Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Πετάει» η εξαγωγή της φέτας

Αναγκαία η συνεχής έρευνα της διεθνούς αγοράς και οι εκτιμήσεις για τις τάσεις και προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2018 22:10

Η Φέτα παραμένει σταθερά το εξαγωγικό τυρί της χώρας μας, με πρώτη εξαγωγική αγορά το 2017 τη Γερμανία με μερίδιο στις συνολικές εξαγωγές Φέτας 35% σε ποσότητα και δεύτερο το Ηνωμένο Βασίλειο με 17%.

Όσον αφορά στις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη εξαγωγική δραστηριότητα αυτές είναι η ανάγκη συνεχούς έρευνας της διεθνούς αγοράς ως βάση για την ανάπτυξη της εξαγωγικής επιχειρησιακής στρατηγικής, η αναγνώριση των τάσεων της αγοράς και των αλλαγών στην συμπεριφορά του διεθνούς καταναλωτή.

Αυτά τονίστηκαν στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα με πρωτοβουλία του Συνδέσμου Θεσσαλικών Βιομηχανιών και στην οποία συμμετείχαν στελέχη των γαλακτοκομικών και τυροκομικών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας .

Εισηγήτρια του προγράμματος ήταν η Export Expert κα Ρούλα Παππά, πρώην διευθύντρια εξαγωγών μεγάλης γαλακτοβιομηχανίας της χώρας μας, η οποία αναφέρθηκε στα κρίσιμα σημεία και στις προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη εξαγωγική δραστηριότητα των τυροκομικών επιχειρήσεων.

Η κ. Παππά, σημείωσε αρχικά την πολύ καλή επίδοση των ελληνικών εξαγωγών τυριών. Επικαλούμενη στοιχεία του Ινστιτούτου Εξαγωγικών Ερευνών και Σπουδών (ΙΕΕΣ) του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) (πηγή : Eurostat) ανέφερε πως οι εξαγωγές τυριών με αξία 427,5 εκατομ. ευρώ το έτος 2017, κατέγραψαν περαιτέρω αύξηση 6,4% έναντι του έτους 2016, ενώ αύξηση 43,9% κατέγραψαν μέσα στην πενταετία 2013-2017.

Η ΦΕΤΑ

Πρώτο εξαγωγικό τυρί της χώρας μας σταθερά η Φέτα, με μερίδιο στις συνολικές εξαγωγές τυριών σχεδόν 80%.

Επισημάνθηκαν ακόμη οι πολύ θετικές προοπτικές της Φέτας στη διεθνή αγορά που το έτος 2017 με ποσότητα 59,4 χιλιάδες τόνους και αξία 343,9 εκατομ. Ευρώ κατέγραψαν μια περαιτέρω αύξηση περίπου 5% σε ποσότητα και 3,5% σε αξία έναντι του έτους 2016, ενώ αύξηση 60% σε ποσότητα και 57,2% σε αξία κατέγραψαν μέσα την πενταετία 2013-2017 με μια μέση ετήσια τάση +13%.

Πρώτη εξαγωγική αγορά το 2017 για τη Φέτα αποτελεί η Γερμανία με μερίδιο στις συνολικές εξαγωγές Φέτας 35% σε ποσότητα, δεύτερο το Ηνωμένο Βασίλειο με 17%, τρίτη η Ιταλία με 11%, τέταρτη η Σουηδία με 6%, ενώ στην πέμπτη θέση ανέβηκε το 2017 η Γαλλία με μερίδιο 5% μετατοπίζοντας τις Η.Π.Α στην 6η θέση. Καθώς το 89% των ποσοτήτων της Φέτας έχει προορισμό τις χώρες της Ε.Ε. σημειώθηκαν οι ευκαιρίες για εξαγωγές σε τρίτες χώρες στις Η.Π.Α, Μέση Ανατολή και στις αναδυόμενες αγορές της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας.

ΕΞΑΓΩΓΕΣ

Αναφέρθηκαν οι πολύ καλές εξαγωγικές επιδόσεις του κλάδου των τυροκομικών και η πολύ καλή κατάσταση των εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, όσον αφορά στην παραγωγική δυναμικότητα, και τα εξελιγμένα Συστήματα Διασφάλισης της Ποιότητας και τυποποίησης που εφαρμόζουν, ο εκσυγχρονισμός στην οργάνωση της παραγωγής αποθήκευσης & διακίνησης των προϊόντων, η ανταπόκριση στις τάσεις και η προσφορά προϊόντων καινοτόμων και υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Στη συνέχεια η κ. Παππά, η οποία έχει ασχοληθεί με ολόκληρο το φάσμα των εξαγωγών και ιδιαίτερα με την ανάπτυξη δικτύου πωλήσεων στη διεθνή αγορά, τόνισε ιδιαίτερα την ανάγκη δυναμικότερης προώθησης της Φέτας Π.Ο.Π. στη διεθνή αγορά μέσα από τον συντονισμό κράτους, φορέων και επιχειρήσεων και με αξιοποίηση κονδυλίων από την Ε.Ε., καθώς και την ανάγκη η Φέτα να πωλείται στη διεθνή αγορά - στην οποία ένα μεγάλο ποσοστό διατίθεται και ως private label μεγάλων ομίλων λιανεμπορίου - σε τιμές που δικαιούται ως ένα μοναδικό Π.Ο.Π τυρί που θα επιτρέψουν να ζήσει μελλοντικά η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση.

Όσον αφορά στα κρίσιμα σημεία και της προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη εξαγωγική δραστηριότητα στην ημερίδα τονίσθηκαν ιδιαίτερα η ανάγκη συνεχούς έρευνας της διεθνούς αγοράς ως βάση για την ανάπτυξη της εξαγωγικής επιχειρησιακής στρατηγικής, η αναγνώριση των τάσεων της αγοράς και των αλλαγών στην συμπεριφορά του διεθνούς καταναλωτή. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους τρόπους εισόδου στην ξένη αγορά και στα κανάλια διανομής για τη φέτα, καθώς και στην λειτουργία των σύγχρονων δικτύων διανομής. Η ανάγκη τμηματοποίησης και στόχευσης στα πιο αποδοτικά τμήματα της διεθνούς αγοράς και η ανάγκη σχεδιασμού και υλοποίησης εξατομικευμένων προγραμμάτων μάρκετινγκ στις αγορές στόχους με μεσο - μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Εκτός από την ανάγκη ύπαρξης ξεκάθαρου οράματος και στόχων, η κ. Παππά υποστήριξε ιδιαίτερα ότι για την τυροκομική μικρομεσαία επιχείρηση βασική προϋπόθεση της επιτυχημένης εξαγωγικής δραστηριότητας αποτελεί η οργάνωση εξαγωγικών υποδομών μέσα στην επιχείρηση, η συστηματοποίηση της εξαγωγικής της δράσης και η ενεργητική πώληση, καθώς και η συνεχής εκπαίδευση και εξειδίκευση των εξαγωγικών στελεχών σε θέματα εξαγωγικού μάρκετινγκ.

Τέλος επισημάνθηκε η ανάγκη να ανταποκριθεί η σύγχρονη τυροκομική επιχείρηση σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, ιδιαίτερα σημαντικά ζητήματα στη διεθνή αγορά, ώστε να μπορεί να αποδείξει ότι παράγει με σεβασμό στο περιβάλλον και στον άνθρωπο.

Του Γιώργου Ρούστα