1.810 νέοι αγρότες στη Θεσσαλία

ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙ 281 ΕΠΙΛΑΧΟΝΤΕΣ

Δημοσίευση: 18 Ιουλ 2018 22:00

Τις πρώτες επικαιροποιημένες λίστες με τους επιλαχόντες που εντάσσονται στο πρόγραμμα των νέων Αγροτών ξεκίνησαν να δημοσιεύουν οι περιφέρειες της χώρας. Οι πρώτες αφορούν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Σύμφωνα με τις λίστες αυτές – και στις τρεις περιφέρειες – εντάσσονται 1.048 επιλαχόντες και συγκεκριμένα: α) 281 στη Θεσσαλία, β) 634 στην Κεντρική Μακεδονία και γ) 133 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.

Συνολικά με τους 281 - πρώην επιλαχόντες - νέους αγρότες που εντάχθηκαν στο Μέτρο 6.1 Ενίσχυση Νέων Γεωργών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, ο αριθμός των τελικών δικαιούχων από την προκήρυξη του 2017 ανέβηκε στους 1.810. Η βαθμολογία με την οποία πέρασαν οι επιπλέον δικαιούχοι κυμαίνεται μεταξύ 54,99 και 45,13. Οι σχετικές τροποποιητικές αποφάσεις αναρτήθηκαν από την Περιφέρεια στις 12 Ιουλίου και αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να γίνει και η πληρωμή του πριμ πρώτης εγκατάστασης (α΄ δόση) στους νέους δικαιούχους.

Με την απόφαση που δημοσιεύθηκε στη «Διαύγεια» ανακατανέμονται οι πόροι ανά περιφέρεια, καθώς προστίθενται περίπου 30 εκατ. ευρώ, προκειμένου να ενταχθούν στο πρόγραμμα οι επιλαχόντες. Μάλιστα οι μελετητές σπεύδουν να καλέσουν όσους από τους νέους δικαιούχους δεν έχουν κάνει εγγραφή στον ΟΓΑ να προβούν άμεσα στην αίτηση εγγραφής, γιατί κινδυνεύουν με αθέτηση όρων και τελικά απένταξη. Η παραπάνω εξέλιξη αφορά στη δέσμευση που ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει από τον Μάρτιο, λέγοντας ότι «πάνω από 300 εκατ. ευρώ θα διατεθούν συνολικά για τις δύο προκηρύξεις του Μέτρου, ώστε να εγκριθούν όλοι οι υποψήφιοι που πληρούν τους όρους και που εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε 16.000 νέους».

ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΚΑΙ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ

Η οικονομική ενίσχυση θα χορηγηθεί με τη μορφή κεφαλαίου σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα ανέρχεται στο 70% του συνολικού ποσού στήριξης και αναμένεται να καταβληθεί μέσα στο επόμενο διάστημα. Το υπόλοιπο 30% καταβάλλεται το αργότερο εντός 5 ετών από την ένταξη, με προϋποθέσεις την ορθή υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών στόχων και δεσμεύσεων. Στόχος του προγράμματος είναι να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της γεωργικής εκμετάλλευσης μέσω της ηλικιακής ανανέωσης, καθώς και η δημιουργία επιχειρηματιών γεωργών που με το πέρας της στήριξης θα διαθέτουν κατάλληλα εφόδια και βιώσιμες εκμεταλλεύσεις. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για τα αποτελέσματα της αίτησής του μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής του Πληροφορικού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων (ΠΣΚΕ) στην οποία είχε υποβάλει την αίτηση ένταξής του, ενώ για την Περιφέρεια Θεσσαλίας τα ονόματα βρίσκονται αναρτημένα στην ιστοσελίδα της «Ελευθερίας» (www.eleftheria.gr).

Παράλληλα, οι δικαιούχοι που έχουν συμπεριληφθεί στον Πίνακα Αποτελεσμάτων έχουν το δικαίωμα ένστασης, η οποία υποβάλλεται ηλεκτρονικά εντός αποκλειστικής προθεσμίας 15 ημερών από χθες.

Σε ενδεχόμενη ένσταση ο υποψήφιος έχει δικαίωμα να προσβάλει µόνο τα στοιχεία της αξιολόγησης µε τα οποία διαφωνεί (επιλεξιµότητα) και τα οποία δεν του έχουν γνωστοποιηθεί ήδη µε τη µε αριθµ. 2490/4/7/2017 απόφαση. Συνεπώς, ενστάσεις που θα υποβληθούν και θα αφορούν σε ποσό ενίσχυσης ή βαθμολογία που δεν έχουν μεταβληθεί σε σχέση µε την πρώτη ανάρτηση δεν θα εξεταστούν, καθώς αυτά τα στοιχεία έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί µε τη µε αριθµ. 2490/4/7/2017 απόφαση.

Ο Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ

Κληθείς να σχολιάσει την παραπάνω εξέλιξη, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόεδρος της ΕΝ.ΠΕ., Κώστας Αγοραστός δήλωσε στην «Ε» τα εξής: Ως πρόεδρος της ΕΝΠΕ από την αρχή πιέσαμε με επεξηγηματικό τρόπο και με επιχειρήματα περί ισονομίας, ισοπολιτείας και ίσης αντιμετώπισης όλων για την αναγκαιότητα ένταξης όλων όσοι τηρούν τις προϋποθέσεις του Προγράμματος. Πιστεύουμε ότι οι νέοι αγρότες αποτελούν έναν κρίκο στην αλυσίδα της παραγωγικής διαδικασίας που τόσο ανάγκη έχουμε ως χώρα, γι’ αυτό και στηρίξαμε τη συνολική προσπάθεια για ένταξη και των επιλαχόντων και πείσαμε τελικά το αρμόδιο Υπουργείο να το πράξει. Το πετύχαμε και γι’ αυτό είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι. Αισιοδοξούμε και φιλοδοξούμε να πιάσουν τόπο τα χρήματα που θα επενδυθούν γι’ αυτήν τη δράση, αποτελώντας προστιθέμενη αξία στην παραγωγική διαδικασία της Περιφέρειας και της χώρας.

Γ. Ρούστας

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Προηγούμενο Επόμενο »

Συνδρομητική Υπηρεσία

διαβάστε την ελευθερία online

Ηλεκτρονικό Αρχείο Εφημερίδας


Σύνδεση Εγγραφή

Πρωτοσέλιδο εφημερίδας

Δείτε όλα τα πρωτοσέλιδα της εφημερίδας

Ψιθυριστά

Ο καιρός στη Λάρισα

Διαφημίσεις

INTERCOMM FOODS
DEREE 2-4-24
Μείνε μαζί μας

Η "Ελευθερία", ήταν από τις πρώτες εφημερίδες που σηματοδότησε την παρουσία της στο Internet, μ' ένα ολοκληρωμένο site.

Facebook Twitter Youtube

 

Θεσσαλικές Επιλογές

 sel ejofyllo karfitsa 1

Γενικές Πληροφορίες

Η Εφημερίδα

Ταυτότητα

Όροι Χρήσης

Προσωπικά Δεδομένα

Επικοινωνία

 

Η σελίδα είναι πλήρως συμμορφωμένη με τη σύσταση (ΕΕ) 2018/334 της επιτροπής της 1ης Μαρτίου 2018 , σχετικά με τα μέτρα για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του παράνομου περιεχομένου στο διαδίκτυο (L63).

 

Visa Mastercard  Maestro  MasterPass