Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μειωμένη η ευρωπαϊκή παραγωγή ροδάκινου

Τι συζητήθηκε σε σύσκεψη στις Βρυξέλλες

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2018 15:24

Χρήσιμα συμπεράσματα για το ροδάκινο και το νεκταρίνι προέκυψαν στην ετήσια σύσκεψη της ομάδας εργασίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες από τη Γενική Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


Στη σύσκεψη συμμετείχαν ειδικοί, εκπροσωπώντας τους κλάδους που συμμετέχουν στην εφοδιαστική αλυσίδα του ροδάκινου (Copa-cogeca, Freshfel, Eucofel, Sacar, Areflh κλπ).
Την Ευρωπαϊκή μεταποίηση ροδάκινου (Profel, FoodDrink Europe) εκπροσώπησε η κ. Ολυμπία Αποστόλου από την Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδος, η οποία είχε την ευκαιρία να ενημερώσει τα στελέχη της Επιτροπής σχετικά με τις ανησυχίες του κλάδου της μεταποίησης για έναν πιθανό εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, τις μεταβολές που θα επιφέρει η ολοκλήρωση του Brexit αλλά και την ικανοποίηση για τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου που συνάπτει η Ευρωπαϊκή Ένωση με άλλες χώρες. Όσον αφορά στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στους κινδύνους από την κλιματική αλλαγή, στη δραματική μείωση του αγροτικού εισοδήματος λόγω φορολογίας και ασφαλιστικών εισφορών που δυσκολεύει την ορθή καλλιέργεια εκ μέρους των παραγωγών αλλά και την ανησυχία λόγω της ανόδου της τιμής του πετρελαίου.
Οι εκπρόσωποι των κλάδων είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με τα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια σειρά από ζητήματα:
1. Υπερπροσφορά ροδάκινου. Η κατακόρυφη αύξηση της καλλιέργειας στην Ισπανία, οι νέες, πιο παραγωγικές ποικιλίες και το κλείσιμο της ρωσικής αγοράς έχουν δημιουργήσει συνθήκες υπερπροσφοράς ροδάκινου στην ευρωπαϊκή αγορά.
2. Μείωση κατανάλωσης. Ο ανταγωνισμός με άλλα προϊόντα, η αλλαγή στον τρόπο ζωής αλλά και η όχι πάντα ιδανική ποιότητα και γεύση των φρούτων οδηγεί στην πτώση της κατανάλωσης στην Ευρώπη, τόσο για τα επιτραπέζια, όσο και για τα μεταποιημένα φρούτα.
3. Διαφάνεια εφοδιαστικής αλυσίδας. Υπάρχει μεγάλη ανισότητα στην εφοδιαστική αλυσίδα. Οι λίγες ισχυρές αλυσίδες σουπερμάρκετ, πιέζουν για χαμηλότερες τιμές τόσο τους μεταποιητές, όσο και τους συνεταιρισμούς και εμπόρους επιτραπέζιων ροδάκινων, δημιουργώντας ασφυκτικές συνθήκες.
4. Φετινή παραγωγή. Συνολικά, η παραγωγή στην Ευρώπη φέτος εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη σε σχέση με την περσινή χρονιά. Σύμφωνα όμως με τους εκπροσώπους διάφορων ισπανικών επαρχιών (Ανδαλουσία, Μούρθια, Εξτρεμαδούρα, Καταλωνία), αυτό οφείλεται στο ότι η περσινή χρονιά ήταν εξαιρετικά καλή, και όχι στα ως τώρα προβλήματα της φετινής χρονιάς. Τη μεγαλύτερη ζημία αντιμετώπισαν οι παραγωγοί υπερπρώιμων ροδάκινων που έχασαν ποσότητες, με αποτέλεσμα η έναρξη σεζόν πωλήσεων να μετατεθεί αργότερα. Ανέφεραν βεβαίως ότι ανησυχούν και για το υπόλοιπο της παραγωγικής σεζόν, αφού οι βροχές δεν έχουν ακόμη σταματήσει στις περισσότερες περιοχές που παράγουν ροδάκινα. Τέλος, επέμειναν ότι η αγορά για τα flat ροδάκινα έχει πλέον κορεστεί.