Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σπορά και λίπανση προγράμματος σίτου (μέρος 2ο)

Δημοσίευση: 11 Ιουν 2018 22:15

Θεωρώ σκόπιμο να δώσω μια σειρά από παρατηρήσεις που κάναμε τόσο στο διάστημα από τη σπορά όσο και την ημέρα της παρουσίασης και να δώσω και ορισμένες εξηγήσεις. Φυσικά οι αγρότες που παρευρέθηκαν είχαν την ευκαιρία να δουν μόνοι τους τις διαφορές.

• Η σπορά έγινε μάλλον αργά 2/12/17. Θέλαμε να σπείρουμε όλα τα τεμάχια μαζί και ο καιρός καθυστέρησε το όργωμα. Η ακαλλιέργεια θα μπορούσε να σπαρθεί νωρίτερα ακόμα και σε ξηρό έδαφος οπότε θα φύτρωνε με την πρώτη βροχή και θα ήταν πρώιμο.

• Ο καιρός το φθινόπωρο του 2017 ήταν βροχερός και το χωράφι με υψηλή υγρασία οπότε η σπορά δεν έγινε απόλυτα καλά.

• Σπείραμε λόγω καθυστέρησης, κακών καιρικών συνθηκών και όχι καλής σποροκλίνης 24 κ/στρ. ενώ συνήθως σπέρνουμε 18-22 κ/στρ.

• Στο όργωμα με το χαλαρό έδαφος είχαμε καθυστερημένο φύτρωμα προφανώς γιατί ο σπόρος πήγε βαθύτερα.

• Η εφαρμογή του λιπάσματος λόγω καθυστέρησης της φυτείας έγινε στα μέσα Μαρτίου και η δεύτερη δόση στα μέσα Απριλίου.

• Τα τεμάχια μετά από το φασόλι αναπτύχθηκαν νωρίτερα λόγω επάρκειας αζώτου που τα έκανε πρωιμότερα.

• Είναι χαρακτηριστικό ότι στη διαφοροποιημένη λίπανση στο τεμάχιο μετά από το φασόλι εφαρμόστηκαν 18 κ. λιπάσματος/στρέμμα έναντι 27 του τεμαχίου μετά το καλαμπόκι και 24 της ομοιόμορφης εφαρμογής. Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι η διαφοροποιημένη λίπανση κάνει καλύτερη εφαρμογή όπου το λίπασμα χρειάζεται και αυτό δεν σημαίνει πάντα μείωση της ποσότητας αλλά καλύτερη εφαρμογή. Θα πρέπει να δούμε ποια είναι η επίπτωση στην τελική παραγωγή.

• Το τεμάχιο με το όργωμα «δίψασε» νωρίτερα για αυτό και καθυστέρησε ακόμα περισσότερο. Αυτό επιβεβαίωσε τις μειωμένες απώλειες νερού στην ακαλλιέργεια που μας δίνει η βιβλιογραφία.

• Ο Λιπασματοδιανομέας που χρησιμοποιήθηκε ήταν καινούργιος και για αυτό η ρύθμιση του πλάτους εργασίας δεν ήταν απόλυτα σωστή κάτι που έκανε ανομοιόμορφή τη διανομή και δημιούργησε λωρίδες στο χωράφι. Αυτό φαίνεται χαρακτηριστικά στην εικόνα από ένα ελικοπτεράκι (drone) που πήραμε και φαίνεται πιο κάτω.

Η σύγκριση του κόστους παραγωγής μέχρι σήμερα (χωρίς τη συγκομιδή) φαίνεται στο Πίνακα. Αν προσθέσουμε άλλα 10 €/στρέμμα για τη συγκομιδή θα έχουμε το συνολικό κόστος. Με αναμενόμενη παραγωγή της τάξεως των 500 κιλών/στρέμμα με το πότισμα και τις τιμές της συμβολαιακής γεωργίας που δίνει η MISKO των 200-220 €/τόνο δηλαδή ακαθάριστο εισόδημα 100-110 €/στρέμμα τότε τα προτεινόμενα συστήματα δίνουν περιθώριο κέρδους πάνω από 35€/στρέμμα.

«ΝΑΙ» ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ

Εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά τους επόμενους μήνες. Θα έχουμε αποτελέσματα της παραγωγής (ελπίζουμε να επιτύχουμε μια χαρτογράφηση της παραγωγής) και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του σπόρου. Θα έχουμε τα τελικά στοιχεία του κόστους παραγωγής με σύγκριση μεταξύ των τεμαχίων. Επί πλέον θα έχουμε μια ανάλυση του κύκλου ζωής του κάθε τεμαχίου. Αυτό είναι μια ανάλυση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της καλλιέργειας από την αρχή της παραγωγής των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν μέχρι την πόρτα του αγροκτήματος. Τον υπολογισμό αυτό τον κάνει το λογισμικό ggranoduro.net και έτσι θα αποκτήσουμε καλύτερη εικόνα της περιβαλλοντικής αποτίμησης των προτεινόμενων πρακτικών. Θα σας ενημερώσουμε με δημοσιεύματα στο Τύπο και ελπίζουμε με ένα φυλλάδιο που θα έχει όλα τα αποτελέσματα.

Κλείνοντας το σημείωμα να σας μεταφέρω ένα μήνυμα. Πρέπει να ανοίξουμε τα μάτια μας στις νέες τεχνολογίες. Είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να γίνουμε ανταγωνιστικοί στις διεθνείς αγορές αλλά και στο εσωτερικό της χώρας. Πρέπει να δημιουργήσουμε πάλι τον καινοτόμο Έλληνα και κυρίως Θεσσαλό αγρότη της περιόδου πριν από τις υπερβολικές επιδοτήσεις. Δεν πρέπει να μείνουμε κολλημένοι στις πρακτικές που ακολουθούμε κατά παράδοση. Πρακτικές που εγκρίνει το καφενείο. Αλλά να βάλουμε όλη την ευφυία και την εφευρετικότητά μας, να υιοθετήσουμε νέες και προσαρμόσουμε τις καλλιεργητικές πρακτικές μας για να ζήσουμε καλύτερα. Μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Ατυχώς φαίνεται ότι τα χρόνια των υψηλών επιδοτήσεων τελειώνουν. Οι επιδοτήσεις θα μειωθούν σημαντικά αλλά και θα γίνουν πιο στοχευμένες. Οι απαιτήσεις για πρακτικές φιλικές προς το περιβάλλον θα ενταθούν και είτε θα επιδοτηθούν χωριστά είτε θα αποτελέσουν προϋπόθεση για την απόδοση των επιδοτήσεων. Και κάποια στιγμή θα υπάρξουν έλεγχοι για την εφαρμογή των απαιτήσεων του νομικού πλαισίου της ΕΕ και οι επιδοτήσεις κάτω από το τραπέζι θα σταματήσουν παρ’ όλη την προσπάθεια των πολιτικών μας. Καλά είναι να προετοιμαζόμαστε.

 

Γράφει ο Φάνης Γέμτος*

* Ο Φάνης Γέμτος είναι γεωπόνος, ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα