Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ

Δημοσίευση: 06 Ιουλ 2018 22:10

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΘΑΝΑΣΗ ΖΑΝΝΙΑ

Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο του ΕΛΓΑ Θανάση Ζαννιά είχε στην Αθήνα ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας Νίκος Παπαδόπουλος με αντικείμενο τις ζημιές που υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί Γιάννουλης από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις.

Κατά τη συνάντηση, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ επισήμανε ότι ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ καλύπτει άμεσες ζημιές αγροτικών προϊόντων από άκαιρες και υπερβολικές βροχοπτώσεις σε περίοδο ωρίμανσης και συγκομιδής, ενώ γνωστοποίησε στον κ. Παπαδόπουλο το γεγονός ότι από την προηγούμενη κιόλας εβδομάδα πραγματοποιούνται αυτοψίες από τα τοπικά κλιμάκια του ΕΛΓΑ Λάρισας και συντάσσεται έκθεση η οποία θα αποτυπώνει την άμεση ή έμμεση ζημιά στις καλλιέργειες καθώς και τα ποσοστά της ζημιάς που υπέστησαν οι παραγωγοί. Δεσμεύθηκε δε, ότι αμέσως μόλις παραλάβει την έκθεση του τοπικού ΕΛΓΑ,  θα θέσει το ζήτημα στη διοίκηση έτσι ώστε να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν οι παραγωγοί  ροδακίνων, ενώ συμφώνησε στην ανάγκη επίσπευσης όλων των διαδικασιών.

ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Όσον αφορά στις βροχές που προηγήθηκαν, σύμφωνα με τους γεωπόνους του νομού αυτές δεν επηρέασαν το καλαμπόκι, ενώ στο βαμβάκι προκάλεσαν απότομη αύξηση του φύλλου και δημιουργεί πρόβλημα στην καρπόδεση. Ωστόσο με τη σωστή καλλιεργητική φροντίδα το πρόβλημα αντιμετωπίζεται. Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφονται αυτές τις μέρες βοηθούν την ανάπτυξη του φυτού. Στην ντομάτα οι βροχές αύξησαν τους μύκητες, άρα προβλέπονται αρκετοί ψεκασμοί, ενώ όπως γράφουμε παρακάτω ποσοτική και ποιοτική απώλεια σημειώθηκε και στο ρεβίθι.     

ΣΙΤΑΡΙ

Υψηλές προσδοκίες δημιούργησε στην αγορά η απόφαση του ΑΣ Πλατυκάμπου να αγοράσει σιτάρι από τα μέλη του με 21 λεπτά/κιλό, με τους παραγωγούς να ευελπιστούν σε καλύτερες από πέρυσι τιμές. Όσον αφορά στη συμφωνία του ΑΣ Πλατυκάμπου, σύμφωνα με τον πρόεδρο Γ. Κουκούτση «μέχρι τώρα έχουμε δώσει 1.500 τόνους στην εταιρεία «Θεσσαλικά Δηµητριακά – Μονοπρόσωπη ΕΠΕ» του Ελασσονίτη εµπόρου σιτηρών Μπαλούκα, με 23 λεπτά το κιλό, συν ΦΠΑ. Οι προβλεπόµενες προδιαγραφές για την ποιότητα του σιταριού είναι αυστηρές, δηλαδή ειδικό βάρος 80%, υγρασία 12%, υαλώδη 80 και πρωτεϊνη 14,5%.

ΟΣΠΡΙΑ

Προβληματισμένοι εμφανίζονται οι παραγωγοί ρεβιθιού στον κάμπο από τις στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται (μ.ο. 200 κιλά), καθώς οι προσδοκίες τους ήταν για υψηλότερα νούμερα. Σε συνδυασμό με τη ζημιά που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις αλλά και την αύξηση των καλλιεργούμενων στρεμμάτων, διαταράχθηκε αρνητικά το παιχνίδι προσφορά/ζήτηση, με αποτέλεσμα οι έμποροι να αγοράζουν με 90 λεπτά/κιλό, ενώ οι προσδοκίες μιλούσαν για 1,30-1,40 ευρώ/κιλό.

Όσον αφορά στη φακή, ολοκληρώθηκε ο αλωνισμός αλλά και δω οι βροχές των προηγούμενων ημερών επηρέασαν αρνητικά την ποσότητα. Και στις δύο περιπτώσεις όμως (ρεβίθι, φακή) τα μειωμένα κόστη παραγωγής λειτουργούν αντισταθμιστικά.            

ΤΡΙΦΥΛΛΙ

Με καθυστέρηση, λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων και της κακοκαιρίας που χτύπησε τις προηγούμενες ημέρες το μεγαλύτερο τμήμα της χώρας, ξεκίνησε το τρίτο μαχαίρι στα τριφύλλια. Σε αρκετές περιοχές, όπως η Δυτική Ελλάδα, η Θεσσαλία, αλλά και η Μακεδονία, έγιναν ζημιές, με αποτέλεσμα η τιμή για το διαθέσιμο, καλό προϊόν, να έχει ήδη φτάσει τα 17 λεπτά το κιλό.

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ (Ι)

Τη συνήθη μάχη με τη γραφειοκρατία δίνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του δάκου στα ελαιόδεντρα. Οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΑΟΚ γνωρίζοντας τα προβλήματα με την έγκριση του διαγωνισμού της δακοκτονίας υπέβαλαν εγκαίρως το σχετικό αίτημα, αναμένοντας το πράσινο φως από το ΥΠΑΑΤ. Το plan B, εφόσον καθυστερήσει η έγκριση από την Αθήνα, προβλέπει την κατ' εξαίρεση απόφαση του Υπουργείου ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι ψεκασμοί. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι για την αντιμετώπιση του δάκου έγιναν 3 ψεκασμοί και σε κάποιες άλλες περιοχές 4. Φέτος όμως φαίνεται να υπάρχει αύξηση του δάκου και οι 4 ψεκασμοί θεωρούνται δεδομένοι, ενώ ίσως υπάρξει και πέμπτος. Οι ψεκασμοί έγιναν στα 28 χωριά που είχαν πρόβλημα, από 5 ιδιώτες εργολάβους και από τον Συνεταιρισμό Πυργετού.        

ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ (ΙΙ)

Στο μεταξύ εντολή για άμεση έναρξη της δακοκτονίας έδωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου με επείγον έγγραφό του, προκειμένου να επισπευστεί η διαδικασία και να αποφευχθεί κίνδυνος καταστροφής του ελαιοκάρπου. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Απρίλιο ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου με έγγραφό του προς την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε ενημερώσει για τους κινδύνους που ενέχουν οι καθυστερήσεις εκ μέρους του Υπουργείου και είχε προτείνει και σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα έλυνε το πρόβλημα. Ο περιφερειάρχης κ. Τατούλης προέβη σε αυτή την εντολή για άμεση έναρξη των ψεκασμών, δεδομένων των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν, όπως επίσης και των καθυστερήσεων εκ μέρους του Υπουργείου.

ΔΕΛΤΙΟ ΚΑΙΡΟΥ

Αλλαγή των καιρικών δεδομένων αναμένουμε από το Σαββατοκύριακο, κυρίως το διήμερο Κυριακή - Δευτέρα, καθώς προβλέπονται βροχοπτώσεις, με τους παραγωγούς να ελπίζουν αυτές να μην εξελιχθούν σε ισχυρές καταιγίδες ή και χαλάζι. Αναλυτικότερα μέχρι και σήμερα Παρασκευή η θερμοκρασία θα παραπέμπει σε συνθήκες καύσωνα, καθώς ο υδράργυρος θα φθάσει τους 37 βαθμούς Κελσίου. Από το Σάββατο η συννεφιά και το ελαφρύ βοριαδάκι θα ρίξει τη θερμοκρασία, ενώ προς το βράδυ ίσως βρέξει. Την Κυριακή (κυρίως απογευματινές-βραδινές ώρες) δύσκολα θα γλιτώσουμε τη βροχή, ενώ στα ορεινά γίνεται λόγος για ισχυρές καταιγίδες. Δευτέρα συννεφιά, ενώ από την Τρίτη ο καιρός βελτιώνεται.     

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Gallery άρθρου