Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγροτικά εφόδια

Δημοσίευση: 09 Ιουλ 2018 22:00
Ανεβαίνει γρήγορα η ελαιοκράμβη Ανεβαίνει γρήγορα η ελαιοκράμβη

Καλλιέργεια που αυξάνει τη δυναμική της τα τελευταία χρόνια είναι η ελαιοκράμβη, η οποία ωστόσο απαιτεί εγρήγορση και προγραμματισμό.

Πλεονέκτημα αποτελεί η δικλείδα ασφαλείας των σταθερών τιμών (40 λεπτά/κιλό) στα συμβόλαια. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και εκτιμήσεις εταιρειών εισροών, την τελευταία διετία οι εκτάσεις ανέρχονται σε περίπου 100.000 στρέμματα. Στη Μαγνησία παρατηρείται φέτος έκρηξη της καλλιέργειας, αφού έφτασαν τα 15.000 στρέμματα (σ.σ.: από 2.000 στρέμματα πέρσι) ως αποτέλεσμα της περσινής χρονιάς που η ελαιοκράμβη πήγε καλά, ακόμα και στα «αδύναμα» χωράφια. Η μέση απόδοση φέτος κινήθηκε στα 180-200 κιλά/στρέμμα, ενώ το κόστος καλλιέργειας ανέρχεται στα 55-60 ευρώ/στρέμμα.

 

Δεν βιάζονται να πουλήσουν σιτηρά

Χαμόγελα στον θεσσαλικό κάμπο για την ποιότητα που εμφανίζουν φέτος τα δημητριακά, καθώς τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σιτηρών και του κριθαριού θεωρούνται άριστα. Σε σχέση μάλιστα με τις απώλειες στην παραγωγή και τις επιπτώσεις στην ποιότητα των δημητριακών από τις βροχοπτώσεις του Ιουνίου σε άλλες περιοχές, στη Θεσσαλία έχουν κατανοήσει ότι φέτος είναι η ευκαιρία τους και γι΄ αυτό δεν βιάζονται να κλείσουν συμφωνίες και να πουλήσουν το προϊόν. Μέχρι τώρα οι φετινές τιμές κυμαίνονται στα ίδια με πέρυσι επίπεδα.

 

"Ψηλώνουν" οι τιμές στο κριθάρι

Παραδοσιακά ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας έδινε το στίγμα της εμπορίας στο κριθάρι για τον κάμπο. Φέτος ο ΑΣ αγόρασε ποσότητες από τον παραγωγό με τιμή 15,5 λεπτά/κιλό για το κτηνοτροφικό και η συμβολαιακή για τη ζυθοποιία ορίστηκε στα 17,20 λ/κιλό. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νίκαιας «Ο Προμηθέας» Αντώνη Ρεντζιά, «ουσιαστικά οι τιμές στο κριθάρι είναι ελαφρώς πάνω σε σχέση με πέρυσι, ενώ ποιοτικά, ιδιαίτερα η ποικιλία της Amstel καλύτερη. Στο κτηνοτροφικό κριθάρι παραλάβαμε περίπου 1.000 τόνους και βυνοποιήσιμο περίπου 2.000 τόνους. Έχουμε προκηρύξει διαγωνισμό για την πώληση των προϊόντων, αλλά δεν βιαζόμαστε. Έχουμε σιλό και εφόσον υπάρξουν συμφέρουσες προτάσεις θα προχωρήσουμε στις πρώτες συμφωνίες».

 

Παράταση για αντιχαλαζικά

*Από 13 έως 31 Ιουλίου ανοίγει το σύστημα υποβολής αιτήσεων για την ενίσχυση που αφορά στη χρήση φερομόνων σε συνδυασμό με τη μείωση ψεκασμών (Κομφούζιο) για την αντιμετώπιση εντομολογικών εχθρών της ροδακινιάς, της νεκταρινιάς και της βερικοκιάς, καθώς και του μικρολεπιδοπτέρου καρπόκαψα της μηλιάς, της αχλαδιάς και της κυδωνιάς.

*Παράταση μέχρι 31 Ιουλίου πήραν οι αιτήσεις για συστήματα πρόληψης ζημιών (αντιχαλαζικά δίχτυα κ.α.)

 

Ενημέρωση Κόκκαλη για Συνεταιρισμό Πυργετού

3STO MESOTITLO

Τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βασίλη Κόκκαλη, επισκέφτηκαν στο γραφείο του ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πυργετού κ. Αθανάσιος Βλάχος και Αθανάσιος Ευθυμίου, αντίστοιχα. Στη συνάντηση παρευρέθη και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δήμου Τεμπών κ. Γιώργος Μανώλης. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθεί ο υφυπουργός για την πορεία του συνεταιρισμού, καθώς και για την ένταξη του σε προγράμματα ΠΟΠ-ΠΓΕ για τα προϊόντα τους, ώστε να αποκτήσουν προστιθέμενη αξία.

 

Συμβουλές πρόληψης για πεπόνια - πιπεριές

Συμβουλές για εχθρούς και ασθένειες σε πεπόνια υπαίθρια και πιπεριά θερμοκηπίου παρέχει το Ποιοτικό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου Φυτών Βόλου. Αναλυτικότερα σε σχετική ανακοίνωση η Υπηρεσία αναφέρει πως την εμφάνισή του έκανε το ωίδιο σε καλλιέργειες με πιπεριές θερμοκηπίου. Oι καιρικές συνθήκες που επικρατούν είναι κατάλληλες για την ανάπτυξη και τη μετάδοση του μύκητα. Συμπτώματα: Εμφάνιση κίτρινων ακανόνιστων κηλίδων (ως πανάδες) στην πάνω επιφάνεια των φύλλων με λευκή εξάνθηση στην κάτω επιφάνεια. Καταπολέμηση: Όσοι παραγωγοί διαπιστώσουν συμπτώματα προσβολών, να προστατεύσουν την παραγωγή τους με ψεκασμούς κάλυψης, με επιτρεπόμενα εκλεκτικά ωϊδιοκτόνα.

Την είσοδό του έκανε το ωίδιο στις πρώιμες, μεσοπρώιμες και όψιμες καλλιέργειες με πεπονιές στους Νομούς Μαγνησίας, Καρδίτσας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας. Συμπτώματα: Εμφανίζονται πρώτα μικρές, κιτρινωπές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων ενώ στην κάτω επιφάνεια εμφανίζεται λευκή εξάνθηση. Αργότερα η εξάνθηση εμφανίζεται και στις δύο επιφάνειες του φύλλου. Καταπολέμηση: Ψεκασμός των φυτών με επιτρεπόμενα φυτοπροστατευτικά σκευάσματα. Οι ψεκασμοί των φυτών πρέπει να αρχίζουν αμέσως μόλις εμφανισθούν τα πρώτα συμπτώματα (ελάχιστες κηλίδες) και επανάληψη του ψεκασμού μετά 8-10 ημέρες.

 

Από τον Γιώργο Ρούστα

roustas@eleftheria.gr

Σχετικά Άρθρα