Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ Η ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΚΑΡΠΟΥΖΙΟΥ - ΠΕΠΟΝΙΟΥ

Προσδοκούν καλύτερες τιμές από πέρυσι

Δημοσίευση: 19 Μαϊ 2018 22:35

Με την ελπίδα ότι η φετινή χρονιά θα είναι καλύτερη από την περσινή κι ότι θα απολαύσουν καλύτερες τιμές από τις αρχές του μήνα, μπήκαν στα χωράφια τους οι Θεσσαλοί παραγωγοί καρπουζιών και πεπονιών.

Τα βλέμματα στρέφονται κυρίως στον νομό Λάρισας στις περιοχές του Μακρυχωρίου και του Μαυρολίθου (έχουν σπαρθεί περίπου 3.000 στρέμματα), όπου υπάρχουν οι πρώιμες καλλιέργειες, και στην επαρχία Τυρνάβου, όπου κυριαρχούν οι όψιμες. Στον νομό Τρικάλων τα περισσότερα στρέμματα υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της Φαρκαδόνας, ενώ χρονικά είναι μία βδομάδα πίσω σε σχέση με τη Λάρισα. Οι πρώιμες καλλιέργειες προορίζονται κυρίως για εξαγωγές (Βαλκάνια, Γερμανία) και η συγκομιδή τοποθετείται περί τα τέλη Μαΐου με αρχές Ιουνίου. Οι καιρικές συνθήκες, και ειδικότερα η ανομβρία σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν αρχικά στον κάμπο και εν συνεχεία οι βροχοπτώσεις, χαρακτηρίζονται ευνοϊκές από τους παραγωγούς, καθώς ο καιρός βοηθά στην καρπόδεση.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΙ ΚΟΣΤΟΣ

Ο Νομός Λάρισας ακολουθεί σε πρωιμότητα την πρωτοπόρο Τριφυλία Πελοποννήσου και έπεται ο νομός Τρικάλων στην καρπουζοκαλλιέργεια. Τα συνεργεία με τα εργατικά χέρια συγκροτήθηκαν ήδη, ενώ η πλειοψηφία της παραγωγής είναι υπαίθρια, χαμηλής καλύψεως και οι ποικιλίες που έχουν μπει (και συγκομίζονται με χρονολογική σειρά) είναι οι: σελήνια, όμπλα, φλόριντα και αρένα.

Να σημειωθεί ότι οι προσδοκίες στο καρπούζι για στρεμματικές αποδόσεις κυμαίνονται στους 7-8 τ/στρ. περίπου, ενώ το κόστος παραγωγής υπολογίζεται στα 500 ευρώ\στρέμμα (εργατικά, λιπάσματα, τα οποία όμως είναι ελάχιστα, γι’ αυτό και το καρπούζι θεωρείται από τα πιο καθαρά φρούτα). Πέρυσι η τιμή πώλησης του παραγωγού ξεκίνησε από 21-22 λεπτά/κιλό και σταδιακά έπεσε στα 4-5 λεπτά, ενώ όπως αναφέρουν κάποιοι Λαρισαίοι παραγωγοί προς το τέλος του καλοκαιριού το προϊόν έμεινε στους υπαίθριους πάγκους αζήτητο.

Στο πεπόνι η στρεμματική απόδοση κυμαίνεται στους 2 τόνους, κατά μέσο όρο. Η παραγωγή δεν εξάγεται, καθώς μετά βίας φθάνει να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς. Η περσινή τιμή κυμάνθηκε στα 40 λεπτά/κιλό από το χωράφι, ενώ όσοι διέθεταν πάγκους στις λαϊκές ή στους δρόμους απόλαυσαν τιμή έως και 1 ευρώ. 

Γ. Ρούστας  

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα