Ο ΥΦΥΠ. ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Β. ΚΟΚΚΑΛΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ ΟΤΙ ΠΡΟΧΩΡΑ Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΣΕ ΚΕΝΤΡΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΓΡΟΤΩΝ

Τέλη Ιουνίου οι υπογραφές για την Αβερώφειο

*Χ. Κασίμης: «Η χώρα είναι 3 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό κοινοτικό μέσο όρο στην απορρόφηση των πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης»

Δημοσίευση: 04 Μαϊ 2018 22:46

Εντός του Ιουνίου αναμένεται να υπογραφεί η προγραμματική σύμβαση για την αξιοποίηση της Αβερώφειου Γεωργικής Σχολής από το Υπουργείο Ανάπτυξης, τον ΕΛΓΟ, την Περιφέρεια Θεσσαλίας και τον Δήμο Λαρισαίων, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλης Κόκκαλης, χθες, σε συνάντηση με τα μέσα ενημέρωσης, στο πλαίσιο του 4ου Συνεδρίου Αγροτικής Επιχειρηματικότητας του Economist, στη Λάρισα.

Ο υφυπουργός δεν έκρυψε την ικανοποίησή του, γιατί ένα κρίσιμο ζήτημα για την περιοχή, η αξιοποίηση της Αβερώφειου μπαίνει στην τελική ευθεία. «Αισιοδοξούμε και πιστεύουμε ότι η Αβερώφειος θα γίνει το κέντρο εκπαίδευσης των επόμενων γενεών αγροτών. Η κατάρτιση των Νέων Αγροτών είναι βασικό ζητούμενο και στην Αβερώφειο θα μπορούν να υλοποιούνται τέτοια προγράμματα κατάρτισης», είπε χαρακτηριστικά και παράλληλα αποκάλυψε ότι υπάρχουν σχέδια πέρα από το εκπαιδευτικό κομμάτι που θα έχει να κάνει με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, για περαιτέρω αξιοποίηση όπως ίδρυση Μουσείου Βάμβακος από τη Διεπαγγελματική Βάμβακος και λειτουργία Τυροκομείου με χρηματοδότηση μεγάλης βιομηχανίας γάλακτος.

Την ίδια ώρα ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε και στο θέμα των δημόσιων εγγειοβελτιωτικών έργων τα οποία θα αξιολογηθούν μέχρι και τέλη Αυγούστου. «Τα έργα αυτά είναι πολύ σημαντικά για τις αρδευτικές ανάγκες της Θεσσαλίας, διότι το νερό εξελίσσεται στο σημαντικότερο θέμα για τον πρωτογενή τομέα» σημείωσε χαρακτηριστικά.

* Ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Χαράλαμπος Κασίμης αναφέρθηκε στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδιαίτερα στα μέτρα που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη Θεσσαλία. Ειδικότερα, μίλησε για το μέτρο της μεταποίησης, το οποίο έχει κλείσει και η αξιολόγησή του ξεκινά αυτή την εβδομάδα σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τα μέτρα του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης έχουν πλέον ξεδιπλωθεί. Το μέτρο της μεταποίησης είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο. Έχουμε ήδη προχωρήσει στην ανάθεση της αξιολόγησης η οποία ξεκινά αυτή την εβδομάδα. Ο στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί εντός του 2018. Στη μεταποίηση η Θεσσαλία είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα με όρους υποβληθέντων επενδυτικών σχεδίων, που αυτό επιβεβαιώνει το γεγονός ότι η Θεσσαλία είναι η καρδιά της αγροτικής παραγωγής και είναι λογικό να αναμένει κανείς επενδυτικά σχέδια για τη μεταποίηση».

Ακόμη ο κ. Κασίμης ανακοίνωσε ότι σύντομα θα γίνει η προκήρυξη του μέτρου που αφορά σε εγγειοβελτιωτικά έργα πάνω από 2,2 εκατομμύριων ευρώ, για τα οποία την ευθύνη και αρμοδιότητα έχει η κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου, ενώ για τα εγγειοβελτιωτικά κάτω από 2,2 εκατ. ευρώ έχουν εκχωρηθεί στις περιφέρειες οι οποίες σύντομα θα βγάλουν την προκήρυξη. «Ευελπιστούμε ότι μέχρι τέλος Ιουνίου θα έχουμε προκηρύξει και δεσμεύσει νομικά το 80% των μέτρων του προγράμματος αγροτικής ανάπτυξης, ενώ παράλληλα εντός των ημερών προκηρύσσεται και το Leader (για τα ιδιωτικά έργα) που και αυτό ενδιαφέρει τη Θεσσαλία. Με τα ιδιωτικά έργα στο Leader (μικρή μεταποίηση, αγροτουρισμός,) ο μεγάλος κορμός των επενδυτικών σχεδίων θα έχει ολοκληρωθεί» πρόσθεσε.

Παράλληλα, ο γ.γ. του Υπουργείου ανακοίνωσε ότι στις επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται η προκήρυξη του Μέτρου 16 δηλαδή το Μέτρο Καινοτομίας-Συνεργασίας και αμέσως μετά την προκήρυξη αναμένεται η επίσημη παρουσίασή του στη Θεσσαλία. Τέλος, ανακοίνωσε ότι εντός του έτους θα γίνει και η προκήρυξη του Μέτρου 2 δηλαδή του Μέτρου Γεωργικών Συμβουλών, τονίζοντας ότι οι προκηρύξεις αυτές έχουν ιδιαίτερη σημασία καθώς έτσι ολοκληρώνεται ένας κύκλος πολύ νωρίτερα από ό,τι την προηγούμενη προγραμματική περίοδο. Μάλιστα, ο κ. Κασίμης, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει βελτιώσει τόσο πολύ τις επιδόσεις της σε ό,τι αφορά στην απορρόφηση στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι τα περασμένα τρία χρόνια ήταν η καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, ενώ από την έγκριση του νέου προγράμματος, τα άλματα είναι τόσο σημαντικά που αυτή τη στιγμή η χώρα είναι 3 μονάδες πάνω από τον ευρωπαϊκό κοινοτικό μέσο όρο στην απορρόφηση των πόρων. «Είμαστε σε καλό δρόμο, τα λεφτά μπαίνουν στην οικονομία, οι αγρότες και οι επενδυτές σιγά-σιγά αναγνωρίζουν ότι υπάρχει μια σταθερότητα και ομαλή ροή στην υλοποίηση του προγράμματος», κατέληξε.

Της Νατάσας Πολυγένη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass