«Κοροϊδία η ρύθμιση των αγροτικών κόκκινων χρεών»

* ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ * ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΧΘΕΣ ΣΕ ΕΛΓΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ ΚΑΙ ΕΦΚΑ- ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ 5 ΙΟΥΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΛΑΜΑ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

Δημοσίευση: 29 Ιουν 2018 22:12

Πλήρως απογοητευμένοι για τον τρόπο ρύθμισης των αγροτικών χρεών, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση εμφανίζονται οι Θεσσαλοί αγρότες, που αναμένεται να δώσουν επίσημα την απάντησή τους στη διάρκεια της πανελλαδικής σύσκεψης, που συγκαλεί στον Παλαμά Καρδίτσας η Επιτροπή των μπλόκων την Πέμπτη 5 Ιουλίου.

Ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας, στο περιθώριο της παράστασης διαμαρτυρίας των Ενωτικών Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας χθες στον ΕΛΓΑ χαρακτήρισε κοροϊδία τη συγκεκριμένη ρύθμιση των αγροτικών κόκκινων δανείων δηλώνοντας την αδυναμία των αγροτών να ενταχθούν και να απαλλαγούν από τα χρέη τους.

"Πρόκειται για χρέη για δάνεια που είχαν ληφθεί από την πρώην Αγροτική Τράπεζα και μη εξυπηρετούμενα παρότι οι δανειολήπτες αγρότες πλήρωσαν δύο και τρεις φορές το αρχικό κεφάλαιο του δανείου τους" είπε στους δημοσιογράφους ο κ. Μαρούδας για να συμπληρώσει ότι είναι αδιανόητο οι αγρότες να πληρώσουν εντός τριμήνου το 40% του χρέους τους εάν δεν ξεπουλήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία για να γλιτώσουν το υπόλοιπο 60%.

Για να αποδείξει του λόγου το αληθές ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Λάρισας έδωσε και συγκεκριμένο παράδειγμα συναδέλφου του αγρότη, που εξασφάλισε δάνειο ύψους 20 εκατ. δραχμών. Μέχρι σήμερα, είπε, πλήρωσε 40 εκατ. δραχμές και το χρέος του ανέρχεται σε 130 χιλιάδες ευρώ. Για να ενταχθεί στη ρύθμιση, συνέχισε, πρέπει να καταβάλει 60 χιλιάδες ευρώ σε 5 δόσεις εντός τριμήνου, για να του χαρίσουν τα υπόλοιπα για να καταλήξει: "Για να ανταποκριθεί πρέπει να πουλήσει αν μπορεί υπό τις παρούσες συνθήκες της αγοράς, γι΄ αυτό και θεωρούμε ότι η ρύθμιση που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν μας καλύπτει". 

Σημειώνεται ότι δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση έχουν μόνο φυσικά πρόσωπα όπως γεωργοί, κτηνοτρόφοι, πτηνοτρόφοι και αλιείς που έχουν λάβει αγροτικό δάνειο (καλλιεργητικό δάνειο, δάνειο αγοράς εφοδίων κ.λπ.) από την πρώην ΑΤΕ και τις άλλες τράπεζες και εφόσον οι οφειλές τους παρουσίαζαν καθυστέρηση πληρωμής πέραν των 30 ημερών κατά την 31-12-2017.

Μέσω της ρύθμισης στους οφειλέτες δίνεται η δυνατότητα ολικής εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού εντός του τριμήνου, με τη διαγραφή του κεφαλαίου σε αυτή την περίπτωση να ανέρχεται μέχρι και 60%. Επίσης, σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει τη διαδικασία των δόσεων, θα μπορεί να εξοφλήσει το οφειλόμενο ποσό μέχρι και σε 10 χρόνια (120 δόσεις), με το κεφάλαιο να διαγράφεται κατά 40%.

Σε κάθε περίπτωση, η ρύθμιση περιλαμβάνει 100% διαγραφή των τόκων υπερημερίας καθώς και διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων του δημοσίου, βάσει της ακίνητης περιουσίας. Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα πώλησης ακινήτων, με σκοπό την εξόφληση του εναπομείναντος χρέους.

ΣΤΟΝ ΕΛΓΑ

Ο ΕΛΓΑ ήταν ο πρώτος σταθμός της χθεσινής παράστασης διαμαρτυρίας των Ενωτικών Ομοσπονδιών της Θεσσαλίας με τους αγρότες να διαμαρτύρονται για τις αποζημιώσεις των αγροτικών τους προϊόντων, καθώς δεν έχει ακόμα καταβληθεί το 30% των περυσινών αποζημιώσεων και να προβάλλουν τα γνωστά αιτήματα για αλλαγή του κανονισμού του Οργανισμού ώστε να αποζημιώνονται κατά 100% οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή για το σύνολο των ζημιογόνων αιτιών.

Αντιπροσωπεία των αγροτών συναντήθηκε με τον αναπληρωτή προϊστάμενο του Οργανισμού κ. Κώστα Τσαμπά, στον οποίο εκτός των άλλων τέθηκαν σειρά θεμάτων που αφορούν ζημιές σε διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, τον χρόνο των εκτιμήσεων αλλά και τις δυνατότητες αποζημιώσεων. Ενώ με την ευκαιρία αναδείχθηκε εκ νέου το αίτημα του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος για βελτίωση της αντιχαλαζικής προστασίας με επίγεια και εναέρια μέσα για την προστασία της παραγωγής και με δημόσια δαπάνη καθώς οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλό κόστος της επένδυσης για την τοποθέτηση αντιχαλαζικών διχτυών παρότι επιχορηγείται από τον ΕΛΓΑ σε ποσοστό 80%.

Ο κ. Τσαμπάς κατέγραψε τις απόψεις και τις παρατηρήσεις των αγροτών και απαντώντας σε ερωτήματα για την καταβολή του υπόλοιπου 30% των περυσινών αποζημιώσεων παρέπεμψε στην κεντρική υπηρεσία του Οργανισμού διευκρινίζοντας πάντως ότι η χθεσινή καταβολή αποζημιώσεων δεν συμπεριελάμβανε τη συγκεκριμένη εκκρεμότητα. Σε άλλο σημείο συνέδεσε το πρόβλημα των καθυστερήσεων τόσο στις εκτιμήσεις ζημιών όσο και στη διαδικασία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων με την έλλειψη προσωπικού, ενώ απαντώντας στο αίτημα για την κάλυψη της Θεσσαλίας με εναέρια μέσα ξεκαθάρισε ότι από το ΚΕΜΕ δεν υπάρχει δυνατότητα κάλυψης πολλών σημείων ταυτόχρονα.

Με την ολοκλήρωση της συνάντησης ο κ. Μαρούδας ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους αγρότες για το περιεχόμενο της συζήτησης και ανακοίνωσε την πρόσκληση της Επιτροπής των μπλόκων για πανελλαδική σύσκεψη αγροτών την Πέμπτη 5 Ιουλίου στον Παλαμά Καρδίτσας με ατζέντα το σύνολο των αγροτικών προβλημάτων.

ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ

Ακολούθως οι αγρότες μετέβησαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και στον ΕΦΚΑ όπου σε συναντήσεις με στελέχη των Οργανισμών διαμαρτυρήθηκαν για σειρά προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες. Στον ΟΠΕΚΕΠΕ οι αγρότες κατήγγειλαν αποκλεισμό συναδέλφων τους από το σύστημα των ενισχύσεων λόγω δορυφόρου αλλά και μείωση των ενισχύσεων για τους σπόρους σποράς ενώ αναδείχθηκε το αίτημα για δωρεάν συμπλήρωση των δηλώσεων του ΟΣΔΕ, όπως "συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες...".

Την έλλειψη υγείας και πρόνοιας για τον αγροτικό κόσμο κατήγγειλαν στον ΕΦΚΑ οι εκπρόσωποι των αγροτών, σημειώνοντας την απογοήτευση που επικρατεί και στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας γιατί τα Κέντρα Υγείας αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμα και στις στοιχειώδεις υγειονομικές ανάγκες των ανθρώπων της υπαίθρου.

Του Δημ. Κατσανάκη

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass