Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λίμνη τα παρακάρλια!

* ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΑΝ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ ΜΕ ΒΑΜΒΑΚΟΧΩΡΑΦΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΙΑΔΟΧΙΚΕΣ ΝΕΡΟΠΟΝΤΕΣ* ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΤΜΗΜΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΚΑΛΑΜΑΚΙΟΥ-ΚΑΝΑΛΙΩΝ

Δημοσίευση: 30 Ιουν 2018 22:22
Εδώ είναι δρόμος! Εδώ είναι δρόμος!

Χωράφια «λίμνες», καταστραμμένες παραγωγές και αγρότες σε απόγνωση συνθέτουν τη δραματική εικόνα στις παρακάρλιες περιοχές του Καλαμακίου μετά τις διαδοχικές έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών.

Τα νέα πλημμυρικά φαινόμενα μετά τις καταστροφές του προηγούμενου Δεκέμβρη και στη συνέχεια του Φεβρουαρίου, έχουν σκορπίσει τόση απογοήτευση, ώστε κανείς στα καφενεία δεν ζητά τίποτε από την Πολιτεία. «Τα προβλήματα είναι χρόνια, έχουν καταγραφεί, αλλά λύσεις δεν έρχονται…», λένε χαρακτηριστικά και συνεχίζουν τις καθημερινές τους ασχολίες σαν να μην έχει συμβεί απολύτως τίποτε!

Διαδοχικές νεροποντές και καταιγίδες από την προηγούμενη Δευτέρα, πρωτόγνωρες για τα δεδομένα της εποχής, ήταν αρκετές για να μετατρέψουν σε λίμνες τα βαμβακοχώραφα, όπου το νερό σε ορισμένες περιπτώσεις φθάνει ακόμα και το ένα μέτρο (!) προκαλώντας ακόμα και ολικές ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα στις περιοχές Δερβενίου, Μαγούλας και αλλού.

«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο επαναφοράς των χωραφιών για να στηριχθεί η καλλιέργεια ή ακόμα και η επανασπορά τους», τονίζουν στην «Ε» δύο αγρότες των παρακάρλιων περιοχών, Νίκος Χάμος και Γιάννης Γαργάλας, που αναλαμβάνουν να μας «ξεναγήσουν» στα πλημμυρισμένα και προβληματικά χωράφια, αλλά και να μιλήσουν γι’ ακόμα μία φορά για προβλήματα που προκαλούν αποδεδειγμένα εμπόδια χωρίς ποτέ να βρίσκουν λύσεις.

Οι δύο αγρότες, μεταφέροντας τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των συγχωριανών τους, μιλούν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τα συνοδά έργα της Κάρλας, για το κλειστό θυρόφραγμα του μεγάλου χάνδακα Σ3 παρά το γεγονός ότι το ύψος του είναι πάνω από τη στάθμη της λίμνης αλλά και για τα ακαθάριστα χαντάκια δίπλα στον Σ3, που περνάνε κάτω από τον συλλεκτήρα και καταλήγουν στο …πουθενά!

«Με δύο απλά έργα, δύο χαντάκια, ένα παράπλευρο στον Σ3, που να οδηγεί στον Τ1 κι ένα ενδιάμεσο αποστραγγιστικό, θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις, αλλά οι αρμόδιοι και οι υπηρεσίες φαίνεται ότι έχουν διαφορετικές λύσεις ανεξάρτητα απ’ το αν ακόμα δεν τις έχουμε δει…», λένε οι δύο αγρότες εκφράζοντας παράλληλα τη δυσαρέσκειά τους γιατί κανένας είτε από τον Δήμο Κιλελέρ είτε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας δεν ενδιαφέρθηκε για τις νέες καταστροφές ανάμεσα στις τόσες των καλλιεργειών.

Στη διαδρομή προς τη λίμνη Κάρλα συναντούμε υπερχειλισμένα χαντάκια, πλημμυρισμένα χωράφια ακόμα και με αμυγδαλιές, καταστροφές σε συστήματα άρδευσης για να καταλήξουμε στον δρόμο για τα Κανάλια της Μαγνησίας, όπου το νερό εξαφάνισε το οδόστρωμα σε εκατοντάδες μέτρα με αποτέλεσμα η κυκλοφορία να έχει διακοπεί και να παραμένει άγνωστος ο χρόνος της αποκατάστασής της.

«Τον Δεκέμβρη και τον Φλεβάρη καταστράφηκαν τα σιτηρά, τώρα τα βαμβάκια, στην περιοχή μας δεν έμεινε τίποτε, δεν μένει παρά να ζητήσουν άδεια για …ψάρεμα με τόσο νερό…», λένε με αρκετή δόση χιούμορ οι δύο αγρότες και δίνουν ραντεβού για την επόμενη νεροποντή, τις επόμενες πλημμύρες τις οποίες θεωρούν σίγουρες για την καταστροφή άλλων καλλιεργειών. Αναμένοντας λύσεις που δεν έρχονται και αποζημιώσεις, που, ακόμα και όταν δίνονται, δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα της κατεστραμμένης καλλιέργειας. Γιατί, όπως είναι γνωστό, από τις ζημιές κέρδος δεν βγαίνει…

Του Δημ. Κατσανάκη

Φωτ.: Λεωνίδας Τζέκας

Gallery άρθρου