Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 08 Ιουν 2018 22:00
Οχι δεν πρόκειται για μουσική συναυλία, αλλά για βαμβακοσυλλεκτική εν ώρα -νυχτερινής- δράσης Οχι δεν πρόκειται για μουσική συναυλία, αλλά για βαμβακοσυλλεκτική εν ώρα -νυχτερινής- δράσης

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Συνεχίζονται οι υψηλές θερμοκρασίες στον κάμπο, χωρίς ωστόσο να δημιουργούν προβλήματα στις αγροτικές καλλιέργειες.

Ίσως χρειαστεί να ξεκινήσουν νωρίτερα τα ποτίσματα στα βαμβάκια. Αναλυτικότερα, σήμερα Παρασκευή ο καιρός θα είναι καλός, με λίγες συννεφιές και τον υδράργυρο να κυμαίνεται από 18 έως 32 βαθμούς κελσίου. Το Σάββατο η θερμοκρασία θα ανέβει ακόμη περισσότερο (στους 35 βαθμούς), ενώ την Τρίτη θα προκύψουν συνθήκες καύσωνα με το θερμόμετρο να φθάνει τους 37-38 βαθμούς κελσίου.

 

Σιτάρι

Ολοκληρώθηκε σχεδόν ο αλωνισμός των σιτηρών στον κάμπο, με τους παραγωγούς να δηλώνουν ικανοποιημένοι από την ποιότητα του προϊόντος, αλλά ανήσυχοι για την τιμή που θα απολαύσουν, καθώς και φέτος η τακτική των εμπόρων να παραλαμβάνουν με ανοικτή τιμή, δημιουργεί εύλογες ανησυχίες. Οι τιμές που ακούγονται είναι γύρω στα 17-18 λεπτά, αλλά η εκτίμηση των παραγωγών είναι πως αυτή η προσφορά δεν ανταμείβει το ποιοτικό σιτάρι. Στη συμβολαιακή γεωργία, κυρίως με τη βιομηχανία Μέλισσα, οι τιμές κυμαίνονται στα 20 λεπτά. Σύμφωνα με τους γεωπόνους «η παραγωγή φέτος ίσως είναι ελαφρώς μειωμένη, αφού επηρέασαν την ανάπτυξη οι βροχές κυρίως του Απριλίου. Η μέση στρεμματική απόδοση στα κλασικά σιτοχώραφα του νομού Λάρισας υπολογίζεται περί τα 400 κιλά/στρ.

 

Στα 15 λεπτά το κριθάρι

Χαμηλότερες τιμές σε σχέση με πέρυσι δίνει η αγορά κατά την έναρξη του αλωνισμού στο κτηνοτροφικό κριθάρι. Αν και η παραγωγή αναμένεται καλή ποιοτικά, αυτοί που επιμένουν να καλλιεργούν κριθάρι για ζωοτροφή προβληματίζονται για την πορεία της καλλιέργειας που κυμαίνεται στα 14 και 15 λεπτά το κιλό. Ενδεικτικό της κατάστασης ήταν και η τιμή (στα 15 λεπτά όταν πέρυσι ξεκίνησε με 16 λεπτά) που έδωσε τουλάχιστον για προκαταβολή ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της οργάνωσης πάντως, η εκκαθάριση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Ιουλίου, όταν θα έχει διαμορφωθεί η τρέχουσα τιμή της αγοράς. Στις μειωμένες τιμές αποδίδεται και η μείωση που καταγράφεται στις καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

 

Μηδική-Ρεβύθια

Μούσκεμα τα έχει κάνει ο καιρός στη μηδική του κάμπου, καθώς οι συνεχείς βροχές από τον Απρίλιο που ξεκίνησε η πρώτη κοπή μέχρι και σήμερα που είναι σε εξέλιξη η τρίτη, έχουν επηρεάσει την ποιότητα του τριφυλλιού, τόσο στο ξηρό, όσο και στο πράσινο για ενσίρωμα. Αντίθετα στα ορεινά, όπως π.χ. στην Ελασσόνα είναι σε εξέλιξη η δεύτερη κοπή και η ποιότητα χαρακτηρίζεται καλή. Όσον αφορά στις εκτιμήσεις για τις τιμές και φέτος αυτές θα ποικίλλουν, ανάλογα με το ποιος θα αναλάβει (ο αγρότης ή ο κτηνοτρόφος) το κόψιμο, την πρέσα και τελικά τη μεταφορά του τριφυλλιού στο ποιμνιοστάσιο. Το πιθανότερο είναι η διακύμανση να είναι από 12 έως 17 λεπτά για τον ξερό σανό, ενώ για τον χλωρό η τιμή κυμαίνεται στα 4,5 με 5 λεπτά. Όσον αφορά τέλος στις στρεμματικές αποδόσεις, αυτές υπολογίζονται στα ξηρικά στα 350 κιλά και στο νωπό στα 1.000 κιλά, με τις αποδόσεις να είναι υψηλές στο 2-4 χέρι. Ανησυχία υπάρχει και για το ρεβύθι, το οποίο δεν αναπτύσσεται σωστά, λόγω των βροχών που προηγήθηκαν και των μυκητολογικών προσβολών, ενώ λόγω των πολλών στρεμμάτων που σπάρθηκαν δύσκολα η τιμή θα ξεπεράσει το 1 ευρώ.

 

Βαμβάκι

Ξεκινούν σε λίγες μέρες τα ποτίσματα στα βαμβάκια του κάμπου, αφού προηγήθηκαν οι εργασίες καταπολέμησης των ζιζανίων και τα σκαλίσματα. Οι θεσσαλοί παραγωγοί εύχονται να βοηθήσει ο καιρός, να μην υπάρξουν αυξομειώσεις στη θερμοκρασία, αν κι αυτές τις μέρες ο μίνι καύσωνας που επικράτησε στον κάμπο ήταν καλοδεχούμενος και όταν χρειαστεί το φυτό πότισμα, να ανοίξουν οι ουρανοί. Και φυσικά το φαινόμενο με το πράσινο σκουλήκι να είναι περιορισμένο, για να μην αυξηθούν τα καλλιεργητικά έξοδα. Ήδη πάντως οι παραγωγοί έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με επιθέσεις εντόμων στα φυτά (θρίπας, μελίγκρα, τετράνυχο) και αυτό αποδίδεται στην κατάργηση των εντομοκτόνων που προορίζονταν για την επικάλυψη των σπόρων. Όσον αφορά στις τιμές, αν και είναι πολύ νωρίς για να υπάρξουν ασφαλείς εκτιμήσεις, η συγκυρία που σχετίζεται με το εξωτερικό (χρηματιστήριο, αποθέματα, κ.λπ.) δημιουργεί προοπτικές για να μπει μπροστά το 5 (δηλαδή η τιμή να ξεκινά τουλάχιστον από 50 λεπτά) και ανάλογα την ποιότητα του προϊόντος να επέλθει και η σχετική τελική συμφωνία.

 

Συμβουλές για το βαμβάκι

Συμβουλές για τη βαμβακοκαλλιέργεια παρέχει η ΔΑΟΚ Σερρών, τις οποίες και καταγράφουμε: Για τη λίπανση για να έχουμε καλή παραγωγή μην παραλείψουμε, λοιπόν, να βάλουμε στο τελευταίο σκαλιστήρι (περί τα τέλη Ιουνίου), επαρκές βασικό λίπασμα. Για τη φυτοπροστασία πρέπει να προσπαθήσουμε να φτάσουμε στη 2η γενιά του πράσινου σκουληκιού (τέλη Ιουλίου), χωρίς ψεκασμούς. Οι λίγες προσβολές θρίπα και αφίδων που εκδηλώνονται σποραδικά δεν αποτελούν λόγο ανησυχίας, να τις αγνοήσουμε. Αυτοί οι εχθροί και άλλοι είναι δευτερεύουσας και τριτεύουσας σημασίας και ως τέτοιους πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε. Το βασικό είναι να διασώσουμε τα ωφέλιμα έντομα, τα οποία θα παίξουν σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των εντόμων του βαμβακιού και, κυρίως, στην αντιμετώπιση του ουσιαστικού εχθρού του βαμβακιού στην περιοχή μας, που είναι το πράσινο σκουλήκι στην επικίνδυνη γενιά του Αυγούστου. Για την ανάσχεση της υπερβολικής ανάπτυξης σε χωράφια που παίρνουν υπερβολικό ύψος, η εφαρμογή ανασχετικών (στοπ) αποτελεί μία πολύ σημαντική επέμβαση. Σ’ αυτά τα χωράφια, παράλειψη ή καθυστέρηση στην εφαρμογή τους, οδηγεί σε ανεξέλεγκτη ανάπτυξη, που οψιμίζει και μειώνει (δραματικά πολλές φορές) την παραγωγή.

 

Περί Συνεργασίας

Ξεκίνησε από τις 6 Ιουνίου και θα διαρκέσει έως τις 3 Σεπτεμβρίου 2018 η υποβολή αιτήσεων ένταξης στο Μέτρο 16 της «Συνεργασίας» της Δράσης 1 για να στήσουν μία επιχειρησιακή ομάδα (ενίσχυση 5.000 ευρώ), ενώ για τη Δράση 2 που αφορά στην υλοποίηση των αντίστοιχων επιχειρησιακών σχεδίων θα ανακοινωθεί από τις διαχειριστικές αρχές άλλη ημερομηνία. Στόχος του Μέτρου 16 «Συνεργασία» είναι η δημιουργία σχημάτων συνεργασίας φορέων, που θα αξιοποιούν νέες τεχνολογίες, καινοτόμες διεργασίες καθώς και νέες καλλιεργητικές πρακτικές, και πρακτικές παραγωγής, που συμβάλουν στην καλύτερη υγεία του ανθρώπου, στην ανάδειξη ελληνικών προϊόντων, στην προστασία περιβάλλοντος και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης, πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, μέσω του ΠΣΚΕ (Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων).

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Σχετικά Άρθρα