Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη δικαιοσύνη κατά της ΔΕΗ ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου

* ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΟΦΕΙΛΩΝ * ΣΤΑΘΑΚΗΣ: ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΝΙΑΙΑ ΡΥΘΜΙΣΗ

Δημοσίευση: 07 Ιουν 2018 22:20

Στην αντεπίθεση για το θέμα της ρύθμισης οφειλών προς τη ΔΕΗ, η οποία προ μηνών έκοψε το ρεύμα αρδευτικών γεωτρήσεων σε αγρότες της περιοχής προκαλώντας τους τεράστιο πρόβλημα στο πότισμα καλλιεργειών, πέρασε ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου που κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού και του ΔΕΔΔΗΕ.

Χθες σύμφωνα με νομικές πηγές, συζητήθηκε ενώπιον της προέδρου του Πρωτοδικείου Λάρισας η προσωρινή διαταγή του Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων Μάτι Τυρνάβου, που έγινε εν συνεχεία δεκτή. Βάσει αυτής δεν επιτρέπεται στη ΔΕΗ να προχωρήσει στη διακοπή παροχής ρεύματος ενώ υποχρεώνει τον ΤΟΕΒ να πληρώσει το ρεύμα που θα καταναλωθεί από δω και στο εξής.

Σχολιάζοντας την προσφυγή, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου κ. Σωτήρης Τζιούφας τόνισε στην «Ε» πως πρόκειται για μια σωτήρια κίνηση για τον εν λόγω Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων. Συγκεκριμένα είπε ότι «αυτό που έγινε είναι μια ανάσα για τον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου. Πρόκειται για τη σωτηρία μας σε πρώτη φάση καθώς μας δίνεται ο χρόνος να ανασυνταχθούμε. Στο τακτικό δικαστήριο θα ζητήσουμε να ενταχθούμε στις 120 δόσεις και φυσικά να διαγραφούν οι τόκοι από τις οφειλές. Εάν γίνουν αυτά που ευελπιστούμε πως θα γίνουν, τότε ο ΤΟΕΒ θα πάρει ανοδική πορεία» καθώς εξήγησε πως είναι άλλο να πληρώνεις 10.000 ευρώ και διαφορετικό να πληρώνεις 45.000 ευρώ ως δόση.

Τα ασφαλιστικά μέτρα αναμένεται να εκδικαστούν στο Μονομελές Πρωτοδικείο σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη.

Η συγκεκριμένη υπόθεση φυσικά έχει πανελλήνιες διαστάσεις με τον αγροτικό κόσμο της Ελλάδας να είναι ανάστατος με την απόφαση της ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε όσους ΤΟΕΒ είχαν μεγάλες οφειλές προς την επιχείρηση. Με αυτήν την απόφαση πολλά στρέμματα έμειναν απότιστα σε μια νευραλγική περίοδο, για αρκετό διάστημα.

Ωστόσο ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου δεν είναι ο πρώτος πανελληνίως που προβαίνει σε τέτοιου είδους κίνηση (ασφαλιστικά μέτρα) καθώς έχουν προηγηθεί ΤΟΕΒ Τιτανίου Παλαμά (Παρασκευή κατατέθηκαν και στις 17/10 η δικάσιμος), Πρέβεζας και Μεσολογγίου.

Ο ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου είναι αυτός που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς παρουσιάζεται να έχει τις περισσότερες οφειλές προς τη Δημόσια Επιχείρηση και στοχεύει τόσο σε μια ευνοϊκή ρύθμιση πολλών δόσεων αλλά και στη διαγραφή των τόκων.

Πρόσφατα ωστόσο η ΔΕΗ με ανακοίνωσή της καταλόγισε αφερεγγυότητα στον συγκεκριμένο ΤΟΕΒ όσον αφορά στους κατά καιρούς διακανονισμούς που έγιναν, οι οποίοι σύμφωνα με την ίδια, αντί να μειώσουν το χρέος το εκτίναξαν στα 2 και πλέον εκατ. ευρώ.

Ζήτημα ωστόσο έχει προκύψει και με τις επανασυνδέσεις.

Προχθές εν τω μεταξύ για το θέμα έκανε παρέμβαση ο Αγροτικός Σύλλογος Αμπελώνα σημειώνοντας με ανακοίνωση ότι οι αγρότες που είναι στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, συνεχίζουν να βρίσκονται στη χειρότερη κατάσταση από ποτέ υπογραμμίζοντας πως καταστράφηκαν πρώιμες παραγωγές ροδάκινων και άλλες εντατικές καλλιέργειες που σπάρθηκαν. Χαρακτήρισε «εγκληματικές» τις ενέργειες της ΔΕΗ να κόψει ρεύμα αλλά και επέρριψε ευθύνες σε πολιτικές ηγεσίες τοπικά και εθνικά, αλλά και σε προηγούμενες διοικήσεις του ΤΟΕΒ.

*Απάντηση στην ερώτηση του βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής Κ. Μπαργιώτα για το θέμα των οφειλών του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου προς τη ΔΕΗ έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Σταθάκης. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως η λύση δεν μπορεί να βασίζεται σε µια ενιαία ρύθμιση, καθώς υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες οφειλετών και συνεπώς οι όποιες λύσεις, θα πρέπει να είναι κατηγοριοποιημένες. Διαχώρισε με λίγα λόγια αυτούς που δείχνουν διάθεση από αυτούς που δείχνουν απροθυμία.

Του Κώστα Γκιάστα

Σχετικά Άρθρα