δηλώσεις – είχε οριστικοποιηθεί τουλάχιστον μέχρι το πρωί της περασμένης Τετάρτης μόλις το 16% των αιτήσεων, δηλαδή 4.845 αιτήσεις από τις συνολικά 30.361 που οριστικοποιήθηκαν πέρσι! Θα πρέπει να γίνει σαφές ότι η 15η Ιουνίου είναι οριστική καταληκτική ημερομηνία χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, άρα καλά θα κάνουν οι παραγωγοί να μην αφήσουν για εκείνη τη στιγμή την υποχρέωση της υποβολής δήλωσης.

 

Πληρώνει Συνδεδεμένες ο ΟΠΕΚΕΠΕ

Μετά τις 8 Μαΐου, με πιθανότερες ημερομηνίες την 10η και 11η Μαΐου, αναμένεται να πραγματοποιήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ το επόμενο μεγάλο πακέτο πληρωμών, που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από τον Οργανισμό, γίνεται μία μεγάλη προσπάθεια σε αυτές τις πληρωμές να περιλαμβάνεται και το αιγοπρόβειο γάλα, διαφορετικά η εν λόγω πίστωση μετατίθεται για τα τέλη Μαΐου. Προς το παρόν πάντως συνεχίζεται η επεξεργασία των στοιχείων από τον Οργανισμό.

Το βέβαιο είναι ότι τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα πληρωθούν οι Συνδεδεμένες Ενισχύσεις στο Ρύζι, στο Πορτοκάλι (προς χυμοποίηση), στη Σταφίδα και στους Σπόρους Σποράς, οι ενισχύσεις στον τομέα των βοοειδών, και τα υπόλοιπα των δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης (ΔΒΕ) από το εθνικό απόθεμα του έτους 2017. Όσον αφορά στη χορήγηση της ενίσχυσης στο αιγοπρόβειο γάλα, εάν δεν συμπεριληφθεί στο νέο αυτό πακέτο πληρωμών, τα χρήματα θα πιστωθούν στους δικαιούχους στα τέλη του Μάη.

 

Αύξηση προϋπολογισμού για νιτρορύπανση

Στη Δράση 10.1.04 «Mείωση της ρύπανσης νερού από γεωργική δραστηριότητα» υποβλήθηκαν συνολικά 16.077 αιτήσεις στήριξης, συνολικής έκτασης 194.707,28 εκταρίων και συνολικού μέγιστου αιτούμενου ποσού 583.135.469,04 ευρώ, ο οποίος υπερέβαινε κατά πολύ τον προϋπολογισμό της προκήρυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι από την 1η κατάταξη προέκυψε ότι οι εν δυνάμει δικαιούχοι ανέρχονται σε 2.758 παραγωγούς που συγκεντρώνουν βαθμολογία μεγαλύτερη ή ίση των 16 μορίων, με συνολική αιτούμενη έκταση 666.600 στρ. και συνολικό μέγιστο αιτούμενο ποσό 199,98 εκατ. ευρώ. Το ΥπΑΑΤ έχοντας εξασφαλίσει υπερδέσμευση ύψους 130% θα προχωρήσει σε αύξηση του προϋπολογισμού της πρόσκλησης, ο οποίος θα ανέλθει περίπου στα 260 εκατ. ευρώ. Με βάση το παραπάνω ποσό αναμένεται να ενταχθούν περίπου 4.190 δικαιούχοι με συνολική έκταση 857.500 περίπου στρ. που συγκεντρώνουν βαθμολογία άνω των 12,2 μορίων (κατ’ εκτίμηση).

 

Ευνοούνται ορεινές περιοχές με Βιο-Κτηνοτροφία BIOKTHNOTROFIAΠερισσότερες από 14.000 είναι οι αιτήσεις που υποβλήθηκαν στην πρόσκληση της Βιολογικής Κτηνοτροφίας, η οποία έκλεισε τα μεσάνυχτα της περασμένης Τρίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των αιτήσεων είχε υπερβεί το όριο των 14.000 αιτήσεων ήδη από τη Δευτέρα 23 Απριλίου, μετά και τη νέα ολιγοήμερη παράταση που έδωσε το ΥΠΑΑΤ. Με τη δημόσια δαπάνη να ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ (40 εκατ. ευρώ για τη Δράση 11.1.2 και 160 εκατ. ευρώ για την Δράση 11.2.2), ο προϋπολογισμός έχει κατανεμηθεί ανά Περιφέρεια, με τα μεγαλύτερα ποσά να κατευθύνονται σε ορεινές και κτηνοτροφικές περιοχές.

 

Νέα παράταση για Σχέδια Βελτίωσης

Την περασμένη Δευτέρα (23/4) το ΥΠΑΑΤ ανακοίνωνε νέα παράταση για την υποβολή αιτήσεων στα Σχέδια Βελτίωσης, ο αριθμός των αιτήσεων στο Σύστημα άγγιζαν τις 12.000. Σύμφωνα με τη νέα παράταση που δόθηκε, ως καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων στα σχέδια βελτίωσης του πρώτου σταδίου της αίτησης, ορίζεται η 5/6/2018, αιτημάτων για τη θεώρηση εγγράφων, τη χορήγηση βεβαιώσεων κ.λ.π. στις ΔΑΟΚ καθορίζεται η 18/6/2018, του δευτέρου σταδίου της αίτησης ορίζεται η 5/7/2018 και του φυσικού φακέλου ορίζεται η 20/7/2018. Το υπουργείο με ανακοίνωσή του εξηγεί πως «με δεδομένο ότι σε πέντε Περιφέρειες της Χώρας παράλληλα με την προκήρυξη των σχεδίων βελτίωσης βρισκόταν σε ισχύ και πρόκληση υποβολής προτάσεων για το Υπομέτρο 6.1 (Νέοι Γεωργοί) προκειμένου να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι νέοι αγρότες και στην υποβολή προτάσεων ένταξης στα σχέδια βελτίωσης χορηγείται παράταση των ημερομηνιών υποβολής».

 

Στον Μητσοτάκη σήμερα ο Πρίντζος

PRINTZOS Τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη θα συναντήσει σήμερα Δευτέρα στα κεντρικά γραφεία του κόμματος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου και αντιπρόεδρος της Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. Νικήτας Πρίντζος. Τα θέματα που θα τεθούν προς συζήτηση στο τραπέζι είναι η αγροτική οικονομία, τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν στη γεωργία και την κτηνοτροφία και τους συνεταιρισμούς.

 

Συννεφόκαμα ως την Πέμπτη

Τα μάτια τους στον ουρανό και τη σκέψη τους στον Θεό έχουν οι παραγωγοί του κάμπου, προσευχόμενοι να σταματήσει η παρατεταμένη ανομβρία και να έρθουν οι πολυπόθητες βροχές. Ο Απρίλιος έχει εξελιχθεί σε έναν στεγνό μήνα, σημειώθηκαν ελάχιστες βροχές), αλλά και θερμό, με τον υδράργυρο να ξεπερνά τους 25 βαθμούς Κελσίου και τις αγροτικές αροτριαίες καλλιέργειες να ζητούν επιπλέον νερό. Αύριο Πρωτομαγιά έχουμε την έναρξη της αρδευτικής περιόδου, με τους ΤΟΕΒ της Θεσσαλίας να θέτουν σε εγρήγορση τους μηχανισμούς άρδευσης και το προσωπικό, προκειμένου να συντηρηθούν τα δίκτυα και να αποφευχθούν οι απώλειες νερού.

Όσον αφορά στις καιρικές συνθήκες της εβδομάδας που ξεκινά, δεν προβλέπονται βροχές ούτε τις επόμενες μέρες. Να σημειωθεί πως αυτή την περίοδο θέλουν νερό οι παραγωγοί σιτηρών, βαμβακιού, αλλά και καρπουζιών-πεπονιών, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της καρπόδεσης. Σήμερα Δευτέρα ίσως σημειωθούν κάποιες βροχές μικρής διάρκειας, αλλά από αύριο Τρίτη και μέχρι την Πέμπτη θα υπάρχει μόνο συννεφόκαμα. Ο υδράργυρος θα κυμαίνεται από 20 ως 30 βαθμούς Κελσίου.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass