Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπό έλεγχο το πράσινο σκουλήκι στο βαμβάκι

Διαπιστώσεις και συμβουλές της ΔΑΟΚ Λάρισας

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2018 15:22

“Στο δίκτυο φερομονικών παγίδων που έχει αναπτύξει η Υπηρεσία μας, μέχρι στιγμής διαπιστώνονται χαμηλά έως μέτρια επίπεδα συλλήψεων ενήλικων (πεταλούδων) πράσινου σκουληκιού στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας. Σχετικά υψηλές συλλήψεις παρουσιάζονται στα Δ.Δ. Γλαύκης, Αχιλλείου (Δήμου Κιλελέρ), Κραννώνος και Φαλάνης.

Όσον αφορά στο ρόδινο σκουλήκι, οι συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων) ρόδινου σκουληκιού στο δίκτυο φερομονικών παγίδων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Λάρισας. Σχετικά υψηλές συλλήψεις παρουσιάζονται στα Δ.Δ. Κραννώνος και Σωτηρίου”.
Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή τους η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφέρειας Θεσσαλίας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου, ενημερώνοντας τους βαμβακοπαραγωγούς για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας της βαμβακοκαλλιέργειας.
Σύμφωνα με τις αρμόδιες υπηρεσίες «αυτή την εποχή τα βαμβακόφυτα βρίσκονται στο στάδιο έναρξης της ανθοφορίας. Οι χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες και οι συχνές και με μεγάλο ύψος βροχοπτώσεις που επικράτησαν το δεύτερο μισό του Ιουνίου, επηρέασαν τη μέχρι πρότινος φυσιολογική ανάπτυξη των βαμβακοφύτων, με αποτέλεσμα τη μερική οψίμιση της παραγωγής.
Οι παραγωγοί από το στάδιο της ανθοφορίας και στη συνέχεια απαιτείται να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν επισταμένως την καλλιέργειά τους (κάθε 3 – 4 ημέρες) προκειμένου να διαπιστώνουν έγκαιρα τυχόν εντομολογικές προσβολές για την αποτελεσματική αντιμετώπισή τους, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η επιθεώρηση των βαμβακοκαλλιεργειών συνιστάται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου.
Ειδικότερα για το πράσινο σκουλήκι, η ΔΑΟΚ τονίζει ότι στο παρόν στάδιο της καλλιέργειας, το κατώτατο όριο επέμβασης για το πράσινο σκουλήκι είναι 6-8 ζωντανές νεαρές προνύμφες (σκουλήκια 1ου και 2ου σταδίου, μήκους μέχρι 1εκατοστό) κατά μέσο όρο ανά 100 φυτά. Για το ρόδινο σκουλίκι αναφέρεται πως «αυτό βρίσκεται στο στάδιο της ανθοφορίας το κατώτατο όριο επέμβασης είναι 20% προσβεβλημένων λουλουδιών (ροζέτες) σε τυχαίο δείγμα 100 λουλουδιών από τουλάχιστον 5 αντιπροσωπευτικά σημεία της φυτείας. Στις περιπτώσεις που απ’ τον επιτόπιο έλεγχο προκύπτουν προσβολές σε ποσοστό άνω του 20%, τότε και μόνο θα πρέπει οι παραγωγοί να προβούν σε χημικό ψεκασμό. Σς όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις συνιστάται στους παραγωγούς να μην προβαίνουν σε βιαστικούς ψεκασμούς.
Κλείνοντας η Υπηρεσία επισημαίνει ότι η δράση του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, στο παρόν βλαστικό στάδιο του βαμβακιού δύναται να αναχαιτιστεί από τη δραστηριότητα των ωφέλιμων εντόμων, που έχουν εγκατασταθεί και που είναι χρήσιμα στις επόμενες και πιο καταστρεπτικές γενεές. Επίσης, οι προσβολές που προκαλεί το πράσινο σκουλήκι στο παρόν στάδιο του βαμβακιού δεν είναι σημαντικές λόγω της ικανότητας του φυτού να αναπληρώνει τα κατεστραμμένα καρποφόρα όργανα. Γι’ αυτό παρακαλούνται οι παραγωγοί να μην προβαίνουν σε χημική επέμβαση «προληπτικά», αφού οι αυξημένοι πληθυσμοί ωφέλιμων εντόμων που παρατηρούνται από τους επιτόπιους ελέγχους συμβάλλουν σημαντικά στην καταπολέμηση του πράσινου και ρόδινου σκουληκιού. Στο παρόν στάδιο και εφόσον απαιτηθεί χημική καταπολέμηση, τότε αυτή πρέπει να διενεργείται με εντομοκτόνα εκλεκτικής δράσης (π.χ. Bacillusthuringiensis, Diflubenzuron, Spinosad, Emamectinbenzoate, Chlorantraniliprole) που είναι φιλικότερα προς τα ωφέλιμα έντομα».