Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μέτωπο για αποζημιώσεις σε ροδάκινα - νεκταρίνια

Σύσκεψη αγροτών σήμερα στον Τύρναβο * Παρεμβάσεις από «Δράση Πολιτών» και «Λαϊκή Συσπείρωση»

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2018 22:22

Τις πληγές τους μετρούν αγρότες του Δήμου Τυρνάβου και ιδιαίτερα παραγωγοί ροδάκινων και νεκταρινιών από τις καταστροφικές βροχές των περασμένων ημερών.

Για τον λόγο αυτό οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Τυρνάβου με μπροστάρη τον Αγροτικό Σύλλογο της πόλης καλούν όλους τους αγρότες σήμερα Δευτέρα, στις 8.30 το βράδυ στο "Εμμανουήλειο" Πνευματικό Κέντρο Τυρνάβου. Έτσι ώστε να συντονίσουν τη δράση τους για να δώσουν άμεσα αγωνιστική απάντηση σε αυτήν την κατάφορη αδικία που γίνεται εις βάρος τους.

Μιλώντας χθες στην «ΕτΔ» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου κ. Στέλιος Τσικριτσής σημειώνει ότι: «Γι' ακόμη μία χρονιά όλοι εμείς οι αγρότες του Δήμου Τυρνάβου είμαστε στο ίδιο έργο θεατές. Αφού χάθηκαν χιλιάδες στρέμματα από ροδάκινα και νεκταρίνια μέσα σε λίγες μέρες εξαιτίας των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων που ξέσπασαν στην περιοχή μας. Κι ενώ περιμέναμε εκτιμήσεις και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ παράνομα και καταχρηστικά τα κεντρικά γραφεία του ΕΛΓΑ στην Αθήνα προσπαθούν να μας πετάξουν έξω από τις αποζημιώσεις προβάλλοντας φτηνές δικαιολογίες, λέγοντας πως είναι δευτερογενείς οι αιτίες που προκάλεσαν την καταστροφή. Εκατοντάδες συνάδελφοί μας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς ροδάκινα και νεκταρίνια, που βρίσκονταν πάνω στη συγκομιδή, καταστράφηκαν. Από περσινές και φετινές καταστροφές οι παραγωγοί έφτασαν στο χείλος του γκρεμού αδυνατώντας να ζήσουν τις οικογένειές τους.

"ΔΡΑΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ"

Παρέμβαση και από τους δημοτικούς συμβούλους της «Δράσης Πολιτών» του κ. Στέλιου Ροντούλη, την οποία υπογράφουν οι κ. Στέλιος Ροντούλης, Ανδρέας Ξηρομερίσιος και Θεόδωρος Λάππας.

Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: «Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες- παρατεταμένες βροχοπτώσεις και απότομη μεταβολή της θερμοκρασίας - είχαν ως αποτέλεσμα να καταστραφούν ποικιλίες ροδάκινων και νεκταρινιών που βρίσκονταν, μάλιστα, στο στάδιο της συγκομιδής.

Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό, επιδείνωσε την οικονομική κατάσταση εκατοντάδων αγροτών του Δήμου Τυρνάβου, οι οποίοι πλήττονται για δεύτερη συνεχή χρονιά από το ίδιο ζημιογόνο αίτιο, αν αναλογισθεί κανείς τις τριήμερες βροχοπτώσεις που συνέβησαν τον Ιούλιο του 2017 με τα ίδια καταστροφικά αποτελέσματα.

Τούτων δοθέντων, η δημοτική παράταξη «Δράση Πολιτών» απαιτεί από τον ΕΛΓΑ την ικανοποίηση δύο αυτονόητων αιτημάτων:

Α) Ζητάμε να δοθούν οι αποζημιώσεις από τις βροχοπτώσεις του 2017. Η προκληθείσα καταστροφή ήταν εξόφθαλμη, δεν αμφισβητείται και γι' αυτό θα πρέπει να καταβληθούν οι δέουσες αποζημιώσεις μέχρι τα τέλη του τρέχοντος μηνός.

Β) Ζητάμε άμεσα, ει δυνατόν, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες αποζημίωσης από τις νέες βροχοπτώσεις. Η εμπειρία από το συγκεκριμένο ζημιογόνο αίτιο ήδη υπάρχει στις υπηρεσίες του ΕΛΓΑ κι έτσι πιστεύουμε ότι ο μηχανισμός του Οργανισμού μπορεί να κινηθεί γρήγορα και αποτελεσματικά, χωρίς τα λάθη, τις παραλείψεις και τις αβελτηρίες του παρελθόντος, αν βέβαια υπάρχει και η απαραίτητη πολιτική βούληση.

Σε διαφορετική περίπτωση, ας γνωρίζει η πολιτική ηγεσία του ΕΛΓΑ ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να κινηθούν δικαστικά για να βρουν το δίκιο τους. Προκειμένου να αποσοβηθούν, λοιπόν, δυσάρεστες για όλους καταστάσεις, η πολιτική ηγεσία του ΕΛΓΑ πρέπει να ακούσει τα δίκαια των πληγέντων παραγωγών και να προχωρήσει στην τάχιστη ικανοποίησή τους. Οι αγρότες αναμένουν την έμπρακτη ενίσχυση του Οργανισμού που οι ίδιοι με τα χρήματά τους στηρίζουν.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

Παρέμβαση και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Τυρνάβου του κ. Στέλιου Χατζηκράχτη, η οποία τονίζει:

«Οι έντονες και παραπεταμένες βροχοπτώσεις το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν σε περιοχές του Δήμου Τυρνάβου σοβαρές ζημιές στην αγροτική παραγωγή.

Δενδροκαλλιέργειες, κυρίως νεκταρίνια και ροδάκινα, που ήταν πάνω στη συγκομιδή, έχουν πληγεί ολοσχερώς, καθώς και ποικιλίες από αχλάδια και σταφύλια, με συνέπεια οι παραγωγοί να είναι ακόμα μία φορά σε απόγνωση.

Αυτό που πρέπει να γίνει άμεσα είναι να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ για εκτιμήσεις των ζημιών και στη συνέχεια η άμεση αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών.

Από παρόμοια καιρικά φαινόμενα της περσινής καλλιεργητικής περιόδου είναι ακόμα απλήρωτοι οι αγρότες κι έχουν γονατίσει οικονομικά από τη δεύτερη καιρική καταστροφή που έχουν υποστεί πολλοί από αυτούς.

Η Λαϊκή Συσπείρωση του Δήμου Τυρνάβου είναι πάντα κοντά στους αγρότες που παλεύουν μέσω των αγροτικών συλλόγων και διεκδικούν:

•Να γίνει ο ΕΛΓΑ κρατικός φορέας.

•Να αποζημιωθούν οι παραγωγοί στο 100% της ζημιάς στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Την ανακοίνωση υπογράφουν και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Στέλιος Χατζηκράχτης, Γιώργος Σακοράφας και Νίκος Μπαντόγιας.

ΤΥΡΝΑΒΟΣ (Γραφείο «Ε»)

Του Κώστα Τσόλα

Gallery άρθρου

Σχετικά Άρθρα