Πρώιμα χαμόγελα για τυρναβίτικα φρούτα

* Ξεκίνησε καλά η συγκομιδή για νεκταρίνια, ροδάκινα, βερίκοκα *Αισιοδοξία και για καλές τιμές

Δημοσίευση: 21 Μαϊ 2018 20:10

Συνεχίζονται οι έντονες αγροτικές δραστηριότητες στο κάμπο του Τυρνάβου.

Έτσι μετά τις χειμερινές και τις ανοιξιάτικες εργασίες ο κάμπος σφύζει από ζωή με τις πρώιμες ποικιλίες των φρούτων ήδη εδώ και μέρες να συλλέγονται και ήδη να βρίσκονται στις προθήκες των σούπερ μάρκετ και στις λαχαναγορές. Η ποιότητα είναι άριστη και ο καταναλωτής τα προτιμά.

Ένας από τους βασικούς στυλοβάτες της τοπικής παραγωγής είναι ο ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου ο οποίος ήδη βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία συγκεντρώνοντας και συσκευάζοντας τα προϊόντα τα οποία προωθούνται στις αγορές του εσωτερικού αλλά και της Ευρώπης όπως Γερμανία, Τσεχία, Πολωνία, Ρουμανία και αλλού. Αυτή την περίοδο συλλέγονται πρώιμα ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, και κεράσια. Ωστόσο ο κύριος όγκος είναι τα νεκταρίνια 2.000 τόνοι, ροδάκινα 2.000 τόνοι και τα υπόλοιπα σε μικρότερες ποσότητες. Οι εργασίες συνεχίζονται έως και τον Σεπτέμβριο με αχλάδια και σταφύλια.

Μιλώντας στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. κ. Σωτήρης Ταμπόσης σημείωσε ότι φέτος η συγκομιδή ξεκίνησε καλά και σε ό,τι αφορά τιμές στα πρώιμα φρούτα αυτές άρχισαν με συγκρατημένη αισιοδοξία, ελπίζοντας σε μεγαλύτερο εισόδημα για τους παραγωγούς και σε καλύτερες τιμές σε σύγκριση με πέρυσι οι οποίες ήταν καταστροφικές. Για τον λόγο αυτό υπάρχει αισιοδοξία τόσο στη διοίκηση και τα στελέχη όσο και στα μέλη – παραγωγούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας και Πώλησης Οπωροκηπευτικών Προϊόντων Τυρνάβου (Α.Σ.Ε.Π.Ο.Π. Τυρνάβου), είναι πρωτοβάθμιος παραγωγικός συνεταιρισμός που ιδρύθηκε το 1926 με 165 παραγωγούς – μέλη διαθέτοντας μια πλούσια γκάμα αγροτικών προϊόντων που παράγουν τα μέλη και τα διακινούν μέσω της οργάνωσης.

Τα προϊόντα των παραγωγών – μελών είναι πιστοποιημένα με το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης Agro 2-1, 2-2 ενώ ακολουθείται η διαδικασία του προτύπου GLOBAL G.A.P.

Ο Συνεταιρισμός διαθέτει νεόκτιστα, σύγχρονα διαλογητήρια – ψυγεία όπου αποθηκεύονται και συσκευάζονται τα προϊόντα και όλες οι εγκαταστάσεις είναι πιστοποιημένες με το πιστοποιητικό ISO 22000.

Τέλος σύμφωνα με τον κ. Ταμπόση έχει ήδη κατατεθεί φάκελος για περαιτέρω εκσυγχρονισμό των ψυκτικών και μηχανολογικών εγκαταστάσεων ύψους 2.700.000 ευρώ από τη Δράση 4.2.1 του προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη Ελλάδα».

ΔΕΝΔΡΑ - ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΑ - ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Άριστα σε ποιότητα τα πρώιμα φρούτα και από την περιοχή της Τ.Κ. Δένδρων - Πλατανουλίων  - Αγίας Σοφίας με τον πρόεδρο της κ. Χρήστο Τασιούλα να δηλώνει ικανοποιημένος από την ποιότητα και φέτος των πρώιμων φρούτων. Σύμφωνα με τον κ. Τασιούλα στην περιοχή καλλιεργούνται και παράγονται πρώιμα βερίκοκα και ροδάκινα σε πολλές ποικιλίες από τις αρχές Μαΐου μέχρι τέλος Αυγούστου. Πέρυσι δεν ήταν καλή χρονιά σε ό,τι αφορά στις τιμές αφού οι χαμηλές τιμές ανάγκασαν παραγωγούς να αφήσουν τα φρούτα στα δέντρα. Αυτό οφείλεται στο εμπάργκο τα τελευταία χρόνια των προϊόντων μας από τη Ρωσία.

Φέτος από τους συνεταιρισμούς των χωριών αλλά και από εμπόρους αναμένεται η παραγωγή να κυμανθεί συνολικά στους 3.000 τόνους η οποία προωθείται στην εγχώρια αγορά σε μεγάλο ποσοστό καθώς και σε εξαγωγή σε Αλβανία, Βουλγαρία, Πολωνία, Ρουμανία. Το δυσάρεστο είναι ότι φέτος η ποικιλία βερίκοκου «Μπεμπέκο» η παραγωγή της οποίας πάει σε κονσερβοποίηση, είναι μηδενική λόγω κακών καιρικών συνθηκών τον χειμώνα.

Τέλος ο κ. Τασιούλας κάνει έκκληση στην κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο να βρεθεί άμεση λύση για την άρση του εμπάργκο από τη Ρωσία στα ελληνικά προϊόντα διαφορετικά η παραγωγή θα σαπίζει στα χωράφια ή θα πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
ΣΕΞ ΣΤΗ ΓΑΥΔΟ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΕΣΠΑ 1-3-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass